| NoTurbinaNoGood a întrebat:

Ce parere aveti despre agramatii de pe internet?
Vi se pare normal sa nu stim cati de "i" se pun, ce e un plural, care e genul unui substantiv, ce este acordul hotarat/nehotarat?
Credeti ca e normal ca specimenele astea, sa fi absolvit studiile obligatorii? Profesorii lor isi merita salariile? Scolile alea merita bani din buget?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Numai mie mi se apare amuzant răspunsul lui ray?
Am o parere foarte proasta. Oamenii ăștia n-ar trebui sa aibă drept de vot.
Nu, nu e normal, dar e extrem de simplu sa iei un 5 ca sa treci clasa.Sa termini studiile obligatorii.Profesorii respecta o anumită programa.Si programa aia prevede sa fii puțin mai inteligent ca o molusca ca sa iei 5.Nu e vina lor din punctul asta de vedere.
Si oricum, nu numai profesorii sunt responsabili. Elevii au cea mai mare parte de vina.

| Catrice a răspuns (pentru anonim_4396):

Poate ca face și el parte din specimenele aleahee hee

| NoTurbinaNoGood explică (pentru anonim_4396):

Si programa aia, n-ar putea sa o actualizeze putin... Bine ca ne intoxica cu operele de acum 100 de ani, si parerile fiecarui critic literar de la lansare pana cand au iesit la pensie mumiile care fac programa, dar o recapitulare pentru gramatica din scoala generala, nu ar baga. Importante sunt gandurile lui Eliade din timpul pubertatii intarziate.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Si ce opere ai vrea sa sa studieze? Fluturi? Ne intoxica cu opere de acum 100 de ani pentru ca, in mod surprizător, alea-s cele mai valoroase.Sau mai vechi de atat.Cartile nu se "actualizează".O opera consacrata va rămâne mereu asa.Anii nu schimba asta, doar modifica percepția asupra conținutului ei.De aia ai nevoie si de parerile criticilor.Ca sa înțelegi la ce se referea autorul.
Nu mi-a plăcut aproape nicio carte din programa de bac, dar asta nu înseamnă ca nu sunt conștientă de importanta /necesitatea citirii lor, chiar dacă nu se mai pliaza pe societatea actual.
Da, ar fi mai bine sa fie introdusă si gramatica la liceu. Fara sa elimini literatura.

| Drimmero a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Total de acord, as puncta cu un upgrade, sa se puna accent pe propria gandire a operelor, la modul sa ai propria conceptie fara sa te abati de la ideea operei fata de personaje si toate cele. Ar insemna ca scoala sa puncteze imaginatia si gandirea critica, nu si memoria.

Asta e principala greseala pe care o face scoala romaneasca cel putin, testeaza memoria nu si inteligenta. E o discutie putin off-topic, am intervenit vazand raspunsul util, scoala ar trebui sa aiba si parti practice daca se vor progrese.

| NoTurbinaNoGood explică (pentru anonim_4396):

Ai dreptate.
Dar, puteau sa ne lase mai moale cu literatura, ca nu toti avem chef de ea. Si degeaba stim cum au fost primite operele pe vremea carutelor prin centrul Bucurestiului, daca formulam propozitiile "numai mea placut s-a citesc Eminescu ie prea siropos asa m-ai misto mea placut cu baltagu ie aventura femei care stie ce vrea".
Imi aduc aminte de prin clasa a 6-a, pana intr-a 8-a, cu celebrele caiete de lecturi... Era maraton de copiat. Carti mult prea grele pentru un mucos de 13 ani. Incercam sa citesc, si cu tot respectul, mi se rupea de intamplarile alea. Eu ma plimbasem toata vara cu mobra, ma uitam urat cand ma intreba de ce nu am stat in pat, sa citesc.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Probabil sunt subiectiva, mie mi-a plăcut literatura.Comentariile,nu operele in sine.
Teoretic înveți toată gramatica de care ai nevoie(si mai multă)pana in clasa a 8-a.Dar da, ar fi indicat sa nu se neglijeze asta nici la liceu.Pentru majoritatea oamenilor e mai important sa știe sa scrie/vorbească corect decât sa interpreteze opere.

| NoTurbinaNoGood explică (pentru anonim_4396):

