| oprescudorin11 a întrebat:

In cine aveti mai mare incredere, in psihologi sau in preoti. Nuantati, explicati ceea ce simtiti!
Exista o contradictie intre aceste institutii? (statul versus sau nu bisericii).

Răspuns Câştigător
| Staind a răspuns:

Are. Daca ii spui preotului ca esti "deznadajduit" iti spune sa te rogi. Sa crezi. Sa tii post. Sa citesti 17 acatiste. Sa mergi la 30 de slujbe. Si alte pu|i din astea. Ma rog, eu le consider asa. Poate pe altii ii ajuta. Daca e asa, ma bucur pentru ei.
Pe mine, ca om care are o problema, care sa zicem ca ma aduce aproape de disperare, nu ma ajuta ceea ce-mi sugereaza preotul sa fac. Vreau ceva mai concret. Asa ca as inclina spre psiholog. Care e adevarat, iti arata evidentul, pe care esti prea chior sa-l observi, pe bani. Nu zic ca nu exista uscaturi si-n domeniul psihologilor, care doar iti dau impresia ca te ajuta.
Sa nu intelegi ca am vreo problema cu credinciosii sau ceva de genul, chiar e treaba lor ce fac.
Nu stiu daca exista vreo contradictie. Ar putea.

117 răspunsuri:
| Mindilica a răspuns:

Daca suntem credinciosi avem incredere in preoti, dar nu orice preoti doar cei cu har. Preotii sunt reprezentantii Domnului pe pamant si prin ei se implinesc minuni.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Oana92):

"Eu cred si in medicina naturista, ca adjuvant"... sunt o gramada de studii care demonstreaza ca homeopatia e degeaba. De-asta am facut comparatia.

Un preot NU e un aproape psiholog.

"Pentru conforul lui psihologic macar"... am zis mai sus, doar pentru ca in cazurile foarte rare efectul placebo functioneaza, asta nu inseamna ca e ok sa mergi la popa in loc de psiholog.

"cei doi se pot completa"... si eu am explicat de ce ei 2 nu se pot completa. Domeniile lor sunt foarte diferite iar daca acel popa este cat de cat inteligent, o sa-i spuna acelei persoane sa mearga la un psiholog.

"pentru un credincios deprimat"... pentru un credincios deprimat, acel S-AR PUTEA este foarte mic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Tehnica preotului nu intra neaparat in categoria nocebo. Ea tine si de placebo.

"nu as idenifica Placebo cu homeopatia"... de ce nu? Consideri ca ea chiar functioneaza?

Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns:

Eu n-am incredere in NIMIC pentru nici macar eu nu stiu de ce sunt in stare in unele situati, vezi filmul das expriment, daca as avea probleme gen depresie da as merge la un psiholog desigur, isi dai seama ca stiu ce tratament trebuie sa iau daca am depresie pentru ca ma pasioneaza chestia asta

| doctorandus a răspuns (pentru oprescudorin11):

"adulterurile : la fel" Asta de unde pana mea ai scos-o? Pur si simplu ai scornit o istorie fantezista a lumii.

| suffarstar a răspuns (pentru oprescudorin11):

Toti oamenii isi castiga existenta pe spinarea altora, dar nu la asta ma refer.

Cand cineva face o greseala, se spune: "E omeneste a gresi. ". Oamenii sunt masini, mintea functioneaza ca un mecanism. Chiar si ceasurile elvetiene se mai strica, dar mecanismul mental este departe de perfectiune. De asta nu e bine sa ai incredere in masini, mai ales masini incomplete, asa cum sunt oamenii.

| suffarstar a răspuns (pentru Filip23):

Asta cu rezonanta Shuman e minciuna care prinde la de-astia ca tine, semicreduli. Timpul "curge mai repede" pentru ca devenim tot inconstienti odata cu imbatranirea. Tu ai un ceas al tau cu care masori timpul. Cand erai un pusti si aveai parte de experiente inedite, e evident ca timpul ti se parea mai lung. Cand esti cu capul pierdut in visare sau in PC, normal ca timpul trece repede. De ce crezi ca noaptea trece repede atunci cand dormi? Pentru ca nu esti. Si in timpul zilei tu esti absent, visezi la Ileana Consanzeana. Mintea ta s-a obisnuit sa faca actiuni repetitive, si astfel nu le mai acorda atentie. Daca ai trai clipa de clipa, iti zic eu ca ziua ti s-ar parea mai lunga.

