| eU777 a întrebat:

Credeti ca intr-o relatie, daca el este ateu, iar ea crestina, poate exista ceva? El ar putea convinge femeia sa devina atee?
P.S.: nu vreau sa dezbatem subiectul creationism-evolutionism

27 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Există o mulţime de cupluri, în care cei doi nu împărtăşesc aceleaşi convingeri religioase, cupluri care funcţionează, formate din oameni care se acceptă reciproc, deci da, se poate.

| JeTeLove a răspuns:

Voi fi strict subiectivă: eu spun că o astfel de relație nu poate fi de durată decât în cazuri rare. M-ar deranja dacă partenerul meu ar fi ateu, asta în mod categoric (chiar am refuzat o relație tocmai din cauza faptului că era ateu). Mi s-a spus "Tu ești Dumnezeul meu, nu am nevoie de altceva" iar eu am luat-o oarecum ca pe o blasfemie (știu că ce a zis poate fi considerat romantic și așa mai departe dar a spus-o într-un mod foarte serios, care mie nu mi-a convenit). Dacă eu cred în Dumnezeu, aș vrea să creadă și persoana de lângă mine, pentru a fi pe aceeași lungime de undă și să nu existe discuții pe diferite teme (cu cât sunt mai puține discuții în contradictoriu, cu atât mai bine). În plus, o discuție pe tema religiei între două persoane (una credincioasă și una ateistă) ar fi insațiabilă și întotdeauna terminându-se cu o ceartă, pentru că fiecare dintre ei are argumente solide pentru a-și susține ideea. În concluzie, nu văd o rezolvare la această problemă, poate doar dacă cele două persoane ar crede în același "lucru".

| Vektor a răspuns (pentru JeTeLove):

Ai tu o conceptie gresita.
faci si tu ca maicamea, cum ca nu suntem o familie normala, ca nu mergem cu totii la biserica cum merg altii..cu bunica, cu purcel big grin

| mihai69 a răspuns (pentru JeTeLove):

„În plus, o discuție pe tema religiei între două persoane (una credincioasă și una ateistă) ar fi insațiabilă și întotdeauna terminându-se cu o ceartă, pentru că fiecare dintre ei are argumente solide pentru a-și susține ideea."
===
1. O persoană poate fi atee, nu ateistă.
dexonline.ro/definitie/ateu
2. Cum mama lu' proces verbal poate o discuție să fie... nesătulă?!?
dexonline.ro/definitie/insațiabil
3. De ce s-ar certa doi oameni care se respectă reciproc, se iubesc și își acceptă unul altuia diferențele?!? Dacă se ceartă, înseamnă că cele de mai sus nu sunt îndeplinite, deci cei doi n-ar fi oricum compatibili, credincioși sau atei sau oricum altcumva ar fi ei!

| JeTeLove a răspuns (pentru mihai69):

În primul rând, mi se pare penibil să mă corectezi. Vorbesc cum vreau și folosesc ce termeni doresc.
În caz de nu ai auzit de cuvântul "ateistă", consultă dicționarul: http://www.dex.ro/ateist
De sensul conotativ al construcției "discuție insațiabilă" nu are rost să-ți explic că oricum ești pe lângă și aș vorbi cu morile de vânt.
În al doilea rând, în absolut orice relație există și certuri iar acestea se nasc din diferite motive. Eu am enumerat doar unul: incompatibilitatea din punct de vedere religios. Poți să vii tu cu toate motivele din lume și să-mi spui că există posibilitatea ca un ateu și o persoană credincioasă să aibă o relație fără probleme, că eu una nu am cum să te cred. Am trăit pe pielea mea și am vorbit din proprie experiență. Nu-mi stă în fire să jignesc, dar tu ești ipocrit dacă-mi spui că ai / ai avut o relație de dragoste în care nu au existat niciodată neînțelegeri. Lasă deoparte argumentele tale total aberante și lipsite de sens. Niște cuvinte aruncate în vânt.
O seară bună îți doresc!

| mihai69 a răspuns (pentru JeTeLove):

