| SushiMan a întrebat:

De cand a inceput carantina eu muncesc de acasa. Am iesit destul de putin, iar cumparaturile de multe ori mi le-am facut prin glovo sau bringo. Desi am o groaza de facut pentru munca, sunt la fel de obosit ca atunci cand ieseam afara, mergeam la cumparaturi, aveam o viata sociala.
Nu prea mai suport starea asta, plus ca desi de pe 15 vom putea iesi mai lejer din casa, situatia e posibil sa se inrautaeasca. Acest lucru iar ma face sa ma simt aiurea, ma face sa cred ca normalul de dinainte nu va mai fi pentru mult timp si ca va trebui sa gasim o solutie sa ne adaptam. Nu pot sa ma adaptez asa repede si mi-e frica ca, pastrand distanta, voi fi perceput ca un nebun.

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
| dianacosma a răspuns:

Bună, SushiMan!

Acest disconfort, între nişte limite, este normal în contextul dat.

Oboseala poate fi la fel din mai multe motive - volumul de muncă, grijile care sunt şi ele obositoare, stresul specific muncii de acasă (poate că foloseşti mai mult laptopul sau telefonul decât în mod normal).

Aşa cum spui, adaptarea cere timp. Este un efort colectiv de a ne adapta la o altă normalitate, cu respectarea - pentru moment - a unor măsuri de precauţie. Îţi recomand să încerci să ai răbdare cu tine în acest proces.

Faptul că respecţi recomandările de distanţare fizică este de înţeles şi o măsură de prevenţie adecvată momentului. Asta nu exclude să fii perceput ca "nebun" de unii, nu pentru că ai fi aşa, ci pentru că fiecare înţelege şi gândeşte din propriul cadru de referinţă. Alţii te vor percepe, poate, ca inteligent pentru că faci asta. Alţii probabil nici nu se vor gândi să te eticheteze în vreun fel. Întrebarea este cum te-ar afecta asta, ţinând cont că ceea ce faci de fapt este să aperi un lucru preţios - sănătatea ta şi a celor dragi.

Dacă oboseala şi teama de ce va fi ajung atât de intense încât devin copleşitoare şi te împiedică să faci lucrurile pe care le ai de făcut (autoîngrijire, muncă etc), atunci ar putea fi util să cauţi mai multe resurse pentru a le menţine într-un echilibru.

Oricum, ne poţi scrie în continuare aici dacă, pe durata stării de urgenţă, simţi nevoia să mai vorbeşti despre ceea ce simţi şi impactul situaţiei actuale.

Diana CosmaDiana Cosma
2 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Eu cred ca-ti creezi stres singur, acolo unde nu exista!
De ce ti-ar pasa tie ce crede lumea?
Cand tot globul la aceasta ora, asta face, se protejeaza cu masca, manusi si pastreaza distanta ca-i mai usor sa previi contaminarea, decat sa suferi sau sa mori ca prostul.
In strainatate se merge cu masca, peste tot, fara sa ne jenam unii de altii.