| Mosotti a întrebat:

Daca ati avea diabet ce ati prefera?
Sa tineti o viata regimul ala dur fara dulciuri deloc si cu portia mancate painea (de ex o masa ai voie maxim 40 g deci o felie mica si jumate), pastele, mamaliga, orezul, cartofi (ai voie 150 g de cartofi) sau sa bagati insulina si sa mancati ce vreti?
Ca nici un trat medicamentos nu face fata daca mananci orice.

Conditie, nu sarim de kcal permise zilnic, deci nu se risca ingrasare si in caz cu trat si regim si in caz de insulina si regim sau fara regim. Greutatea ramane optima, cazul asta il luam.

Datele problemei stau asa:

Varianta doua este foarte grea, calcul nr de carbohidrati, ajustata doza de insulina f atent, masurat din ora in ora glicemia pana se termina carbo de metabolizat.
De ex daca ai masa de 250 de carbo, te masori de 5-6 ori si eventual bagi insulina in transe, la inceput 2-3-4-5 unitati, apoi la 2 ore dupa ce masori daca incepe sa urce, bagi alte 2-3-4 unitati.
Se metabolizeaza cam 45-50 g carbo/ora in general.

Deci nu e ca la aia care baga dar tin regim, ca acolo e mai simplu, aia au doza fixa si dieta fixa cu maxim 50-60 carbo, in nici un caz 150-200-300-400 chiar cand mananci dulciuri sau altele cu amidon.

Daca nu e extrem de multa atentie si preocupare se risca asa:

1 - Coma hipoglicemica si deces
2 - Coma hipo si apoi trezit dar ramas cu probleme permanent.

Insa in schimb daca esti f atent, nu se intampla asta, iar daca si asa se intampla, iti asumi, nefiind asa grava nu patesti nimic dar iti e cam rau 1-2-3 ore de nu te vezi.
Avantaje, protejezi si pancreasul ca-i mai iei din sarcini si asa poate boala sa stea pe loc luata din timp, nu invers, sa-ti dea cand esti f grav abia.
Contrar ce e cu medicatie, ca aia din contra, trage pe el.

Eu am ales varianta doi. Mi se pare crima sa tin regimul ala, doamne fereste. Nu doar ca-mi plac dulciurile, dar si mancare, nu ma satur cu 40 g de paine sau 150 g cartofi, ce dracu 150 g cartofi e un cartof.
Si sa mananci o oala de mancare goala sau carne gramada ca sa te saturi, nu e o solutie zic eu.

Majoritatea intrebati de mine in real, prefera regim cu sau fara tratament (daca valorile merg bine fara trat).
Si fug de insulina chiar si in ultima faza a bolii unii, cand nu se mai poate fara.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
61 răspunsuri:
| iulia0514 a răspuns (pentru Mosotti):

Bunica mea a trăit 94 de ani și își punea în cafea 6 lingurițe de zahăr și tot a 2 a zi făcea gogoși sau minciunele pe care le tavalea prin zahăr și asa mânca! Eu nu aș putea face asa ceva nici moarta pentru ca pur și simplu nu pot ingera atâtea calorii dar ei erau diferiți de noi și mult mai sănătoși!

| Mosotti explică (pentru iulia0514):

Pai vezi? Nu zaharu e problema ci moderatia, dar eu il inlocuiesc cu stevia, nu sustin consumul de zahar!
Ptr ca daca poti sa-l inlocuiesti cu ceva noncaloric, de ce nu? Si nonglicemic.
Chiar sunt revoltat ca astia mai folosesc zahar in dulciuri,

sase lingurite de zahar au 200 kcal, pai de ce sa le luam? Plus ca urca si glicemia si chiar daca nu o urca sus la un sanatos, oricum nu e bine pentru ca poate apare hipoglicemia care da foame uneori.
Stimuleaza insulina.
Stevia nu face nimic din astea.

Bine ca macar au sucuri fara zahar, macar atat, si fara calorii.
Si chiar si la dulciurile cu indulcitori nonglicemici, sunt calorici ca si zaharul, fructoza, xilitol, manitol, sorbitol.
Sunt niste idioti.

