| DragDragos a întrebat:

Am o problema cu laptopul il pornesc si se incalzeste foarte repede si apoi dupa 20 min se stinge si nu mai proneste pentru 5 min cam ce ar trebui sa fac?

4 răspunsuri:
| laptopnews a răspuns:

Mergi la un service autorizat cu el! Probabil are praf si trebuie curatat. Un cooler ar scadea putin temperatura la care ajunge. Succes!

| roormaf12 a răspuns:

Cea mai simpla metoda(la mine a functionat)
1.Pui 4 capace de sticla sub laptop sa fie putin la inaltime(nu lipit de masa)
si sa nu te joci cu el pe covor sau pe pat.
2.Iti iei o masuta cu cooler costa vreo 30 lei.

| Paull18 a răspuns:

De cat timp ai laptopu? l-ai curatat vreodata? sigur e plin de praf inauntru se supraincalzeste si se stinge. ia desfal si curatal putin happy

| AdrianoB a răspuns:

Buna!

Daca se incalzeste prea tare si se stinge, atunci ai o problema destul de mare. Trebuie sa-l duci la reparat inainte sa se arda.

Unele laptop-uri, au incorporat din fabrica acest sistem de auto-stingere atunci cand atinge temperaturi mari, pentru a-l proteja sa nu se arda.

De obicei, se incinge tare cand este supus la aplicatii grafice mari, precum jocurile sau aplicatiile de design sau cand este supus mai multor aplicatii in acelasi timp si el nu face fata.

Daca deja se incinge fara sa faci mai nimic, e si mai grav. Nu mai face fata deloc.

Placa video si procesorul, nu mai sunt racite cum trebuie si din cauza asta ating temperaturi mari. Un motiv poate fi faptul ca ventilatoarele sunt pline de praf. De-a lungul timpului, s-au umplut de praf si nu mai ventileaza cum trebuie.

Trebuie sa iei masurile necesare sa mentii laptop-ul rece si curatat de praf:

1. Poti cumpara un spray cu aer si sa-l cureti de praf. Trebuiesc curatate ventilatoarele. Dar daca nu te pricepi deloc, e mai recomandabil sa te duci la cineva autorizat sa ti-l curete de praf si sa se asigure ca ventilatoarele sunt curate.

2. Dupa ce e curatat bine de praf si ventilatoarele pot functiona normal, asigura-te ca laptopul nu este asezat pe o suprafta moale, sau direct pe birou de exemplu, pentru ca el are aerisirea pe dedesubt. Daca nu are loc sa "respire", automat se incinge repede. Poti cumpara un suport pentru laptop-uri. Nu este asa de scump, si are incorporat si un ventilator sau mai multe, care ajuta la racirea acestuia. Este foarte util.
3. Nu tine laptopul in caldura mare. Ai grija sa nu fie temperatura prea mare in camera. Sa nu fie prea cald.
4. Monitorizeaza viteza ventilatoarelor. Poti instala acest software (e SpeedFan: http://www.almico.com/sfdownload.php - pentru Windows, sau smcFanControl: http://81.169.182.62/~eidac/software/smcfancontrol2/index.html pentru MAC. Cu aceste programe poti monitoriza cum functioneza ventilatoarele din laptop si pe deasupra, le si poti controla. Poti seta la ce viteza sa functioneze fiecare. Ai grija ca acestea sunt niste programe puternice si va trebui sa te documentezi putin la ce temperaturi trebuiesc setate etc, pentru ca mai apoi sa nu ai probleme. Ventilatoarele, daca le setezi la viteze mai mari, pot fi mai zgomotoase, dar, vorba aia, mai bine mai tare si sigur decat incet si nesigur.
5.Ai grija cu prea multe aplicatii in acelasi timp. Incearca sa nu-l solicitezi prea tare, mai ales cand este vorba de grafica. Bine, daca laptopul tau este puternic ca si configuratie, si n-ar trebui sa aiba probleme la jocuri sau la alte aplicatii, este alta poveste. Dar daca este mai vechi, atunci trebuie sa ai grija.

Daca faci toate acestea si tot ai probleme, atunci singura solutie pe care o vad, este sa-l duci la reparat, neaparat, pana nu este prea tarziu. Daca iti e mai usor si-ti permiti, du-l direct la cineva sa ti-l curete complet si sa-l verifice, sa fii sigur ca n-are nimic altceva, si tu cumpara suportul de care ti-am zis caci este foarte util si ia toate masurile necesare ca laptopul sa functioneze la temperaturile normale si sa fie racit tot timpul, pentru a nu mai avea probleme pe viitor.

O zi buna sa ai!