| Albinuța767 a întrebat:

Buna as vrea să îmi explicați despre profilul real și cel uman. Adică ce înseamnă. Mulțumesc dau funda!

Răspuns Câştigător
| Mayar a răspuns:

Http://www.admitereliceu.ro/......-de-profil

În clasele a IX-a şi a X-a, atât profilul uman, cât şi cel real însumează 32 de ore de curs pe săptămână. Indiferent că optaţi pentru filologie sau ştiinţe sociale sau matematică-informatică sau ştiinţele naturii, veţi avea săptămânal două ore de educaţie fizică şi una de consiliere şi orientare (dirigenţie). Diferenţele apar la distribuţia celorlalte materii.

Primii 2 ani de liceu cunosc o repartizare egală a orelor pe materii în cazul profilelor matematică-informatică şi ştiinţle naturii. Astfel că cei care vor urma unul din aceste două profile, ar trebui să se pregătească săptămânal pentru 14 ore de real (4 de matematică, 3 de fizică, 2 de chimie, 2 de biologie, 1 de informatică şi 2 TIC) şi… 16 ore de uman (4 română, 4 limbi străine moderne, 1 de istorie, 1 de geografie, 1 de religie, 1 din aria socio-umană şi 2 de arte – muzică, desen). Cum comentaţi distribuţia aceasta?

În clasele a IX-a şi a X-a, la profilele filologie şi ştiinţe sociale, elevii se vor pregăti săptămânal pentru 19 ore de materii umaniste (4 de română, 1 de latină, 6 de limbi străine moderne, 2 de istorie, 2 de geografie, 2 de socio-umane, 1 de religie sau istoria religiilor, 2 de arte – muzică, desen) şi 8 de real (2 de matematică, 2 de fizică, 1 de chimie, 1 de biologie, 2 de TIC). Credeţi că este o repartizare echilibrată a materiilor şi a orelor dedicate lor în cazul acestui profil?

În clasele a XI-a şi a XII-a, la profilul matematică-informatică, numărul de ore de română scade cu 1, la fel se întâmplă şi cu biologia şi chimia, iar artele şi TIC dispar complet din orar. În schimb va creşte numărul de ore de informatică (la 4 pe săptămână) şi apare un număr de 4 până la 6 ore de curriculum la decizia şcolii, care va fi cel mai probabil îndreptat spre opţionale pe zona de real. Cum credeţi că ar trebui să repartizeze liceul cele 6 ore din curriculum la acest profil?

În cazul profilului ştiinţele naturii, numărul de ore de chimie şi biologie se păstrează în clasele XI-XII, ba chiar creşte dacă luăm în considerare că cele 4-6 ore de curriculum la decizia şcolii vor viza şi aceste materii. Dispar complet din orar artele şi TIC, iar numărul de ore de română şi matematică scade cu 1.

Dacă vă hotărâţi să optaţi pentru filologie, va trebui să ştiţi că în ultimii 2 ani de liceu veţi face cam 20 de ore de uman pe săptămână, fără să punem la socoteala opţionalele. Apare o materie nouă: literatura universală. Se va păstra o oră de educaţie artistică pe săptămână, în timp ce matematica şi informatica dispar complet.Veţi avea o singură ore de ştiinţe şi una de TIC.

Cei de la Ştiinţe Sociale nu vor face literatură universală, insă li se va mări numărul de ore de istorie şi vor trece prin studii sociale. Matematica rămâne în orar cu 2 ore pe săptămână, identic cu TIC. Celelalte materii de real sunt însă complet absente.

În ultimii 2 ani de liceu, la toate cele 4 profile, programa prevede doar o oră de educaţie fizică pe săptămână. Vi se pare o măsură bună sau nu?

Este util să ţineţi cont de programul-cadru atunci când optaţi pentru profilul pe care să îl urmaţi, deparece este un angajament de 4 ani, pe care trebuie să îl susţineţi. Dacă în gimnaziu competenţele voastre s-au îndreptat spre materii precum româna, istoria, engleza, etc. poate ar trebui să luaţi în considerare un profil umanist. Rezultate bune în gimnaziu la chimie, matematică, fizica, informatică, ar putea să vă sugereze că nu ar fi o idee bună să vă luaţi angajamentul a 18 până la 24 de ore de ştiinţe umaniste, pe săptămână, şi să vă îndreptaţi atenţia spre profilul real.

