| Adry05 a întrebat:

Salut! Aș vrea să vă cer o părere.
Mi-am făcut de curând un cont de Instagram unde postez reviews referitoare la mai multe restaurante și preparate predominant din 2 orașe din România dar postez și din alte părți pe măsură ce călătoresc și încerc și de acolo.
Întrebarea mea e : conținutul ar trebui să fie în limba română sau în limba engleză? Știu că primul impuls o să fie „română că doar e vorba de orașe din România" dar am observat că în ultimu timp de când am început să mai investesc puțin prin publicitate și să pun anumite #, primesc likeuri de la străini, oameni din tot felul de alte țări.
are rost să trec conținutul la limba engleză? Mă gândesc totodată și la turiști și studenți străini, întrucât unu dintre orașe e un centru universitar ales relativ des de studenți străini + turiștii care vin în România (da, știu că oricum mai am până să ajung să mă caute pe mine străinii pentru recomandări, dar mă gândesc și la varianta că poate fiind singurul cont în engleză din acel oraș o să le atrag atenția și atunci mă recomandă unii altora, LA UN MOMENT DAT).
Aștept părerile voastre, preferabil însoțite de argumente. happy

26 răspunsuri:
| Adry05 explică:

A, exclus să folosesc și română și engleză în postare din cauza limitelor de caractere la postări.
totodată, am încercat și potare în engl și în română și am observat că traducerea efectuată automat de Instagram din engleză în română e bunicică, pe când traducere din română în engleză nu prea există (sau nu-mi arată mie)

| Jackpot2 a răspuns (pentru Adry05):

Cum se numește pagina de Instagram?

| CoRoDa08 a răspuns:

Buna! Eu zica cel mai bine ar fi sa pui si in romana si in engleza. big grin

| Adry05 explică (pentru CoRoDa08):

Am menționat în primul răspuns de ce nu e posibilă varianta, așa aș fi vrut și eu.

| CoRoDa08 a răspuns:

Scuze, nu aparusera comentariile celelalte. Daca nu ai suficient spatiu pentru caractere poti sa pui textul pe o poza pe care sa o incarci in acelasi timp cu poza preparatului sau a restaurantului.

| Adry05 explică (pentru CoRoDa08):

E o idee interesantă dar ar fi prea mult de scris și nu cred că am loc pe o poză

| CoRoDa08 a răspuns (pentru Adry05):

Hmm nici pe mai multe, vreo 2-3? Sunt curioasa, imi lasi si mie linkul contului tau?big grin

| Drimmero a răspuns:

''English, please." Engleza fiind limba internationala si accesibila oricui, aproape toata lumea o intelege, e o rampa de lansare care ii vor face pe straini sa inteleaga ce scrii si postezi, cu strainii faci treaba pe retelele de socializare intotdeauna.

| Ventrue a răspuns:

As zice sa mergi pe o varianta hibrid, si romana si engleza. Asa nu se activeaza ca nationalistii ca de ce nu romana dulce si se bucura si strainii de continut fara translate.

| Adry05 explică (pentru Ventrue):

Am zis în primul răspuns de ce nu pot, și eu aș fi preferat varianta asta.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Adry05):

Daca vrei poti. Scrii separat in romana, separat in engleza. Si focusul trebuie sa fie diferit in functie de target. Romanii se uita mai mult dupa portii mai mari, preturi bune, oferte speciale, pe cand straintii cauta EXPERIENTE inedite, nu neaparat mincat mult si ieftin.

| supadeceapa a răspuns:

Engleză, o să ai o audiență mai mare așa, și mi se pare că românii oricum știu limba, cel puțin ăștia tineri big grin

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Mai bine treci in engleza. Cei care folosesc Intragram sunt destul de tineri, deci pot sa inteleaga ce le scrii.

| MichaelCorleone a răspuns:

Bună! Sunt multe conturi care au conținut și în romana și în engleza în asa fel încât și romanii și străini sa aprecieze și sa îți vadă postările. Ma refer ca le poți avea în engleza și sa adaugi traducere în romana. Am văzut conturi care fac asa, au conținutul în doua limbi, și le merge bine.

| Adry05 explică (pentru MichaelCorleone):

Ai idee dacă trebuie să setez eu undeva să le traducă direct sau asta e o chestie din setările fiecăruia?

| MichaelCorleone a răspuns (pentru Adry05):

La fiecare postare este în partea de jos un buton de traducere, orice postare se traduce automat. Ma refeream ca poți scrie la descriere în cele doua limbi, https://www.instagram.com/p/CDb5ix6p0G7/?igshid=3q0l0i7a3yn acesta este un link către o poastre care are conținut in engleza și romana ca să înțelegi mai bine la ce m-am referit :)

| Sesamestreet a răspuns (pentru Adry05):

Scrie ca depinde de limba care e setata in contul celor care iti vad postarea. "Captions and comments on posts in feed, as well as the bio you include on your profile, are translated automatically based on the language they're written in and the language settings of the person viewing it."

| Adry05 explică (pentru MichaelCorleone):

Da, așa știu și eu numa că reviewurile mele sunt destul de complexe, scriu destul de mult pentru că îmi doresc să acopăr cât mai multe detalii (descriere amănunțită a preparatului, preț, opțiuni vegetariene și vegane ale restaurantului, atmosferă, descrierea localului) și Instagram îmi pune o limită de caractere unde abia mă încadrez de multe ori cu o singură limbă, nu-mi ajung să pun în 2.

| Sesamestreet a răspuns (pentru Sesamestreet):

Dar e ciudat. Eu acum mi-am setat contul in romana si am dat click pe un post in engleza si nu mi l-a tradus. Cred ca mai bine scrii in engleza, fiindca romanii care sunt tinta ta (targetul tau) pe langa ca au un anumit statut social, e mai mult ca sigur ca stiu si engleza incat sa iti inteleaga descrierile. Si asa impusti 2 iepuri deodata si strainii si romanii. Ca pagini cu descrieri in romana sunt destule.

| Adry05 explică (pentru Sesamestreet):

Așa m-am gândit și eu dar mi-e frică să nu pierd public mult român din faptul că sunt în engleză că până la urmă străinii reprezintă un procent mai mic de interes, românii ar trebui să fie majoritari

| troleibuz a răspuns:

Am aruncat un ochi pe acea pagina. Cu recenzii la pizza, saorma, cartofi prajiti nu o sa ajungi departe. Asta e mancare pe care o alegi cand ti-e lene. Nu e mancare pentru gurmanzi si turisti. Largeste paleta daca vrei sa scrii in engleza. Turistii mananca ciorbe si mancaruri cu specific romanesc. Nu mancare comandata.

| Jus7t a răspuns:

1. Nu poți să pui o poză de exemplu cu restaurantul respectiv și eventual să scrii ceva pe poză în română și apoi la fel doar că scrii în engleză iar în descrierea pozelor să îți spui părerea despre restaurant?
2. Fă un blog pe care să îl promovezi pe Instagram, pui poză și link de la blog în varianta română și apoi în engleză.

Nu mă pricep așa bine la Instagram dar am încercat laughing

| Adry05 explică (pentru Jus7t):

M-am gândit și eu la varianta cu blogu, Instagram în română și blogu în engleză și să pun ceva de genu „pentru varianta în engleză" și pun link

| mustafateke7 a răspuns:

Buna! La fiecare review, scrie prima oara in limba romana, iar dupa in limba engleza, asa ar face pagina ta mult mai accesibila pentru turisti, deoarece vorba aia: Omu stie ce are in casă, de data asta casa insemnand Romania... Daca nu merge asa scrie doar in engleza, serverele de traducere ale aplicatiilor mari precum Instagram, Facebook, twitter, traduc mai bine din limba engleza decat invers!

| Adry05 explică (pentru mustafateke7):

Nu pot ambele, am explicat în primul răspuns de ce.
și eu mă gândisem la aspectu că se traduce mai bine, de aia înclinam spre engleză

| Jus7t a răspuns (pentru Adry05):

Meh, dacă nu merge poți oricând să treci pe poze sexy.