|

Daca eu v-as spune ca pe luna exista o piatra translucid-albastruie ce are o forma cubica perfecta si cantareste fix 1, 542 Kg, fara sa am nici macar o singura dovada sau rationament teoretica, ati spune ca sunt ticnit.

Sigur, pe luna existe multe pietre printre care e posibil sa existe si o asemenea roca. Insa o asemenea asertiune specifica necesita un oarecare suport logic sau empiric. Ea nu poate izvora random din pura credinta oarba, iar faptul ca negatia e de asemenea imposibil de dovedit nu o face cu nimic mai pertinenta.Religia in sine este o asemenea afirmatie nefondata, iar Dumnezeu piatra din exemplul meu.

Si desi este perfect logic ce am scris mai sus, presupun ca pentru toata lumea, cand incercam sa facem aceasta extrapolare, gandirea rudimentara si bunul simt colapseaza pentru multi.

Dintrodata faptul ca nu putem demonstra inexistenta acestei "entitati" superfluu devine argumentul determinant.Care credeti ca este cauza acestui fenomen interesant denumit Religie?

15 Raportează Evaluează
15 răspunsuri:
| a răspuns:

Daca voi nu credeți in Dumnezeu, nici nu e de mirare ca nu o înțelegeți si nu o credeți, pentrucă trebuie înțeleasă " duhovnicește".

laughing laughing atunci de ce dumnezeu ne-a dat gandirea rationala, logica doar ca sa o ignoram profund

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru RAY):

Tu mi ai dat ignore si imi spui ca de ce iti raspund? tu mereu esti impotriva exprimari libere, suntem pe TPU nu pe un site sectanct sa stii asta

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Dle, este pentru prima dată când te văd aici, având și eu preocupări filisofice, o să am onoarea să meditez la tema pusă de dta, ca să îți dau un răspuns edificator.
În primul rând religia nu este un femomen. Este o parte a culturii umane. Astfel ea nu are o cauză generatoare ca un fenomen fizic. Astfel întrebarea dtale fiind pusă greșit din start, nu poate avea un răspuns. Deasemenea discursul dtale introductiv care conduce la ea, denotă că cultivi o doză de confuzie în utilizarea termenilor, pe care ar trebui să o clarifci măcar cu ajutorul unui dicționar în primul rând.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sadrian46):

"În primul rând religia nu este un femomen."

Este fix un fenomen social.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Holiday):

Doamne, Dumnezeule!
Dacă spui la plezneală că religia este - fix- un feniomen social, atunci te întreb eu.
Ce este un femomen social?
Este religia unicul fenomen social sau face parte dintr-o clasă de fenomene sociale, care au această caracterIstică comună, că sunt fenomene și sunt sociale?
Un fenomen, ca să îl poți delimita cu termenul de fenomen trebuie să aibă o delimitare semantică să spui
Fenomenul religiei este acesta. De ce îl clasifici fix ca fenomen?
Dacă folosim cuvintele așa numai că să ne dăm savanți. că noi stim să punem doi termeni unul lângă altul, ca să sune frumos, acest gen de discuție chiar că nu mă interesează.
Și mai spui că este fix. Cum ar fi să nu fie fix?
Hai să vorbim discuții seara la cabană. Ne-am plimbat toată ziua, soare, frumos oxigen, ozon, și acum la un pahar de vin sau de ceai cu rom, să-i dăm drumul. Religia este FIX un fenomen social. Ce ai spus cu asta?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sadrian46):

Nu era mai simplu sa zici "Bah, am dat-o in bara, aia e!", decat sa scrii 20 de randuri fara sens? Cu siguranta era, dar...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sadrian46):

Religia e un fenomen cultural și psihologic totodată.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru sadrian46):

Cum poți rata întrebarea in halul asta nu pot înțelege...

"să îți dau un răspuns edificator."

Răspunsul tău este irelevant din toate punctele de vedere. Te legi doar de termenii folosiți eludând subiectul. Unde mai pui că te legi și în mod total absurd de cuvintele pe care le folosesc.

"În primul rând religia nu este un femomen."

