| Arthiom a întrebat:

Salut TPU, as vrea sa stiu daca in locul unui regulator de tensiune de 5v sau 9v nu as putea sa folosesc un rezistor? Stiu ca exista o multitudine de regulatoare tip IC dar nu prea am de unde sa le cumpar decat de pe net, si unele site-uri imi par cam dubioase. Oricum, pot folosi un rezistor in locul lor? De exemplu am o sursa de tensiune continua de 9v iar circuitul are nevoie de5v. Deci, se poate sau nu? Daca nu, de ce?

Răspuns Câştigător
| halogen001 a răspuns:

Depinde de circuitul care trebuie alimentat, daca are consum constant de curent sau nu.
Daca circuitul alimentat prin rezistor consuma initial 100mA printr-un rezistor, apoi incepe sa consume 200mA, tensiunea pe el va scadea. La fel si daca incepe sa consume mai putin curent, tensiunea pe el va creste, deci tensiunea nu e stabila si nu e recomandat un rezistor. (caderea de tensiune pe rezistor e U=R*I, unde R = rezistenta si I = intensitatea: cand intensitatea e mai mare si tensiunea e mai mare pe rezistor, deci tensiunea ce ramane pentru circuit e mai mica)

Trebuie de stiut ce consum are circuitul de 5V si se alege varianta cea mai potrivita - stabilizare cu o dioda zenner si un rezistor, cu un tranzistor si 2 rezistori, cu un tranzistor, un rezistor si o dioda zenner, iar daca consumul de curent e mare si se doreste evitarea unor constructii mari cu tranzistoare mari pe radiator, atunci se pot folosi circuite de coborare a tensiunii in comutatie step down cum sunt aici http://www.okazii.ro/......a180020707

(eu nu am folosit ca sa pot spune cat sunt de bune)

Alta varianta e sa se foloseasca un incarcator de telefon de 5V.

3 răspunsuri:
| Daniel6995 a răspuns:

Poti folosi de ce nu?

| blAster85 a răspuns:

De ce nu cumperi de pe amazon un regulator, e site serios.cu rezistorul nu stiu ce sa spun depinde de puterea de consum a ceea ce alimentezi, eventual incearca prindel pe un radiator de aluminiu(de la vreun cpu sau ceva)si pune-i si un cooler. poti incerca.bafta

| Arthiom explică (pentru blAster85):

Pai la 9vDC si cateva sute de miliamperi nu cred ca se pune problema de radiator. Oricum, tu ai comandat de pe amazon pana acum? Si daca da, cam cat te-a costat transportul?