| Daniel09857 a întrebat:

Ce înseamnă mai exact autoapărare? Eram in trafic azi și din greșeală i-am tăiat fata la unu cu mașina, am încercat cât mai mult sa îl ignor pana ce am ajuns la un semafor, acolo văd ca se da jos, vine la mine la geam, eu deschid geamul și in a doua secunda îmi da un pumn tare in piept, m-am dat jos, l-am pus la pământ (Am făcut sporturi de contact timp de 10 ani, acum m-am lăsat dar încă mai ma pricep cât de cât) bun, deci l-am pus la pământ, el încerca sa se ridice, eu eram efectiv peste el, i-am pus mâinile la spate, încerca sa dea cu piciorul in mine, in tot timpul asta s-au dat mai mulți oameni jos din masini și au venit la noi se uitau, pana ce au venit doi și au încercat sa ne despartă, eu le-am spus " Eu îl las sa se ridice, dar dacă sare la mine, pe el sa îl țineți" l-am lăsat sa se ridice, s-a uitat la mine și mi-a spus ceva de genul, sa vezi ce reclamație îți fac, nu eu am început toate astea, eu am stat cât mai calm posibil, pana ce a dat cu pumnul in mine, nici nu aveam de gând sa îl înjur/ceva, pur și simplu stiu ca am gresit, i-am făcut cu semnalizările in semn de scuze, dar el nu s-a oprit, felul cum am procedat se poate numi autoapărare? In cazul unei reclamații, ce alte aspecte ar mai trebui sa iau in calcul?

3 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Stai chill ca nu ai ce sa patesti, ai martori, si probabil sunt si camere de luat vederi.

| bogdan324 a răspuns:

In trafic sunt multi care asteapta pe cineva sa faca o greseala incat sa aiba pe cine sa-si verse nervii.
Eu tin o cheie telescopica langa mine in caz de-l mananca pe vreunu, si e mai usor de explicat in fata unui politist fata daca as avea un ciocan, topor sau o bata.
Individul a procedat gresit cand a inceput sa fie agresiv,ceea ce a facut el e mai grav si degeaba iti face reclamatie daca el a inceput sa devina agresiv,mai bine ar sta in banca lui, ai facut bine ca l-ai pus la pamant.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului penal, citez:
"ART.19. Legitima apărare  
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.  
  (2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
  (3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii."
In cazul ca respectivul face plangere penala depinde ce vor declara martorii sau daca exista alte probe care sa dovedeasca realitatea sustinerilor tale.