| zaqwerty a întrebat:

Salut, acum cateva zile am furat dintr-un supermarket (CORA) impreuna cu o prietena produse in valoare de 80 de lei. Cand am iesit de la casa am achitat doar niste produse mai putin importante, celelalte avandu-le in posesia noastra( paltoane/geanta). Am fost surprinsi de camerele de supraveghere, iar la iesire ne-a oprit un agent de securitate si ne-a dus la camera de perchezitii unde am predat tot ce am furat, apoi ne-a obligat sa platim o suma de 200 de lei(produsele costand doar 80 de lei) Am refuzat in prima faza platirea iar magazinul fiind la ora inchiderii a chemat politia, unde am dat o "declaratie de martor", unul pentru celalalt in lipsa unui avocat, si in lipsa inregistrarilor video/audio.Acum noi suntem putin speriati ca nu stim ce se va intampla, stim doar ca vom fi chemati in maxim o luna pentru clarificarea dosarului. Tin sa mentionez ca am semnat o Procedura de urmarire penala. Astept sfaturi.Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

S-ar putea sa fiti acuzati de furt. Fiind o valoare mica si daca nu aveti antecedente penale cred ca o sa se dispuna renuntarea la aplicarea pedepsei si o sa se aplice un avertisment, conform Codului penal, citez:
"ART.80.Condiţiile renunţării la aplicarea pedepsei
(1) Instanţa poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit;
b) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia.
(2) Nu se poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă:
a) infractorul a mai suferit anterior o condamnare, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
b) faţă de acelaşi infractor s-a mai dispus renunţarea la aplicarea pedepsei în ultimii 2 ani anteriori datei comiterii infracţiunii pentru care este judecat;
c) infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor;
d) pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea mai mare de 5 ani.
(3) În caz de concurs de infracţiuni, renunţarea la aplicarea pedepsei se poate dispune dacă pentru fiecare infracţiune concurentă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2).
ART.81. Avertismentul
(1) Când dispune renunţarea la aplicarea pedepsei, instanţa aplică infractorului un avertisment.
(2) Avertismentul constă în prezentarea motivelor de fapt care au determinat renunţarea la aplicarea pedepsei şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni.
(3) În caz de concurs de infracţiuni se aplică un singur avertisment.
ART.82.Anularea şi efectele renunţării la aplicarea pedepsei
(1) Persoana faţă de care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită.
(2) Renunţarea la aplicarea pedepsei nu produce efecte asupra executării măsurilor de siguranţă şi a obligaţiilor civile prevăzute în hotărâre.
(3) Dacă în termen de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei se descoperă că persoana faţă de care s-a luat această măsură săvârşise anterior rămânerii definitive a hotărârii o altă infracţiune, pentru care i s-a stabilit o pedeapsă chiar după expirarea acestui termen, renunţarea la aplicarea pedepsei se anulează şi se stabileşte pedeapsa pentru infracţiunea care a atras iniţial renunţarea la aplicarea pedepsei, aplicându-se apoi, după caz, dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni, recidivă sau pluralitate intermediară."

| zaqwerty explică (pentru Ioandelasal):

Averti idee cam cat o sa coste amenda administrativa?
si
Daca cei de la CORA nu vor dori sa retraga plangerea ce se va intampla?

| Ioandelasal a răspuns (pentru zaqwerty):

Pentru infractiuni nu mai exista transformarea raspunderii penale in raspundere administrativa si nici amenda administrativa, doar amenda penala.
Ti-am citat prevederile aplicabile, avand in vedere ca pedeapsa pentru furt simplu este de cel mult 3 ani si ce cred eu ca se va intampla. In cel mai rau caz se poate aplica o amenda penala si este grau de spus cat va fi, avand in vedere sistemul complicat de stabilire prevazut de Codul penal, respectiv pe zile-amenda iar valoarea amenzii pentru o zi este intre 10 lei si 500 lei.

| zaqwerty explică (pentru Ioandelasal):

Mie la politie mi s-a zis ca daca eu o sa ma inteleg cu partea pagubita(CORA) platind produsele, ei isi vor retrage plangerea si voi avea doar o amenda administrativa... este posibil sau mi-a zis asta doar sa nu imi fac stres...