Ok, înlocuiește cuvântul "fenomen" cu "chestie" sau"lucru" sau ce cuvânt preferi tu. Simplu. Acum poți să te concentrezi pe întrebare.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Inferno):

Așa deci.
Acum înțeleg ce doreai să întrebi.
Doreai așa.
Care este cauza acestei chestii interesante numite religie.
Ei, acum nu mai pot eluda subiectul.
O să mă concentrez la el, și o să îți răspund.
Vere scrie est per causas scrie, așa cum zicea și confratele nostru Francis Bacon.
Chiar și Aristoteles. Scire est per causa scrie.
Iar cum după Aristotel cauzele sunt formale, antecedente - de necesitate. de constrângere, sau finale, o să am un pic de lucru cu chestia asta. Dar o să mă concentrez.
Doar că am o mică problemă personală. din ( cauză) că mai am o groază de lucruri promise mie și altora,
But I have promises to keep,
And miles to go before I sleep.
( A. Frost),
Sper ca în următorii 36 de ani ( acum am 36 pe un picior). să găsesc cauza. Dar o să mă concentrez la ea. Că și băutura e bună, mai ales dacă te ții de ea. Asta chiar fără să ne batem capul prea tare cu chestia interesantă care te chinuie pe tine, recte, religia.
Am scris un pic altfel dar cu roboțelul TPU, nu te pui, frate.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cauza e ignoranța pe de-o parte, pe de-altă parte cauza e nevoia psihologică de-a ne simți importanți. Să știi că acolo undeva e un zeu care te protejează, îi pasă de tine, de simți și crezi, îți hrănește ecoul, ideea că după moarte există viață îți umple golurile din cunoaștere și determină nu te mai temi de moarte.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cauzele principale sunt doua, mari si late:
1. Pentru credinciosul de rand, ignoranta.
2. Pentru cei care conduc/organizeaza gruparile religioase, posibilitatea de a obtine venituri, influenta si alte beneficii de la cei de la pct.1, prin promovarea acestor idei.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Oamenii care au scris Biblia au fost inspirați de Duhul lui Dumnezeu. De aceea si cel ce o citește trebuie sa fie călăuzit de Duhul lui Dumnezeu ca sa o înțeleagă. Daca voi nu credeți in Dumnezeu, nici nu e de mirare ca nu o înțelegeți si nu o credeți, pentrucă trebuie înțeleasă " duhovnicește".

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru AstalusAna):

Ray,daca ma ignori,de ce comentezi la ceea ce postez fara sa îmi oferi si dreptul la replica? Așa judeca oamenii raționali?
Cat privește Duhul Sfat,afla ca cei care sunt binecuvântați cu el sunt oameni normali,care au o înțelepciune net superioara celorlalți,așa s-a ajuns ca Biblia sa fie interpretata aproape in întregime. Sunt multi care inca o studiaza,si mai ales cartea Apocalipsă pentru a afla in ce moment al istoriei pământului ne aflam la ora actuala,si multi din aceștia au studii superioare altele decât religioase,printre care matematicieni si nu numai.
Interesant este ca,desi nu crezi in existenta lui Dumnezeu, totuși il urăști, si nu numai pe El ci si pe cei ce cred in El. Fara sa vrei, si fara sa crezi, afla ca împlinești Biblia.In Biblie se vorbește de cei ca tine : " Veți fi urâți de toată lumea, din pricina Numelui Meu". In Biblie lumea reprezintă pe toți cei care nu cred in Dumnezeu.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru AstalusAna):

"...si multi din aceștia au studii superioare altele decât religioase, printre care matematicieni si nu numai."

Culmea e ca nici o cercetare stiintifica reala, indiferent ca e facuta de un credincios sau necredincios, nu porneste de la premiza "Dumnezeu exista". In niciuna nu se regasesc in vreun fel notiuni de genul "Duh Sfant", "vointa divina", "Isus", etc.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Holiday):

Nu, pentru ca se cred ei dumnezei,nu pentru ca ei nu stiu ca exista Dumnezeu. Si nu fac public faptul ca ei cred in Dumnezeu,pentru ca stiu ca majoritatea oamenilor fie nu cred in Dumnezeu,fie nu doresc sa existe, deoarece nu le place calea pe care o trasează Dumnezeu in Biblie pentru a fi parcursa de om pentru binele lui, pentru sănătatea lui. Cealaltă cale care place omului fara de Dumnezeu, duce numai la rău, chiar daca nu imediat.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează