| Lilith33 a întrebat:

Religiile sunt multe și fiecare adept consideră că religia lui este cea adevărată. De partea căror adepți se află adevărul?

14 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Toate au un strop de adevar, poate altele mai mult decat celelalte. Din pacate nu putem sa iti oferim acest raspuns clar big grin

| CostinAlamariu a răspuns:

Evident crestinismul ortodox e cel adevarat happy

| Panamax a răspuns:

Stiu doar ca religia crestina este o inselatorie.

| Theo94 a răspuns:

Cred ca cei mai aproape de adevar sunt cei care nu sunt(unii din ei) adeptii vreunei religii (deca se pune, referitor la intrebare). Religiile, credintele in zei, forte supranaturale, spirite, etc. sunt inventii ale oamenilor primitivi care nu puteau sa explice diverse fenomene naturale, aparitia lumii, a oamenilor, etc.
"Religia este o formă de explicare a lumii, în condițiile lipsei unei cunoașteri științifice"
"Religia este o formă de extensie a capacităților umane limitate de acțiune"
"Latinii spuneau acum două milenii că "spaima inventează zeii" ("primus in orbe deos fecit timor")."
"În societățile stratificate social, Karl Marx [6] și Friedrich Engels [7], identifică o funcție compensatorie a religiei, anume aceea de a fi un protest contra unei lumi alienante, dar un protest neputincios, ea făcând tolerabilă lumea reală în speranța într-o compensație în lumea iluzorie de după moarte;..."

https://ro.wikipedia.org/wiki/Religie#Religia_ca_tip_de_comportament_uman

"De acord. Însă, ținând cont de mersul lumii trecute și prezente, putem spune că momentan nu există o religie a păcii și iubirii? Pentru că teoria fără punere în practică este egală cu zero, nu?"

Violenta, concurenta, tradare, etc. sunt comportamente ce fac parte din natura umana, pentru a elimina aceste tipuri de comportament din societate este nevoie de altceva decat de religie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Creștinismul este religia adevărată https://youtu.be/_ohcVH2OAic

| Lilith33 explică (pentru anonim_4396):

Nu regăsesc în clip vreo legătură cu topicul acestei discuții.

| BlackOldSun a răspuns:

Religiozitatea poate lua multe forme, iar fenomenul si experienta religioasa ramane un subiect extrem de controversat.

Religia este un sistem de credinte bazate pe personalitati intangibile care sunt luate drept model, pe invataturile acestora si pe mituri. Avraam este doar unul din personajele biblice ce credea ca a vorbit cu Dumnezeu, si care prezenta toate simptomele schizofreniei.

In ultimii 20 de ani s-a pus mai multa atentie asupra studiului stiintific al religiei si legatura acesteia cu sanatatea mentala. Desi este departe de a se incheia, studiul a oferit multe dovezi ce ne-au ajutat sa gasim raspunsuri obiective la o parte din intrebari. Care este relatia intre religie, spiritualitate si psihoza? Sunt persoanele psihotice mai predispuse sa devina religioase? Poate religia duce la psihoza? Poate psihoza duce la religiozitate? Poate convertirea religioasa sa duca la psihoza? Cat de comune sunt iluziile religioase in randul psihoticilor? Acestea sunt doar cateva intrebari importante la care oamenii de stiinta le-au aflat raspunsul.

Paranoia religioasa

Paranoia religioasa este frica irationala de a fi atacat de un agent exterior, intr-un context religios. De exemplu, teama ca cineva iti va fura sufletul, teama ca demonii te-ar putea poseda, ca anumiti oameni dintr-un anume cult comploteaza impotriva ta, sau teama ca Dumnezeu sau Satan vor sa-ti faca rau. "Ingerul pazitor" este un alt exemplu de egocentrism paranoic.

Paranoia religioasa este comparata cu extremismul si intoleranta. In anumite cazuri, indivizii pot avea diverse iluzii si se pot crede trimisi ai lui Dumnezeu pe Pamant pentru a raspandi credinta si cuvantul mantuitorului.

Paranoia este un proces de gandire puternic afectat de anxietate sau frica, de multe ori pana la irationalitate si delir. Paranoia se datoreaza unei gandiri gresite, de interpretari eronate, fiind o boala psihica incadrata in clasa psihozelor.

