| Domino2018 a întrebat:

Buna TPU
Am nevoie urgent de o sursa pana de curent pentru alimenta o pompa recirculare de 90w la o centrala termica pe lemne
Bugetul este limirat la 700 lei care sa fie alocati pentru sursa + acumulator auto.
Orice indicatie, sfat sau link imi sunt de mare ajutor.
Multumesc din suflet,

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Trebuie sa calculezi cu un consum de 90V + pierderile, in total la minim 200W.
Totul depinde de cat dureaza cele mai lungi perioade de pauze de curent.
Daca ai caderi doar de cateva minute (pana cateva zeci de minute) atunci poti folosi un UPS pentru calculatoare. Insa UPS-urile nu pot incarca baterii de masina, fiind nevoie de curent mare.

Asta inseamna un curent de 15-16A la partea de baterie, in timpul functionarii. O baterie noua de 12V/45WA va functiona timp de pana la 1-2 ore la acest curent, dupa care tensiunea bateriei va scadea sub prag de functionare a UPS-ului. Daca folosesti baterie de capacitate mai mare, atunci si timpul se poate prelungi (depinde de starea acumulatorului).
Din experienta mea proprie, bateriile pot reda pana la 10% curent fata de capacitatea lor, fara sa scada vertiginos tensiunea de pe borne (asta inseamna un curent maxim de 4.5A la o baterie noua de 45Ah).
Ca urmare, aceasta solutie este plauzibila doar pentru alimentare pe durata relativ scurta (zeci de minute) a pompei.

Care sunt variante plauzibile?
Se spune ca, "omul sarac gateste cu apa". Inseamna ca, trebuie sa te decurci bine cu solutii ce ai la indemana
Exista solutii sigure pentru rezolvarea continuitatii circulatiei apei, care costa mai putin si asigura timp mai indelungat, chiar nelimitat recircularea. Totul depinde de inventivitatea si priceperea meseriasului.
Iata cateva din solutiile pe care le-am intalnit:
- Panouri solare, care incarca baterii de capacitate mare (aruncate si reconditionate de la camioane) instalatia asigura intreagul necesar energetic al cladirii, cu 4 panouri solare (consum mediu de cca 3-500W raportat la o zi.
- "moara de curent" facuta pe malul raului din apropiere (cca. 200m). Instalatia este facuta dintr-un alternator de camioneta + transformator (cu care ridica tensiunea la 220V), viteza de rotatie si frecventa de 50 Hz fiind stabilizat cu un mic circuit electronic, care comanda excitatia alternatorului.
- Recircularea naturala: apa incalzita urca sus la etaj si dupa racire coboara inapoi la camera de ardere pentru a fi iarasi incalzita. Pentru uni-directionarea sensului de circulatie sunt folosite profile confectionate din teava de cupru. Evident, instalatia este dotata si cu supape de suprapresiune, conduse afara.

Aceasta din urma solutie este - dupa parerea mea - cel mai ingenios facuta. Functioneaza de aproape 20 (!) ani la o cabana, iar alimentarea cu lemne este si ea "automatizata" natural: cand arde o bucata de lemn, aluneca o alta bucata in locul lui din depozitul tip "palnie" de alimentare, care are o capacitate de peste un metru cub. Deoarece si geamurile si peretii izoleaza foarte bine, acel metru cub de lemne este suficient pentru cca. o luna de incalzire permanenta (cabana are un spatiu de cca. 150 mp, pe doua nivele).

-

| cristi202 a răspuns (pentru Bula):

Pacat ca cei de pe TPU nu au inventat si calificativul "interesant" (eu le-am cerut sa o faca). Raspunsul asta al tau il merita cu prisosinta.

2 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

La bugetul asta iti gasesti linistit o sursa neintreruptibila buna, fara alte baterii.

http://www.cel.ro/......SIzMDIt-l/
http://www.cel.ro/......yI3PTws-l/