Doar marii bogatani au dulciuri ca lumea, ai dracu mereu astia cu bani au tot ce e mai bun.

De ex ursuletii Haribo da?
Gelatina, colorant, arome si stevia, iti iese poate la 15 Kcal/100 g, nu la 350 cum e cu 77 % zahar! E enorm.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Mosotti):

Eu am tot 64kg dar la 1.74m si medicii din Sydney mi-au spus ca am scapat de diabet, fiindca l-am reversat complet.

| iulia0514 a răspuns (pentru Mosotti):

Eu folosesc foarte mulți în înlocuitorii de exemplu când nu pot folosi ștevie folosesc zahăr de cocos dar e folosesc scump și sincer dacă fac un tort pentru cineva pot să-l fac doar cadou pentru ca nimeni nu o sa vrea sa dea 300 de lei pe un kg de tort chiar dacă sunt folosite doar produse bio oricât de mulți banii ar avea și în plus la noi în România se găsește foarte greu un produs de calitate superioara! Da ai dreptate trebuie sa ai banii pentru a-ți cumpăra dulciuri de calitate și oricum în magazine nu prea se găsesc!

| Mosotti explică (pentru Violleta2022):

Da, ai dreptate, sunt oameni care dupa slabire isi revin pentru ca rezistenta la insulina dispare, si doar aia a cauzat diabetul la ei, desi exista si o insuficienta pancreatica insa nu de ajuns incat sa nu fie bine cand esti slaba, se vede doar cand e nevoie de prea multa insulina ca la rezistenta.
Se explica ca l-ai reversat, medicii tai au dreptate.
Bravo! Daca ai facut miscare, dieta si ai greutate buna.

La oamenii complet okey, si cu rezistenta nu au diabet.
Insa tu daca te mentii asa, ai sanse sa nu mai apara niciodata diabetul.
Este posibil ca secretia de insulina sa scada in timp si sa apara macar un prediabet si asa, dar sansele is mici.

La mine e mai grav, nu se reverseaza orice s-a facut, slab deci nu aveam rezistenta, o ora de bicla acasa intens, si tot aia e.
Ptr ca la mine e insuficienta insulinica mai mare ca la tine.
Aia e. Medicu a zis ca voi trai asa cat oi fi.
Adevarat ca doar 20 % din cazuri cu DZ 2 sunt slabi, dar na, e mai rau la astia, pentru ca la aia grasi daca slabesc au sanse sa-l reverseze complet.

Eu visator am zis "dar...nu imi spuneti sa slebesc?", in speranta ca la tine ca-l reversez, dar. "pai ce sa va zic, sunteti deja slab".
Adica ma gandeam ca si daca-s slab, daca is si mai slab ar fi okey.

| Mosotti explică (pentru iulia0514):

Pai cand nu poti folosi Stevie? Eu folosesc la tot ce e dulce care fac in casa.
Zaharu de cocos are 375 Kcal pe 100 g, deci o frectiune.
Zaharu are 410.

Are Fructoza mai multa care afecteaza ficatul pentru ca doar el metabolizeaza fructoza si riscam ficat gras.
Deci...mai bine stevia in tot.

https://www.sfatulmedicului.ro/......ului_17906

Da lumea gramada de bani si pe naiba
Deci e nonsens sa dea cineva bani pe asa ceva.
Urca si glicemia doar ca are indice glicemic de 42 in loc de 70 ca zaharul obisnuit.

Friptura fripta cu salata e cea mai buna ca urca glicemia cel mai putin.
Opusu e paine alba cu dulceata, mama, rupe, sau clatite cu dulceata, ca astea nu au grasime ca alte dulciuri si intra zaharu f rapid in sange.

