| evildarks a întrebat:

Buna TPU....as vrea sa cumpar si eu un aparat de sudura
TELWIN TECHNOLOGY 216HD - Invertor sudura TELWIN m-ar interesa si pe mine sa stiu cat de bun este in special persoanele care au lucrat cu el! Funa + Vot!

14 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Depinde de ce vrei sa faci cu el. Depinde de ce posibilitati ai. Depinde de cit stii sa sudezi. Eu am fost sudor de meserie, si crede-ma ca, pentru cit am eu nevoie in casa sa sudez (uneori mai e cite ceva de facut), imi e suficient un transformator Einhell luat cu 300 de ron. E un aparat bun, si, pentru ca si eu stiu sa sudez bine, ceea ce fac iasa bine, sunt perfect multumit. Insa e degeaba sa ai un invertor bunicel cum e cel de la Telwin, daca nu esti de meserie, sau vrei sa faci ca si mine, maruntisuri prin casa. Un asemenea aparat isi justifica prezenta doar daca ai de sudat serios, si nu numai otel (pentru care un tranfosmator e mai bun, pentru ca e mai rezistent, pe cind invertoarele sunt mai sensibile la fluctuatiile de curent din retea care sunt la noi), ci si inox sau fonta, care se sudeaza mai bine in curent continuu (iarasi zic, mai bine, daca si mina sudorului e buna, ca degeaba se sudeaza mai bine, daca mina nu sudeaza bine).
Deci, de vrei sa faci o afacere, sa sudezi porti, garduri, elemente din fier, etc, etc, atunci se merita sa il iei, daca nu, nu prea are sens.
Si sa iti spun ceva: eu am invatat in scoala sa sudez pe un transfomator. Mai apoi in fabrica am sudat pe convertor, special creat pentru sudura industriala. Unii zic ca se sudeaza mai bine si mai usor in curent continuu (calitatea e adevarat, e superioara celei in curent alternativ, cu transformator), insa eu nu am vazut nici o diferenta. Asta pentru ca conteaza enorm si celelalte lucruri pe care un sudor trebuie sa le faca pentru ca o sudura sa iasa reusita.

| evildarks explică (pentru cristi202):

Ma interesa aparatul de sudura cat de bun este?

| evildarks explică (pentru cristi202):

Sau daca ai sudat cu vreun aparat de sudura de la telwin sa imi spui daca sunt buna?

| cristi202 a răspuns (pentru evildarks):

happy Nu cred ca ai inteles ce vreau sa zic. In domeniul sudurii, poti avea un aparat ultraperformant, daca nu stii sa sudezi bine, e ca si cind ai avea un amarit de transformator. Aparatele de la Telwin sunt bune, daca chiar tii neaparat sa iti iei unul, ia-ti fara probleme (sau remuscarihappy ), merita sa iti iei, Telwin e firma in domeniu, deci nu iei ceva de duzina, iar pentru ca e invertor, asta spune mult, se poate suda bine la el. Modelul pe care l-ai adus in discutie e bun, si eu sper, in cazul in care voi avea mai mult de lucru sa imi iau unul asemanator, deci daca vrei unul ca acela, poti sa iti iei. Insa ti-am zis, conteaza enorm si mina care il foloseste. E ca si atunci cind am avut prima bicicleta cursiera. Drumurile erau groaznice aici la noi (anii 90), ea mergea perfect, pe putinele portiuni de drum bun scoteam cu ea lejer 40 de km la ora, dar degeaba daca in rest mergeam sub limita ei de viteza, caci trepida toata din cauza denivelarilor. Intelegi? Aparate de sudura, ca cele de la Telwin, sunt bune, ca si bicicleta mea, insa sudori buni sunt putini, ca si portiunile bune de drum din anii 90, astfel ca un aparat bun nu isi gaseste intotdeauna justificarea. Iar cine e sudor bun, stie ce inseamna un invertor, si stie cum sa il foloseasca ca sa scoata suduri bune.
Sper sa ma fii inteles si sa fii primit raspunsul la intrebarea ta.

| evildarks explică (pentru cristi202):

Iti multumesc pentru raspuns...de meserie nu sunt sudor dar pricep unele lucruri in sudura...nu chiar atat de bine ca un sudor de meserie. daca ai putea sa mai ma ajuti si in alte probleme tot despre sudura?

| cristi202 a răspuns (pentru evildarks):

