| SG1995 a întrebat:

Credeti ca existenta textelor religioase a jucat un rol important in supravietuirea cultului iudaic si in extinderea iudeo-crestinismului?

Răspuns Câştigător
| gratargratar a răspuns:

Evreii au fost de la inceput monoteisti. Parintii poporului evreu sunt: Avraam, Isaac si Iacov - toti monoteisti. Au existat si perioade politeiste, dar acestea au fost perioade de decadenta (vezi perioada profetului Ilie, perioada de dinainte de invazia Babiloniana etc.).

Faptul ca iudaismul a supravietuit in pofida acestor culte dovedeste tocmai lucrarea lui Dumnezeu cu poporul evreu. De ce religia dacilor nu a supravietuit in conditii mai prielnice decat cele de care au avut parte evreii? Pentru ca nu a vrut Dumnezeu. La fel putem vorbi de Zoroastrism, Mythrism, Paganismul German etc.
Toata istoria evreilor da marturie de lucrarea lui Dumnezeu. E pur si simplu uimitor.

Revin insa la intrebarea ta. Evident ca scrierile au jucat un rol important. Dar trebuie stiuta importanta oralitatii - atat in ce priveste iudaismul, cat si in ce priveste crestinismul si chiar mahomedanismul.

Cu siguranta Moise a pus in scris invataturile primite, de vreme ce fusese crescut la curtea lui Faraon. Era un invatat fara indoiala. Dar majoritatea era analfabeta. Invataturile s-au transmis preponderent oral. Fara indoiala instaurarea cultului iudaic a avut de la inceput niste texte sacre care in relativ scurt timp (cateva secole dupa Moise) au fost puse in scris (limba ebraica biblica e atestata din sec X iHr.).

Crestinii au fost mult mai prompti datorita conditiilor istorice si culturii ce avansase considerabil intre timp. La aproximativ 20 de ani dupa Inaltarea Mantuitorului a aparut prima Evanghelie (Matei). Exista dovada arheologica in acest sens, desi Biserica a sustinut asta inca de la inceput. Dar, chiar si asa, multe din invataturile date de Iisus au circulat oral. Asta spune insusi apostolul Ioan: "Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris" (In. 21, 25).
Sectarii nu acorda importanta traditiei care insa e evident ca exista in toate marile religii.

Mahomedanii au compus Coranul la vreo 40 de ani dupa moartea lui Mahomed. Au existat numeroase versiuni ale Coranului care odata cu aparitia versiunii oficiale au disparut. Cu toate acestea, si musulmanii pun mare accent pe traditie: colectii vaste de Hadith.

In sfarsit, textele au jucat un rol crucial. Dar mai inainte de texte a fost traditia.

11 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Da

| oprescudorin11 a răspuns:

Nu neaparat textele, cat SOBORNICIA! Adica PSHOLOGIA DE MASSE!
Ce depinde si de teritorii!
De istorie!
Dar, desigur si textelor, deschiderii catre orice persoana, indiferent de rasa, cult, avere!

Chinezii au esuat mai intai din cauza 'inchiderii'lor, o vreme!
Nu va mai fi asa!

| Mclaren12 a răspuns:

Dacă nu era tora nu exista creștinism sau islamism în ziua de azi.

| SG1995 explică (pentru Mclaren12):

Totusi de ce iudaismul a supravietuit in pofida altor culte? Sa nu uitam ca pana in secolul X i.e.n evrei erau politeisti, iar Yahveh era considerat zeu al razboiului, abia in perioada imperiului babilolean anumite interese politico-religioase impune monoteismul..., chiar si asa egipteni au avut si ei monoteism in timpul Aknethon, e vorba de cultul monoteist dedicat lui Ra. De fapt intrebarea se pune de ce alte religii non-ebraice n-au supravietuit, si asta cu mici excepti printre care se numara hinduismul cu scrieriile vedice, sau animismul african. Sa nu fii avut si alte religii scrieri? Scrierea in antichitate nu era prea cunoscuta, si in genre doar casta religioasa si politica primeau o educatie in sensul acest, iar majoritatea mituriilor au fost propagate oral.

| Mclaren12 a răspuns (pentru SG1995):

"Totusi de ce iudaismul a supravietuit in pofida altor culte?"
Pentru ca este religia evreilor. Nimeni nu i-a obligat sa-si schimbe credintele. Ei nu au suferit o inchizitie asa cum au suferit paganii. Ca drept dovada, evreii au trecut prin zeci de expulzari de-a lungul istoriei lor pentru ca nu puteau fi asimilati in niciun popor iar daca nu au fost asimilati evident ca nu si-au schimbat nici convingerile religioase. Daca ar fi fost asimilati in vreun popor, probabil cu siguranta ar fi fost obligati sa se converteasca la religia locala, ca altfel este ca si cum ai lasa un strain pe care nu-l cunosti sa locuiasca cu tine in casa.