Si la omu sanatos chiar daca nu urca prea mult, insulina e stimulata f mult si pot apare hipo la 1-2-3 ore de la masa si sa ai foame, deci sa mananci mai mult orice, dar nu la toti e asa.

| iulia0514 a răspuns (pentru Mosotti):

Când nu folosesc ștevie folosesc miere, curmale, sirop de agave, sirop de arțar sau alte fructe dulci aici ma refer strict la deserturi ca alea le fac aproape zilnic!

| Mosotti explică (pentru iulia0514):

Pai mierea, sirop de agave, de artari si altele si ca si zaharul de fapt ca si kcal si glicemie (unele doar au indicele glicemic mai mic.
Dar aia e, dar de ce nu folosesti mereu stevie?
Mda, tu ai impresia ca siropu de alea e mai curat, corect, dar efectele is aceleasi.

Eee, si ce deserturi faci zilnic?

| iulia0514 a răspuns (pentru Mosotti):

Pentru ca cu ștevie nu pot obține un aluat la fel de aerat și voluminos ca atunci când folosesc zahăr și de aceea apelez la zahărul de cocos! Folosesc alți îndulcitori pentru ca uneori am nevoie de alt gust, culoare, textură! Azi am făcut brioșe cu fructe confiate! Dar de obicei fac cam orice desert îmi face cu ochiul mai mult torturi ce e drept!

| Mosotti explică (pentru iulia0514):

Mda, esti amatoare de dulciuri ca si mine, dar mananci putin, ca de aia nu te ingrasi.
Dar de ce folosesti ala de cocos si nu zahar normal?! Ca pana la urma..pretul ala urias nu stiu daca se justifica.
Sau sa folosti fructoza care e mai scumpa ca zaharul, de ex un 23 lei kg, dar nu 300! Sau Sorbitol, Xilitol.

Dar sigur, daca se da alta textura la dulciuri, e ok sa folosesti alea.
Mie mi-a zis cineva ca de ex zaharul la cozonac trage coca in jos de la greutatea lui, si creste mai bine cu indulcitori in cantitate infima cu putere mare de indulcire.

Mmm ce imi place tort cu blat insiropat ca lumea, mor dupa el.

| iulia0514 a răspuns (pentru Mosotti):

La mine e pasiune și asa ma relaxez și drept să-ți spun când vad rezultatul final nu-mi vine sa ma ating de ele uneori par pur și simplu perfecte! Îmi plac dulciurile dar nu prea mănânc ma simt mai bine când le împart altorahappy

| Mosotti explică (pentru iulia0514):

Pai de ce nu mananci? Adica mananca altii si tu te uiti., dar daca nu iti plac, e okey.
Daca eram in zona ta, te rugam (contra cost) sa-mi faci doi cozonaci, vreau unu bun de tot cu nuca mai multa, deci cam un strat de 1 cm de coca, unu de nuca, ceva de genu.
Nimeni n-a fost in stare sa-mi faca asa ceva in afara de cineva prin 1987 cand eram clasa 4-a, deci se poate! A si crescut, etc.

Astia pun putina umplutura si nu imi place asa.
Nu stiu daca te pricepi la cozonaci.

| iulia0514 a răspuns (pentru Mosotti):

Nu mănânc pentru ca nu-mi mai este pofta de ele când faci aproape zilnic prăjituri deja nu-ți mai trebuie după o vreme! Cozonac fac și eu dar oricât încerc nu-mi iese la fel de bun ca a bunicii! La noi se face un fel de cozonac Bagli se numește în ala e cam 80 % umplutura și 20 % aluat

| Mosotti explică (pentru iulia0514):

Pai mai bine ca nu iti este pofta si nu mananci, ca bine nu fac.
Daca nu iti iese cozonacu bun, aia e, mda, are si la Mega Bagli cu umplutura multa, dar nu stiu de ce ca parca nu-mi place ca, cozonacul.

| iulia0514 a răspuns (pentru Mosotti):

Pai ala din magazin nu e bun de nimic parca mănânci iasca

| Mosotti explică (pentru iulia0514):

Da, dar e cozonac bun ala Boromir cu ciocolata si rom la Mega Image, ala e bun, musc asa din el si e super tare.
Nu stiu daca voi aveti asa ceva pe acolo.

