| iamprettybored a întrebat:

Întrebare pentru cei de a doispea sau care au terminat de curând a doispea (gen, care sunteți la facultate sau ați terminat în ultimii câțiva ani).

Voi cum v-ați pregătit sau cum aveți de gând sa vă pregătiți pentru subiectul 3 la română? Va faceți planuri de eseu, scrieți eseurile integral sau pur și simplu luați culegerea și o învățați pe de rost? Care este cea mai bună metodă pentru a lua un punctaj cât mai bun (dacă se poate chiar maxim)? Eu vreau să iau minim 9-9.50 la bac. La subiectul 1 și 2 n-am probleme, sigur iau un punctaj mare, dar la subiectul 3 mi se pare foarte aiurea fiindcă nu este suficient un eseu bun, trebuie sa scrii ce vor ei (și fiecare profesor poate fi subiectiv).

As vrea sa aud și metodele celor care au luat notă mare la bac. Pe ce v-ați axat în structurarea eseului?

Răspuns Câştigător
| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Am dat bacul acum 2 ani, iar la romana am luat 9, 55. Deja nu mai tin minte foarte multe detalii legate de opere specifice, ca sa dau exemple, asa ca am sa vorbesc la modul general.
Fiecare opera se incadreaza intr-o clasificare.
Cea mai de baza clasificare se refera la poezii si texte narative. La oricare dintre acestea, faci introducerea in opera, legandu-te de viata autorului si de debutul sau literar (eventual si vreo traire care l-a marcat si al carei rezultat se vede in opera respectiva).

Pentru poezii, punctele urmatoare constau in incadrarea intr-un curent litersr si detalierea mesajului poeziei si a titlului in raport cu acesta. Apoi o iei pe planuri (nu stiu daca am folosit cuvantul cel mai bun) si exemplifici descriind figurile de stil. Ar mai fi vreo alte 2 puncte de atins, dar nu le mai stiu.

La textele narative, tot asa, incepi plasand opera intr-un curent literar, vorbind si de tema.
O buna parte din eseu se refera la povestirea actiunii, exemplificand si relatia dintre personaje.

Odata ce stii ce puncte trebuie sa atingi, ai un vocabular dezvoltat ca sa nu te repeti, ai o gramatica buna si ai citit operele, nu ar trebui sa-ti fie greu sa faci eseurile pe loc.

Ps: am sa revin cu completari vis-a-vis de topic-urile despre care trebuie sa scrii, caci mi se pare ca am dat cam putine detalii la genul epic/dramatic.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Ca o introducere, pe langa micile detalii despre autor, mai trebuie sa vorbesti si despre contextul literar, de exemplu despre ce este nuvela, prin ce se diferentiaza romanul psihologic de celelalte romane, ce procedee stilistice aduce poezia postmodernista, etc.

Tot astea sunt alte topicuri despre care iti vei redacta eseul, de data asta nemaispunand generalitati ca in introducere, ci exemplificand pe text.

Aveam de facut si un punct de vedere despre opera. Nu stiu tu daca mai ai, caci mi se pare ca l-au scos din anul urmator. Dar daca e sa ai, si asta trebuie sa atingi.

| iamprettybored explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Mulțumesc pentru răspuns, chiar m-a ajutat mult!

16 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Am memorat ce era in definitiva si o carte cu eseuri. Imi displace 90% din ce am facut ca literatura in liceu si a fost cea mai buna metoda de a scrie ceva relevantlaughing

| WhiteLife a răspuns:

Eu am dat BAC-ul acum 3 ani și am luat aproximativ 9, 6 la română și media a fost undeva la 9, 5. Eseurile le-am învățat pe cele predate de profa de la școală, îmi plăcea foarte mult cum le formula, erau complexe, aveau neologisme, și ne asculta încă dintr-a 9. Cum le-am învățat pe parcursul anilor mi-a fost destul de ușor în a 12-a sa le repet și să învăț părțile pe care le-am uitat. Am citit și majoritatea operelor și mi-a plăcut foarte mult sa vad cum se explică și ce spun criticii despre anumite pasaje. Ținând cont că majoritatea copiilor învăța eseuri standard, clasice, de pe net sau din culegeri, sau unii nici nu au mare habar de literatură, cred că ar fi impresionat pentru un corector să vadă ceva diferit, să găsească citate, citate de-ale criticilor si detalii mici (care sa te duca cu gândul că persoana respectivă chiar a citit cartea) și lucruri de genul asta. Bineînțeles că trebuie să respecți structura, să fie o lucrare ordonata, frumos aranjata in pagina, sa ai un scris citeț și impresia lor generală despre lucrare trebuie sa fie buna. Oricum se corectează după barem și nu poate fi diferență mare intre notele date de corectori diferiți unei singure lucrări.

