| Dede26 a întrebat:

Salut TPU. Am mai auzit de curand chestia asta cu resetarea bateriei la telefon, sa il incarc pana la 100% si sa il descarc pana la 0% de 3 ori. Este Adevarat?
Dau Funda!

Răspuns Câştigător
| raMLesS a răspuns:

Asta mergea pe vremea cand era mama lu mamaia fata mare, acum nu mai functioneaza, telefoanele de azi folosesc un alt tip de baterie.

12 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Nu.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Povesti urbane...

| Zuzu1991 a răspuns:

Sigur, apoi il dai inapoi ca nu iti mai merge bateria
asta era in mileniu trecut
in mileniu asta, avem baterii bazate pe Litiu, la care e FOARTE periculos sa le lasi sa se descarce complet atunci s-ar FOARTE putea sa nu se mai incarce

| Harfagre a răspuns (pentru Zuzu1991):

Și ce scrii tu e valabil, dar tot cu nuanțe. Se întâmplă ca bateria să nu se mai încarce, însă doar dacă a fost ținută descărcată multă vreme, egal dacă în telefon sau nu. Mai erau metode vechi de descărcat complet bateria pe un motoraș sau pe alt consumator extern, iar după astfel de tratamente se întâmplă într-adevăr ca o baterie cu Litiu să nu se mai încarce.

Dar dacă bateria s-a descărcat normal în telefon, până s-a oprit telefonul și apoi a fost pus telefonul la încărcat (deci n-a rămas descărcată săptămâni întregi) atunci o să se încarce sigur.

O celulă de Litiu trebuie să mai aibă între 2, 8 și 3, 0 V când e complet descărcată, iar asta se rezolvă din proiectarea circuitelor de încărcare din telefonul pe care funcționează în mod normal respectiva celulă de Litiu. Dacă ajunge să se descarce mai jos de pragul pentru care a fost proiectată, atunci se poate întâmpla ca bateria să nu se mai încarce. Dar când telefonul indică 0% și a descărcat-o chiar el, bateria încă e în parametrii din proiectare.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Harfagre):

Exact, dar nu strica sa il descurajezi sa descarce bateria complet, chiar daca e putin probabil sa junga la 0 real la care bateria nu se mai incarca (0% sunt detectate de circuitul logic si inchide automat telefonul, chiar daca de fapt mai e curent in baterie si care pastrat ca sa se incarce cand il bagi la curent)

| Harfagre a răspuns (pentru Zuzu1991):

Tocmai aici se află nuanța, atunci când "circuitul logic (...) închide automat telefonul". Când bateria e în stare bună, ea suportă lejer consumul telefonului (i.e. "duce curent", în sensul că suportă consum) iar telefonul se închide singur, dar se închide controlat, când bateria a ajuns la 0%.

Când bateria e degradată și nu suportă consumul, telefonul restartează necontrolat, nu mai apucă să se mai închidă automat. Iar la consum mare, de exemplu când te uiți la clipuri pe Youtube, iar procesorul consumă energie și pentru a descărca fluxul video de pe internet, poți experimenta un astfel de restart.

Exact pentru o astfel de baterie, care abia a început să se degradeze, e util să o lași să se descarce până la 0%. Dar fără să folosești la nimic telefonul, deci fără mare consum, astfel încât bateria să-l suporte. Eu ascult frecvent un post de radio de pe internet și a stat 4 ore la 2%, cu ecranul stins și la un volum sonor destul de redus, deși la vizionat clipuri de pe Youtube ar fi restartat probabil. Am oprit postul de radio după acele 4 ore, deși bateria era tot la 2%. În aceeași seară a ajuns la la 1% și abia după două zile a scăzut la 0% și telefonul s-a oprit controlat.

La următorul ciclu deja nu s-a mai întâmplat asta, s-a dus frumos în 0%, fără să mai stea ore întregi la 2%.

| Xirus a răspuns:

Nu chiar pănă la 0 doar 20%. De la 100% până la 20%. De ce să nu folosești și aceea 20% nu îți trebuie?
Termină cu prostiile și încarcă normal. Când se descarcă la 20% îl bagi la încărcat.


O zi frumoasă!

| serser a răspuns (pentru Xirus):

În telefoanele Android, puteți calibra bateria
folosind codul * # 0228 # - calibrarea bateriei
trebuie să îl introduceți în apelator
luat aici https://mobilexfiles.com/phones/samsung/samsung_galaxy_s20_fe/secret_codes/
L-am folosit eu

| Xirus a răspuns (pentru serser):

Îmi merge decent deocamdată bateria. Când se va slăbi voi lua alta.

| Harfagre a răspuns:

În principiu, da. Însă la bateriile moderne cu Litiu povestea e mai complicată. E bine să descarci din când în când bateria până la 0%, dar nu de fiecare dată. La bateriile mai vechi, în urmă cu 10-15 ani, era valabilă metoda asta cu 3 cicluri, iar cam la al doilea ciclu se vedea deja creșterea clară de capacitate.

La bateriile din ziua de azi, ajunge o singură descărcare la 0%, repetată cam la 2-3 luni. Însă ar fi util ca descărcarea să fie la consum cât mai redus, deci fără a folosi telefonul. Am ținut recent 2 zile nefolosit un telefon, până a scăzut bateria de la 2% la 0%.

Descărcarea până la 0% îi scade pentru o perioadă capacitatea și după aceea are nevoie de 3-4 cicluri în care să n-o descarci mai jos de 50-60%, dar s-o încarci de fiecare dată la 100%, ca să revină la capacitatea inițială.

Dar dacă n-o descarci deloc până la 0%, în timp bateria se degradează. Telefonul poate indica, de exemplu, că bateria mai are 35%, dar poate la 32% ajunge să restarteze singur. Cu o baterie foarte degradată, poate restarta și la peste 90%. Sau când îl pui pe încărcător, tot îi scade nivelul bateriei, la utilizare intensivă, deci bateria foarte degradată nu mai generează și ea energie, doar participă la consumul de pe încărcător, chiar dacă indică 90% sau mai mult.

| apoIIo a răspuns:

Nu. Bateriile moderne au alta tehnologie pe Litiu.

| AlexDorinel a răspuns:

Nu,cel mai bine il incarci de la 20 la 80% intodeauna