| DreamerBoy a întrebat:

Hello, TPU! Ce pot face ca sa scap de stres? Stiti in ce situatie naspa ne aflam... E chiar nasol ca domina incertitudinea. Ca si elev de clasa a XII-a, sunt destul afectat de aceasta chestie. Acum cateva zile a aparut o petitie care cere echivalarea notelor din timpul liceului cu media de la bac, ceea ce nu pot accepta. Pe mine personal nu m-ar avantaja deloc, media pe toti cei patru ani ar iesi in jur de 8, 50, dar pentru facultatea pe care mi-o doresc am nevoie de peste 9 pe diploma de bac, se mai intra si pe baza de dosar (media digitala, Cluj). Am lucrat destul de mult pentru examen si chiar as avea sansa sa iau note foarte mari, in special la istorie si geografie! Dar de cand cu prostia asta de petitie, sunt intr-un stres continuu si am inceput sa mananc o groaza de dulciuri de o vreme. Astazi am vazut ca s-au publicat modele de teste pentru cei de a VIII-a si pentru noi, cei de a XII-a, astfel ca m-am mai linistit, dar extrem de putin! Stiu ca normal trebuia sa invat si in ceilalti ani mai bine, dar nici nu e corect sa se schimbe regulile pe ultima suta de metri, chit ca e pandemie si sanatatea e pe primul loc. Da, e important sa fim sanatosi, dar nu e corect sa te compari cu tari precum Olanda. Nici colegii mei nu sunt de acord. Din ce am vazut referitor la petitie, opiniile sunt 50-50. Prefer sa dau examenul in septembrie decat sa se ia in considerare doar mediile, chiar daca va trebui sa stau sa invat cand afara sunt 40 de grade. Asadar, ce as putea face sa nu mai fiu stresat de toata treaba asta? Nu pot accepta ideea si nici nu am de gand sa o fac.

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
| dianacosma a răspuns:

Bună, DreamerBoy!

Stresul este ceva cât se poate de firesc în perioada asta. Ar fi ceva deconectat de realitatea înconjurătoare dacă nu ai avea niciun stres în acest moment în care incertitudinea legată de stilul nostru de viaţă este ceva la ordinea zilei, din multe puncte de vedere. Ai muncit mult cu învăţatul, ţi-ai făcut multe planuri şi este firesc să existe frustrare că lucrurile s-ar putea decide pe ultima sutime de metri.

Ceea ce este în puterea ta este ceea ce faci tu. Cu alte cuvinte, să înveţi, dacă poţi, încât tu să fii pregătit pentru examen. De asemenea, te poţi menţine informat (de la profesori, de la diriginte) cu privire la opţiunile tale, să fii cât se poate de pregătit pentru ce s-ar putea decide. A avea informaţii cât de complete se poate şi a face ceea ce îţi stă ţie în control sunt elemente ce pot ajuta la diminuarea stresului. De asemenea, aş miza şi pe ideea că nmu eşti singur în grijile tale - ai colegi care împărtăşesc aceeaşi preocupare cu tine. Uneori, a ne gândi la faptul că nu suntem singurii care înfruntăm o situaţie şi ne simţim provocaţi de ea, ne poate da stabilitate şi forţă mai mare de a face faţă.

Pe de altă parte, îţi pot sugera câte ceva în legătură cu atitudinea faţă de stres, în cazul în care rezonează cu tine.
Stresul există, este un răspuns fiziologic şi psihologic la presiuni şi incertitudine, cu rolul de a te pregăti de acţiune (deşi uneori nu ne pregăteşte în mod adecvat). Atitudinea ta faţă de existenţa stresului îl poate creşte sau diminua.