Religia si psihoza

Un episod psihotic poate fi in mod semnificativ afectat de catre starea sufleteasca. De exemplu, oamenii care traiesc un episod psihotic in contextul unei depresii pot incerca manii persecutorii sau de auto-invinovatire sau halucinatii, in timp ce oamenii care traiesc un episod psihotic in contextul unei manii isi pot forma grandomanii sau pot avea experiente de semnificatie adanca religioasa.

Psihoza poate implica credinte iluzorii sau paranoide. Karl Jaspers a clasificat iluziile psihotice in tipuri primare si secundare. Iluziile primare sunt definite ca aparand pe neasteptate si nefiind comprehensibile in termeni de procesare mentale normale, pe cand iluzille secundare pot fi intelese ca fiind influentate de catre fondul persoanei sau al situatiei curente – de exemplu, credinte religioase sau credinte superstitioase.

Psihoza religioasa produce multe simptome identice cu cele ale schizofrenicilor, iar aproximativ 20% din schizofrenicii internati in spitalele de psihiatrie sufera de o forma religioasa de schizofrenie.

Liderii religiosi precum Isus sau Mahomed, au suferit de astfel de simptome clasice de schizofrenie religioasa. Au auzit voci, aveau iluzii de grandoare, sociopatie, paranoia si halucinatii, crezand ca au puteri supranaturale.

Fanaticii religiosi au vazut un ideal in aceste modele si au incercat sa le urmeze. Misionarii din ziua de azi merg din usa in usa, sau mai nou, folosesc Internetul pentru a convinge alti oameni sa se converteasca la religia lor, speriindu-i cu focul iadului.

Persoanele religioase traiesc cu iluzia ca sunt priviti 24 de ore din 24, insa entitatea nu observa doar comportamentul lor, ci pot auzi si ceea ce gandesc, ca si cum aceasta s-ar afla inauntrul mintii lor. Persoanele religioase comunica cu zeitatile prin rugaciuni, iar unii dintre ei sustin ca zeul le raspunde. Desigur, nu pot fi acuzati ca sunt mincinosi, deoarece ei chiar cred cu tarie asta.

Chiar si un simplu gand erotic poate fi pedepsit de zeul sadic si gelos aruncandu-l pe pacatos in focul iadului unde va petrece o eternitate. Toata aceasta frica raspandita de evanghelisti, adesea asupra unor copii – care sunt foarte vulnerabili – poate avea repercursiuni dramatice.

In lumea psihiatriei aceasta tulburare este considerata a fi un simptom al paranoiei, insa in lumea religioasa, acest tip de paranoia este incurajata si este considerata "normala".

| Lilith33 explică:

Studiez religiile din pură pasiune. Am citit cărți pe care Internetul nu le va vedea vreodată. Știi ce am observat? Am observat faptul că toate religiile converg către un singur punct, folosind însă instrumente diferite, dacă le pot spune așa. Cât despre oameni, să știi că nu am încredere în cei care-mi zâmbesc gratuit.

| Meme10Memu a răspuns (pentru Lilith33):

Existenta religiilor e o dovada ca Dumnezeu exista.

Religia adevarata e cea care promoveaza iubirea si nu trimite oameni sa invete razboiul.

| Lilith33 explică (pentru Meme10Memu):

De acord. Însă, ținând cont de mersul lumii trecute și prezente, putem spune că momentan nu există o religie a păcii și iubirii? Pentru că teoria fără punere în practică este egală cu zero, nu?

| fllu07 a răspuns (pentru Lilith33):

Nu. Nu putem spune. Se pare ca Nu ai cercetat suficient.

| Lilith33 explică (pentru fllu07):

Da, nu am cercetat suficient, fiindcă mi-ar trebui încă zece vieți doar ca să descopăr toate scrierile ascunse plebei. Dar, am cercetat suficient cât să imi dau seama că ai dat un răspuns fără să argumentezi. Ai blocat dialogul din start. Ești troll?

| fllu07 a răspuns (pentru Lilith33):

Nu. Nu sunt troll. Nici nu stiu ce-i ăla. Eu sunt mai pe limba română. Dar eu chiar cred ca există religia adevărată, doar ca iti trebuie muncă serioasă și sinceră sa o poți găsi. Isus Cristos a spus că există calea cea strâmtă, si puțini sunt cei care merg pe ea. Dacă vrei continuăm discuția în privat.

| Lilith33 explică:

Spor.