anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut, TPU!
Am o problema și vin aici pentru niște păreri/sfaturi.
Acum o săptămână, într-o seara abia ajuns acasă după ce am stat cam mult în soare mi s-a făcut rău. Sosită o ambulanță mi-au măsurat tensiunea și făcut un EKG printre altele. Rezultatele fiind nu tocmai bune. Tensiunea fiind mare și rezultatul EKG-ului fiind (fibrilație arteriala) cei de pe ambulanță mi-au sugerat un control la cardiolog. Până să ajung acolo, am făcut niște analize de sânge, rezultând colesterolul crescut (ma lupt cu asta de mult). Am fost și la cardiolog. Am făcut analize de sânge, EKG și o rază (nu știu cum se numește). Doctorul de acolo a spus ca totul este bine. Dar eu mai simt câteodată ca inima mi-o ia la "galop", când îmi masor tensiunea este mare și pulsul la fel. Obosesc și respir greu, chiar dacă merg încet și pentru maxim 100m. Bănuiesc ca e foarte posibil sa fie și din cauza kilogramelor în plus. Am uitat sa menționez asta și sau a anxietății și a atacurilor de panica frecvente.
Apreciez orice sfat/părere. Mulțumesc și o zi buna s-aveți!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

E o povestire ce spui (nu chiar happy) și nu intrezăresc intrebarea. Sănătate până una-alta!

| iulian1302 a răspuns:

Buna! Faptul ca simti ca inima o ia la galop este un semn clar ca ai episoade de tahicardie (in care pulsul este mai acelerat). Fibrilatia atriala (FIA) este acea boala cardiaca/tulburare de ritm cardiac in care inima nu bate regulat, practic bataile cardiace sunt haotice! Nu este neaparat sa prezinti pulsul mare ca sa ai FIA! Aceasta se poate intalni la orice frecventa (de aici apare si stadilizarea acestei boli: FIA cu alura joasa/medie/inalta). In plus mai exista o forma de fibrilatie atriala si anume fibrilatia atriala paroxistica! Un episod de fibrilatia atriala poate aparea si disaprea brusc sau apare si trebuie administrat tratament pentru o tine sub control!
Kilogramele in plus nu te ajuta absolut de loc, obezitatea reprezentand un factor favorizant pentru aparitia afectiunilor cardiace! In plus, hipercolesterolemia poate afecta vasele de sange prin depunerea pe peretii acestora a colesterolului!
In momentul in care prezinti un episod de fibrilatie cu ritm rapid (atunci cand pulsul este crescut si neregulat) este normal sa te simti rau, in aceste situatii putand sa apara chiar sincopa (pierderea starii de cunostinta - apare la puls foarte crescut peste 140-150 de batai/minut)! FIA nu este o boala banala ci dimpotriva este o afectiune care trebuie luata in seama si tratata!
Iti recomand sa iti faci un holter EKG (se monteaza un aparat la nivelul pieptului care iti va monitoriza constant ritmul cardiac pe parcursul unui interval de timp -de obicei 48 de ore) si un test de efort! Daca ai acordul medicului cardiolog iti recomand sa te apuci de sport (atat cat poti si cat iti permite starea de sanatate), sa mananci echilibrat, sa eviti grasimile si prajelile precum si consumul de bauturi carbogazoase - in ideea de a scapa de kilogramele in plus!

| Eusebiu_Seven_1996 a răspuns (pentru iulian1302):

Apreciez răspunsul. Totuși, mă întreb cum nu au găsit nimic la cardiologul la care am fost. Tot ce mi-au recomandat au fost niște pastile naturiste pentru calmare și să slăbesc. (pastilele sunt mai mult pentru anxietate, cred ca și asta declanșează tot) ca și greutate am 94kg la 1.70m. Știu ca este mult. Amuzant ca până acum 3 ani, am fost instructor de fitness. Probabil o sa-mi fac o alta programare la un alt cardiolog. Mulțumesc încă o data pentru răspuns.

| iulian1302 a răspuns (pentru Eusebiu_Seven_1996):

Incerc sa iti explic din nou poate prima data nu am fost suficient de clar!
Fibrilatia atriala poate fi permanenta (se vede in orice moment pe EKG) sau poate sa apara si sa dispara brusc. In a doua situatie este necesar sa se faca un EKG pe moment (atunci cand ai un episod de fibrilatie atriala) pentru ca FIA sa se poata distinge pe EKG! De aceea ti-am recomandat sa iti faci un holter EKG!