12 răspunsuri:
| dannyel86 a răspuns:

Profilul real se bazeaza pe stiintele exacte (Matematica, Fizica, Chimie).
Cel uman se axeaza pe Limba Romana si limbi straine.
Asta nu inseamna ca nu studiezi materiile de la celalalt profil, ci doar ca gradul de dificultate e mai mic. Si la uman se studiaza Fizica, Chimie, Matematica, doar ca nu la nivel avansat, ca la real.

| catalin09023 a răspuns:

Hey salut, eu sunt la un liceu teoretic si sunt 2 tipuri de profile unul umna si unul real, la noi cel umna e filologia daca te intereseaza du-te dar nu ai sa faci matematica si precum la toate facultatile in afara de litere ti se cere mate, c-am naspa putine facultati. Profilul real este acela unde faci matematica, chimie-bio sasau mate-info (eu sunt la mate-info, si daca multi spun ca e greu, nu te uita dupa ei daca reusesti sa fii atent la ore o sa vezi cat de simplu e) apropo: mate-info poate alege orice facultate doreste. Chimie bio de asemenea poate alege orice facultate cu exceptia uneia aceea dr informatica. Succes. Iti sugerez un profil real. Mama m-a lasat sa merg la ce profil am vrut, cu exceptia unuia acela uman intrebandu-ma ca ce ma fac cand o sa fiu mare daca aleg uman. Te faci scriitor laughing Oricum succes

| Albinuța767 explică (pentru catalin09023):

Eu tot real vreau la științe ale naturii. Oare e bine ce am ales adică o să mă descurc este nivel de dificultate mare. P.S. vreau la Spiru Haret. Sper că e bine ce am ales.

| Sulty_Mihai_1986 a răspuns (pentru Albinuța767):

Esti din Tulcea?

| Albinuța767 explică (pentru Sulty_Mihai_1986):

Din Suceava

| Sulty_Mihai_1986 a răspuns (pentru Albinuța767):

Ah, ca si in Tulcea este un liceu Spiru Haret care e super bun.

| Albinuța767 explică (pentru Sulty_Mihai_1986):

A la noi am auzit de la o fata că profesorii sunt severi și eu fiind puțin mai timida o să mă considere că nu vreau să învăț mai multe chestii.

| Sulty_Mihai_1986 a răspuns (pentru Albinuța767):

Nu are nici-o legatura timiditatea cu neinvatatul. Ba din contra, profesorilor le plac elevii linistitiwinking

| Albinuța767 explică (pentru Sulty_Mihai_1986):

Ee nici nu mai știu fata aia spune că sunt severi și nu le pasă că ești întra 9 a. Și te pot lăsa corigent

| Sulty_Mihai_1986 a răspuns:

Pai la real vei studia stiinte exacte (matematica, fizica, chimie, biologie, informatica) si mai putin romana si alte limbi, asta daca nu te duci pe engleza intensiv. Iar la uman studiezi in mare parte romana, limbi straine, geografie, istorie, psihologie si logica. In concluzie, daca iti place matematica, ar fi indicat sa mergi la profil real, iar daca iti place romana sau alte limbi straine, la uman. Apropo, umanul iti deschide mai multe oportunitati in viata.

| Unanonimoarecare123 a răspuns (pentru Sulty_Mihai_1986):

Este total falsa ultima afirmatie, profilul real iti deschide cu mult mult mai multe usi in viata, cele mai mari meserii de bazeaza pe profil real:medic, informatician (cele mai de varf meserii ale prezentului si ale viitorul.) De ce spun viitor, pai intotdeaua va fi nevoie de medic, si informatician (programator, ITst) care sunt pe primul loc in viitor (datorita evoluarii tehnologiei). Asa ca inainte de a da un raspuns te rog sa te informezi. Asta plus ca la profilul uman este mult mai putin de invatat(nu spun eu si toata lumea) si nimic bun in viata nu se castiga usor.

| Unanonimoarecare123 a răspuns:

Este foarte bine ca vrei sa te informezi despre asta pentru ca este o alegere importanta.
Profilul uman se ocupa in pricipal cu urmatoarele materii : limba romana, civica, istorie...
Iar partea reala: matematica, biologie, chimie, fizica, informatica...
Alegerea cea mai buna este partea reala pentru ca, spre deosebire de partea umana, aceasta iti dezvolta logica mult mai bine si la intrarea la facultate va conta foarte foarte mult la ce vei da. Spre exemplu daca dai la real(SN sau Mate-Info) poti intra la orice facultate vrei pentru ca logica ta a fost dezvoltata mai bine. Pe cand daca dai la uman, nu e chiar asa de simplu sa ajungi la orice facultate. Desigur ca este mai mult de invatat la un profil real, decat la un profil uman.
Dar cu timpul vei realiza ca ai facut o alegere mai buna. Repet daca vrei la mate-info trebuie sa fii dispus sa INVETI, dar poti da la SN (bio, chimie, fizica,...) unde nu este cu mult mai usor. Dar daca nu ti se pare destul de usor... poti da la uman, dar cu timpul cred ca vei vrea sa te razgandesti. (dupa liceu)
Asta nu este parerea mea, ci este parerea unei profesoare care chiar stia ce vorbeste.
Spre ca te-am ajutat. Dar fiindca este o alegere atat de importanta te sfatuiesc sa cauti pe net avantaja si dezavantaje ale profilului real(dar singurul "dezavantaj"ar fi ca este mult de invatat (cel putin la mate-info ) dar daca te consideri inteligent, poti.) Uita de SN care este o varianta la fel de atragatoare.
Depinde de facultatea pe care vrei sa o urmezi : spre exemplu daca vrei sa urmezi facultatea de drept, ai putea sa aplici la un profil uman. Nu inseamna ca daca dai la profil real nu poti sa dai la drept.
Sper sincer ca te-am ajutat.