Daca pricepi unele lucruri in ce priveste sudura, e bine, iar daca stii si sa sudezi, e si mai bine, ca te poate ajuta la unele lucruri ce le ai de facut. Chiar daca nu esti sudor de meserie.
In ce priveste ajutorul, oricind sunt dispus, de aceea sunt pe aici. Deci, daca ai vreodata vreo intrebare, vreo nelamurire cu privire la sudura, te pot ajuta, odata ce am facut scoala in domeniu, si am si lucrat citiva ani in fabrica. Si o voi face cu placere!

| evildarks explică (pentru cristi202):

As vrea sa ma perfectionez in sudura mai ales electric... daca ai putea sa ma ajuti iti voi fi recunoscator mult.

| cristi202 a răspuns (pentru evildarks):

As putea sa te ajut mai ales ca sudura electrica e specialitatea mea. Deci, daca ai intrebari, poti sa mi le pui. Daca vrei sa faci ceva si nu stii, poti sa imi cer sfatul, eu sunt aici, si te voi ajuta, ca asa e frumos sa facem. Caci, cine stie, poate vreodata voi avea eu nevoie de ajutorul tau in vreun domeniu de care eu nu am habar, iar tu te pricepi foarte bine.

| evildarks explică (pentru cristi202):

Da-mi si mie un sait unde pot invata sudura electrica.

| evildarks explică (pentru cristi202):

Cum pot controla electrodul si materialul pe care il sudez?

| cristi202 a răspuns (pentru evildarks):

Despre site-uri, acum nu stiu ce sa iti dau, dar am sa caut, ceva specific pentru incepatori, iar despre controlul electrodului, nu inteleg ce vrei sa zici. El trebuie sa aiba o inclinatie de aprox. 60-70 de grade pe directia pe care merge, iar daca la un moment dat apare suflul arcului electric, in functie de directia suflului, el trebuie miscat in aceeasi directie, pentru ca arcul sa revina la normal. Cit despre miscarea electrodului, poate fi in puncte, la tabla subtire, unde exista riscul gauririi ei la un arc electric continuu, in line, sau in zig zag, asta cind e vorba de mai multe cordoane de sudura, adica la material gros.
Am sa revin si cu citeva siteuri.

| evildarks explică (pentru cristi202):

Multumesc happy

| evildarks explică (pentru evildarks):

Si te mai astept sa ma ajuti happy

| cristi202 a răspuns (pentru evildarks):