| iulia0514 a răspuns (pentru Mosotti):

Cu siguranță se găsește prin magazine sincer habar nu am dacă nu cumpăr happy pentru mine cozonacul e ala care îl face stra-matusa mea în cuptorul de pâine cu multa umplutura și rumen de-ți ploua în gura numai când îl vezihappy

| Mosotti explică (pentru iulia0514):

Mmm, aoleu, as veni la stramatusa ta sa-mi faca si mie doi.
Eu mananc si unu odata daca are cam 800 g.
Si asa aveam 61 kg, acu am 64, m-am mai ingrasat, chiar daca la 1, 7 m is inca bine.

| iulia0514 a răspuns (pentru Mosotti):

Din păcate de crăciun nu a putut sa facă pentru ca are 95 de ani și ii e greu saraca din păcate dacă nu o sa o mai avem pe ea nu prea o sa mai aibă cine face cozonaci la fel de buni!

| Mosotti explică (pentru iulia0514):

Am inteles, lasa ca o mai fi cineva care sa faca zic eu.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti explică (pentru DracuIa):

Ce victime ai face?

| alesarumarianiftode9 a răspuns:

Tâmpit

| Dermatopu78 a răspuns:

Doamneferește de diabet.

| Mosotti explică:

Stiu ce e interzis pentru diabet ca ma pasioneaza domeniu de cam 14 ani cand nu aveam diabet, dar eu mananc orice, bag insulina si e f bine asa.
Doar ca nu sar de kcal permise ca sa nu ma ingras.
De ex aseara am mancat o roata de aia de cheesecake din aia de 1279 g, i-am dat in cap cu insulina si am avut valori exemplare.
Sau cu cateva sile in urma salam de biscuiti.

Dar oricum apreciez intentia ca mi-ai informatii benefice, chiar daca eu stiam.
Ca multi diabetici chiar habar n-au ce si cum, medicii nu sunt asa preocupati sa ii informeze ca lumea, si iese rau. Ca tu de aia mi-ai dat informatiile.

De ex in Germania tatalui meu vitreg nu i s-a zis sa manance amdinoase pe gramaj, doar la dulciuri au zis, si manca omu amidonoase pana a facut infarct de la diabet.

| Mosotti explică:

Apreciez intentia ta de a-mi da stafuturi bune chiar daca stiam toate astea dat fiind ca ma pasioneaza domeniul de cam 14 ani, dar eu nu pot tine regim din pacate, personalitatea mea nu permite, am si ceva tulburari alimentare pe care medicii nu le-au putut rezolva, pai daca as tine regimul ala, as ajunge la balamuc repede.

Asa ca medicul meu a aplicat regula si anume "insulina se foloseste in unele cazuri si la pacientii indisciplinati", mi-a dat insulina ca sa pot manca orice, dar in limita kcal permise ca sa nu ma ingras.
F putini medici fac asta, dar fac. Majoritatea dau insulina in ultima faza a diabetului si ii pune sa tina si regim ca sa se simplifice f mult treaba.
Nu dau de la inceput ca sa protejeze pancreasul in primul rand, luandu-i din sarcina.

Si am valori excelente mancand orice, ca un sanatos.
Bine, mi-a facut instructajul, m-a pus in tema, tot, nu asa aiurea, ca sa fie bine sa nu se intample nimic.
Si mi-a dat si Metformin doua pe zi de 1000 mg, ca insulina nu face ce face metforminul, si invers.

| Saverspacew a răspuns:

Dă dracu de el!

