| PringAloe a întrebat:

Salutare, vreau sa aud parerile dvs. si cateva motive pe care dvs. le credeti ca sunt de vina.
3 din 6 calorifere nu se incalzesc, pe distribuitor primele 3 tevi sunt fierbinti (tur+retur) iar ultimele 3 tevi (cele care duc la caloriferele problematice) au doar tevile de tur fierbinti iar returul gheata, ciudat este ca la caloriferele respective efectiv partea de tur sunt reci gheata chiar daca pe tevile de la distribuitor tur-ul este fierbinte.
Am incercat urmatoarele metode, aerisirea lor: am aerisit fiecare calorifer in parte de mai multe ori si nu a iesit pic de aer din caloriferele problematice insa culmea situatiei a iesit din unul care ghiciti, era fierbinte peste tot, presiunea instalatiei este undeva la 1. 5Bar.

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Suna altfel acum. Daca sunt 13 calorifere, e cu totul altceva, e explicabil ca pompa nu reuseste sa le recircule pe toate la maxim.
In aceste condiții, clar instalatia trebuie foarte bine echilibrata. Cauta cum am apus "echilibrare hidraulica incalzire" si urmeaza strict pasii descriși. Iti trebuie doar un termometru (daca poti face rost de unul cu laser, ar fi ideal) si un inbus. Odată echilibrata va functiona totul perfect.

8 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Asigura-te ca robinetele de retur sunt deschise la maximum la cele trei calorifere problematice.
Inchide cele trei calorifere care functioneaza si teoretic ar trebui sa se încălzească celelalte trei. Daca nu se incalzesc, inseamna ca undeva ai o teava infundata. Daca asa se incalzesc, trebuie trecut la reglaje.
Primil lucru, pompa de recirculare. Pompa de recirculare are in mijloc un dispozitiv de reglaj care poate fi rotit cu o surubelnita lata. Roteste-l pe treapta superioară, apoi verifica daca s-a rezolvat problema. Daca nu, pune pe maximum.
Daca nici pe pozitia maxima debitul pompei nu este suficient, instalatia trebuie echilibrată hidraulic. De fapt echilibrarea ar trebui facuta oricum, pentru ca intreaga casa sa se incalzeasca uniform.
Echilibrarea se face din robinetele de retur, nu detaliez procedura, pentru ca o gasesti usor pe google (caută "echilibrare hidraulica instalatie incalzire"). Nu este nimic complicat, este foarte simplu, doar ca dureaza mult.

| PringAloe explică (pentru regis):

Ce-i drept am inchis primele 3 calorifere care functionau corespunzator de pe distribuitor si am deschis ultimele 3 care nu functionau corect si au inceput sa se incalzeasca, ce m-am gandit eu a fost sa cresc presiunea instalatiei de la 1. 4bar la 1. 7bar si au inceput sa se incalzeasca toate deci cred ca este o chestie de presiune, ideea e ca anul trecut nu aveam probleme la 1. 4bar dar anul asta am schimbat centrala si putin sistemul instalatiei in sensul ca, cu centrala anterioara nu foloseam un termoventil si posibil ca, din cauza termoventilului debitul nu mai este ala cum era inainte si posibil ca datorita faptului ca presiune acum est mai mare (1. 7bar) impinge apa peste tot (Asta este o solutie pe care inca o testez zilele urmatoare sa vad daca chiar era o chestie de presiune, momentan pare sa fie varianta cea mai plauzibila)

| regis a răspuns (pentru PringAloe):

Cu siguranta nu este o problema de presiune. Caloriferele trebuie sa funcționeze si la presiuni foarte mici, sunt instalatii cu vas de expansiune deschis, unde nicuiadata nu se ajunge la astfel de presiuni si totusi apa ajunge peste tot.
Problema la tine este debitul prea mic al pompei de recirculare, poate dublat si de o supradimensionare a conductelor. Cantitatea de apa pe care pompa o recircula trece lejer prin primele 3 calorifere (de obicei cele mai apropiate) si nu va alege calea mai grea, de a ocoli prin celelalte 3. Apa va curge întotdeauna pe traseul cel e mai ușor. Marind debitul pompei, o vei forta sa treaca si prin celelalte 3
Daca aveai 12 calorifere, as fi zis ca dezechilibrul din instalatie genereaza problema, dar la 6 calorifere sunt convins ca se poate compensa din pompa, desi repet, echilibrarea hidraulica este utila chiarnsinatunci cand (aparent) toate 6 ar funcționa perfect.

| PringAloe explică (pentru regis):

Toata casa este compusa din 13 calorifere, parter 7 etaj 6, pompa de recirculare este una Omnigena OMIS care este setata la a 3 a treapta(ce-a mai mare) iar pompa de circulatie este un dab evoplus, asa cum am spus daca inchid cele 3 calorifere din 6 care functioneaza, celelalte (care sunt ultimele 3 de pe distribuitor) se incalzesc, clar nu e vorba de aer pentru de cand am dat drumul la centrala am verificat fiecare calorifer in parte de mai multe ori pe saptamana, eu nu sunt expert in instalatii deoarece nu lucrez si n-am studiat in domeniu, dar cand aveam centrala anterioara erau montate pe sistem 2 pompe Omnigena Omis, una era setata la a 2-a treapta de putere si asta pe care o avem si acum care este setata la a 3-a treapta, insa nu stiu daca ambele erau pentru recirculare, tin sa cred ca este si o problema cu debitul.

| PringAloe explică (pentru PringAloe):

Stiu ca pompa de la Dab Evoplus impinge apa in calorifere, dar aia e o pompa mare din cate mi s-a spus.

| regis a răspuns (pentru PringAloe):

Suna altfel acum. Daca sunt 13 calorifere, e cu totul altceva, e explicabil ca pompa nu reuseste sa le recircule pe toate la maxim.
In aceste condiții, clar instalatia trebuie foarte bine echilibrata. Cauta cum am apus "echilibrare hidraulica incalzire" si urmeaza strict pasii descriși. Iti trebuie doar un termometru (daca poti face rost de unul cu laser, ar fi ideal) si un inbus. Odată echilibrata va functiona totul perfect.

| sierra1 a răspuns:

Dacă sunt aerisite, singura problemă ar putea fi că robinetul nu deschide suficient sau vreo țeavă e obturată, incearcă-le pe rând!

| Digikey a răspuns:

Controleaza robinetii pe tur si retur, eventual sa inchizi usor retururile la cele care se incalzesc.

| NoisyLight a răspuns:

Este posbil ca instalația de încălzire să fi fost construită greșit. E greu să dai un răspuns aici, pe nevăzute.