| oprescudorin11 explică (pentru suffarstar):

Acum, sa-ti spun sincer, am momente in care vreau sa lungesc TIMPUL ca cascavalul prajit!
Dar cel mai adesea vreau sa dau pe "repede inainte'!
Si cand eram tanar, aveam momente la care foloseam butoanele clasice, desi nu aparusera inca!
Rezonanta Shumann este dovedita absolut stiintific: am lucrat cu eeg-uri, am urmarit multi pacienti, foarte multi! E valabila. Unde e minciuna? Cand omul doarme adanc, apar pe creierul lui unde Delta! Nu exista posibilitate de minciuna! Cand pacientul se simte bine, ai sa vezi unde Alpha! E ca si cand numeri banii! Sunt fapte CLARE, asociate cu TRAIRI ABSOLUT Clare verificabile, fara apel sau indoiala.
Ca timpul este subiectiv ca durata, aia e alta smecherie! Daca as descoperi cum sa pot lucra la >> si la

| oprescudorin11 explică (pentru suffarstar):

De unde ai constata 'incompletitudinea"? Or fi imperfecte! Tu sau altcineva, poate face ceva, macar un milion la suta apropiat de o fiinta?
Ca ai constatat ca sunt si oameni care functioneaza mai prost ca o masina, asta este altceva.

| oprescudorin11 explică (pentru anonim_4396):

Sa nu-mi spui ca 's-a implicat emotional' inseamna ca tu erai baiat si psihologul fata, sau ca tu erai fata si psihologul baiat! E normal. S-a intamplat ca ti-ai gasit Vindecatorul (vindecatoarea).
Sunt si fete si baieti vindecati de calugarite sau calugari.Care este relevanta?

| oprescudorin11 explică (pentru Mindilica):

Atunci de ce oamenii aleg, mai ales in 'civilizatia ' de acum psihologii?

| suffarstar a răspuns (pentru oprescudorin11):

Da, te cred ca functionam pe frecvente electromagnetice si ca stimulii externi ne influenteaza. Din ce am citit, rezonanta Shumann variaza foarte mult in functie de fenomenele metorologice, de exemplu furtuni tropicale, descarcari electrice etc. In viata de zi cu zi noi oamenii nu suntem atenti la aproape nimic, suntem pierduti in imaginatie. Un simplu exemplu, ai mai multe amintiri din copilarie decat in tot restul anilor pe care i-ai trait. Asta e valabil tuturor, poti sa-ti amintesti ce ai facut acum doua luni? Poate doar in cazul in care ai facut ceva mai deosebit. Dar atunci cand suntem copii, suntem mult mai atenti la detalii, pentru ca lumea si experientele sunt noi, primim mai multe impresii. In timp, noi ne obisnuim cu obiectele percepute si, dintr-un motiv pe care nu-l inteleg, creierul furnizeaza amintiri in construirea perceptiei. Perceptia este imaginea despre lume si este ideal ca ea sa fie mereu construita din impresii. Insa creierul s-a invatat sa ignore obiectele, sa nu mai sustraga impresii, si sa foloseasca amintiri. De exemplu: observa felul in care privesti cand ajungi acasa si felul in care privesti cand mergi la cineva, intr-un loc nou. Sa zicem ca ai iesit afara, iti mai amintesti cum te-ai intors, cum ai pus haina in cuier, cum ai pus papucii la locul lor etc? Sau le-ai facut automat? Din motivul asta, ca facem lucrurile automat, zilele trec repede, ne trezim ca au zburat anii peste noi. Mergi intr-o tara straina, intr-o zona complet diferita. Vei vedea ca zilele trec putin diferit, sunt multe lucruri de vazut, multe experiente noi si astfel creierul "nu se mai grabeste". Asta e doar un exemplu, in realitate insa noi nu traim in prezent nici macar cand apasam butoanele tastaturii, daca am putea trai complet in prezent cred ca am putea manipula timpul in mod constient. Iti recomand "Puterea prezentului" a lui Eckhart Tolle.

| oprescudorin11 explică (pentru anonim_4396):