Fata moșului, bună creștină mai ești...
În fine, alta era problema aici: NU am spus sau susținut nicăieri că într-o relație NU ar mai exista și certuri. Dar acestea pornesc de la lucruri EXTERIOARE relației, dacă în interior există dragoste, respect reciproc și înțelegere. În cazul despre care vorbesc eu, NICIO ceartă nu ar avea ca motiv religia, credința sau lipsa acesteia. Poate lipsa banilor, poate gustul mâncării, poate alegerea nepotrivită a culorii zugrăvelii...
Se pare că nu înțelegi.
Din câte știu, un creștin ar trebui să fie bun și înțelegător cu semenii săi. Văd că tu ești exact pe dos. Ce concluzie se poate trage de aici?!?
PS e dreptul tău să vorbești cum vrei - dar să nu te miri dacă lumea va râde de tine, sau chiar mai rău, va pricepe aiurea vorbele tale, pentru că nu știi să folosești cuvintele adecvate.

| JeTeLove a răspuns (pentru mihai69):

Citez: "De ce s-ar certa doi oameni care se respectă reciproc, se iubesc și își acceptă unul altuia diferențele?!? Dacă se ceartă, înseamnă că cele de mai sus nu sunt îndeplinite." Analizează aceste propoziții din toate punctele de vedere și s-ar putea să te contrazici cu ce ai zis aici: "NU am spus sau susținut nicăieri că într-o relație NU ar mai exista și certuri."
Sunt de acord cu tine. Majoritatea certurilor pornesc din exterior, evident, dar acestea nu au absolut nicio legătură cu ceea ce vorbim noi aici. Cu toată dragostea invocată și cu tot respectul, două persoane nu pot conviețui NORMAL dacă nu au aceeași religie. Nu se pot înțelege, nu sunt pe aceeași lungime de undă, au păreri total diferite. Iubirea între cei doi poate exista, bineînțeles, dar cu timpul religia își va spune cuvântul și se va lăsa cu lacrimi.
Și cum poți să afirmi că eu nu arăt că-s creștină doar prin faptul că aduc niște contraargumente? Avem păreri diferite și ține de caracterul fiecărei persoane dacă dorește să-și susțină ideea sus și tare, sau nu. Dacă te contrazic nu înseamnă că sunt rea cu tine. Nu am nimic personal cu tine, nu te cunosc, iar tot ce am făcut a fost să aduc niște argumente pe tema propusă de utilizatorul "eU777".

| mihai69 a răspuns (pentru JeTeLove):

Să-i spui unui necunoscut „ipocrit" e un argument?

| JeTeLove a răspuns (pentru mihai69):

Dacă asta ai reținut tu din tot ce am vorbit până acum, nu are rost să mai continui discuția.

| mihai69 a răspuns (pentru JeTeLove):

Slavă Domnului!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Da nu inteleg care e problema, fiecare crede in ce vrea, daca sunt intro relatie inseamna ca trebuie sa creada in fix aceleasi lucruri?

religia e religie, viata in relatie e viata in r elatie

| RAY a răspuns:

Da,normal ca da in principiu nu trebuie sa spui asta de la inceput daca nu o intereseaza nu-i spune, nu trebuie sa convingi pe nimeni de ateismul tau cine te iubeste te accepta asa cum esti

| mihai69 a răspuns:

Poate exista. Atât timp cât e dragoste și înțelegere, respect reciproc, aceste lucruri ar trebui să nici nu fie prea mult discutate - fiecare cu credința și convingerile sale. Și dacă ei se respectă cu adevărat unul pe altul, niciunul nu va încerca să schimbe modul de a vedea lumea al celuilalt.
Părerea mea.
Atât timp cât se menține acest „status quo", totul va merge ca pe roate.

| cristimihailov a răspuns:

Salut,

Ce nu inteleg eu, este de ce trebuie el sa o convinga pe ea sa fie atee?

De ce nu se pot accepta asa cum sunt daca este o relatie serioasa?

Relatia presupune si respectul fata de celalalt. Iar credinta personala este parte din persoana fiecaruia.

