| Scarabeul a întrebat:

De ce am somnul adanc? adica cand ma trezeste mama sa ma pregatesc de scoala abia ma trezesc sau cand se produce un cutremur la fel, a fost acum vreo o luna un cutremur pe la 4 dimineata de vreo 10 secunde toti erau treaji fara minelaughing, dau funda!

3 răspunsuri:
| MenInShadow a răspuns:

Din acelasi motiv pentru care mie mi-e somn mereu, adioca, de oboseala.
Unele organisme pur si simplu au nevoie de mai multa odihna, eu pot dormii si 10 ore, ma trezesc, si dupa 10 minute casc de oboseala.
Asa este si la tine, corpul tau se odihneste bine, si dormi adanc, as vrea si eu sa dorm asa, dar nu prea pot.

| Axys a răspuns:

Unii oameni sunt treziţi din somn de cel mai mic zgomot, alţii dorm duşi chiar dacă sirena maşinii de pompieri le urlă în ureche. Ce ne face să avem somnul uşor sau adânc este încă un mister pentru specialişti.


Deşi mulţi oamenii spun că dorm iepureşte sau că au un somn foarte greu de poţi tăia lemne pe ei fără să-i trezeşti, cercetătorii au aflat că, de fapt, nu prea se ştiu multe lucruri despre reacţiile la zgomote şi la alţi stimuli ale oamenilor care dorm, notează „Huffington Post". Felul în care dormi poate fi influenţat de genetică sau de alegerile de viaţă, poate chiar de o boală nediagnosticată care influenţează somnul. Mai mult, există studii care sugerează că diferenţa dintre activitatea cerebrală în timpul somnului poate face pe cineva să aibă somnul uşor şi pe altcineva să-l aibă greu.

Somnul uşor şi somnul adânc În timpul somnului, se alternează stările REM (parte a somnului în care au loc visele – mişcarea rapidă a ochilor) şi cele non-REM. Ele se repetă la fiecare 90 de minute. Aproape 75% din noapte sunt ocupate cu somnul non-REM, care este alcătuit din patru etape de relaxare. Prima etapă, sau perioada dintre trezire şi somn, este numită „somn uşor". Somnul adânc începe în etapa a doua, când şi respiraţia şi ritmul inimii devin regulate, iar temperatura corpului scade puţin. Etapele trei şi patru sunt cele mai adânci şi cele mai benefice pentru organism: respiraţia încetineşte, muşchii se relaxează şi începe repararea şi regenerarea ţesuturilor. În general, tinerii petrec mai mult timp în etapele mai adânci ale somnului, deoarece au nevoie de somn pentru creşterea şi regenerarea celulară. Oamenii mai în vârstă petrec din ce în ce mai puţin timp dormind adânc, aceştia fiind cei care se plâng mai des că dorm prost. Însă, experţii în somnologie spun că diferenţa dintre somnul uşor şi cel adânc este destul de subiectivă.







| Scarabeul explică (pentru Axys):

Ba frate imi dai cu somn gravlaughing) mai pe scurt daca se poate