anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce fel de exercitii as putea face sa imi mai dezvolt putin rezistenta la sport? Pe timpul liceului nu am facut sportul pentru ca nu rezistam deloc la ora. Cand vine vorba de exercitii de fitness gen abdomene sau genuflexiuni am o rezistenta destul de buna, adica nu aveam niciodata probleme sa mentin ritmul. Dar cand vine vorba de alergare, fie ca e proba de viteza sau de rezistenta, abia ma pot misca. Dupa o tura de teren deja imi bate inima ca nebuna si nu mai pot sa respir, indiferent cata incalzire fac. Parca nu mi-as putea controla picioarele, alerg foarte incet. Iar la gimnastica am aceeasi problema, nu pot nici macar sa ma rostogolesc in fata.
In liceu nu am facut sportul pentru ca vazand doamnele de la cabinet ca ma aduce proful de sport la ele dupa fiecare ora, mi-au dat ele scutire pentru sport.
Eu asa sunt de mica, si in clasele primare si in gimnaziu am fost asa si din cauza asta am fost mereu tinta glumelor. Din cauza asta pentru mine ora de sport e un chin atat fizic cat si psihic. Problema este ca acum sunt anul 1 la facultate si nu mai am cum sa scap de educatie fizica si sunt foarte stresata din cauza asta

7 răspunsuri:
| AFR81 a răspuns:

Parerea mea este ca ar fi, totusi, indicat sa te apuci de alergat. Cate putin, dupa posibilitati. Tin minte ca eu, acum 3-4 ani, cand aveam si cu 25kg mai mult, dupa o tura de alergat usor, 800 de metri, eram mort. Ma dureau umerii, genunchii, gleznele si nu mai aveam aer. Asa pateam mereu. Anul asta, ca parte a procesului de slabire, am introdus si alergarea de rezistenta, pe care o uram foarte mult din motivele enumerate mai sus. Am inceput cu alergari de 10 minute, apoi 20, apoi 30 si, recent, am observat ca pot sa alerg o ora fara sa fiu extrem de solicitat. Evident, nu e vorba de sprint, insa nici de mers. Parcurg cam 8-9-10km in acea ora. Depinde de dispozitie.
Cred ca ar fi bine sa faci si tu la fel. Nu sa mergi zilnic, insa de 3-4-5 ori pe saptamana, da. Mai alergi, mai mergi, iar mai alergi. Cum poti. Daca ai ajuns aproape epuizata acasa, e un semn bun. De asemenea, am citit unele pareri cum ca exercitiile pentru abdomen si pentru picioare ar ajuta foarte mult. In acest sens, recomand asa-numita plansa (plank) si diferite tipuri de genuflexiuni. Gasesti pe internet mai multe detalii.
Si o ultima treaba pe care vreau sa ti-o spun: nu te stresa foarte tare in legatura cu sportul la facultate. Profesorii stiu ca au de-a face cu persoane nepregatite. Posibil sa ai in grupa si oameni de 40-50 de ani. Nu o sa va puna sa faceti mare lucru la ore. Daca ar fi sa fac o comparatie, sportul la scoala si liceu era de 100 de ori mai greu decat cel de la facultate.

| Evolution a răspuns:

Avand in vedere ca nu ai facut sport toata viata, este ceva normal. Trebuie sa o iei usor. In plus la fete, se dezvolta mult mai greu rezistenta / muschii.
Trebuie sa iti alegi un sport anume, orice sport de pe lumea asta si sa iti cauti un antrenor. Poti face si singura diferite exercitii cardio sau sa alergi (sunt ogramada de programe si articole legate de tema asta pe net si aplicatii pe telefon).
In al doilea rand ar fi bine sa cauti un nutritionist (sigur ai unul in tot orasul) si sa faci un control, sa iti prescrie o dieta si ce anume trebuie sa mananci ca sa ai toate vitaminele si proteinele din corp. De obicei o sa iti recomande sa faci ceva analize la sange sa vada daca duci lipsa de vitamine sau altceva.
Incearca sa mananci sanatos, in mare parte energia o iei din mancare. Nu cred ca ai o alimentatie foarte sanatoasa.
Fiecare inceput e greu, dupa ai sa vezi ca o sa iti placa si o sa iti modelezi corpul asa cum vrei + rezistenta pe care o vrei. Asta se face in timp, e un stress psihic in momentul in care faci sport, trebuie sa te obisnuiesti si sa iti controlezi bataile inimii, sa stii cum sa respiri si cum sa alergi (asta tine de antrenor sa iti explice).
Sper ca ai inteles. Daca mananci sanatos si totul e ok (ai vitaminele si proteinele zilnic) si incepi cu programe de antrenamente, e imposibil sa nu iti capeti o rezistenta.
P.S: Nu uita de analize, sa nu ai vreo problema de sanatate sau altceva, in cazul asta se complica treaba si ai nevoie de un medic.
Succes!

| Kerre a răspuns:

Incearca sa exersezi acasa, cand vii acasa odihneste-te bine apoi du-te pe teren si fa cate ture poti, trageti rasuflarea 2-3 minute apoi alearga iar cat poti. Daca vei face asta de mai multe ori iti vei dezvolta anduranta si vei fi mult mai rezistent.

| heracles a răspuns:

Buna, vad ca ai probleme cu miscarea, dar in primul rand te-as intreba la ce facultate ai dat?

| Prixis a răspuns (pentru heracles):

La Farmacie

| heracles a răspuns (pentru Prixis):

Oho u.f.m?

| heracles a răspuns:

Eu am terminat liceul sportiv cu multi ani in urma, chiar daca am avut pobleme cu sanatatea,prin ciclul gimnazial nu aveam voie sa fac efort, in fine pana la urma, medicii m-au facut bine. si asa am reusit sa fac sport, ce pot sa-ti zic, daca ai probleme legate de sanatate, aici in nici un caz nu o sa-ti rezolvi problema, sunt chestii serioase mai ales ca esti si la u.f.m. si ar trebui sa stii, asa ca cel mai bine este sa te duci la medicul de familie. Legat de exercitiile care ti-ar putea dezvolta rezistenta poti sa faci si sarituri la coarda, abdomene, si cu alergatul nu trebuie sa alergi neaparat o tura de teren(400 m) ci 200 m, alergare relaxanta, dar ma indoiesc ca sariturile la coarda o sa-ti placa, si mai ales ca ed.fizica pentru tine a devenit un stres atat fizic cat si psihic, pot sa-ti dau o sugestie du-te la profesorul de sport cu care faceti ed.fizica explica-i reactile organismului la efort si daca este un tip intelegator poti sa iti scoti scutire (o adeverinta) de la medic in care iti va scrie inapta pentru efort fizic, dar cel mai bine pentru tine este sa te duci la medicul de familie sa-ti faca trimitere la un medic, nu ma bag in chestii medicale, sau la un medic sportiv.Si daca nu ai probleme cu sanatatea atunci, te superi sau nu, este lenea.