Nu ca as crede! Am verificat.Am vindecat nevasta si copilul la Pavel Chirila, am citit mult, si istoria. Deci, chiar CONTROVERSATA DE ALOPATI, homeopatia este VALABILA! Inca nu in toate situatiile are rezolvari, ca si alopatia.Nu este deloc Placebo! Cel putin NU in cazul profesionistilor!
Placebo este TEAPA pe care o iei de la nestiutori, dar e folositoare si aia, asta dovedeste alte metehne, in care nu e timpul si spatiul sa intru in amanunt! Deci, chiar am citit cartile lui Chirila (in vremuri comuniste, nu acum cand orice mizerie este libera) si ideile nevesti-si care era si ea experta in homeopatie. Homeopatia a fost declarata ca o metoda de vindecare acum cateva secole de catre un neamt.
Chiar functioneaza! Si mai ales NU VATAMA!'Primo, non Nocere'! Spuneau latinii!
Chiar la un tratament gresit, nu-ti provoaca necazuri.
Atata stiu, atata spun, deocamdata!

| suffarstar a răspuns (pentru oprescudorin11):

Pai ce a zis omul dupa ce si-a deschis mintea? „Ţi-am auzit glasul în grădină; şi mi-a fost frică, pentrucă eram gol, şi m-am ascuns." Chiar crezi ca se referea la faptul ca nu avea toale pe el? Suntem incompleti, ne lipseste tocmai lucrul ala pe care zic toti religiosii ca il au. Si cu toate astea, ei nu observa cat de scindati sunt: ca o parte vrea sa nu "pacatuiasca" si alte parti vor contrariul.

| oprescudorin11 explică (pentru anonim_4396):

Stii care este diferenta intre un 'un deprimat' necredincios si unul credicios? Daca pot face un astfel de abuz de limbaj.
Un necredincios va ajunge in bratele psihologului sau psihiatrului, dar numai daca-l va ajuta cineva! Caci un deprimat nu-si poate evalua situatia.
Un deprimat Credincios, isi va spune rugaciunea, va ramane in stadiul incipient, rezolvabil rapid.
Asa vad eu 'lucrurile'.

| oprescudorin11 explică (pentru suffarstar):

Nu stiam ca ai studiat si religia.A vedea ca esti 'gol ' se refera la faptul ca a realizat! Ca a pacatuit! Caci Pacatul se vede pe fata si in vorba noastra.
Nu-i lipsea nimic lui Adam, pana sa nu pacatuiasca, deci avea TOTUL.
Pacatul ESTE 'incompletitudinea noastra'! Cine a cazut in pacat, nu-si va recunoaste vina de frica! Dar ea se vede! Ce scindare? Toti suntem pacatosi.
De aia a aparut NT si Soteriologia, care este disciplina Mantuirii, scaparii si de pacat, caci toti suntem urmariti de pacat. De ce crezi ca a aparut Crestinismul?

| oprescudorin11 explică (pentru suffarstar):

Am sa-l citesc!
Oamenii sunt diversi insa. Unii sunt atenti la detalii, altii, in urmarirea scopului devin mai sintetici.Dar si fiecare om isi disociaza, dupa moment sinteza predominanta de analiza predominanta intr-un moment, asa cum le dicteaza SCOPUL.
In rest, modificarea momentana a frecventei rezonatoare cu cea obisnuita (din cauza intemperiilor), pai nu asa devin oamenii meteosensibili? Lipsa de adaptare rapida cu Alpha!
Cam asta dovedeste teoria asta. Stai linistit : Shumann habar nu avea relativ cu comportamentul uman. El doar a dovedit ca EXISTA aceste unde! Legatura a fost facuta pentru comportamentul uman de Psihologi! Alta socoteala.Coincidenta!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

"va ramane in stadiul incipient"... pentru ca zice o rugaciune? Ce gluma buna.

"nu-si poate evalua situatia"... sunt care pot. Dar chiar si asa, cel credincios poate? Prin ce? Rugaciune? Glumesti nu? Sper ca da.

"Asa vad eu 'lucrurile'"... Atunci le vezi prost.

