| r3r3r3r3r3r3 a întrebat:

Cand am auzit ca 99% din populatia Romaniei este crestina m-am mirat. Nu va pot spune cat de multi oameni care nu cred in Dumnezeu cunosc.
Se spune ca in Romania exista 86, 5% ortodocsi, 4, 6% romano-catolici, 3, 2% reformaţi si doar 0, 2% atei. Dar ce inseamna a fi crestin? Pai numele de crestin vine de la Cristos, iar a fi crestin inseamna a crede in Cristos. Pun pariu ca cunoaste-ti cel putin un crestin care spune ca nu crede in Cristos.
Exista foarte multi crestini care nu cred in El.
Era odata postat pe Facebook un bebelus care spunea:" Ieri, un nene cu barba a incercat sa ma-nece. Si mai rau! Parintii mei stateau si faeau poze!"
Cum devi crestin? Prin botez. Iar in zilele noastre, botezul se face la 8 zile de la nasterea copilului. Parca asa era, corect. Lucrul acesta este gresit fiindca la varsta aia copilul nu stie ce e bine si ce e rau, parintii decid sa-l faca crestin nu el si de aceea cand creste mare te pomenesti ca el e crestin dar nu crede in Dumnezeu.
Astazi nu se mai recunoaste adevaratul scop al botezului. Am intrebat odata pe o femeie ortodoxa de ce isi boteaza copilul si ea mi-a zis ca "pentru ca asa se face". L-am intrebat si pe tata si mi-a spus ca "ca sa nu fie bolnavicios".
Deci oameni din ziua de azi isi boteaza copii de mici pentru ca asa au fost invatati - asa au vazut la altii, ei nu stiu adevaratul scop.
Puteti spune ce vreti dar pariez ca in Romania sunt mult mai multi crestini care nu cred in Hristos decat atei.
Ce se intampla la botez? La botez se face un fel de contract intre tine si Dumnezeu. Eu ma angajez sa ascult de Dumnezeu iar El, in schimb, se angajeaza sa-mi de-a viata vesnica si sa ma mantuiasca. Dar pentru a fi valabil trebuie sa semneze ambii. Exista cazuri in care decat omul semneaza acest "contract" dar Dumnezeu nu fiindca omul nu este pregatit ci pretinde ca face asa dar in inima sa minte.
La botezul copiilor de cateva zile nu e mare diferenta insa, dupa mine este un botez fals in care ceilalti semneaza pentru tine, dar oare Dumnezeu semneaza?
In 2010 doar 35% din populatia Lumii era crestina, asta a fost ultima aproximare din ultimi 8 ani. Sunt sigur ca a mai scazut. Iar daca la cei ramasi scadem pe cei care se numesc crestini dar nu cred in Hristos care sunt niste crestini falsi, oare cu cat ramanem? Si daca si din cei ramasi care se inpart in zeci de religii doar una spune adevarul cu ce ne alegem?

Răspuns Câştigător
| Steregoi a răspuns:

Ne alegem cu foarte foarte putini crestini adevarati undeva la sub 1% din populatia globului.

26 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

"Dar ce inseamna a fi crestin?"

Sa fii crestin inseamna sa crezi ca ideile ce particularizeaza aceasta religie sunt adevarate.
Depinde la ce tip de crestinism te referi.

"a fi crestin inseamna a crede in Cristos."
Fals.
La asta se refera crestinismul traditional.
Crestinismul liberal nu implica si aceasta credinta.

Religia crestina a mai complicata decat crezi tu. Mai documenteaza-te.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru Inferno):

Stiu despre aceste documentari dar sunt destul de sigur ca nu poti fi un crestin adevarat fara sa crezi in Hristos. Aceia sunt crestini falsi.

| danut a răspuns:

Incearca o alta socoteala, stiim ca in Romnaia sunt cca. 1.000.000 catolici, 700.000. baptisti membri fara a socotii familiile si copii, 500.000. penticostali la care adaugam familiile si copii (nenumarati), 120.000. adventisti la care adugam familiile si copii, reformati (care provin din ortodocsi) nu stiu cati, tatari, musulmani, ATEI.
I-a mai fa o data socoteala celor 86, 5% ortodocsi, ce populatie are tara nostra? Dar i-a fa matale urmatorul sondaj, cati dintre cei declarati ortodocsi stiu crezul Ortodox, doar aia sunt ortodocsi, cca 3-5% din cei declarati, restul luati la gramada la recensamant.

| NGheorghe a răspuns (pentru danut):

