| GhuRtty1989 a întrebat:

Daca exista evolutie, atunci acea mare planeta din ce a evoluat? si care sunt etapele evolutiei? de la primul daca se poate.

Răspuns Câştigător
| martzian a răspuns:

"Nu astepta raspunsuri logice de la domniile lor." Asa m-am saturat sa ii vad aruncand superior si atotcunoscator cu fraza asta ca ma gandeam ca au ceva mai multe argumente!

Cei mai multi vor baigui ceva cu Bing Bangul. Adica energie CREATA din NIMIC (conform celor de la Harvard, daca vrei sa crezi faza cu BB-ul, trebuie sa crezi ca a fost din nimic...). Cand se vor incurca, vor veni cu alte teorii, King Kong, Cutzu Cutzu, sau Gaura neagra. Toate esueaza cand le duci la origini, pentru ca vor contrazice legile proprii ale stiintei. Dar, na, oamenii accepta pe nemestecate si cica asta e stiinta care ii face sa afirme ca nu exista Dumnezeu. happy

| GhuRtty1989 explică (pentru martzian):

Dumnezeu a creat stiinta ceea ce fac ei e ominciuna. Biblia afirma in anul 4000 i.e.n. despre legile fizicii, iar asa zisii oamenii de stiinta le-au descoperit incepand cu sec XIV d.e.n. nu ti se pare o ironie? dar pana la urma vor ajunge si ei la concluzia la care au ajuns crestinii cu 2000 de ani in urma, dar din pacate vor trebui sa astepte inca cateva mii de ani sa descopere si ei ca Dumnezeu EXISTA!

| DyNo a răspuns (pentru martzian):

''Toate esueaza cand le duci la origini, pentru ca vor contrazice legile proprii ale stiintei." - cata dreptate ai... ia du ''la origini'' si teoria crestionista.

| martzian a răspuns (pentru DyNo):

Te-ai gandit ceva... "Teoria" creationista nu are cum esua. Daca vrei sa o duci la origini vei avea sansa sa afli, ca si mine de altfel, ca exista Dumnezeu, prin simplul fapt ca vei intra intr-o relatie personala cu El. Vei avea atunci argumente irefutabile proprii. Ea nu se demonstreaza cu falsuri - ca teoriile la care ma refeream mai sus.

| DyNo a răspuns (pentru martzian):

Deci Dumnezeu a stat degeaba o eternitate, caci El exista dintotdeauna, nu? Apoi nu a avut ce face si a facut Universul?
"Teoria" creationista nu are cum esua.'' - numai fi ipocrit studiaz-o obiectiv. Daca Terra ar fi fost plata, aceasta teoria ar putea fi valabila, cu greu, dar cum nu este...

| martzian a răspuns (pentru DyNo):

Se vede cand raspunzi fara sa gandesti. E ok, oricum ai vorbit neintrebat si cu reactii intarziate. Iar eu nu te-am trimis la a studia o teorie (fara resursele necesare) ci la a te intalni cu Creatorul. De ce te temi sa incerci?

"Daca Terra ar fi fost plata, aceasta teoria ar putea fi valabila," - Gresit, ar fi contrazis Biblia. Mergi mai in urma cu cititul.

Nu simt nevoia sa intru intr-o polemica cu tine. Vacanta mea se termina, pentru ca unii nu mai sunt la scoala, ci chiar muncesc, platesc taxe, etc... Asa ca te rog respectuos sa inchei si sa te intorci la activitatile tale curente.

| DyNo a răspuns (pentru martzian):

''Gresit, ar fi contrazis Biblia.'' - chiar numai comentez...

''Vacanta mea se termina, pentru ca unii nu mai sunt la scoala, ci chiar muncesc, platesc taxe, etc...'' - ce vrei sa spui cu asta? Ca este vina mea ca sunt poate cu mult mai tanar decat tine?
Oricum de ce imi mai bat capul, adica degetele tastand, las-o moarta ca nu o sa ajungem la nici un compromis, eu o sa ma intorc la activitatile mele, iar dumneata la ale tale.

