|

Salut. Cum aș putea să nu mai bag deloc în seamă glumele proaste pe care le fac unii prieteni? Ba chiar să fiu indiferent.

În general nu bag în seamă, însă câteodată mi se pare prea mult și mă enervez repede, iar ei se apără cu replica "a fost o glumă", apărându-se de ceea ce ei spun. Nu au respect față de mine. De mic am rămas cu numele "speriatu'", cu toate că nu mai e așa! Nu știu ce aș putea face ca să treacă acest punct de vedere cu privire la mine, pentru că nu mai e așa. Aș dori să îmi construiesc un fel de respect pe care ei să îl aibă pentru mine.

Ce fel de "glumari" sunt aceștia? Păi, pe internet își permit să facă tot felul de glume. În schimb, în realitate nu prea fac glume. Fac, dar nu în așa hal. Știu ce fel de oameni sunt ei. Știu cum să-i fac să îi enervez, însă eu nu am fost crescut așa. Dacă văd că se enervează unul dintre ei, incerc să îl calmez și să nu spun ceva ce ar putea să îl enervez mai tare.

În schimb, ce aș putea face pentru a schimba această imagine de "ultimul prost"?

6 răspunsuri:
| a răspuns:

Ce înseamnă gluma?
Că râd de tine.
Ce înseamnă a râde de cineva, de ceva?
Te-ai gândit?
Înseamnă a descărca o tensiune nervoasă prin mișcări ale mușchilor respiratori, însoțită de excitarea corzilor vocale. Așa iese sunetul HA. Repetat, căci mișcarea e consecutivă. se incordează și se relaxează de mai multe ori, și iese sunetul hahaha.
Acesta este râsul.
Să vedem ce fac ei când ajung să facă glume.
Își concentrează toți atenția asupra ta.
De ce oare? Încearcă să afli asta.
Dacă ai aflat asta, ai rezolvat pe jumătate problema.
Apoi după ce toți sunt concentrați asupra ta, cu ceva din tine, din felul cum arăți, cum te porți, cum vorbești le crează la toți, tensiune psihică.
Și ce fac atunci? Caută să o descarce. Și ca să o poată descărca, căci tensiunea psihică doare, te face că te simți că înebunești ( Deci fără să vrei, i-ai înebunit pe toți) atunci caută să se descarce. Și devin creatori, obligați de situație. Și ca să poată râde caută subiect de glumă, ca să poată râde. Deci nu râd de tine direct, ci de gluma, glumele create de ei. Iar ei fiind proști, glumele sunt proaste. Iae apoi, ce fac? Râd. Și se descarcă.
Iar tu ce faci în continuare? Îi enervezi în continuare. Și ei ce să facă. Fiindcă tu îi obligi, din nou, tensiune, glumă. râs, descărcare.
Să te uiți la iUmor sau la Standup Comedy. Ce face cel de pe scenă când spune o glumă? Le crează o tensiune. Iar în final ei nu râd din cauza glumei ci din cauza tensiunii create în ei. Iar cu tensiunea creată de glumă, ei își descarcă tensiunile proprii.
Să îți dau un exemplu viu. Fiind dta băiat, presupun că te impresionează o fată drăguță, frumoasă când te uiți la ea. Așa că o să înțelegi ce urmează.
Eram la mall la Auchan în incintă. Era la cumpărături o fată de 20 de ani, nu doar frumoasă, ci strălucitoare, răspândea, ieșea frumusețea din ea, lumina, ca un far de marină pe furtună, îți lua ochii, te simțeai pierdut. Eu am 73 de ani. M-am oprit un minut din treaba mea de a căuta produse și am urmărit-o cu privirea. Era normal. Alături de mine erau doi tineri băieți pe la 20 de ani, din aceia făcuți la sală, mușculoși, forțoși, sânge tânăr în vine, nu ca mine. I-am observat o clipă. Erau și ei nemișcați. cu privirile atârnate de ea. Dacă ar fi fost în pădure s-ar fi făcut acolo nefăcute, dar eram la Auchan. Iar eu m-am gândit să îi trezesc din hipnoză dar și să mă amuz pe socoteala lor.
- Domnilor am impresia că vă uitați în aceeași direcție în care mă uit și eu.
Au izbucnit amândoi într-un râs nebun.
De ce au râs? Ca să își descarce tensiunea pe care le-a produs-o fata.
Și-au dat seama, au simțit ridicolul situației în care se aflau iar remarca mea, faptul că eu i-am observat că se poartă ca niște prostuți, că eu însumi am recunscut că sunt un prostuț, la fel ca ei, le-a permis să se descarce și să poată să își vadă de treaba lor acolo, nu să se uite aiurea în tramvai la fată.
Deci au râs de mine, de ea, de ei înșiși.
La fel, colegii tăi nu de tine râd, de ei râd. Iar ca să nu recunoască forța ta, puterea ta asupra lor ( tu le produci tensiunile), atunci glumele trebuie să fie astfel făcute ca tu să apari prost în ele. Astfel dacă ei sunt să zicem 20, tu devii oglinda a prostiei lor, oglinda a 20 de proști. Ce speră ei cu aceste glume proaste? Să spargă oglinda, să nu mai reprezinți nici o valoare, să fii un zero barat. Unde? În mintea lor. Corespunde ce este în mintea lor cu realitatea? Dta, cu sau fără glumele lor nu ești acelaș? Eu sunt sigur că da.
Apoi de ce această situație continuă? Fiindcă, atunci când râd de tine, ei își descarcă tensiunile lor proprii nelegate de tine, astfel ești pentru ei actorul de la iUmor, și-au făcut obicei din asta.
Să revenim la întrebare. Ce au ei cu tine? Dacă răspunzi la asta ai rezolvat problema.
Până atunci ești un om valoros, tu îi faci să râdă.

