| Amanda1 a întrebat:

Din ultimul timp tata vrea sa imi impuna sa ii predau telefonul la ora 21 pana dimineata crezand el ca din cauza telefonului nu dorm si intarzii la scoala (am 16 ani, sunt la liceu). dupa ce m-am opus si m-am certat cu el mi l-a luat complet cu forta pe 3 zile drept pedeapsa, doar finca m-am opus. Dupa ce l-am primit inapoi m-am opus din nou. De data asta mi-a zis ca nu mai primesc o saptamana nici un ban si chiar nu am primit si nici telefonul. Apoi i-am zis ca daca mai imi ia telefonul ii sparg telefonul lui sau o sa sparg ceva din casa si mi-a raspuns ca daca fac asa ceva o sa imi aplice cureaua lui pana ce implinesc 18 ani. Stiu ca nu are voie sa faca asa ceva dar totusi imi este frica si momentan stau fara telefon, dupa 21 la directivele dictatorului, cum scap de asta? Merita sa incerc sa ii stric lui telefonul sa invete minte?

18 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Cere un ceas care are alarma sa te poti trezi pentru scoala si asculta de tatal tau, nu sparge nimic, incearca sa fii respectuoasa.

| Violleta2022 a răspuns:

Cred ca educatia ta trebuia inceputa de cand erai mica, fiindca acum esti deja orgaznica si trebuiesti pedepsita, fiindca nu ai pic de respect pentru parintii tai.

Telefonul nu este o necesitate la 16 ani, dar scoala este.
Pune mana serios pe carte si invata, ca dupa 9 seara trebuei sa te culci nu sa stai pe teelfon cu cine stie cine.
Invata sa-ti respecti parintii si sa-i asculti, ca au dreptate sa te supravegheze si sa-ti impuna cu forta aceste masuri, odata ce ai dovedit ca esti obraznica si rebela!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu merită.

| Amanda1 explică (pentru sadrian46):

Atunci ce fac?

| sadrian46 a răspuns (pentru Amanda1):

Nimic. Ce vrei să faci ca să ce? Te poți lupta cu tatăl tău? Fă arte marțiale.

| Emma30555 a răspuns:

Lasă și tu de la tine o perioada, încearcă sa nu te mai cerți cu tatăl tău pentru un lucru destul de banal. În timp dacă lucrurile se îmbunătățesc o sa ți l lase, dar nu te gândi sa ii strici telefonul, tatăl tău nu îți strica nimic încearcă doar sa aibă grija de tine, asta e soluția pe care el a găsit o.

| Nirvanaaa a răspuns:

Roagă-l și tu vineri seara și sâmbăta seara când nu ai a doua zi școala sa îți lase telefonul. Iar tu la schimb, in zilele cu școala predai telefonul la ora 21.
Abordarea nu e rea, e pentru sănătatea ta, ca sa nu pierzi timpul pe el aiurea și sa nu te odihnesti. Dacă te opui nu iese nimic. Fii matură și propune-i un compromis.
Dacă vrei sa ii distrugi telefonul mai rău faci. Își va pierde încrederea total in tine și te va vedea ca pe un copil râzgâiat- slabe șanse sa mai vezi telefonul.

| Sisiwieuc9 a răspuns:

Ia stai asa, cum ai postat asta daca nu ai telefon?

| Laura678 a răspuns:

Bună,tatăl tău îți vrea binele.
Gândește te ca lui chiar ii pasa de "întârzierea ta" și sa fi odihnita pentru a doua zi de liceu tocmai pentru ca vrea sa te vadă bine în viitor.
Ai 16 ani, cred ca poți mai mult decât sa te comporți ca un copil imatur " sa ii stric lui telefonul sa invete minte", chiar atât de important este acel telefon?
Fii mai ascultătoare și demonstrează i ca ești o persoana mai responsabila, poate îl primești înapoi într un final.
Lucrează la relația voastră ( tata - fiica) altfel o sa regreți ca nu il mai ai când o sa vrei sa te sfătuiască candva

| Amanda1 explică:

Dar nici una din colegele mele nu este restrictionata asa. tatal meu trebui sa inteleaga ca nu poate sa fie diferit. apoi, sa ajunga la amenintari cu cureaua?

| Violleta2022 a răspuns (pentru Amanda1):

Tatal tau trebuie sa fie diferit pentru ca esti un copil care ai luat-o deja pe cai gresite, atata vreme cat ameninti un parinte, cand ii raspyunzi si cand faci impotriva lui.
Tu nu spui aici ce probleme ai si de ce s-a suparat taica-tu atat d e rau de ti-a luat telefonul, dar este evident ca este ceva foarte rau ori grav, daca a ajuns la concluzia ca numai pedepsindu-te poate sa te educe.