62 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Nu ai formulat foarte clar întrebarea. Trebuie reformulată!

| Purec a răspuns:

Care mare planeta? Etapele evolutiei omului le poti gasi pe net oricand asa ca nu ma obosesc sa iti dau eu copy paste aici.

| RAY a răspuns:

Planeta noastra s-a format acum 4, 6 miliarde de ani, viata o aparut acum vreo 4-3 mld de anii, viata o aparut pentru ca pamantul oferea conditii perfecte pe evolutia vietii, daca vrei am blog il vezi la profil despre evolutie

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

laughing acea mare planeta din ce a evoluat?

| GhuRtty1989 explică (pentru anonim_4396):

Se pare ca un idiot nici crezul nu si-l cunoste, mare pacat...

| martzian a răspuns (pentru GhuRtty1989):

Imi pare rau ca trebuie sa o fac. Si eu sunt indignat, dar cred ca nu este cazul sa jignim, sa raspundem cu aceeasi moneda.

| GhuRtty1989 explică (pentru martzian):

Adevarat dar cateodata prostia chiar nu o pot suporta, afirma sus si tare ca este ateu ca nu crede in Dumnezeu dar el de fapt nu sti in ce crede. trist...

| mihaitaLGP a răspuns (pentru GhuRtty1989):

In concluzie, ca poate cine stie ce baliverne imi mai pui in gura.

Cred ca viata este ceva unic si nimeni nu este responsabil pentru actiunile noastre, noi suntem responsabili.
Reactionam in functie de proprile prejudecati si experienta acumulata.

Totul este doar o tranformare, ciclul vietii, materiei.
Nu conteaza cum evolueaza, in favoarea vietii sau in dezavantajul ei.
Nimic nu este gresit sau echilibrat.

Iar noi suntem niste "accidente" in acest timp si spatiu care trebuie sa se trezeaza la realitate si sa constientizeze ca trebuie conservat cat mai bine acest mediu de viata.
In caz contrar Terra nu va mai putea intretine viata.

Dar voi continuati sa credeti ca zeul vostru puternic si milostiv o sa coboare din ceruri pentru salvarea voastra.

| GhuRtty1989 explică (pentru mihaitaLGP):

Fiecare poate crede despre sine ce vrea. in ce spare poate iesi ratiunea dintr-un accident greu de spus.

| mihaitaLGP a răspuns (pentru GhuRtty1989):

Scuza-ma, in legatura cu greselile.

M-am grabit.

| mihaitaLGP a răspuns:


Cap-Coada.

Universul reprezintă lumea în totalitatea ei, probabil că nemărginită în timp și spațiu, infinit de variată în ceea ce privește formele pe care le iau materia, energia și informația în procesul dezvoltării lor perpetue.

Astronomii au calculat că universul s-a format cu 13, 73 miliarde de ani în urmă
explozii de proporții numită Big Bang.
Universul este infinit în spațiu și se presupune că are un final în timp.

Astronomii cred că în prima fracțiune de secundă de după explozie, universul s-a extins în proporții de milioane de ori mai mari decât starea inițială, iar în următoarea fracțiune de secundă extinderea a devenit mai înceată, acesta răcindu-se și lăsând loc particulelor de materie să se formeze. Când universul a ajuns la prima sa secundă de existență, se presupune că atunci s-au format protonii, iar in următoarele 1.000 de secunde a urmat era nucleosintezei, era în care s-au format nucleii de deuteriu și care este prezent in universul de acum. Tot in aceste 1.000 de secunde s-au format si unii nuclei de litiu, beriliu si heliu.

ntre anul 2 milioane și anul 4 milioane după Big Bang s-au format quasarii, galaxii extrem de energetice. O populație de stele s-a format din gazul și praful interstelar, apoi s-au contractat în a forma galaxiile.
Această primă populație se numește Populația I și a fost formată aproape în întregime din hidrogen și heliu. Stelele formate au evoluat creând la rândul lor alte elemente mai grele care au dus la fuziuni nucleare explodând și formând supernovele.

