| AlexCristi97 a întrebat:

Problematica filosofica laughing Cu un prieten ne-am gandit ca in viitorul nu foarte indepartat se va dezvolta foarte mult realitatea virtuala. Am presupus ca se vor creea aparate care sa stimuleze toate simturile, astfel incat in realitatea virtuala sa fie ca in realitatea reala.
Acum vine problema... Ce ati alege si de ce? Sa stati in aceasta realitate, cu bune si rele sau intr-o realitate virtuala care va ofera orice doriti, inclusiv comunicarea cu inteligente artificiale (in discutia noasta am presupus ca atat timp cat esti conectat la realitatea virtuala nu ai nevoie de bani sau mancare ca sa nu intervina discutia ca trebuie sa muncesti sa te hranesti si sa tii aparatele in priza).

Eu unul nu am ajuns la nicio concluzie. Ceva in mine imi spune ca e gresit sa traiesti intr-o iluzie dar cu toate astea iti ofera cam tot ce poti sau nu poti avea in realitate.

Lasati-va imaginatia libera.

4 răspunsuri:
| CuriousStuff a răspuns:

In privinta acestui subiect nu pot decat sa fiu de acord cu teoria lui Elon Musk, care zicea ca noi deja suntem o realitate virtuala a cuiva si iti explic si de ce.
El spune ca deja exista o realitate virtuala, nu excelenta, dar exista. Si spune ca fie tehnologia va ajunge asa de avansata incat realitatea virtuala o sa fie atat de reala incat nu o s-o mai poti diferentia de...cea reala. Incluzand inteligenta artificiala, echipamente care sa stimuleze absolut toate simturile. Fie umanitatea o sa se autodistruga pana sa ajunga la acea tehnologie. Asa ca peste cateva sute de ani cu siguranta o sa avem realitate virtuala pe care nu o s-o poti distinge de realitate si probabil oameni o sa se nasca, o sa creasca si o sa moara in realitatea virtuala. E posibil ca si acum sa fim tot intr-o realitate virtuala a cuiva, poate toti suntem doar inteligenta artificiala... Nu ai de unde sa stii. happy
Speculatii se pot face multe. Dar teoria mi se pare foarte solida.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In primul rand nu exista si nu va exista vreodata,,realitate virtuala'',astia doi termeni sunt opusi.Ori e real ori e virtual.
Nu e nimic de dezbatut aici.
Lumea reala in care traim e cea adevarata, lumea virtuala e doar, cum ai precizat si tu, o iluzie.
Cine ar vrea sa traiasca intr-o iluzie?
Nu te poti astepta sa platesti o femeie sa iti spuna,, te iubesc'',,, esti cel mai frumos lucru care s-a intamplat'',, nu-mi imaginez viata fara tine'', si sa simti acelasi lucru pe care l-ai simti daca ai merita cuvintele astea. Daca ai auzi cuvintele astea minunate de la sotia ta, cu care esti impreuna de ani de zile.(asta daca esti inteligent) Oamenii prosti s-au pacalit singuri dintotdeauna.
Similar cu exemplul meu, cine ar vrea o iluzie perfecta? Sa fii constient ca esti mintit, dar sa accepti asta, doar pentru placere.Asta e imbecilitate la superlativ.
Mi-ai adus aminte de un experiemnt stiintific:,, In anii ’50, James Olds, Peter Milner si Jose Delgado au facut experimente pe soareci, implantandu-le electrozi, conectati la un buton, in zona nucleului accumbens. Despre acest experiment am pomenit si in carte. Soarecii au descoperit ca simteau placere de fiecare data cand apasau butonul. Asa ca au continuat sa-l apese, uitand sa mai manance sau sa bea apa. Noul proces cognitiv a devenit prioritar. Deoarece secretia dopaminei din creier actioneaza la fel ca drogurile puternice. Cu alte cuvinte, chiar si la animale, invatarea unui nou obicei, care furnizeaza placere puternica, seteaza in creier o noua activitate ca fiind prioritara chiar si activitatilor care mentin supravietuirea ''
Mi se pare similar cu fuga de realitate si cu faptul ca multi aleg ca singura lor regula de viata e sa faca ORICE ii face fericiti.Da, e important sa fii fericit, dar nu tot ce te face fericit e si bun pentru tine.
Noi suntem oameni.Trebuie sa avem si alte reguli dupa care traim in afara de,, fericire''.
Avem gandire, trebuie sa trecem orice lucru prin filtrul gandirii.
Sper ca te-am ajutat.

| AlexCristi97 explică (pentru anonim_4396):

Modul in care ai inceput comentariu e aiurea, nu-mi venea sa iti citesc tot comentariul pentru ca am zis ca esti doar unu care face pe desteptul. Realitatea virtuala este un concept universal acceptat, nu are rost sa despicam firul in 4 ca sunt termeni contradictorii.

In rest interesanta ideea prezentata. Totusi, eu cred ca scopul vietii e sa gasim fericirea absoluta care merge mana in mana cu iubirea. Placerea e o fericire falsa. Din punctul meu de vedere toti termenii urmatori si multi altii: Dumnezeu, iluminare, bliss, nirvana, samadhi se refera la acea fericire absoluta, neconditionata. Cu toate astea termenii sunt interpretati destul de gresit (in special Dumnezeu).
Am ajuns la concluzia ca diferenta dintre realitate si o realitate virtuala perfecta e exact diferenta dintre fericire si placere sau societatea in care traim (mentalitatea majoritatii)

| DumitruS a răspuns:

Realitatea realitate. ia-o asa, crezi ca discutia pe Facebook e mai smechera ca o discutie reala, face to face?