Eu nu inteleg si pace, ca te-ti trebuie tie telefonul dupa ora 21 noapte, cand toti copii de varsta ta trebuie sa mearga la odihna?
Evident ca faci ceva rau cu telefonul ala, de aceea esti frustrata si esti atat de inraita si razbunataore. De ce nu ne spui adevarul?

| Amanda1 explică (pentru Violleta2022):

Violleta: nici o cale gresita, doar ca el vedea ca ma scol mai greu si intarzi la scoala si a tras concluzia lui ca nu dorm din causa telefonului. eu nu spun ca sunt perfecta dar chiar sa ii dau lui socoteala la 16 ani!? tu dadeai socoteala la parintii tai cand ai fost de 16 ani?

| Violleta2022 a răspuns (pentru Amanda1):

Deci tatal are un motiv foarte clar si serios sa-ti ia telefonul, fiindca faci dovada ca nu te poti trezii la scoala, ori ca nu ai raspudnerea scolii, ceea ce la anisorii tai sunt vitali.
Si eu mi-am educat copii cu pedepsele si nu am dat gres, ca azi sunt oameni seriosi, cu joburi si viata linistita, fiecare la casa lui.
Nu sunt adepta bataii, ci a pedepsei si psihologii recoamnada pedeapsa cu luarea obiectului cel mai drag copilului, tocmai pentru a te educa atunci cand esti rebela.
daca iti iubesti tatal si veri sa dovedesti ca esti un copil cuminte, atunci nu-ti va fi greu sa asculti si sa faci ce ti se cere, dar tu dovedesti constant ca nu vrei sa asculti, ca nu vrei sa-ti respecti tatal, ca nu-ti pasa de ce vrea el si de aici masurile astea de pedeapsa, fiindca nu are ce sa-ti mai faca.
Pacat ca ai 16 ani, ne asteptam cu totii sa ai suficienta minte, si totusi dai dovada ca nu ai nici pic de minte sau responsabilitate.

| Amanda1 explică (pentru Violleta2022):

Doamna violeta, ma judeci aspru in public.
macar imi scriai asta in mod privat daca crezi ca merit. simt ca sunt certata in plina strada. chiar am plans azi dimineata cand am citit. chiar daca merit sa fiu certata, fa-o in privat.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Amanda1):

Judecat aspru?
Ai idee ca comportamentul tau nu este a unui copil cuminte, care a primit educatie buna de la parinti?
Asta facem aici pe site, incercam sa va educam ca sa realizati cat de grava si anormal este comportamentul vostru.
Cu ocazia asta vad si ceilalti copii si invata, fiindca nici tu nu ai vazut acest lucru pana acum si uite ce ilegalitati ai ajuns sa faci.
Inca esti copil, inca esti sub tutelea parinteasca si mai esti protejata de parinti, dar ce se va intampla cand vei ajunge adult?

| Amanda1 explică (pentru Violleta2022):

Nu exagera, mu am falsificat la banca, era doar o scrisoare de la scoala in legatura cu mine, nu sunt huata. si daca o sa ii spun adevaru si pedeapsa o sa fie prea mare ce mai fac atunci, asya nu te-ai gandin, adevarat?

| tudorvolcano a răspuns (pentru Amanda1):

Dacă întârzii la muncă cum întârzii de la școală, primești direct un șut în fund și ești dată afară.
La facultate, dacă întârzii peste 15 minute la vreun curs, în special la seminare, ești dată afară pe ușă, și nu mai poți să stai să iei notiție, foarte probabil profesorul te va face să ratezi cursul din start, nici nu te va lăsa să vii la examen, pentru că nu-l respecți.