| a răspuns:

Fă și tu glume pe seama lor să vadă cum e sau ignoră-i.

| a răspuns:

Ignori glumele. fi indiferent.

| a răspuns:

Ce fel de "glumari" sunt aceștia?
Schimba prietenii. Acestia nu isi vor schimba comportamentul. Tine de caracterul lor si de educatia proasta din familie.

| a răspuns (pentru Nonolita):

In alt cerc, nu vei mai fi "ultimul prost".

| explică (pentru Nonolita):

De precizat faptul că e doar unul din acest cerc care se dă mai cocoș. Ceilalți îi iau partea doar așa de caterincă. Individual, la fel și acest cocoș, cât și ceilalți, dacă sunt singuri, pot vorbi cu ei cum trebuie. Nu fac glume aiurea, ba chiar fac glume acceptabile, dar mai rar. În schimb, când sunt cu ceilalți din cerc, fără acest cocoș printre noi, ne înțelegem foarte bine toti. Și noi facem glume între noi, însă ne autoironizăm sau râdem de ceea ce spunem. Însă diferenta e că cu ei pot spune intr-adevar că glumesc! Cu ei mă simt foarte bine. Chit că îi luau partea acestui cocoș, când eram cu ei mereu imi spuneau ce să fac ca să nu mă mai enervez la ceea ce spune. Puteam să mă deschid față de ei, deoarece niciodată nu au spus de mine lucruri pe care le-am spus. Însă eu cred că acest cocoș este problema. Le-am spus să îmi ia mie partea când vorbesc cu el, însă din obișnuință și fără să își dea seama ii iau lui apărarea, deoarece acest cocoș e amăgitor, prin unele replici chemandu-si prietenii la opinie ca să îl susțină. Rare cazuri au fost în care mi-au luat apărarea, deoarece era prea logic ceea ce spuneam și se vedea de la o poștă că am dreptate, și acest cocoș a încercat să își bată joc de toți deodată, însă nu a reușit. Rezultatul? A stat pe Discord pe PC o oră nevorbind cu noi. Orice ii spuneam, putea să mă îngâne și să îmi spună că sunt prost. În astfel de situație știu clar că nu mai are ce să spună, și prind autoritate asupra lui.