De ce trebuie sa fie impreuna de un fel?

| sofisis a răspuns:

Dar ce legatura e intre credinta si relatie?
Ce, tii neaparat sa mearga dupa tine la biserica...sau ce?
Ateismul nu este o religie si ateii nu au ca scop convertirea maselor. Este o chestie a lor personala si nu le pasa in ce cred cei din jur. Deci nu, nu va convinge femeia sa devina atee.

| Duucu a răspuns (pentru sofisis):

"si ateii nu au ca scop convertirea maselor"
mda... bună asta

| sofisis a răspuns (pentru Duucu):

Nu-mi dau seama din scris daca ai avut tenta ironica sau nu, asa ca daca poti sa ma elucidezi, ti-as multumi.

| Duucu a răspuns (pentru sofisis):

Majoritatea ateilor au ca scop convertirea maselor de creștini.

| sofisis a răspuns (pentru Duucu):

Nu este adevarat. NICIODATA nu am vazut pe cineva care nu crede intr-un Dumnezeu sa bata din usa in usa incercand sa convinga restul lumii de chestia asta.
De obicei ateii nici macar nu discuta de religie pentru ca li se pare o pierdere de timp.

| Alcyon a răspuns:

Depinde. Daca ea e genul care se duce la biserica regulat etc, s-ar putea sa intervina niste mici conflicte. Nu stiu daca ai reusi s-o convingi. Poate te converste ea pe tine happy Oricum, in cazul in care-ti doresti ca relatia voastra sa mearga, nu te sfatuiesc sa incepi s-o bati la cap cu ateismul. S-ar putea sa obtii efectul contrar si sa o indepartezi de tine.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Viata e data ca sa o traim nu sa stam dupa reguli si aberatii de genul. Normal ca poate exista ceva si da poate sa-i schimbe ideeile si sa devina si ea atee. Dar ce importanta are pana la urma? Daca religia ramane religie si nu-si traieste viata dupa ea nu vad care ar fi problema.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

De aia nu au trait bunicii mei impreuna 5 decenii ca bunica era religioasa si bunicul nu. sa fim seriosi. de putut se poate, numai sa se vrea

| AlCoLiKdEnIsA a răspuns:

Un exemplu?
Eu sunt atee iar prietenul meu credincios... si? ne intelegem de minune...winking

| angus35 a răspuns:

Sincer, nu cred ca o sa mearga relatia pentru ca aveti sisteme de valori diferite. Nu cred ca poate sa o convinga sa devina atee.

| Abcd1234ef56 a răspuns:

Eu spun ca are o foarte mare importanta religia intr-o relatie. De ce? Cand unul care-si respecta religia merge la biserica, isi face programul lui, iar celalalt nu e nici cu Dumnezeu, nici cu diavolul, nu respecta nici sarbatorile clasice ale ortodoxilor... va spun eu ca nu v-a functiona, oricat ati spune voi.
Eu cred ca de cand cu internetul asta, cu atata "intelepciune", cand deschizi frigiderul si vezi ca e plin, cand stii ca nu ai fost niciodata la doctor si stii ca esti sanatos, cand vezi ca-ti merge bine... ce ne trebuie Dumnezeu?
Ei bine, aceasta relatie daca v-a avea succes si o sa ajunga momentul sa ti se nasca primul copil, cum vei spune cand esti fleasca la fund si stii ca emotiile iti taie rasuflarea cum spui? "Natura, ajuta-ma!"
Hai sa fim seriosi!
Este parerea mea, nu trebuie sa fiti de acord cu mine.

| Alcyon a răspuns (pentru Abcd1234ef56):

Acum, vorba utilizatorului de mai sus, si bunicul meu e ateu (comunist convins), iar bunica tinea toate posturile si-si spunea rugaciunile in fiecare seara. Asta nu i-a impiedicat totusi sa intemeieze o familie.

| LauraSauLura a răspuns:

Pai, nu vad de ce nu ar fi împreună, adică dacă se iubesc, e tot ce contează,

Întrebări similare