Mai târziu s-a format Populația II, din care face parte și Soarele nostru, și conține elemente grele formate în istorie. Soarele nostru s-a format acum 5 miliarde de ani și se află la jumătatea vieții sale. Se presupune că viața soarelui nostru este de aproximativ 11 miliarde de ani.

Acum 4, 6 miliarde de ani s-a format sistemul solar. Cea mai veche fosilă a unui organism viu datează de acum peste 3, 5 miliarde de ani.


Apariția planetelor

Planetele diferite din Sistemul Solar s-au format din nebuloasa solară, nor în formă de disc format din gaze și praf ramase de la formarea Soarelui. Planetele au început sub formă de boabe de praf pe orbită în jurul protostelei centrale. Prin contact direct, aceste boabe s-au format în pâlcuri de până la metri buni în diametru, care, la rândul său, s-au ciocnit pentru a forma corpuri mai mari, (planetezimale). Acestea au crescut treptat în continuare, prin coliziuni, cu câțiva centimetri pe an pe parcursul următoarelor câteva milioane de ani.
Terra s-a format acum aproximativ 4, 5 miliarde de ani, iar singurul ei satelit natural Luna.

Prietene, pentru orice lucru in ziua de astezi exista o explicatie stiintifica.

In cativa ani o sa se demonstreze total ca Dumnezeu nu exista.

Religile sunt creatile unor minti bonlave pentru indoctrinarea si manipularea maselor.

Daca esti curios, iti voi raspunde cum sau format si specile.

| martzian a răspuns (pentru mihaitaLGP):

Fiti atenti, omul ia cu cut and paste de pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Univers. A cercetat, gata! A spus si cum s-a CREAT din NIMIC energia initiala, incalcand legile fizicii.

Anthony Kenny de la Universitatea Oxford:
"Un susţinător al teoriei Big Bang, cel puţin daca este ateu, trebuie să creadă că universul s-a format din nimic şi prin nimic."

| GhuRtty1989 explică (pentru mihaitaLGP):

Si ce a fost inainte de Big Bang? nu ma intereseaza ca a fost dupa poti sa ti pentru tine. toate aceste teorii au fost "dezamorsate" demult. spune ce a fost inainte asta am intrebat.

| mihaitaLGP a răspuns:

Sa intelegi pe scurt.

Dumnezeu nu putea sa contruiasca ceva din nimic.
Indiferent de nemarginita putere pe care o detinea.
Nu poate sa existe creator.
Daca exista creator automat cineva trebuia sa construiasca creatorul.
In felul asta inebunesti daca stai sa te gandesti cine a creat creatorul si tot asa.

In concluzie, tot timpul a existat ceva.
Mai multi factori, foarte multi factori.
Un singur factor nu putea sa evolueze sau sa construiasca.

Acesti factori sunt cosecintele a tot ce coexista simultan acum.

Daca citesti biblia o sa descoperi ca sustine numai aberatii pe care stiinta deja defineste si demonstreaza.

Singurul lucru care nu se stie ce a fost inainte de BingBang sau fenomenul in sine.

Religia iti spune intr-un mod tampit formarea lumii.
Simplu, Dumnezeu a creat tot.


Stiinta in schimb iti aduce argumente demonstrate.

Ti-am explicat pe scurt formarea universului in mesajele mele.

| martzian a răspuns (pentru mihaitaLGP):

"In concluzie, tot timpul a existat ceva". - vezi ca, daca o iei logic, faci pasi?

