| AndreyITA a întrebat:


Vreau sa ma apuc de sala am 14 ani, 1, 70 si 50 de kg.
Credeti ca este prea devreme?
sa mai astept cativa ani?
Poate sa imi afecteze cresterea sau oasele?
Multumesc,

Răspuns Câştigător
| ValerieCantDance a răspuns:

Este mult prea devreme. Daca te apuci de acum de sala, ridicat greutati, etc, ti se vor inchide cartilajele de crestere si vei ramane la aceeasi inaltime.

3 răspunsuri:
| Eduard a răspuns:

Salut!
Rezultatele depind in mare masura de ceea ce faci. Deci ca sa fiu sincer cu tine, nu te poti apuca de sala daca nu te documentezi mai intai, asa ca citeste articolele de pe site-ul acesta http://www.getfit.ro/ ca sa vina in completare la ceea ce-ti voi spune eu.

Sunt cateva mari lucruri pe care trebuie sa le sti. Tipul tau somatic (fizicul) e ectomorf (adica slab), ceea ce inseamna ca trebuie sa iti bazez tot ceea ce vei face pe acest mare factor.
Incep cu alimentatia. Trebuie sa fie bogata in proteine (minimum pentru orice om, un gram de proteina pe kg corp, adica minimum 50 g pentru tine, ceea ce inseamna ca tot ce mananci peste cel mai probabil se va depune ca muschi). Ai nevoie sa mananci branzeturi (lapte in special), oua, carne de pui, peste, vita, nuci etc. Trebuie ca tu sa mananci macar dublul nevoi tale cand tragi de fiare. Carbohidratii sunt deasemena importanti si iti sugerez sa mananci macar la fel de multe ca proteinele. Daca nu mananci suficienti carbohidrati incepi sa arzi proteine si muschi pauza.
Toate acestea trebuie sa fie completate de ceva suplimente nutritive, cel mai bine pentru tine ar fi niste vitamine si proteine. Lasa creatina, glutamina sau altele de-oparte deocamdata.
Vitamine poti lua chiar si Animal Pack sau Ultra Mega Pack.

Antrenamentul, presupune lucrarea tuturor grupelor de muschi, insa te indemn sa eviti halterele, pentru ca ele sunt cele care taseaza oasele si cel mai adesea provoaca accidentari. Foloseste gantere dar nu prea grele la inceput si aparate.
Gasesti pe site-ul acela exercitii.
Somnul e foarte important, trebuie sa te odihnesti adecvat. De-altfel trebuie sa fi cat mai putin stresat si cat mai stimulat sa lucrezi la sala. Iti recomand niste muzica mai energica pentru cand tragi.

Cresterea iti poate fi afectata numai prin accidentari, supraantrenament, greutati excesive. De obicei, sportul in general ajuta la cresterea oaselor nu doar a musculaturii asa ca nu-ti fie frica, du-te cu incredere si nu fi descurajat daca rezultatele intarzie sa apara. Gandeste-te unde gresesti si continua pentru ca vei avea satisfactie.

Bafta!

| PetreConstanta a răspuns:

Sportul este bine venit de mic copil

| juicymoistureXD a răspuns:

Asteapta macar pana la 16-17 ani altfel o sa patesti ce a zis @Lights