|

Buna TPU!
Sufar de germofobie, diagnostic pus de un medic specialist nu din capul meu. Nu e ceva foarte grav, insa de cand cu aceasta epidemie lucrurile s-au cam precipitat, sa spun.
Ok, am respectat multe din ce mi-a zis medicul, am stat in casa, m-am spalat obsesiv pe maini. Marea problema e ca din 16 ma intorc la munca si va trebui sa ma deplasez mai mult prin oras.
Cred ca o voi lua razna, serios. Cum sa imi controlez frica? Cum sa nu innebunesc? Oameni multi, autobuze/metrou. Ce voi face?

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
| a răspuns:

Bună Traian_Valeriu,

dat fiind faptul că este o fobie, recomand câteva discuții cu un psihoterapeut, care te vor ajuta să depășești confortabil perioada de revenire la activitățile de zi cu zi și să tratezi această tulburare.
Mi-e puțin neclar de cât timp ai această fobie, precum și care sunt acțiunile și mecanismele de a-i face față, pe care le-ai întreprins până acum pentru a o stăpâni (spălatul pe mâini este o consecință/manifestare a fobiei, nu este "un tratament"). Din această cauză, cred că este necesară discuția cu un psihoterapeut și implementarea unui plan concret de tratare a fobiei.
Numai bine.

Camelia ElenaCamelia Elena
2 răspunsuri:
| a răspuns:

În primul rând, trebuie să îți între bine în cap faptul că bacteriile și virusurile (mare parte din ele) sunt baza unui organism puternic, cu o imunitate întărită. Izolându-te, nu faci altceva decât să te pui singur în pericol. Gândește logic: 99% dintre cei din jurul tău se comportă ca tine? Nu, nu se comportă ca tine fiindcă nu este ceva firesc, ceva natural. Cineva trebuie să îți explice cu amănuntul cum stă treaba cu germenii și alte "dihănii". Iar pentru asta nu ai nevoie de un psihoterapeut, cum sugera cineva mai înainte, ci de un specialist în boli infecțioase, care te va face să vezi că greșești având un astfel de comportament. Ai mare grijă la medicii obscuri și la psihoterapeuții cu buzunare largi.winking
Hai, sunt sigur că vei trece peste. Baftă!