Prima mea recomandare este, pe cât poţi, să fii înţelegător cu tine însuţi. S-ar putea să existe momente când învăţarea este mai dificilă - poate nu se va întâmpla, caz fericit! Însă dacă se întâmplă, aş vrea să ştii că este normal în condiţii de stres. Este o perioadă dificilă, pentru că bacalaureatul în sine este stresant pentru cei mai mulţi elevi, iar să nu ai certitudinea modului de evaluare şi să fie şi pandemie şi stare de urgenţă cu izolare impusă, toate astea, plus poate altele despre care nu ştiu eu, se adună. La fel şi cu "groaza de dulciuri" pe care o mănânci în ultima vreme - mâncatul activează digestia, activează sistemele de relaxare şi socializare din sistemul nervos şi organism (le dezactivează pe cele de alarmă), deci îmi imaginez că mănânci în încercarea de a scăpa de stres; dulciurile au un aport caloric mai ridicat, oferă energie, te pregătesc, deci, pentru efort, asemenea stresului, de aceea de multe ori oamenii apelează la ele în asemenea momente. Cu alte cuvinte, reacţiile minţii şi organismului tău sunt de înţeles în condiţiile în care există provocări din mediul înconjurător. O atitudine de acceptare şi empatie pentru propria ta stare este adesea utilă în reducerea stresului, atâta timp cât este acceptare, nu o tendinţă de a rămâne aşa şi de a ignora ce se întâmplă. Putem accepta ceva şi lucra pentru schimbare în acelaşi timp

Alt aspect la care vreau să fac referire este finalul mesajului tău - "Nu pot accepta ideea si nici nu am de gand să o fac." Înţeleg că eşti foarte implicat şi doreşti mult ca lucrurile să se petreacă aşa cum ai crezut, cum te-ai pregătit şi să intri la facultatea pe care o doreşti. Din păcate, uneori se întâmplă altfel decât ne-am dorit, nu din vina noastră. Îţi doresc să realizezi tot ce ţi-ai propus, însă îţi propun să iei în considerare să accepţi orice vine. Cu cât acceptăm o stare de fapt, cu atât mai mult o putem folosi în avantajul nostru, făcând tot ce se poate cu resursele din prezent. Desigur, asta nu înseamnă deloc să renunţi şi mă bucur să văd că eşti investit în educaţia ta.

În final, aş vrea să îţi las o temă de reflecţie, dacă o doreşti. Mă întreb, ce altceva ai putea tu face ca să te simţi mai bine în perioada asta stresantă şi să fii în formă pentru bac şi ce mai ai de făcut? Poate ai observat că sunt anumite activităţi care îţi dau o stare bună sau anumiţi oameni cu care o convorbire la telefon te binedispune. Te invit să fii atent la micile bucurii şi să le faci loc în viaţa ta. Relaxarea ajută la depăşirea stresului care nu ajută.

Succes la bac!

Diana CosmaDiana Cosma
7 răspunsuri:
| zurick a răspuns:

Nu cred că o să fie media 9-12, așa toată lumea ar lua bacul.Stai calm, învață și nu te mai gândi la speculații, așteaptă măsurile oficiale.
Multă baftă la bac ^^

| ania a răspuns:

Citește Noul testament și roagă=te Creatorului să=ți dea perspectiva Lui asupra acestei situații.

| Fabyana307 a răspuns:

Fa ceva ce te relaxeaza, vizioneaza un film bun, sau joaca un joc care iti place mult, citeste, si incearca sa nu te mai gandesti acolo, fii optimist si ramai pozitiv ca totul va fi bine.

| Sfetnic a răspuns:

Stai liniștit, nu te mai panica! Petiția aia e o prostie și nu ține cont nimeni de ea, examenele nu se vor anula.

| Camelia Elena a răspuns:

Bună DreamerBoy,

e încurajator faptul că au publicat modelele de teste pentru bac. Gândirea mea critică zice că asta înseamnă că scenariul cel mai plauzibil este susținerea examenului. În plus, din spusele tale, petiția făcută nu combate implacabil acest scenariu - deci, până acum, sunt premise pro susținere examen.
Nu te mai învinovăți pentru rezultatele din timpul anilor trecuți. Sunt rezultate absolut onorabile, pentru un om normal.
Surprinzător pentru mine este faptul că, deși nu pari genul de persoană care alege calea ușoară, te năpustești peste săracele dulciuri nevinovate... Poți să încerci să înlocuiești această activitate cu altceva? Sport? Dacă totuși trebuie să treacă prin stomac - încearcă morcovi, de exemplu, sau altceva ce-ti place (dar e de dorit să fie legume - fructe).
Cultivă și menține activ o gândire optimistă față de obiectivele tale.
Spor și baftă!

Camelia ElenaCamelia Elena
| MarioDesteptu a răspuns:

Salut! Știu cum este cu acest stres si eu ma aflu intr-un stres major legat de scoala. Prea multe teme proiecte teste nu am timp de nimic multe ore si teme online. Iti recomand sa te linistesti si sa spui in mintea ta totul va fi bine! Succes! Si eu am mari emoții mai ales ca sunt o fire emotivă!