| GabrielGL a întrebat:

Buna TPU, doresc sa dau cu var personal apartamentul, nu sunt expert, e ok daca dau doar cu amorsa las sa usuce si dupa 2maini de var date cu pistolul, e ok doar asa ori trebuie raschetat pentru a nu aparea acele decojiri de pe pereti. Ce recomandați?

18 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

E treaba de meseriaș. Chiar și cu toți pasii facuti, dacă nu sunt făcuți cum trebuie, varul poate pușca pe pereti. Iată pasii: curățat bine peretii (tot ce cade la șpaclu sau racleta), amorsat, gletuit, amorsat, varuit. Dacă crezi ca poți face totul impecabil, apuca - te, de nu, cheamă un meseriaș, altfel regreți toată munca și materialele investite, și tot acolo ajungi.

Bula
| Bula a răspuns:

Daca inainte a fost dat cu var, atunci poti aplica noile straturi, fara amorsa sau decojire. Este recomandat sa dai intai cu bidinea (mai uzata), iar stratul urmator tot cu bidinea (eventual suflat).

Daca inainte a fost dat cu alt tip de vopsea decat var (huma, lavabil, etc.), atunci drebuie razuit cu totul straturile de vopsea anterioare, pana la glet. Dupa razuire se corecteaza suprafata cu ghips (ipsos), se slefuieste neted cu hartie abraziva (smirghel), dupa care se da cu amorsa.
Cand amorsa s-a uscat complet, incepem aplicarea varului, cu bidinea. Si in acest caz, stratul urmator tot cu bidinea (eventual suflat).

| Nouvel a răspuns (pentru Bula):

Esti de meserie?
Pentru ca eu la fel de nestiutoare ca cel ce pune intrebarea, am avut surpriza (si chiar ne-am contrazis) sa vad la "expertul" care mi-a zugravit, ca a slefuit peretii dupa ce a dat cu var! Care dintre noi doi a gresit? Si daca gresesc eu, care este explicatia? Multumesc.

| darrio2007 a răspuns (pentru Nouvel):

A dat cu var si nu i-a iesit bine. De-aia slefuia, ca sa dreaga greselile facute. Putea slefui varul vechi peste care l-a aplicat pe cel nou. Se face asta cateodata.
Sunt de meserie.

| GabrielGL explică (pentru Nouvel):

Dario2007 a zis ca e de meserie el ne poate lamuri sau daca e cineva care face nu cineva care da o data la an va rugam mersi

| Bula a răspuns (pentru Nouvel):

Probabil, stratul anterior a fost dat cu huma, iar dupa primul strat de var a inceput sa se decojeasca.
In acest caz, probabil a slefuit peretele sa indeparteze stratul anterior, sa varuiasca "curat".
Varul si huma supra-zugravite duc la decojire, fiindca sunt incompatibile (chimic).

| Nouvel a răspuns (pentru Bula):

Nu, a fost cu lavabil si a dat tot cu lavabil.
Dar am spus clar: a slefuit peretii dupa ce a dat cu var. Adica la final. Apoi nu a mai facut nimic. M-a lasat pe mine sa strang totul cu aspiratorul.

| Nouvel a răspuns (pentru darrio2007):

Am uitat sa spun ca nu a mai dat cu nimic peste. L-a lasat asa.

| Bula a răspuns (pentru Nouvel):

Te contrazici!
Varul nu este lavabil si lavabilul nu este var! tongue
Daca a slefuit ultimul rand de lavabil, atunci n-a indreptat (slefuit) bine peretele inainte SAU a scurs vopseaua si a lasat dare vizibile (ce trebuia indepartat). Ulterior, dupa slefuire de corectare, mai trebuie dat un strat subtire, sa nu se vada urmele slefuirii.

| Nouvel a răspuns (pentru Bula):

Nu s-a scurs vopsea, nu a dat cu nimic dupa ce a ras.
Ei mesterii spun "var lavabil" si eu ma contrazic? Musca-ti limba aia!

| Bula a răspuns (pentru Nouvel):

Mesterul Dorel este habarnist.
Tu inveti de la el?
Invata putina chimie si vezi ce contine "lavabilul", respectiv varul!

| darrio2007 a răspuns (pentru Nouvel):

Nu e meserias. Mai trebuia dat o mana dupa slefuirea aia.

| Nouvel a răspuns (pentru darrio2007):

Multumesc.

| darrio2007 a răspuns (pentru Nouvel):

Pentru putin.

| cristi202 a răspuns (pentru Bula):

Am făcut cindva o camera, cică mici reparații si sa dau cu lavabil peste lavabil. Arata binișor la prima vedere. Pina am băgat șpaclul în prima crăpătura. Pica gletul cit palma. Am curățat camera (6x5) în doua ore. Cu spălatul a fost mai greu. Zăpăcitul de meseriaș de dinainte a tras gletul direct peste huma groasa, fără sa o curete. A ținut doar doi ani. Sweet memories. happy. A fost singura lucrare la care a trebuit sa schimb prețul happy. Huma e păcătoasă, nu tine nimic pe ea, chiar și dacă e curățată și nu e bine făcută operația (bănuiesc ca știi și tu asta).

| darrio2007 a răspuns:

Verifica mai intai peretii si plafonul. Desprafuieste cu o matura uscata. Unde este umflat sau fisurat raschetezi si repari, nu inainte de a da cu amorsa pe acele reparatii si apoi repari. Apoi slefuiesti reparatiile, dai cu amorsa si var lavabil. Ai grija daca dai cu pistolul ca vor fi scursuri de la var. E bine sa ai si un trafalet langa tine sa intinzi varul ca sa dispara scursurile.
Dar nu ai spus daca dai tot peste lavabil sau peste altceva.

| GabrielGL explică (pentru darrio2007):

Da este lavabil peste lavabil cu pistol, daca se da peste var normal cu lavabil si cu amorsa inainte prinde? sau se poate forma acea coaja in timp...

| darrio2007 a răspuns (pentru GabrielGL):

Prinde peste var normal, banuiesc ca are brazde de la bidinea sau pensula care s-a folosit la aplicare. Dar nu inainte de a slefui si a da cu amorsa. Si reparat daca e cazul.