"pana in secolul X i.e.n evrei erau politeisti"
Asta prima data o vad. In ce zei credeau inainte de dogma monoteista?

"chiar si asa egipteni au avut si ei monoteism in timpul Aknethon, e vorba de cultul monoteist dedicat lui Ra"
Am citit despre asta intr-o carte de a lui Ben Klassen. Dubios, paganismul nu a fost niciodata monoteist, probabil ca Akhenaton era un fel de Ceausescu care voia sa fie el venerat in locul Zeilor.

"De fapt intrebarea se pune de ce alte religii non-ebraice n-au supravietuit"
Inchizitie? De fapt o cvasi-inchizitie. Crestinismul s-a raspandit rapid si a acaparat numroase popoare unde a inceput sa preia controlul si sa distruga tot ce tinea de paganism. Evreii s-au infiltrat in statele respective si incepeau sa le distruga din interior spre exterior ca altfel nu se explica o asemenea evolutie a crestinismului si involutie a paganismului. Stim de exemplu foarte bine de regele Constantin care a proclamat crestinismul ca religie oficiala in Imperiul Roman si a interzis paganismul. De ce? De adevarata ce este dogma crestina? Fii atent aici:
"In Rome, Jewish communities enjoyed privileges and thrived economically, becoming a significant part of the Empire's population (perhaps as much as ten percent)"

Asta fac si in ziua de azi. Infiltreaza absolut orice sursa de putere a ne-evreilor. America e condusa de evrei, Germania la fel, Anglia la fel, Rusia la fel. Ti se pare normal ca o natie care reprezinta doar 2% din populatie sa aiba atatia bani si putete?

| AC4S4 a răspuns (pentru SG1995):

Se stie din Biblie ca au fost multe momente in care evreii se inchinau zeitatilor popoarelor vecine. Dar Iudaismul in sine a fost si este o religie monoteista.

| Mclaren12 a răspuns (pentru AC4S4):

Biblia nu este o referinta cand vine vorba de istorie pentru ca biblia contine o istorie majoritar fictiva a evreilor.

| SG1995 explică (pentru AC4S4):

Iudaismul in sine o vreme n-a existat, acesta a fost impus de forte politico-religioase. Pe vremea cand evrei n-avea un stat acestia avea o religie mixa, axata pe proprii lor zei gen Eli, El Shaddai, Adonai, etc., si zeitati preluate de la vecini, precum Ball si Ashera. Yahveh care apare pentru prima data in Exodus este un zeu al razboiului de asta e denumit "Domnul armatelor". In perioada in care statul evreu se formeaza deja cultul lui Yahveh devine popular datorita campaniilor militare, iar Saul impune un regim monolatric din punct de vedere religios, totusi nu toti regii evrei acorda importanta cultului Yahvic, astfel ca atunci cand imperiul babilolean anexeaza Israelul mai mult voci da vina pe faptul ca Yahve a fost uitat, dar de data asta nu se mai impune monolatria, ci monoteismul.

| SG1995 explică (pentru gratargratar):

Avraam in cazul in care ar fi existat ma indoiesc ca era monoteist, doar era din orasul-stat Ur de provenienta, deci era politeist, nicidecum monoteist... De fapt divinitatea care il abordeaza pe Avrramnu isi dezvaluie identitatea, semn ca divinitatea caruia i-se supunea facea parte dintr-un panteon local, si chiar asa e, Eli zeul muntiilor, Ball zeul ploi si Asher zeita agriculturi sunt cativa din zeitatiile venerate in Ur, iar Avraam face o legatura mai apropriata cu Eli. Yahveh apare in Biblie pentru prima data lui Moise. Ai intrebat de ce religia daca nu a rezistat, dar tu ai dat deja raspunsul, sursele orale nu pot asigura posteritatea unei doctrine, dar textele religioade da, in plus evrei au fost tradus in timpul imperiului Macedon in greaca, o limba destul de circulata in vremea aceea, astfel a supravietuit iudaismul si a capatat crestinismul faima, in lipsa un sirse scrise crestinismul numai avea un impact asa numetos, raspunsul tau extrem de bun merita funda.

