| CataaS a întrebat:

Ce părere aveți despre metodele prin care poți ajunge sa îți construiesti o casa?
Și aici ma refer la resursele financiare.
Văd ca pe un lucru aproape imposibil in România, doar din salar, fără sa pun și opțiunea creditului. Și cu un salariu de mijloc. Nici minim, dar nici mare.
Care sunt părerile voastre deci? Preferați credite? De ce?
Preferați munca in străinătate? De ce?

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Nu e deloc imposibil. Si nicidecum in Romania, unde 95% din populatie traieste in propria casa, mult peste Germania, unde jumatate platesc chirie, iar un procent semnificativ de tineri isi impart casa cu parintii.
Daca scoti insa optiunea creditului, e intr-adevar aproape imposibil. Dar de ce ai scoate aceasta "optiune"? Eu nu o consider o optiune, ci ceva firesc. Nu am o preferinta pentru credite, nu am contractat niciunul de placere, ci pentru simplul fapt ca singurul mijloc de a-mi realiza obiectivele materiale fara a avea in buzunar banii necesari este creditul.
De ce nu prefer munca in strainatate? O data pentru ca nu sunt dispus sa fac sacrificiile pe care le implica plecarea din tara, a doua oara pentru ca diferenta dintre banii pe care i-as castiga acolo si banii pe care ii castig in tara clar s-ar duce pe chirie si pe drumuri acasa, iar nu in ultimul rand pentru ca am jobul pentru care m-am pregatit si nu as renunta la el pentru a presta o munca semicalificata in cu totul alt domeniu.

23 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Pentru a-ti construi o casa, intai iti trebuie o bucata de teren, in proprietate.
Daca parintii ai nu te pot ajuta cu bani pentru cumpararea unui teren (min. 500mp), atunci incepi sa lucrezi si sa-ti pui bani deoparte. In cca. 5 ani poti aduna suma necesara unui teren (poate fi in afara orasului, dar sa fie intravilan intr-o localitate apropiata.
In cca. 5-6 ani poti avea terenul tau (poate trebuie sa lucrezi la 2 locuri de munca, iar de locuit ramai la parinti sau unde ai stat in liceu, etc., fara chirie.
Cand ai deja terenul cumparat pe numele tau, poti sa faci pasii urmatori: economisesti in continuare si/sau poti face o nunta.
Din banii adunati incepi constructia viitoarei case: faci fundatia pentru 3- camere + bucatarie, 2 bai, antreu etc., urmat sa construiesti parterul (cel putin o camera), iar in timp completezi si restul casei.
Astfel, in 10-12 ani poti avea casa ridicata, FARA obligatiuni spre creditori, la mai putin de jumat de timp si pret decat prin imprumut bancar!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Pai nicaieri in lume nu iti cumperi o casa doar cu salariu de mijloc.
Nu e vorba ca preferam sau nu creditul, dar uneori e singura solutie. Si asta pentru majoritatea oamenilor.

| CataaS explică (pentru suntserios):

Eu întreb ce preferați. happy și ce părere aveți.
Nu întreb nici despre situația in care creditul e singura opțiune. Și nici dacă îți iei undeva in lume cu salariu de mijloc o casa.

| suntserios a răspuns (pentru CataaS):

Atunci nu are sens intrebarea ta.
Ca cine prefera creditul?
Cine ar vrea sa aiba datorii 30 ani si sa dea dublu valorii casei?

| carevaescu a răspuns (pentru suntserios):

Aparent noi preferăm creditul. Toată industria construcțiilor și cea a imobiliarelor se organizează încât să profite la maxim. Noi restul refuzăm să ne organizăm în așa fel încât să ne garantăm accesul la locuință

| suntserios a răspuns (pentru carevaescu):

Pai, in continuare, ce propui?

| CataaS explică (pentru suntserios):

Cer părerea pentru a vedea, poate, din mai multe puncte de vedere ambele situații. Pentru ca foarte mulți romani de aia și pleacă in străinătate și se întorc după ce au casa gata, tocmai ca nu prefera creditul.

| carevaescu a răspuns (pentru suntserios):

Propunerea era implicita, sa ne organizam într-un fel sau altul.

| suntserios a răspuns (pentru carevaescu):

Și să facem ce?

| carevaescu a răspuns (pentru suntserios):

Sa ne garantam accesul la locuință, adică la preturi accesibile. Piața imobiliară actuală e anormala, iar preturile sunt create, nu e nimic obiectiv in ele. Strategiile prin care preturile imobiliare cresc sunt bine stiute.
Strategiile prin care s-ar putea organiza restul populației sunt si ele bine studiate. Dar in primul rand e nevoie de ambitie colectiva.
E inutil sa fim de acord ca aceste preturi sunt in afara puterii de cumpărare a oamenilor de rand si in aceladi timp sa fim indispusi sa depunem efort sa indreptam lucrurile.

| suntserios a răspuns (pentru carevaescu):

Zi concret ce sa facem. Eu tu, vecinu de la 2, tantie casiera de la Mega, colegu care a pus întrebarea. Ce facem concret?

Da o soluție concretă.

| carevaescu a răspuns (pentru suntserios):

Vrei o solutie concretă la o problemă extrem complexă in spatiul unui mesaj de forum. E usor irezonabil, nu crezi? happy

Dar in linii mari, avand in vedere sistemul socio-politico-economic in care ne aflam, problema se se abordează asa:

La nivel cultural - prin aducerea in constienta colectiva datele problemei si de ce e important sa o abordam, de e e relevanta dpdv moral, etc

La nivel politic: se crează un corp reprezentiv care sa puna presiune politica catre rezolvarea problemei.

La nivel legislativ: se fac propuneri legale care sa reglementeze acesul la locuinta. Spre exemplu se limiteaza cumulul de locuinte de catre o anumită categorie de investitori, se interzice folosirea imobilelor ca instrumente financiare, etc.

La nivel economic: studiaza si se creaza structuri care sa poata finanta sustenabil demersul. Aici e nevoie de coordonare a fondurilor din varii surse publice si private, taxe, etc.

Etc. Nu o sa scriu un eseu.

Dar tu, vecinu, tanti de la Mega si colegu care a pus intrebarea puteti fiecare sustine demersul in varii capacitati, de la o sustinere morala, la voturi, la implicare.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Din start ai pus o intrebare tîmpită si fara rost ce raspunsuri vrei? Vrei sa ti faci casă fa ti credit si vezi tu cum il poti plătii, orice ai face chiar daca ai muncii aici in România pe nimic sau in strainatate tot pe nimic, fara bani imprumutati din bancă nu faci casă, iar acum toate sau scumpit si bănice numai dau credite pe banda rulanta cum dadeau inainte, asa ca daca ai unde sa stai nu i ti dori mai mult daca nu i ti poti permite, sa devii sclavul băncilor nu este o solutie, gîndeste te ce vei face cand numai poti plătii ratele la banca, traim intr o lume plina de probleme atit fizice boli foamete cît si din punct de vedere financiar, șomajul este la ordinea zilei mai ales in România, numai trăim in anii 70 cand statul le dadea case oamenilor, Ceausescu le dadea apartamente celor care se angajau, astazi nmai dă statul nimic, adica după 1989 este acest "astazi", iar casele si apartamentele sau scumpit si tot mai greu isi pot cumpăra oamenii o locuinta, asa ca daca ai unde sa stai cu parintii in apartamentul lor stai acolo cu ei decat sa te indatorezi la banca, ce varsta ai?

| CataaS explică (pentru CristiDinBucuresti):

Nu știu printre ce rânduri ai citit tu ca as sta cu părinții, sau ca nu am unde sta pentru ca in orice caz, nici o varianta nu este adevarata. Am unde sta. Doar ca e un apartament mic, și nu, nu e nici chirie, nici in rate. Am prieteni care își fac, case, acum, la ora actuala pentru ca muncesc in străinătate și nu, nu au credite.
chiar majoritatea prietenilor mei asta fac. In schimb, la credite, nu știu decât o persoana care doar își dorește și se gândește sa își facă un credit pentru un apartartament și doar pentru ca are chirie momentan.
Deci întrebarea mea e atât de proasta pentru ca vreau sa știu de ce ar alege cineva un credit și de ce ar alege cineva străinătatea?
Am un sfat, când vedeți o întrebare tâmpită și fără rost; treceti pe lângă, nu va consumați timpul sa răspundeți cu frustrare.

| Freya1 a răspuns:

Faci bani cum poti, credit, munca etc important e sa reușești pana la urma.
Eu una o sa încerc cât o sa pot sa ii strâng bănuți copilului meu, ca pe lângă ce mai face el sa ii mai dau și eu sa ii fie mai ușor.Sau sa ii fac o căsuța.O vinde și își ia altceva sau o tine nu contează, dar sa aibă de unde sa pornească.

| mi25 a răspuns:

Economistii americani sustin: creditul este baza dezvoltarii si progresului. Fara el ramai sarac toata viata.

| CataaS explică (pentru mi25):

Mulțumesc pentru răspuns. Nu am mai auzit pana acum, dar interesant punct de vedere.

| carevaescu a răspuns:

Eu prefer sa fac lumea conștientă că această situatie in domeniul construcțiilor si imobilelor nu e necesara, e produsă de un numar restrans de oameni care monopolizeaza in mod ordonat.

Avem preturile in crestere si populatia in scadere.

| suntserios a răspuns (pentru carevaescu):

Si ce propui? Sa stam la cort?

| DeMicUnCălător a răspuns:

Indiferent de căți bani ai in cont. 0 sau 10 milioane.
Creditul. e ce-a mai inteligentă mișcare.

| CataaS explică (pentru DeMicUnCălător):

Ok, de ce credeți asta?

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru DeMicUnCălător):

Inseamna ca tu nu te uiti la televizor sa vezi cîti români numsi pot plătii ratele deoarece bancile au dublat comisioanele.

| DeMicUnCălător a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Ai dreptate. nu sunt informat despra comisioanele bancilor din Romănia. Spune-mi tu. care-i % la imobiliare?