| AlexRO150 a întrebat:

Salu TPU, am 15 ani, 1, 78 cm si as vrea sa ma apuc de sala. Am avut 91 de kg, dar am slabit la 75kg si din septembrie cand incepe scoala vreau sa ma apuc de sala, mi-e frica ca as pute sa imi stopez cresterea, stiu ca daca faci sala mananci mai multe calorii decat trebuie dar daca sunt deja mai plinut presupun ca nu trebuie, nu? Va rog lamuriti-ma, funda

10 răspunsuri:
| aXy99 a răspuns:

Nu stopeaza cresterea, e un mit, la fel ca acela cu baschetul care te inalta (asta e si mai ridicol).

Daca nu vei fi in surplus caloric si proteic NU vei creste in masa musculara. Poate doar in primele saptamani, dar dupa vei vedea ca doar te vei mentine. Poti slabi la inceput daca vrei. Fii intr-un mic deficit caloric, vei reusi sa slabesti si vei pune si ceva masa pentru ca esti la inceput. Dupa va trebui sa te decizi. Vrei masa? Surplus caloric si proteic. Vrei definire (slabire)? Deficit caloric, dar surplusul proteic trebuie sa existe, poti renunta la carbohidrati (nu de tot, doar ii reduci).

| RobertMoon a răspuns:

Nu stopează creșterea sala. Dar unele aparate care pun presiune pe spate și implicit de coloană îți pot provoca niste daune ca sa zic așa deoarece oasele tale nu au ajuns la maturitate deocamdată. Îți recomand să faci mult cardio pe lângă forță, asta te va ajuta sa și slăbești, dar și să pui masa musculara, iar totul va fi ok. Daca mai ai întrebări aștept, că văd că sunt mulți specialiști când vine vorba de sala, dar ei nu știu alte cuvinte înafara de proteine și mușchi pe care le-au auzit și ei când a citit cineva de pe cutia de cereale.

| Doja a răspuns:

Nu exista sa iti stopezi cresterea cu sala. Este un mit.

Problema pe care o ai tu este ca esti in crestere, si va trebui sa mananci suficient cat sa te dezvolti la maxim. Pe de alta parte vrei sa si cresti in masa musculara, ceea ce va creste un pic necesarul caloric.

Arta este sa gasesti numarul corect de calorii care sa nu te ingrase prea mult, dar sa iti permita sa cresti in continuare optim.

Pt asta cel mai corect ar fi sa ajungi undeva intre 10-15% grasime, sa treci pe surplus caloric pana ajungi la 17-18%, sa scazi din nou pana ajungi la 10-15, si tot asa.

| costinvlad a răspuns:

Ar fi bine sa mananci mult si proteine multe si carbohidrati. Trebuie sa faci masa musculara. Greutatea ar fi buna 70-80 KG si masa musculara. Sa faci sala de forta.

| heracles a răspuns:

Deci ai 1, 78 cm, la 15 ani, si 75 de kg, si vrei sa te apuci de sala, e ok, antrenamentul cu greutati nu-ti poate afecta cresterera, daca exercitiile le faci corect, si cu greutati adecvate varstei tale, in caz contrar trebuie sa stii(am citit dintr-o revista de culturism)ca acest sport iti i-a din nutrientii de crestere daca nu ai suficienti, si grabeste si consolidarea cartilajelor, in general la varste mici este indicat sa nu se exagereze cu genu-flexiuni, in rest poti lucra cu greutati mici.
si pe langa exercitiile astea cu greutati daca vrei sa ai un corp dezvoltat frumos si armonios, iti sugerez sa faci si inot, este sportul complet.

| MichaelKinGzZz a răspuns:

Cu acest aspect cu stoparea creșteri deste adevărat. O treabă poate să fie să faci sport de menținere. Ca-să nici nu te îngrași și să îți păstrezi greutatea eventual să mai slăbești dar UȘOR. Și presupun că nu o să îți stopeze creșterea și până când aceasta se finalizează o să te și menți în formă deci e un căștig

| Cosmin86 a răspuns (pentru MichaelKinGzZz):

Serios? Este adevarat ca-ti opreste cresterea?

Presupun ca pentru tine si mos craciun e adevarat, nu?

| MichaelKinGzZz a răspuns (pentru Cosmin86):

Mda. Nici eu nu am explicat am spus cu sala la modul general. Și la 1.90 și 70 sau 75 Kilograme sincer mă mențin bine big grin anumite aparate din Sală opresc creșterea nu menținerea formei cum am mai și spus

| Cosmin86 a răspuns (pentru MichaelKinGzZz):

Mai documenteaza-te... niciun aparat NU opreste cresterea, asta e un mit din anii 70.

| MichaelKinGzZz a răspuns (pentru Cosmin86):

Mersi de sfat. Sunt bătrân știu