| gratargratar a răspuns (pentru SG1995):

Nu vad niciun motiv pentru care Avraam sa nu fi existat. Traditia iudaica e prea puternica in legatura cu Avraam, pentru ca totul sa se intemeieze pe un mit. Evreii sunt oameni foarte inteligenti. Si noi, ca popor, spunem ca ne tragem din daci si il avem ca exponent pe Burebista. La fel au si evreii, doar ca Avraam a trait cu mii de ani inainte de Burebista.

Cat despre Avraam, caldeii aveau ca toti ceilalti un zeu principal care se numea "El". E posibil ca Avraam sa fi folosit aceasta denumire generica "El" - care inseamna "zeu" (in ugaritica si alte limbi semitice), dar Dumnezeu I s-a infatisat si cu alte denumiri.

Evreii au fost singurul popor costant monoteist din antichitate. Toate celelalte popoare, desi avea zei principali, erau politeiste. Culturi mult mai evoluate decat cea evreiasca (babilonienii, asirienii, egiptenii) au ramas politeiste. Ceea ce face si mai evidenta revelatia lui Dumnezeu pentru poporul evreu care nu numai ca a ramas monoteist, dar a si suferit enorm pentru a-si apara monoteismul (citeste despre Antioh Epifanes).

| gratargratar a răspuns (pentru SG1995):

Evreii au fost de la inceput monoteisti. Parintii poporului evreu sunt: Avraam, Isaac si Iacov - toti monoteisti. Au existat si perioade politeiste, dar acestea au fost perioade de decadenta (vezi perioada profetului Ilie, perioada de dinainte de invazia Babiloniana etc.).

Faptul ca iudaismul a supravietuit in pofida acestor culte dovedeste tocmai lucrarea lui Dumnezeu cu poporul evreu. De ce religia dacilor nu a supravietuit in conditii mai prielnice decat cele de care au avut parte evreii? Pentru ca nu a vrut Dumnezeu. La fel putem vorbi de Zoroastrism, Mythrism, Paganismul German etc.
Toata istoria evreilor da marturie de lucrarea lui Dumnezeu. E pur si simplu uimitor.

Revin insa la intrebarea ta. Evident ca scrierile au jucat un rol important. Dar trebuie stiuta importanta oralitatii - atat in ce priveste iudaismul, cat si in ce priveste crestinismul si chiar mahomedanismul.

Cu siguranta Moise a pus in scris invataturile primite, de vreme ce fusese crescut la curtea lui Faraon. Era un invatat fara indoiala. Dar majoritatea era analfabeta. Invataturile s-au transmis preponderent oral. Fara indoiala instaurarea cultului iudaic a avut de la inceput niste texte sacre care in relativ scurt timp (cateva secole dupa Moise) au fost puse in scris (limba ebraica biblica e atestata din sec X iHr.).

Crestinii au fost mult mai prompti datorita conditiilor istorice si culturii ce avansase considerabil intre timp. La aproximativ 20 de ani dupa Inaltarea Mantuitorului a aparut prima Evanghelie (Matei). Exista dovada arheologica in acest sens, desi Biserica a sustinut asta inca de la inceput. Dar, chiar si asa, multe din invataturile date de Iisus au circulat oral. Asta spune insusi apostolul Ioan: "Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris" (In. 21, 25).
Sectarii nu acorda importanta traditiei care insa e evident ca exista in toate marile religii.

Mahomedanii au compus Coranul la vreo 40 de ani dupa moartea lui Mahomed. Au existat numeroase versiuni ale Coranului care odata cu aparitia versiunii oficiale au disparut. Cu toate acestea, si musulmanii pun mare accent pe traditie: colectii vaste de Hadith.

In sfarsit, textele au jucat un rol crucial. Dar mai inainte de texte a fost traditia.

| gabriela2201 a răspuns:

Cred ca dorinta poporului evreu de a pastra legea a jucat un rol important in supravietuirea cultului.