| iamprettybored explică (pentru WhiteLife):

Mulțumesc mult de tot pentru sfaturi happy

| WhiteLife a răspuns (pentru iamprettybored):

Cu drag si mult spor!

| aumih16 a răspuns:

Cine vrea sa dea bacul! tocmai aia e problema!

| iamprettybored explică (pentru aumih16):

Corect, nu cred ca vrea nimeni? dar unii n-au încotro

| aumih16 a răspuns (pentru iamprettybored):

Decat sa dai foaia goala! sa nu stii nimic! mai bine nu il dai! plus ca te mai faci si de ras la televizor pe urma!

| Cameliapantiru a răspuns:

Salut!
Am luat 10 la BAC, în anul 2000. Nu am învățat pe de rost niciun eseu, ci am citit cu multă, multă atenție (chiar și de două ori) toate romanele, nuvelele și piesele de teatru din programă și am învățat pe de rost toate poeziile din programă. Apoi, am învățat din caietele de notițe din clasele 9-12 și dintr-o carte de eseuri pentru BAC toate informațiile legate de operele literare (de altfel, le învățasem și în decursul anilor când îmi fuseseră predate, înainte de examen doar le-am reluat). Când spun că le-am învățat mă refer că am învățat ideile respective în mod logic și organizat, nu că aș fi tocit fraze întregi. De memorat am memorat câteva citate din critici literari prestigioși (George Călinescu, Eugen Lovinescu, Tudor Vianu, Șerban Cioculescu, Nicolae Manolescu etc) pentru fiecare text în parte pe care le-am folosit în introducere/încheiere. La examen am scris eseul liber, valorificand toate informațiile cunoscute despre opera literară și despre contextul cultural din care aceasta face parte, urmărind să acopăr cerințele din enunț (există 4 repere precizate acolo), iar la final am verificat corectitudinea gramaticală a eseului forumlat (și a întregii lucrări, de altfel).
Spor la învățat și mult succes la examen!

| iamprettybored explică (pentru Cameliapantiru):

Mulțumesc mult!

| aumih16 a răspuns (pentru Cameliapantiru):

E bine ca iti aduci aminte de timpurile vremurile alea! barem atunci se mai lua bacul cat de cat! dar astazi e teroare! multi nu reusesc! dupa aia vin un an iar!

| Cameliapantiru a răspuns (pentru aumih16):

Da, e adevărat că până prin 2011 (când s-au introdus camerele de supraveghere video la BAC), foarte mulți absolvenți slab pregătiți luau examenul pentru că se copia, ceea ce nu era deloc bine, fiind o bătaie de joc la adresa celor care învățau și promovau examenul în mod cinstit. După 2011, au început să ia BAC-ul doar cei care învață, copiatul devenind aproape inexistent. Dar de promovat nu e greu nici acum, pentru nota 6 trebuie să știi destul de puțin. Mai greu e să iei medii peste 9, sau chiar peste 9, 50, dar și aceasta se poate dacă muncești mult, fără a fi neapărat un geniu (până la urmă, e BAC, un examen de dificultate medie, nu olimpiadă). Față de anul când am dat eu (2000), ca avantaj ar fi reducerea numărului de probe. Eu am dat 6 probe: română-scris și oral, engleză-oral, matematică, fizică și geografie. Astăzi, absolvind același profil (mate-info) aș da doar 3 probe, toate 3 scrise: română, mate și fizică. La acestea se adaugă probele de competențe (lingvistice și digitale), dar astea sunt notate cu calificative și nu intră în calculul mediei generale de la BAC. Deci, teoretic, BAC 2020 ar trebui să fie mai simplu și mai accesibil decât BAC 2000.

| Osneros a răspuns:

Am învățat mecanic operele ce nu le-a dat profa, că mi s-a fâlfâit de operele lor din 1800. Mi-e greață doar când mă gândesc că a trebuit să laud și să ridic în slăvi opere și autori din 1800, în context contemporan. Cu siguranță profesorii s-au prins că nici măcar nu citisem poezia (să nu mai zic de cărți), dar mi-au dat punctaj mare, că eseul era ok. Nu mai știu exact cât am luat, dar a fost aproximativ 8-8, 20, iar media undeva la 8, 60.

| ff4ff5 a răspuns:

Eu pentru bac nu am invatat absolut tot. Am invatat câteva idei din fiecare operă, apoi le am detaliat si le am incorporat intr-un eseu facut de mine.

| iamprettybored explică (pentru ff4ff5):

Și ți-ai toate eseurile înainte de bac, sau pur și simplu ai învățat și ai scris din ce știai? (ma rog, nu știu dacă ai dat bacul sau nu)