Eu scriam corect inca din scoala generala, m-am abatut si eu de la subiect cu ura subiectiva fata de literatura obligatorie; ce voiam sa spun, ca mi se pare inadmisibil sa fie lasati elevii sa mearga inainte spre absolvirea liceului, fara sa fie sanctionati si fara sa li se impuna sa invete gramatica, pentru a nu ramane corigenti.
Eu am fost "pus la zid" pentru ca nu mi-am pierdut copilaria citind, si pentru ca nu reuseam sa scriu frumos (chiar ma straduiam), iar acum vad tara plina de specimene care nu stiu ce limba vorbim.
Nu e normal sa treaca astia de liceu, din punctul meu de vedere, nu trebuia sa treaca de a 5-a.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Da,este inadmisibil.Dar li se cere sa știe extrem de puțin ca sa ia un amărât de 5.Si nu e asa dificil sa copiezi.Plus ca notele sunt amestecate(gramatica cu literatura)si iar nu ai o evidența clara.Ar trebui ridicate mult standardele minime, sa se dea eventual un examen numai din gramatica, nu numai lucruri complicate, reguli elementare, care fac sa sune limba cât de cât românește.

24 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

Agramat ești tu, atotștiutor ce ești, dar habar nu aveai înainte de a întreba aici, să cauți pe site-ul magazinului Dedeman, dimensiunile dorite.
Plus, împreună cu cel care are distincția de cel mai bun răspuns, sunteți la fel de agramați ca pe cei care îi criticați.
Căutați pe setările tastaturilor, acelea care vă permite să scrieți corect, toate cuvintele. Inclusiv, cu î din i, nu cu i simplu, ă, ț, ș, â. Nu este de ajuns doar gramatica, trebuie și o scriere corectă, ușor de înțeles!

| RAY a răspuns:

Specimenele alea cum le spui tu, muncesc si platesc taxe la stat in schimb uni baga 2, 3 facultati si stau pe bani parintilor

| NoTurbinaNoGood explică (pentru RAY):

Unii*
Daca parintilor le convine, nu vad care ar fi problema.

| RAY a răspuns:

Acum 18 ore | Hecate a răspuns:
Numai mie mi se apare amuzant răspunsul lui ray?
Am o parere foarte proasta. Oamenii ăștia n-ar trebui sa aibă drept de vot

ia auzi cine face gresli gramaticale sa numai voteze doar elita care stie gramatica, ce conteaza ca majoritatea celor care poate mai gresesc si ei platesc taxe si impozite, ce gandire nazista, nebuneasca as putea spune, sunt curios cate taxe si impozite plateste elita asta care nu face o greseala gramatica

| NoTurbinaNoGood explică (pentru RAY):

Cred ca Hecate a glumit cu dreptul de vot, nu e cazul sa ne rascolim.
Nu vad legatura dintre taxe si dreptul la corigenta, dar hai sa-ti fac pe plac, ca tot e izolare:
In familia mea sunt 4 membri salariati, toti stim sa scriem corect, toti platim toate taxele (impozit, CAS, sanatate, etc). Apoi, banii ce raman se duc 99% pe chestii la care platim TVA. Avem destul de multe bunuri impozitabile (4 masini, trei imobile + terenuri). Nu avem reduceri de pensionari, veterani ori handicap, un singur membru al familiei e bugetar.
Nu stiu cu ce te ajuta declaratia mea de avere, dar cum spuneam, si asa e plictiseala mare.

| RAY a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Si Hitler a glumit pana cand a facut primul lagar si a adus evrei acolo, astfel de glume ar trebui interzise pe TPU

| anonim_4396 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

A,nu,nu am glumit.Nu ar trebui sa aibă drept de vot si aia cu 4 clase.Sau cu 5.Sau cu orice numar mai mic de 12 si fără bac.Cum ar putea un om care nici nu știe sa citească sa decidă cine sa conducă țara? Nu e suficient sa te uiti la știri si sa vezi cine împarte pixuri roșii si promite măriri substanțiale de salarii ca sa știi cu cine sa votezi.Iti trebuie măcar studii de baza(deși indicat ar fi si unele mai de specialitate)ca sa ai habar despre cum functioneaza lucrurile.Ca sa poți sa îți dai seama care promisiuni se pot concretiza si care nu.E greu de crezut ca cineva care nu știe sa vorbească corect in propria lui limba va intelege cum sta treaba cu drepturile si politica.