"Ti-am explicat pe scurt formarea universului in mesajele mele." - Nu, ai copiat de pe wiki. Nici nu te-ai sinchisit sa intelegi.

| Esperança a răspuns (pentru martzian):

Acum ai aflat că Wiki şi mass-media sunt cercetările lor? laughing
Adică ei zic de noi că luăm totul de-agata şi ne luăm după unul şi altul dar ei după cine se iau?
Nu după ce a spus unul şi altul?

| GhuRtty1989 explică (pentru mihaitaLGP):

Si atunci cum poti tu nega existenta lui Dumnezeu cand propria-ti origine nu o poti explica?

| mihaitaLGP a răspuns (pentru martzian):

Deja esti ipocrit laughing.

Tu cand sustii ceva, sustii din experienta acumulata?

Este tot o interpretare a subconstientului in functie de proprile prejudecati acumulate prin niste teorii.
Teorii care nu sunt create de tine.
Doar asimilate si sustinute pentru ca inca nu ai descoperit un adevar mai potrivit in functie de proprile prejudecati.


Daca cineva iti citeste mesajele ajunge la concluzia ca folosesti aceleasi argumente la aproape fiecare intrebare, tot niste teorii copiate.

Anthony Kenny de la Universitatea Oxford:
"Un susţinător al teoriei Big Bang, cel puţin daca este ateu, trebuie să creadă că universul s-a format din nimic şi prin nimic."

Deci cine esti tu sa schimbi lumea?

Ghu_Rtty_1989, intrebi ce a fost inainte de bing bang.

Esti cat se poate de ipocrit cand sustii ca esti satul de atei istetii.

Tu imi poti spune despre originile zeului tau laughing?
Sau poti demonstra intr-un mod palpabil ca el exista laughing?

Nu poate nimeni, cum tot nimeni nu poate demonstra ce a fost inainte de Bing bang.

Eu am afirmat acest lucru din prima, tu in schimb esti ipocrit si sustii ca eu nu stiu in ce cred, dar nici tu nu stii in ce crezi laughing.

Acuma 500 de ani nimeni nu isi putea explica cum sau format stelele sau planentele.
Daca mai si sustineai ca pamantu se invarte erai declarat nebun.
Era un raspuns simplu, Dumnezeu.
Sa demonstrat ca nu este asa.
Este o chestiune de timp pana se va afla ce a fost inainte de marea explozie.

Timpul rezolva totul.

Zeul tau religios este creatia unor minti bonlave pentru indoctrinarea si manipularea maselor.

| GhuRtty1989 explică (pentru mihaitaLGP):

"Zeul meu religios" ti-a oferit un raspuns la aseste intrebari cu mult timp inainte. Daca ai fi citit Iov si Isaia ai fi vazut ca misccarea de rotatie este aratata, faptul ca pamantul este rotund si acest lucru este aratat( acum 4000 de ani respectic 2500), cat le-au trebuit asa zisilor oameni de stiinta sa afirme ceea ce Dumnezeu a aratat cu mult timp inainte? La un singur lucru sunt de acord cu tine:timpul le rezolva pe toate, doar ca daca mai asteptati tot la fel de mult ca sa descopreriti ceea ce s-a stiut dinainte, atunci e o problema. Eu stiu prea bine in ce cred, iar atunci cand afirm ceva o afirm pe baza aceea ce cred si cunosc. Dumnezeu nu avea nevoie sa fie creat el este nemuritor, stiu ca iti va fi greu sa crezi aceste lucruri dar chiar nu imi pasa daca te limitezi la aceste lucruri.

| mihaitaLGP a răspuns (pentru GhuRtty1989):

Tu nu constientizei ca absolut tot ce sustii este o interpretare a subconstientului bazata pe o teorie religioasa?

Eu nu gandesc limitat, incerc sa depasesc aceasta limita.
Recunosc ca nu pot, dar totusi incerc.
Tu in schimb te limitezi la o singura teorie.

Tu nu realizezi ca biblia nu este cuvantul unei forte divine?
Este cuvantul omului.
Forte care controleaza?

