| nicunicu3 a întrebat:

Dosarul penal pe cati ani este sau este pe viata pus la cazier.Sau poate disparea din cazier sau ramane acolo chiar si dupa acei ani?

15 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Dosarul penal este inscris in cazierul judiciar pana la hotararea definitiva a instantei. Dupa aceea acesta este radiat si in cazierul judiciar este inscrisa pedeapsa definitiva pronuntata de instanta si aceasta ramane o anumita perioada, in functie de pedeapsa sau pana intervine amnistia, reabilitarea de drept ori reabilitarea judecatoreasca.
Conform Codului penal, citez:
"ART. 165.Reabilitarea de drept  
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
  ART. 166.Reabilitarea judecătorească  
(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:  
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;  
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;  
c)7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d)10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.
(2)Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanţa, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.
  ART. 167.Calculul termenului de reabilitare  
(1)Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(2)Pentru cei condamnaţi la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
(3)În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni în curs de judecată.
(4)În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
(5)În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse.
  ART. 168.Condiţiile reabilitării judecătoreşti  
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:  
a) nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166;  
b) a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.
  ART. 169. Efectele reabilitării de drept sau judecătoreşti  
(1) Reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare.  
(2)Reabilitarea nu are ca urmare obligaţia de reintegrare în funcţia din care condamnatul a fost scos în urma condamnării ori de redare a gradului militar pierdut.
(3) Reabilitarea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă.  
  ART. 170.Reînnoirea cererii de reabilitare judecătorească  
(1)În caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate introduce o nouă cerere decât după un termen de un an, care se socoteşte de la data respingerii cererii prin hotărâre definitivă.
(2) Condiţiile prevăzute în art. 168 trebuie să fie îndeplinite şi pentru intervalul de timp care a precedat noua cerere.  
(3)Cererea respinsă ca urmare a neîndeplinirii unor condiţii de formă poate fi reînnoită potrivit Codului de procedură penală."

| nicunicu3 explică (pentru Ioandelasal):

Da man, dar mai stii povestea are 90 de zile dar poitaiu a zis sa nu trimita mai departe la procuror daca ne intelegem cica eu sa dau 70 de mil sa retraga plangerea si dispare dosarul penal? Si sa ma dau vinovat ca cica doar eu sunt de vina deci nu mai este dosar penal si nu apare nimic in cazier sau ceva? Si chiar daca ar aparea dupa cat timp este si este doar un accident nu moarte pentru inchisoare 2, 5 ani ca sa dispara dosaru penal sau este pe viata?

| Ioandelasal a răspuns (pentru nicunicu3):

Stiu povestea si stiu ca ti-am raspuns la toate intrebarile, se pare ca nu mi-ai inteles raspunsul.
Si ti-am spus ca daca te intelegi cu victima dosarul penal se claseaza si nu o sa mai ai nimic in cazierul judiciar, bineinteles daca n-ai mai fost condamnat.

| nicunicu3 explică (pentru Ioandelasal):

E prima, dar vrea 70 in fata politaiului aia nu pot fi mana in mana si sa nu retraga sau sa se faca ca a pierdut cererea de retragere a plangerii si mai poate fi pusa la fel? Si raman si fara bani si merge ancheta in continuare si cu penal

| Ioandelasal a răspuns (pentru nicunicu3):

Se pare ca nu intelegi nimic din ce ti-am spus, chiar de la prima intrebare.
Victima sa dea o declaratie de renuntare la plangerea penala si sa declare ca v-ati impacat si nu mai are nici o pretentie. Declaratia sa fie data in fata unui notar public care o va autentifica.
Ce n-ai inteles din ce ti-am spus? Esti chiar asa de nepriceput sau greu de cap?

| nicunicu3 explică (pentru Ioandelasal):

Dar ea vrea intai la politie si apoi la notar

| Ioandelasal a răspuns (pentru nicunicu3):

Ce vrea la politie? A facut plangerea penala si nu mai are ce face la politie, mai ales daca vrea sa se impace cu tine. Daca vrea prima data mergeti la notar si apoi la politie pentru retragerea plangerii penale.

| nicunicu3 explică (pentru Ioandelasal):

Dar vrea si la politie ca sa ma declar eu vinovat sa dau eu declaratie si da si ea cu retragerea plangerii.La notar dadea doar ea retragerea plangerii si nu ii convenea ca eu nu mau recunoasteam ca sunt vinovat.Este legal sau se poate face asta

| Ioandelasal a răspuns (pentru nicunicu3):

Daca nu esti vinovat n-ai de ce sa dai vreo declaratie in acest sens si nici sa te intelegi cu cel care ti-a facut plangere penala.
Daca esti vinovat este legal sa te recunosti vinovat, dar nu poti fi silit sa te recunosti, organele de urmarire penala trebuie sa-ti probeze vinovatia.

| nicunicu3 explică (pentru Ioandelasal):

Eu vreau sa scap o data de dosar si asta a zis sa fac, deci prin notar sau merge si la politie

| Ioandelasal a răspuns (pentru nicunicu3):

Poate da declaratie si la politie si sa-si retraga plangerea penala, dupa cum va intelegeti.

| nicunicu3 explică (pentru Ioandelasal):

Isi retrage plangerea cu conditia sa ma dau vinovat sa scoata bani de la asigurarea chiar daca suntam amandoi vinovati

| Ioandelasal a răspuns (pentru nicunicu3):

Daca sunteti ambii la fel de vinovati atunci lasa sa se faca urmarirea penala, eventual sa ajungeti la proces.
Si in acest caz ar fi trebuit sa faci si tu plangere penala.
Inca o data iti recomand sa te adresezi unui avocat, care, dupa ce va vedea tot dosarul si se va lamuri complet asupra situatie, te va putea sfatui in cunostinta de cauza.

| Anonim a răspuns (pentru nicunicu3):

Băiatu, dacă o să ai cazier tu visezi să te angajezi la jandarmerie? Numai după ce o să duci tu o hârtie la poliție se va șterge condamnarea definitivă dar va rămâne trecută cu roșu în baza de date.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Asta să o știi de la unul care a fost bugetar albastru mulți ani.

Întrebări similare