Tu crezi că profii de la școală vin acolo ca să stea ca muții și să nu aibă elevi pe care să-i educe, sau să fie luat peste picior de elevi neserioși?
Existența lor, munca lor, se justifică prin faptul că tu vii să înveți și acumulezi cunoștințe. De ce am mai angaja profesori, dacă nimeni nu vine la școală. Eventual, am reduce personalul, sau le-am scădea cel puțin salariile, că nu sunt așa utili.
Am auzit profesori la universitate care și-au pierdut locul de muncă și sursa de venit, pe simplu motiv că nu se mai înscriau studenți la cursul lor.
La liceu, deși nu sunt chiar așa amenințate posturile în mare parte, voi fi în câțiva ani profesor de liceu la latină și greacă veche cel mai probabil, munca mea va depinde mult dacă copiii vor alege opțiunea limbilor clasice (în străinătate). Dacă nu am destui elevi și clase, probabil va fi ceva de timp parțial, sau poate nu voi avea deloc de muncă ca profesor.
Iarăși, dacă copiii au rezultate prea proaste, în special la bacalaureat, un profesor își poate pierde locul de muncă. Se fac investigații, și profesorii pot fi trași la răspundere.

În primul rând, e vina ta că ai ajuns în această situație.
Dacă nu dormi destul, pune-ți totuși alarma, și trezește-te mai devreme, să nu întârzii.
Eu când plec la facultate, ajung cu 2 ore înainte de cursuri, și îmi pregătesc cursurile. La fel fac și profesorii mei, care trebuie să treacă pe la biroul lor personal.
Așa fac mare parte din profesorii de liceu responsabili (cu excepția celor care trebuie să-și ducă copiii la grădiniță sau la școală, dar tot se trezesc devreme).
La școală ar trebui să ajungi cu cel puțin 15 minute înainte să înceapă orele, sau chiar cu o jumătate de oră. Ia-ți micul dejun la școală, dacă ești dependentă de cafea, ia-ți și o cafea de la mașina de cafea a școlii, și uită-te pe cursuri, făți temele, odihnește-te, dacă ai voie pe telefon, stai pe telefon.

Chiar dacă nu ai dormit destul, nu e o scuză să întârzii de la ore.
Cu timpul, când vei fi prea obosită de la lipsa de somn, te vei culca mai devreme.

Situația cu tatăl tău, lasă-l în pace, nu-l mai sâcâi la cap. Se trezește de dimineața să muncească pentru tine, ca să ai tu un viitor, și tot ce ai e datorită lui.
Nu ar fi el tatăl model, dar face și el ce poate. Dacă vrea să nu stai pe telefon noaptea, fă cum spune el, lasă de la tine, că nu merită să te cerți cu el.
Cu stricatul telefonului, dacă crezi că nu mai ai nevoie de el și vrei să-l strici, înmânează-l tatălui tău, că la urma urmei nu l-ai cumpărat din banii tăi, cel mai probabil. Dacă crezi că ai nevoie de el, nu-l strica.
Nu crezi că tatăl tău merită puțină recunoștință pentru că te-a crescut, ți-a dat de mâncare, ți-a dat un acoperiș să nu te plouă, ți-a dat haine, și ți-a făcut și o parte din mofturi? Merită respectul încât să nu strici telefonul pentru care a muncit ca să ți-l cumpere.

Iar treaba cu cureaua, bunicul l-a bătut pe unchiul meu când avea peste 21 de ani, și venise din armată mai demult (aproape 30 de ani de atunci).
Se îmbătase la o cârciumă și își pierduse portofelul. Când a auzit aceasta bunicul, l-a pus pe scaun și l-a luat la palme până nu a mai putut să-l lovească, ca să-l trezească la realitate.
Dacă nu-și lua palmele alea, poate și acum era un delincvent.

Nu sunt fanul neapărat al violenței, decât în cazul în care copilul chiar face lucruri de neacceptat: agresează sexual, hărțuiește femei, vine beat etc.
La un moment dat, trebuie trezit la realitate.

| InfernoAnnihilator a răspuns:

Ma uit in sectiunea de comentarii si sunt complet scarbit de boomerii astia. Nu asculta la persoane gen Violeta sau Tudor, oamenii cu gandirea asta sunt o cauza pierduta. Este o problema atat la tine cat si la tatal tau. Trebuie sa schimbi abordarea. Roaga-l sa te lase pana la 22, ca ce naiba poti face dupa ora asta decat sa dormi. Iar in cazul unei batai cu cureaua poti merge la politie!