| NoTurbinaNoGood explică (pentru anonim_4396):

BAC-ul si studiile superioare nu deosebesc prostii de intelectuali, sa fim seriosi. Cunosc prea multi oameni cu scoala, care nu ar fi in stare sa se conduca pe ei insusi.
Si cunosc batrani care la viata lor au facut parte din sisteme importante (invatamant, politie), iar acum le curg balele la RomaniaTV si a 3-a antena. Ghici cu cine voteaza, si ce parere au despre politica democrata.

| Drimmero a răspuns:

Sa faci unele greseli e firesc, se mai intampla cand scrii la repezeala, dar greseli esentiale, sa nu articulezi, sa pui un verb aiurea sau mai stiu eu ce...incat sa nu intelegi nici macar tu ce ai scris e nasol.

Degeaba au absolvit daca nu au luat BAC-ul, cand o scoala are o gramada de elevi praf, nu e doar vina, ci si a profesorilor. Un analfabet niciodata nu va lua BAC-ul, dar oricum Romania cred ca e nr ul 1 la gradul de analfabetizare, asta spune multe.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Sunt câțiva useri care scriu corect pe aici și-s cei mai infecți oameni pe care am putut să-i văd pe Internetul ăsta. Așa că pentru mine nu mai contează deloc faptul că știu să pună 2 i, nu asta-i face oameni și nu asta le dă dreptul să voteze sau mai știu eu ce aberații am citit pe aici.

Tatăl meu a mers la școală de plăcere, student de 10 pe linie, încă citește și învață constant pentru că îl interesează tot ce-i legat de viață, natură, știință, politică, orice. Dar în scris nu mă înțeleg cu el. Pentru că nu-i obișnuit să scrie în mediul ăsta, nu pentru că nu știe. I se pare ciudat să vorbească în scris, nu te învață nimeni asta la școală laughing.

Cel mai inteligent om pe care îl cunosc, care a și studiat serios și are cunoștințe avansate de gramatică, nu-și bate capul să scrie comentarii perfecte pe Internet. Are treburi mai importante.

Așa că nu prea iau în serios internetul.

Și da, e o problemă că mulți ies din școală fără bac, fără cunoștințe elementare, dar aici e un cumul de probleme, vina nu e doar de o parte sau de alta, și e o discuție interminabilă...
E ușor să judeci, dar dacă era ușor și să rezolvi problema, nu mai exista de mult, așa că meh.

| NoTurbinaNoGood explică (pentru supadeceapa):

" I se pare ciudat să vorbească în scris, nu te învață nimeni asta la școală"
Ha?!
Pai, la scoala se invata inclusiv formularea unei scrisori, unei cereri, se studiaza dialogul... Exact despre asta e scrisul, transforma sunetele in litere. Iar cine nu scrie din reflex cu cati de "i" trebuie, ala nu doar ca nu stie gramatica, dar nu stie sa transforme din sunete, in litere.
Despre cratima poti spune ca nu se aude, dar eu cand citesc un text "scris in graba", il citesc exact cum e scris, si ma zgarie pe creier.

| DonEduardo a răspuns:

Nu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu cred că e cazul sa dăm vina pe invatamant.

| NoTurbinaNoGood explică (pentru anonim_4396):

Atunci, cine e vinovat?
E vorba de un procent mare din "absolventi".

| anonim_4396 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Ei.
Nu au cum sa se ocupe de toți, daca 3 sferturi sunt bâtã și nu prind nimic, profesorii nu au nici o vina. Nu toți pot să iasă genii, doar aia care vor, câtă vreme unii își merită diploma profesorii și-au făcut treabă.

| NoTurbinaNoGood explică (pentru anonim_4396):

Nu si-au facut treaba, pentru ca nu i-au testat pe toti. Sunt angajati pentru 30 de elevi, nu pentru aia 5 din primele banci, care ii pupa in dos, si scot rezultate bune la olimpiada.
Iar invatarea unor reguli din limba materna nu impune genialitatea. Geniile creeaza lucruri. Inteligentii se prind de lucruri.
Prostii care nu stiu cati de "i" se pun, ar trebui sa repete clasele de gimnaziu pana la 18 ani, apoi sa mearga direct la muncile fizice, sau unde cred ei ca le este locul.
Dar cum agramatii nostri ajung sa termine si facultati, cum sa nu fie de vina invatamantul?