Da, originala biblie a fost scrisa acuam 4000 de ani intr-o scriere cuiforma. Scrierea sumeriana.

Mai tarziu a fost tradusa de un grup de calugari (vechiul testament).

Vechiul testament a fost inlocuit de noul testament.

Ce concluzie poti trage?

BIBLIA ESTE ADAPTATA SA REZISTE.
CHIPURILE SE MAI PIERD DATE LA TRADUCERI.

Nu sunt ipocrit sa vorbesc aiurea.

Iti dau un exemplu, oamenii primitivi credeau in zei.
Nu stiau ca exista anotimpuri.
Plantau in sezonul secetos si se rugau la zei sa ploua.
SISTEMUL BONLAV DESPRE CARE VORBESC CA CONTROLEAZA, avea cunostinte despre anotimupuri, ba chiar despre
univers.
Nu ma poti contrazice, existe date.

Deci profitau, poporul nu avea acces la informare iar ei ii controlau.

ASA SE INTAMPLA SI IN ZILELE NOASTRE, NU STII IN CE TAMPENII CREZI.

BIBLIA NU ZICE NIMCI, BIBLIA ESTE ADPATATA SA FIE CREDIBILA.

biblia nu descopera.

| martzian a răspuns (pentru mihaitaLGP):

E drept ca ai scris mult. Dar ce folos ca nu ai spus nimic? happy

| mihaitaLGP a răspuns (pentru martzian):

Scuza-ma, dar iar esti ipocrit daca sustii ca nu ti-am transmis nimic.

Multumeste si rogate stiintei.
Daca dorinta de cunoastere nu exista, tu in momentul asta traiai in gauri insalubre de pamant si nu aveai capacitatea sa intelegi ce se intampla in jurul tau, dar sa mai si crezi intr-o forta divina.

Deci stiinta este singurul lucru bun in viata ta, o viata frumoasa si confortabila.

Dumnezeu exista la nivel de subconstient.

| GhuRtty1989 explică (pentru mihaitaLGP):

Sti noi ne rugam unei persoane care ne asculta si ne raspunde la rugaciuni( altfel nu am sti daca asculta), stiinta nu ofera nimic mai presus decat poate oferii Dumnezeu. Dumnezeu a oferit toate raspunsurile necesare omului, chiar daca omul nu ia seama, sti in gauri subterana traiesc animalele, a si tu ai zis ca esti un animal, ce pacat normal in astfel de conditii nu ai cum sa gandesti altfel. DUMNEZEU EXISTA, iat tu cred ca esti doar o inchipuire a minti umane, este foarte posibil ca subconstientul sa fi creat o astfel de persoana, si aceasta informatie s-a transmis la transconstient, nu existi.

| mihaitaLGP a răspuns (pentru GhuRtty1989):


TAMPENII.

Cum mama naibii daca detin memorie sa nu aiba automat si ratiune sau constinta?
UNA FARA ALTA NU MERGE, NU INTELEGI?
Este altceva ca nu sunt asa bine definite ca la homo Sapiens, dar exista.
Un sobolan detine o inteligenta formidabila, intr-un labirint se descurca formidabil
Pus in situatii limita cu variante de iesire putine, o gaseste pe ceea mai potrivita.
Din aceasta cauza sunt folositi pentru studii.
Omul este mai mult cum cainele este mai mult ca gaina.
Intelegi?
De ce nu recunosti ca nu ai capacitatea necesara sau experienta sa intelegi tot ce coexista simultan?
Este o aberatie totala sa sustii ca animalele reactioneaza mecanic si nu sunt forme de viata inteligente.



Ba, ma spargi de ras.

Deci tu sustii ca exist la nivel de subconstient? In realitate nu exist si totul se intampla intr-un mediu creat la nivel de subconstient? CUM?
Ce naibii zici acolo omule?
Iti traduc? In momentele astea tu sustii ca eu nu exist si de fapt sunt o inchipuire a subconstientului tau, deci tu vorbesti singur laughing.