Oricât iei de la ortodoxi si pui la catolici si babtisti... rezultatul nu se schimba, 99% crestini.

| danut a răspuns (pentru NGheorghe):

Nu cred, in 1989 erau 4.000.000 membri de partid, aia nu erau crestini chiar daca se afisau asa. Deci putem spune ca doar intre 10-30% sunt crestini reali, nu baga in acelasi sac pe cei doar cu numele, aia nici nu stiu cu ce se consuma crestinismul. Bine, declarati pot fi si 99%.

| ania a răspuns:

Multe religii creștine se aseamănă în esență și diferă în detalii.Eu cred că un motiv pentru care sunt multe religii creștine e și că lui Dumnezeu îi place diversitatea.Cine e cu adevărat creștin? Prin Biblie Dumneze ne spune să nu judecăm noi robii Altuia.

| milan9 a răspuns:

Botezul NU este un "contract", ci o cale de a beneficia de efectele Jertfei Mantuitorului.
... Si nici Mantuitorul nu a incheiat nici un contract in prealabil cu umanitatea inainte sa-Si dea viata pentru noi...

Răspuns utilizator avertizat
| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru milan9):

Da sigur - o cale de a beneficia de efectele jertfei Mantuitorului - cine e de acord? Mai informeaza-te ca nu e asa.

| milan9 a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Esenta o gasesti aici:
"Mântuitorul Hristos a primit ca PRUNC "botezul Legii iudaice" – CIRCUMCIZIA. Până la Învierea Mântuitorului, acesta a fost singurul "botez", calea de intrare în LEGĂMÂNTUL pe care evreii îl aveau cu Dumnezeu.
Acel "botez" nu încălca drepturile copilului pentru că Legământul sacru al evreilor era privit ca DAR, ca legământ al promisiunilor şi profeţiilor divine."

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru milan9):

Exact: "Pana la Invierea Mantuitorului, acesta a fost singurul "botez""
Dupa aceea lucrurile s-au schimbat. Isus n-a fost botezat prunc - dovada: „Atunci a venit Isus din Galileea la Iordan, la Ioan, ca să fie botezat de el.

Dar Ioan căuta să-L oprească. „Eu", zicea el, „Am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine?"

Drept răspuns Isus i-a zis: „Lasă-Mă acum, căci aşa trebuie să împlinim tot ce trebuie împlinit." Atunci Ioan L-a lăsat.

De îndată ce a fost botezat, Isus a ieşit afară din apă. Şi în clipa aceea cerurile s-au deschis, şi a văzut pe Duhul lui Dumnezeu pogorându-se în chip de porumbel şi venind peste El.

Şi din ceruri s-a auzit un glas care zicea: „Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care Îmi găsesc plăcerea."

Se prea inelege ca era adult. Tu nu ai inteles ce incercam eu sa spun, eu spuneam ca e gresit ca parintii sa i-a o decizie care le apartine copiilor. Daca te botezi de mic iar atunci cand devi mare nu-L recunosti pe ristos ca mantuitor botezul este egal cu 0.

| milan9 a răspuns:

Dacă maturii pot primi HARUL prin botez, atunci pruncii cu atât mai mult! Botezul ocazional al celor maturi a fost şi este doar un caz particular...
Pruncii nu au oare nici un merit să-L primească pe Hristos, să se unească cu Hristos? sad

Trebuie neapărat să ajungă maturi şi plini de păcate ca să-l poată primi abia atunci pe Hristos? Cât au fost mai mici, cu sufletul curat, le era departe de ei acest DAR? Curios lucru! sad

Evreii Vechiului Testament dar şi creştinii Bisericii nu au îndrăznit să-i nedreptăţească tocmai pe prunci şi să-i îndepărteze jumătate de viaţă de la unirea cu Hristos!
1). Astfel, evreii aveau happy "intrarea în legământ" (SINGURUL "BOTEZ" al evreilor aplicat pruncilor), la vârsta prunciei: CIRCUMCIZIA,

2). Iar Biserica, a dat si pruncilor inca de la inceput această posibilitate a intrarii in NOUL LEGAMANT, cel al HARULUI (care este darul lui Dumnezeu catre om, pe cand credinta din timpul vietii va fi "darul" omului catre Dumnezeu):
- Irineu de Lyon (anii 130-202!): "Iisus a venit sã mântuiascã prin Sine pe toţi, adicã pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bãtrâni"
- Origen ( anii 185 - 254 d.Hr!) spune: "Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împãrtãşi şi pruncilor botezul".

| danut a răspuns (pentru milan9):

Iar vi cu paganii tai Irinieu si Origen dar tu spui ceva interesant:
"Pruncii nu au oare nici un merit să-L primească pe Hristos, să se unească cu Hristos?
Trebuie neapărat să ajungă maturi şi plini de păcate ca să-l poată primi abia atunci pe Hristos? Cât au fost mai mici, cu sufletul curat, le era departe de ei acest DAR? Curios lucru! "

PAI poate pruncii vor sa se faca ATEI sau Musulmani sau Budisti sau Hindusi sau protestanti, trebuie tu sa-i faci ortodocsi cand ei HABAR NU AU de religie?

HRISTOS s-a BOTEZAT matur, nu la copilarie si a spus ca ASA TREBUIE FACUT.
Matei 3, 14. Dar Ioan cãuta sã-l opreascã. "Eu", zicea el, "am trebuintã sã fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine?"
15. Drept rãspuns, Isus i-a zis: "Lasã-Mã acum, cãci ASA SE CADE sã împlinim tot ce trebuie împlinit." Atunci Ioan L-a lãsat.
16. De îndatã ce a fost botezat, Isus a iesit afarã din apã. Si în clipa aceea, cerurile s-au deschis, si a vãzut pe Duhul lui Dumnezeu coborându-Se în chip de porumbel si venind peste El.
MATUR, Constient de alegerea facuta, nu OBLIGAT, fara posibilitatea de a se IMPOTRIVI.

Răspuns utilizator avertizat
| danut a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

In crestinism, pagan este cel care nu urmeaza INVATATURILE in care crede si Isus Hristos si nu respecta LEGEA MORALA.

Răspuns utilizator avertizat
| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Mântuitorul nu a primit la maturitate botezul. EL A PRIMIT "BOTEZUL IUDAIC" – Intrarea în Legământ CA PRUNC: - Circumcizia!

"Botezul lui Ioan NU a fost "intrare în Legământ", ci doar "invitaţie" la pocăinţă pentru păcătoşi (pruncii nu erau păcătoşi. Astăzi pentru păcate nu mai avem "botezul lui Ioan", ci avem "taina pocăinţei" – Mărturisirea – taina Spovedaniei.

Hristos a primit la vârsta prunciei botezul evreiesc (circumcizia). Botezul lui Ioan nu a fost decat un accident in istoria poporului evreu, un fapt unic, care chema libertatea umană spre regretarea păcatelor. A fost doar un gest simbolic spre pocăință, spre regretarea păcatelor.

Mântuitorul Hristos a primit ca PRUNC "botezul Legii iudaice" – CIRCUMCIZIA. Până la Învierea Mântuitorului, acesta a fost singurul "botez", calea de intrare în LEGĂMÂNTUL pe care evreii îl aveau cu Dumnezeu.
Acel "botez" nu încălca drepturile copilului pentru că Legământul sacru al evreilor era privit ca DAR, ca legământ al promisiunilor şi profeţiilor divine. Era o dovadă a devotamentului față de legea Lui Dumnezeu…  
"Botezul" făcut de Sf. Ioan Botezătorul a fost doar un FAPT IZOLAT, nicidecum procedura obişnuită a evreilor.

Tot la fel Scriptura prezintă cazuri de botez atât ale celor mici (când se prezintă botezul unor "case" întregi) cât şi al celor maturi (doar pentru că aceştia erau deja maturi şi nu puteau rămâne nebotezaţi).

| danut a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Unde sa fiu? Fi mai la subiect si inca ceva, evreii nu sunt si ei oameni? Parca sunt cu cateva mii de ani inaintea noastra intru existenta pe terra.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru milan9):

Blasfemii si falsuri. Asa cum am spus - nu stiti adevarata semnificatie a botezului. Hristos nu avea nevoie sa fie botezat si totusi a facut-o si prin asta ati desprins voi asa zisa taina a spovedaniei cu care va pacaliti singuri. Informeazate inainte sa-mi raspunzi.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru milan9):

Voiam sa spun ca voi alegeto aceasta decizie pentru prunci ci nu ei. Botezul ar trebui sa fie o decizie personala.

Răspuns utilizator avertizat
| r3r3r3r3r3r3 explică:

Daaaa - evolutie.

| VictorFenrir a răspuns:

Crestinismul la fel ca toate religiile lumii sunt o forma de manipulare a omului sarac cu duhul si tin omenirea in loc

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru VictorFenrir):

Nu e manipulare. Da speranta nu o spulbera. Cum poti trai intr-o lume fara scop si speranta?