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

Deci tu ai diabet, maicata a avut si ea, deci e genetic 100%, eu nu merg pe chestii car mai fi si negenetic, ala negetic este ca nu stie omu ce boli au avut stramosii lui.
Iauzi Viloeta fata mare sia reparat organu laughing tot ce se poate, probabil al ei a lucrat defectuos din cine stie ce motive, apoi si-a revenit miraculos, se mai intampla si miracole de astea, dar oricum nu o crede nimeni, nici eu desigur laughing

Daca maninci ce vrei nu patesti nimic, asa cum spui tu ca ai mincat ce ai vrut si acu platesti.
Asatea is povesti nemuritoare. Eu personal am mincat cum spui tu ce am vrut, zahar, nu cred ca mincat careva mai mult ca mine laughing nu am nici pe dracu laughing deci tine de ce organe ai mostenit, cit de bune sau slabe sunt, asa ca dupa un anumit timp de functionare, o piesa slaba se defecteaza, incepe sa lucreze defectuos etc, apoi omu da vina pe mincare, pe povesti, ca asa e omu trebuie sa gaseasca el o vina cuiva.

Vina este a aluia de la care ai mostenit, de la ala care n-a avut grija de organismul lui, ala care baga in el de sa facea cit china laughing apoi organismul suferea,, lucra din greu, isi uza piesele, piese care mai apoi mergeau la urmatoarea generatie laughing

| Mosotti explică (pentru relian):

Violeta zice ca daca esti slab nu ai cum face diabet de tip 2, e corect ca 80 % din pacienti sunt supraponderali, si rezistenta la insulina e cauza principala a glicemiilor mari la DZ 2, aceasta rezistenta nu apare la slabi. Dar nu in toate cazurile.
Mai putini pacienti au insuficienta insulinica, si apare, nu are nici o treaba ca esti slab.

Nu stiu ce o fi trecut la ea, dar ca sa fie sigura ca a trecut, sa facem testul de glicemie provocata sa vedem, ca ala zice adevarul.
Ca asa daca avea un prediabet si acum face miscare (cand altul nu are nevoie sa o faca neaparat) si tine dieta, normal ca si-a "revenit", nuuuu asa, sa vedem daca si-a revenit pe bune.

75 g glucoza dizolvata in 300 ml apa, se ia glicemia inainte, trebuie sa fie sub 100, se mai ia la o ora si trebuie sa fie sub 170 (asa scrie la Regina Maria pe site), si la 2 ore dupa glucoza trebuie sa fie sub 140. Daca una din ele nu e ok, nu si-a revenit cu adevarat, adica are cel putin prediabet.
Un om care si-a revenit mananca si dulciuri si e foarte bine. Bine, sa aiba greutatea normala totusi.

Iar un om care nu are gene de diabet, si daca e gras, nu are! Dar hai sa luam testul cu greutatea normala.

Bineinteles ca e genetic.
Nu de vina nici ala de la care am mostenit, altii sunt cat China si n-au diabet. Si chiar daca era, oricum el gena o avea si el de undeva sau s-a nascut cu ea defecta el primul din familie.
Nu conteaza ca si-a paradit el pancreasu sau nu, poate facea si el boala si daca nu baga in el, mai tarziu dar o facea. Gena s-a transmis, si urmatorul poate face boala si daca nu baga in el.

De ex mama l-a facut desi n-a mancat niciodata prostii si n-a fost cat China. Pe la 50 si ceva de ani l-a facut cam la asa varsta apare DZ 2, dupa 45 ani in cele mai multe cazuri.

Dar eu nu pot tine regimu ala criminal, doamne fereste. Adica mie care-mi plac dulciurile sa-mi zici ca toata viata nu am voie deloc?! Mmmm..., nu ca moderat, nu ai voie deloc.
Iar la masa nu ai voie mai mult de 40 g de paine, ce naiba.

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

In ngeneral sistemele si organele incep sa pice, cand inaintezi in varsta, primele sau cad, ori incep sa functioneze defeectuos cele care leai moistenit slabe, restul vor functiona normal daca au fost din fabrica bune laughing
Cind esti copil sau mai tinar, forta aia care tot vine si creste mereu, te tine pe linie, dar stiou si eu la 40-50, daca ai ceva din fabrica slab, poate cadea sau functiona defectuos, pentru ca sa uzat, atit a putut, atit a facut.
La Violeta e ceva gen se gindeste si repara orice folosind energia mintii laughing se repara singura cu mintea, aia da