| zaqwerty explică (pentru Ioandelasal):

LIPSA PLÂNGERII PREALABILE ŞI ÎMPĂCAREA PĂRŢILOR
Art. 132
Împăcarea părţilor
Împăcarea părţilor în cazurile prevăzute de lege înlătură răspunderea penală şi stinge şi acţiunea civilă.
Împăcarea este personală şi produce efecte numai dacă intervine până la rămânerea definitivă a hotărârii.
Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali. Cei cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege. Împăcarea produce efecte şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.

| Ioandelasal a răspuns (pentru zaqwerty):

Da, este adevarat ca impacarea inlatura raspunderea penala si nu o sa fii pedepsit in nici un fel, noul Cod penal nu prevede inlocuirea raspunderii penale cu raspunderea administrativa, asa ca daca te impaci nu o sa fii nici amendat.
Solicita canducerii magazinului sa va impacati, mai ales ca ai platit produsele furate.
Si alta data ai grija ce faci.

| Ioandelasal a răspuns (pentru zaqwerty):

Nu este nevoie sa-mi spui mie prevederile, sunt jurist si le stiu.

| zaqwerty explică (pentru Ioandelasal):

Daca nu voi primi nici amenda administrativa, voi aparea in cu fapta de furt in evidenta operativa a politiei? Nu de alta dar eu am de gand sa ma inscriu la politie de forntiera si mi-e frica ca aceasta fapta ma va impiedica sa mai ajung acolo unde vreau. Va multumesc mult!

| Ioandelasal a răspuns (pentru zaqwerty):

Nu vei aparea, in cazierul judiciar se inscriu doar pedepsele penale.

| zaqwerty explică (pentru Ioandelasal):

In cazierul judiciar nu voi aparea dar in evidenta operativa a politiei voi aparea sigur avand ca avertisment pentru furt...sad

| Ioandelasal a răspuns (pentru zaqwerty):

Daca te impaci nu vei aparea in nici o evidenta a politiei, deoarece impacarea inlatura raspunderea penala, nu o sa ai nici un avertisment si este ca si cum n-ai fi comis o fapta penala.

| zaqwerty explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc mult, astazi am sunat la cora si am fost sa platesc spre surprinderea mea am achitat valoarea, dar mi-a dat si produsele. Mi s-a spus ca se va retrage plangerea doar ca trebuie sa vin cu bonul la politie. va voi tine la curent! Si prin asta sa vada si alti utilizatori sa nu stea in stresul in care am stat eulaughing Va multumesc inca odata! Meritati tot respectul!

17 răspunsuri:
| awspam a răspuns:

Ca sa va acuze pareerea mea e ca nu au sanse, perchezitia se face cu doi martoti neutri, nu personal nu cunostinte ale incuplatilor, daca nu s-a facut proces verbal ca ati fast depistati cu bunuri fara bon de casa, ati facut prostie ca ati semnat procesul, aia va face vinovati, adia v-ati facut-o cu mana voastra, ati aratat cu degetul inspre voi, daca nu ati fi semnat pe motiv ca nu ati furat nimic, era totul ok,

| rabbit2014 a răspuns:

Eh nu e nimic rau, in cel mai rau caz iti da o suspendare. Ca ai dat bunurile inapoi, daca mai esti si minora scapi sigur

| zaqwerty explică (pentru rabbit2014):

Is majora ideea e ca sunt deja sub urmarire penala si nu stiu pana unde se va ajunge.

| rabbit2014 a răspuns:

Eu am vandut pe strada niste parfumuri, nu aveam autorizatie. Parfumurile erau furate de o prietena, ne-a facut doar o amenda de 10 milioane lei vechi, pe care nu am platit-o

| zaqwerty explică:

Is majorabig grin ideea e ca mi-a luat deja declaratie si a inceput urmarirea penala

| cristimihailov a răspuns (pentru zaqwerty):

Urmarirea penala o poate efectua politia.
Declaratia de urmarire penala ce inseamna mai exact?