Revin cu unele site-uri care cred ca te-ar putea ajuta nitel:
http://www.bricotools.ro/......l-arc.html
http://cristisorin.blogspot.ro/2012/09/sudarea-electrica.html
http://www.interprima.ro/download/Helvi-tehnologia%20sudarii.pdf
Cred ca, pentru inceput, e destul. Daca vei stii ce se spune in aceste siteuri, e bine.
Ar mai fi multe de spus, mai ales lucruri practice, dar nu stiu ce te intereseaza. Eu am invatat aproape doi ani in scoala, atit teorie, cit si practica, plus inca citiva in fabrica, si crede-ma ca nu stiu ce sa selectez din ce am invatat pentru a iti arata tie. Desigur ca pot lasa la o parte lucrurile ce tin de domeniul "avansat" al meseriei, dar tot ar ramine multe de zis.
Unele ti le zic acum, cele de inceput. Daca te-ai izbit de ele, scuze! Am sa te iau cu inceputul, cu "ABC"-ul
1) Cind iei aparatul in mina prima oara, primul lucru e sa ai amperajul corect reglat. Si iata de ce: cind amperajul e prea mare, sudura e arsa, si se poate taia tabla in cazul in care e suficient de subtire pentru asta, iar daca e prea mic, electrodul se prinde, se lipeste de material. Asta chiar daca ai ceva experienta. Deci acesta e primul lucru de care trebuie sa tii cont. Fara experienta e mai greu de facut, insa poti seta aparatul, daca iti da parametrii de sudare (curentul de sudare, si cu ce electrozi poti suda)
2) Initial, chiar daca amperajul e reglat cum trebuie, cind dai cu electrodul, se va lipi. Deci primul lucru care trebuie invatat e cum sa obtii arcul electric. Eu la scoala am incercat de citeva ori in orele ce le aveam de dimineata, insa cind am vazut ca mereu se lipeste, mi-am luat inima in dinti abia atunci cind am avut ore dupa amiaza, cind eram mai putini pe acolo, si, impreuna cu un coleg, am exersat pina ce am reusit sa obtin arcul. Un sfat: ai grija ca atunci cind se lipeste electrodul, sa il tragi imediat de pe piesa, chiar de sare din cleste, ca sa nu provoci un scurtcircuit, caci odata ce nu exista descarcarea prin arcul electric, curentul se rasfringe asupra retelei, ducind la suprainclazirea ei. Mai mult, ai grija ca pasta de pe electrod sa fie la nivelul metalului, adica sa nu ai nici macar 1 mm de metal in afara pastei, caci atunci si la sudorii experimentati electrodul se lipeste.
3)Dupa ce obtii arcul electric, trebuie sa inveti cum sa faci sa nu iti "sufle". Suflul arcului electric e atunci cind arcul se raspindeste in jur, si nu patrunde in material. Il vei recunoaste usor dupa stropii de metal ce se arunca in jurul sudurii. O sudura reusita si frumoasa nu are stropi in jurul ei. Suflul apare in urmatoarele conditii: electrodul are pozitia prea aplecata (mai mica de 60 de grade), amperajul e prea mare sau electrozii sunt prosti facuti- unii nu au pasta pe ei pusa concentric, si atunci vor sufla pe partea in care pasta e mai subtire, asta poti vedea cind te uiti la virful electrodului, se vede ca metalul e oarecum intr-o parte fata de pasta de pe el.
4) Apoi trebuie sa inveti cum sa realizezi cordonul de sudura. Electrodul trebuie sa aiba o anumita viteza, in functie de grosimea lui, de grosimea rostului dintre materiale (rostul e locul unde vine dispusa sudura), care e in functie de grosimea materialului, de amperaj. Pur si simplu trebuie sa te plimbi pe o bucata de material cu electrodul pina ce obtii o linie dreapta si uniforma ca dimensiune in latime, cam de 2 ori mai groasa decit diametrul electrodului.
4) Cordonul trebuie sa fie exact pe mijlocul liniei de imbinare, deci urmatorul lucru pe care trebuie sa il inveti e sa dispui cordonul simetric pe rost, pe linia de imbinare. Daca e intr-o parte, e considerat defect de sudura.
5) Daca ai de sudat un cordon mai lung de 15-20 cm, e bine mai intii sa dai in capatul celalalt de unde incepi un punct de sudura, altfel, la suduri lungi, materialul se trage din cauza caldurii, si te trezesti ca dupa vreo 40-50 de cm, ai distanta de citiva mm intre cele doua table de sudat, ceea ce face imposibil de realizat sudura, plus deformarile de rigoare survenite asupra materialului. De aceea, e bine cind sudezi ceva, sa prinzi mai intii in puncte - in cazul in care ai gresit prinzind incorect, punctele de sudura sunt mai usor de taiat decit o sudura intreaga, pentru a reface obiectul asa cum trebuie.
6) Conteaza sa stii ce electrod sa folosesti la ce dimensiune de tabla. Daca electrodul e prea subtire, sudura nu patrunde si e defecta, daca e prea gros, poate sa arda materialul, sau il poate gauri (cu electrod de 3, 25 sigur vei arde tabla de 1 mm). In cazul tablelor foarte groase, exista tipuri de rosturi care trebuie realizate, cel mai ades intilnit e in "V", asta presupune ca marginea tablei e tesita la unul din colturi, incit impreunarea celor doua table, in sectiune sa dea un fel de "V". Asta se face ca sudura sa patrunda bine atunci cind tabla e prea groasa pentru electrodul respectiv - de exemplu, la tabla de 20 de mm, electrodul de 5, cel mai gros cu care am lucrat eu, e considerat subtire (ca si electrodul de 2, 5 pentru tabla de 10), si atunci se executa un asemenea rost, pentru a putea patrunde in adincimea materialului cu electrodul, in unele cazuri sudura necesitind mai multe cordoane, mai multe straturi, dispuse unul peste celalalt. Asta pina ce rostul e umplut cu totul de materialul sudurii. Cu un tabel in ce priveste grosimea electrodului raportat la grosimea tablei de sudat am sa revin.
Altceva, ce sa mai zic? Daca ai intrebari, eu am sa iti raspund. Sau poate vii cu sugestii, ca sa stiu ce sfaturi sa iti dau. Depinde si de tine, de ce vrei sa inveti.