| Jessica1235 a întrebat:

Ficatul doare? Dacă de exemplu beau prea multă cola/pepsi și ficatul ajunge să sufere din cauza asta, cum îmi dau seama?

De ceva timp beau puțin cam prea multă cola zero zahăr și am observat că de ceva timp a început să mă doară spatele la nivelul ficatului. Știu că la spate se află rinichi, eu durerea o simt puțin mai în sus, gen la jumătatea spatelui. Durerea este pe orizontală dintr-o parte a coloane până în cealaltă. Acolo ar trebui să fie ficatul nu? Adică la acel nivel. Sau durerea de ficat nu se simte în spatele abdomenului ci în față?

Nu am făcut anatomie la școală deci nu prea știu multe despre ficat.

Mulțumesc anticipat happy

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Apreciat de Editori
| Alex22C a răspuns:

Consumul excesiv de băuturi răcoritoare sau carbogazoase mai ales cele de tip coca-cola și Pepsi nu vor avea niciodată un impact pozitiv asupra organismului uman. Aceste băuturi cu zahar pot fi îndulcite și artificial cu mai multe tipuri de zahar sintetic având o putere de îndulcire dubla preponderent cu zaharul rafinat. Iar cele fara zahar nutrițional vorbind neavând zahar nu este o mare diferență între cel cu zahar. Pe langa conținutul de "zahar" acesta mai conține acidul fosforic, dioxid de carbon, coloranți tip caramel la care și aceștia nu aduc niciun beneficiu organismului uman. Prin urmare organismul tău este epuizat de asimilarea acestor substanțe și de aceea apar acele simptomatologii, nu spun că aceasta ar fi cauza exactă dar poate fi totuși un factor. Ar trebui să renunți o perioadă la aceste băuturi și optezi pentru sucuri din fructe proaspete sau pur și simplu apă cu un pH mai mare de 7, scrie pe eticheta fiecărui producător de apa de consum. Iar referitor la simptomele tale ar trebui sa mergi la un consult de medicina interna sau urologie. Paralel de astea vreau sa te întreb, de ce consumi aceste băuturi?

| doctorandus a răspuns (pentru Alex22C):

Problema ta este ca ii ceri lui socoteala in loc sa te uiti la tine ca dai crezare unor idei bizare si pseudomedicale (de ex. apa alcalina).

| Jessica1235 explică (pentru Alex22C):

Beau fiindcă mi-au întrat în rutina zilnica sau aproape zilnică. Oricum mi-am zis că e cazul să fac o pauză de la sucuri. Mulțumesc pentru informații.

| Alex22C a răspuns (pentru doctorandus):

Prin ce argument justifici tu ca apa alcalina este o idee bizara si pseudomedicala? laughing)))) In comparație cu apa îmbuteliata aceasta este mai benefică, in plus apa din fântâni, de la mare adâncime, de exemplu, cei din mediul rural care folosesc apa din fântânile lor proprii este aproape asemănătoare cu apa alcalină. Am scris asta ca sa nu se faca o confuzie ca apa alcalina este o idee bizara si pseudomedicala. Este consumata la scara larga fara ca unii dintre noi sa stim.

| Alex22C a răspuns (pentru doctorandus):

Mai înțeles greșit, eu nu i-am spus sa consume apa alcalina pentru ca ea ar avea mult acid in organism, am recomandat printr un simplu fapt sa consume apa cu pH mai mare pentru ca este mult mai benefică pentru organism in comparație cu apa îmbuteliată. Dar fiecare va face ce considera el ca este mai bine. Mult noroc!

9 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Ficatul nu doare. Un simptom ar fi o stare de somnolenta chiar daca ai dormit suficient.

| doctorandus a răspuns:

Ba da, Cola fara zahar exista. Este indulcita cu aspartam sau stevia.

| doctorandus a răspuns:

Si da, eu am baut Cola Zero ani la rand si n-am patit nimic de la asta.

| RAY a răspuns (pentru doctorandus):

Unele studii afirma ca poti face diabet gradul 1

| doctorandus a răspuns (pentru RAY):

Dupa cum am spus, am baut Cola cu 0% zahar si extrem de putine calorii.

| RAY a răspuns:

Te doare ca scade glicemia prea mult, te doare de la foamete, mai bine cu apa minerala sau sprite

| Violleta2022 a răspuns:

Ficatul nu doare, dar doare colecistul care este legat de ficat si care duce tot greul ficatului.
Ficatul doare cand este ultimul stagiu de ciroza si cancer de ficat, pana atunci doar se umfla din cauza bauturilor alcoolice sau sucurilor nesanatoase sau a mancarurilor neadecvate si sufera.

| ZenoDinCitium a răspuns:

Ficatul nu doare doar când e in stadiu de ciroza sau cancer hepatocelular. Pe tine te doare fierea,bila,și prăjit daca mănânci mult se întâmplă la fel,trebuie sa eviți sucurile carbogazoase,acidulate, energizantele, deja bila ta da semne că nu e in regula deloc, daca continui așa ani de zile o sa ajungi sa o scoți sa te operezi
Trebuie sa fi atenta la alimentație să mănânci sănătos.
Bine scumpă mea? happy Da, durerea iradiază până în zona respectivă.

| Jessica1235 explică (pentru ZenoDinCitium):

Mulțumesc pentru răspuns, o să încerc să fiu mai atentă la ce mănânc sau beau

| Brizbriz a răspuns:

Https://www.google.com/......ps?/search
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Gray1223.png

da, trebuie sa o simti in fata, insa durerea uneori radiaza si o simti in cu totul alta parte decat e problema, am vazut asta pe, pielea mea

totusi, din cate stiu eu, primul si cel mai clar simptom ca ai probleme cu ficatul sunt ochii galbeni

| JOHNtheADVISOR a răspuns:

Nici eu nu mă pricep, cel mai bine dacă te simți rău sau la cel mai mic semn că ceva nu e în regulă apelează la un doctor. Oricum consumul în exces de orice nu face bine organismului, nici chiar de apă. Apoi faza cu 0 zahăr este doar o minciună comercială. Toate au zahăr, acum fie că este din sursă chimică, fie din natură doar asta diferă și cantitatea.Aici e problema că se folosește și se exagerează cu zahărul.Nu știu dacă ai observat dar la unele dulciuri sau dulceață din magazine habar nu ai ce mănânci, doar zahăr simți în gură.

| Dvi2002 a răspuns:

Pe mine ma mai arde de la cola, pepsi si ficatu e in fata mai jos de piept