| Beatriceeee a întrebat:

Sunt pe clasa a12a si de cand a inceput scoala sunt foarte obosita, vin de la scoala si efectiv mi se inchid ochii. Am foarte mult de invatat dar nu pot sa fac nimic..nu am deloc energie. Precizez ca adorm pe la ora 10-11 si ma trezesc la 7. As vrea sa stiu daca exista ceva sa am mai multa energie, sa ma pot concentra.Multumesc!

1 răspuns:
| Mishelle97 a răspuns:


Daca esti tot timpul somnoros, nu ai vlaga si chef nici macar pentru a face o simpla plimbare prin parc, inseamna ca organismul tau este lipsit de energie. Stresul de zi cu zi, serviciul si familia amplifica aceasta oboseala. Iata cativa pasi care te vor ajuta sa ai mai multa energie.

Pasul 1. Dormi suficient, dar nu exagerat de mult

Unui adult ii sunt suficiente 8 ore de somn pe noapte. Acest timp este indeajuns de mult pentru a-ti incarca „bateriile" si pentru a fi pregatit pentru ziua care urmeaza. Nu lenevi in pat si ridica-te imediat ce ai deschis ochii pentru ca altfel iti va fi somn toata ziua.

Evita sa dormi foarte mult, mai mult de 10 ore, insa este recomandat sa respecti orele normale de somn si sa nu privezi organismul de odihna. In timpul noptii, corpul elimina toxinele, inlatura stresul si tulburarile emotionale si isi reface rezervele energetice.

Pasul 2. Mananca sanatos

Serveste cel putin trei mese pe zi si nu sari peste micul dejun – nu degeaba se spune despre masa de dimineata ca este cea mai importanta dintre toate. Dupa timpul de repaus din timpul noptii ai nevoie de fibre, proteine si minerale care sa iti ofere energie. O portie de cereale cu lapte este foarte potrivita pentru micul dejun – din aceasta masa gustoasa si satioasa iti vei lua toate vitaminele de care organismul tau are nevoie.

Lipsa micului dejun poate avea consecinte grave, printre care: stres, memorie slaba, iritabilitate, dificultate in gandire si logica, lipsa de creativitate etc.

Pasul 3. Evita consumul de zahar

Desi pe moment zaharul iti va da energie, pe parcusul zilei se vor observa semne de oboseala. Acest lucru este cauzat de procesul de rafinare a zaharului, in care acesta este "secat" de substantele nutritive, vitamine si minerale, ramanand doar cu carbon. Asadar, falsa iluzie de energie este de scurta durata. Zaharul ajunge rapid in sange, glandele pancreatice sunt intens stimulate si secreta o cantitate prea mare de insulina. Ulterior, nivelul de zahar din sange ajunge sub limita normala, motiv pentru care starea de oboseala este accentuata. In plus, persoanele care consuma foarte mult zahar rafinat au probleme cu memoria, sufera de boli de inima, nevroze, artoze, indigestii si au probleme cu dantura.

Pasul 4. Redu consumul de carne si grasime

Digerarea carnii si a alimentelor grase este un proces dificil pentru organism care il solicita sa consume multa energie. Este indicat sa mananci alimente usoare, bogate in fibre, fier (spanac, stridii, fasole verde etc) pentru a caror digerare nu necesita un mare efort din partea organismului.

Pasul 5. Fa exercitii fizice



Fie ca mergi pe jos timp de 15 minute, fie ca dansezi ritmat pe melodia preferata, efortul fizic iti va da un plus de energie si te va ajuta sa cresti rezistenta fizica a corpului. Desigur, pentru a face un efort fizic, se cere alimentatie potrivita, care sa iti asigure vitaminele de care ai nevoie, asa ca nu uita sa rontai un fruct sau o leguma cu jumatate de ora inainte de depunerea efortului.

Pasul 6. Bea apa

Mai ales in sezonul cald, organismul tau pierde foarte multa apa, prin urina si transpiratie. De aceea, se recomanda consumul a cel putin 2 litri de apa pe zi. Insa, important este sa bei apa regulat, fara sa astepti sa iti fie sete. Daca nu iti place apa simpla, iti poti prepara o limonada, un ceai rece sau un suc proaspat de fructe sau legume.
Asta sigur te va ajutawinking