-----------

"homeopatia este VALABILA"... nu este.
"Nu este deloc Placebo"... ba da.
"Homeopatia a fost declarata ca o metoda de vindecare acum cateva secole de catre un neamt"... faptul ca Vasile a zis acum mult timp ca functioneaza nu inseamna ca ea chiar functioneaza.
"Chiar functioneaza"... nu functioneaza.
"Chiar la un tratament gresit, nu-ti provoaca necazuri"... pentru ca nu functioneaza laughing

| suffarstar a răspuns (pentru oprescudorin11):

Privesti lucrurile prea tipic. E imposibil sa se refere la pacat. Pentru ca Pomii aia nu aveau rolul sa le incerce lor rezistenta in fata pactului. Este un scop mult prea slab si era evident ca va ceda. La un moment dat, un lucru interzis devine obsesie, pentru ca nu te mai poti gandi decat la el. Sensul este unul mult mai profund decat accptiunea asta unanim acceptata asupra religiei. Pacatul nu exista, rolul religiei nu e de a-l curata pe om de pacat. Catolicii au preluat notiunea de catharsis si au numit-o mantuire. Religia trebuie sa aiba un sens mai inalt, de a umple acel gol. Omul a observat ca avem tendinte "spre pacat" si a incercat sa educe chestia asta, dar nu putut privi mai in profunzime, pentru ca nu a stiut cum. Omul este gol pentru ca nu stie cine este si de ce este. Doar crede ca are un scop. In realitate el nu stie absolut nimic. Se chinuie sa gaseasca o rezultanta intre partile scindate ale mintii sale si incearca sa se comporte ca un intreg, luand decizii ca un intreg. Cea mai vaga idee despre diviziune pe care o au oamenii este intre intelect si sentiment pe care ei le numesc cap si inima. In realitate exista sute de euri. Omul e gol pentru ca plin de ego-uri false.

| oprescudorin11 explică (pentru suffarstar):

Da, exista lucruri INTERZISE!
E normal sa fie asa, in asta consta LEGEA! Sa-ti spuna pana unde poti sa nu deranjezi!
MNu ma lua cu filozofii aberante.
Cand iti intra in casa un 'PRIETEN" nu te astepti sa-ti calareasca nevasta si nici sa-ti ia ultimul ban.Pe inteles minor, asta este sensul LEGII!
Vrei fara lege! OK!
Poti sa- te astepti la vreun ateu care se crede DUMNEZEU sa-ti ia gatul! Dar nu fara sa simti : sa-ti taie bucata cu bucata din tine! Timp de, cum a facut Vulturul ala din mitologia greaca cu papitoiul care descoperise focul.
Acum intelegi ce este pacatul?
Daca nu, mai discutam.Ce e tipic sau ce nu e!
Aaaa... daca prietenulte roaga sa-i satisfaci nevasta, ca el nu poate, asta este altceva.
Desi si aici calci legea! Pacatul este nerespectarea legii, in opinia mea!
Legea este sa respecti tot, in asa masura in care oamenii din jurul tau sa nu resimta necazuri, batjocura, lipsuri.
Fara sa am pretentii exhaustive.

| oprescudorin11 explică:

Adica, ce simtiti cand intrati intr-o biserica si ce simtiti cand intrati intr-un cabinet de psihologie?

| oprescudorin11 explică (pentru Staind):

Dar in cine ai incredere? In partidul tau care e la putere?

| Staind a răspuns (pentru oprescudorin11):

?

| oprescudorin11 explică (pentru Mindilica):

De unde stii ca au sau nu 'har'? Eu ii simt, spre exemplu.Sau asa cred.

| oprescudorin11 explică (pentru Staind):

Nici in ala?
Pai esti disperat! Ce-ti trimit : smurdul, antena 1 sau parlamentul?

| Staind a răspuns (pentru oprescudorin11):

Iti imaginezi raspunsuri sau?
Nu vad de ce continui o conversatie moarta. Te plictisesti asa tare?

| oprescudorin11 explică (pentru Staind):

Imaginatia poate muri, la fel si conversatia intr-un moment trecator.Nu ma [plictisesc niciodata, mai am si alte intrebari pe care mi le pun neancetat.Mai ales in ultimile zile.Dar intr-o zi, poate reapare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Unul e doctor de trupuri, si preotul e Doctor de suflete.psihologul te ajuta la mansarda,daca e ceva in neregula,iar preotul ajuta sufletul, care, greu fiind, de multimea patimilor trupului care il tin prizonier, nu se poate inalta.Asa ca, rugaciunile, postirea marturisirea,[spovedania], impartasirea, canonul si facerea de bine, sant trepte in desavarsirea sufleteasca.

| Staind a răspuns (pentru oprescudorin11):

Ma bucur sa aud.