|

Aș putea să aflu de undeva gena mea, sau din ce rasă din trecut mă trag? Să întreb undeva pe la spitale, sau? Știu că sună foarte ciudat, dar e ceva ce vreau de mic copil. Și ma gândeam că undeva, trebuie să fie scris totul, tot ce a fost. Să aflu cum se numeau străbunicii mei, străstrăbunicii, locul de naștere, și tot așa până la cel mai îndepărtat posibil. Vreo idee?

6 răspunsuri:
| a răspuns:

Părintii tai nu stiu? Ei trebuie sa i ti spuna totul despre familia ta sa i ti arate poze, nu spitalul ce stiu ăia din spital, arhivele sau distrus demult numai există asa ceva.

| explică (pentru CristiDinBucuresti):

Ei știu până la bunicii lor, deci străbunicii mei. Astea ar fi doar 3 generatii, dar chiar aș fi curios, de unde sunt ei mai departe, din prin ce zone ale lumii am ajuns fix aici, fix eu. Să nu mai fie oare nici o șansă?

| a răspuns:

Daca vrei sa stii de unde te tragi din punct de vedere genetic gasesti pe net servicii de genu, le trimiti o mostra de ADN si iti trimit rezultatele prin posta.

Daca vrei sa stii nume/locuri/adrese alre rudelor indepartate ai nevoie de firme specializate care sa caute prin arhive, sa intervieveze posibili vecini si sa iti faca un traseu istoric al familiei. Doar ca treaba asta e mai scumpa.

| a răspuns:

:-))) Nu sună ciudat, dar sună extraordinar de naiv. Cum îți poți imagina că există un loc unde "este scris totul"? Cine ar putea să mențină o arhivă cu toți strămoșii tuturor oamenilor? Crezi că ești într-un film SF?

Cu excepția unor familii cu mare tradiție care s-au preocupat singure de documentarea propriului arbore genealogic, foarte rar oamenii își pot identifica strămoșii dincolo de 4-5 generații. Pentru simplu motiv că acum 150 de ani recensământul populației era extrem de rudimentar, nu avea fiecare iobag CNP și fișă medicală.

Dacă vrei să afli mai multe despre moștenirea ta genetică nu ai decât să-ți comanzi un test de pe https://www.23andme.com/en-int/

Dar nu-ți va spune nimeni cum îi chema și unde locuiau cei 16 stră-străbunici născuți în secolul XIX.

| a răspuns (pentru johnnny123):

Sau MyHeritage DNA.

| a răspuns:

Un test ADN este raspunsul la intrebarea ta dar nu este de incredere. Cica multe iti duc originile pana la Adam si Eva, ceea ce este o tampenie. Pai nu esti alb? Nu ai doi parinti albi? Daca da, nu are rost sa te intrebi din ce rasa te tragi. Daca nu, trebuie sa dai mai multe detalii.