Explica daca gresesc, de fapt sa imi explice oricine ce vrei sa zici.

Crede-ma ca nu cunosti mai multe informatii ca mine despre subconstient, nu esti in masura sa analizezi astfel de stari emotionale.

Explica ce ai vrut sa zici. Probabil vrei sa transmiti ceva, dar nu stii cum pentru ca nu esti in domeniu.
Doar traiesti, nu si transmiti.

| GhuRtty1989 explică (pentru mihaitaLGP):

Nu era nimic special de transmis era o ironie la adresa crezului tau ilogic. tot ceea ce am spus in ultima parte a fost un colaj de afirmatii de-ale tale, sau ai uitat ce ai spus uitate mai sus si ai sa intelegi.

| mihaitaLGP a răspuns (pentru GhuRtty1989):

Compari ismana cu sarmaua, reciteste laughing.

| BogdanelululTheGodfather a răspuns (pentru mihaitaLGP):

Nu crede tot ce auzi la OTV.

| mihaitaLGP a răspuns (pentru BogdanelululTheGodfather):

Ca fapt divers, nu ma uit deloc la Tv.
La tv este apocalipsa culturala, se promoveaza prostia.
Dar sa mai urmaresc o persoana cu un neuron si ala julit, asa cum este Diaconescu si trupa lui.
Unu mai expert ca altu in orice.

Ok, hai sa zicem ca sunt prost.
Accept si asta.
Dar te rog frumos, demonstreaza.

Argumenteaza. Chiar astept raspuns.

| BogdanelululTheGodfather a răspuns (pentru mihaitaLGP):

"Nu crede tot ce auzi la OTV." - la OTV vin tot felul de nebuni care sustin tot felul de idei in genul ideilor tale. Uita-te pe youtube la OTV lorin fortuna. Sustine niste aberatii bazate pe scientology (o religie inventata- ghici unde- in America, prin anii '50).

| mihaitaLGP a răspuns (pentru BogdanelululTheGodfather):

Prietene, daca vrei sa demonstrezi ceva, demonstreaza.

Astept orice argument in sprijinul definirii zeului tau.

Sper sa fie unul ştiinţific sau macar logic.

Sustii ca sunt nebun. Te rog cat se poate de respectos,
combate fiecare mesaj lasat de mine,
demonstreaza ca gresesc.

In caz contrar esti doar un ametit care se baga in seama.

Astept.

| BogdanelululTheGodfather a răspuns (pentru mihaitaLGP):

Asteapta.

| BogdanelululTheGodfather a răspuns (pentru mihaitaLGP):

Spune cine s-a bagat in seama? Arata raspunsul tau la care eu am comentat fara sens.

| mihaitaLGP a răspuns (pentru BogdanelululTheGodfather):

Ce sens?

Prietene pe viitor daca nu iti poti demonstra si justifica actiunile, stai linistit.
Sunt lamurit.

Nu te mai obosii sa imi raspunzi ca nu iti voi mai raspunde.

| BogdanelululTheGodfather a răspuns (pentru mihaitaLGP):

Multumesc ca m-ai iritat.
Uite ca-ti contrazic toate afirmatiile:
-animalele nu gandesc: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ivan_Pavlov
"Daca nu existau biserici (si nici alte religii), ce sanse sunt sa mai fi crezut acum in zei (fie ei si abstracti)?" - toti oamenii de pe lumea asta (triburi din Africa, pauasi, pigmei) au cate o religie, daca nu existau biserici, era aproape imposibil sa nu crezi ca exista ceva, constientizarea unui Dumnezeu exista in fiecare dintre noi. Sunt sigur ca si tu ti-ai pus intrebarea: "Chiar nu exista?".

Evolutia este doar prezumtiva - google:gandacul bombardier.

"Astronomii au calculat că universul s-a format cu 13, 73 miliarde de ani în urmă"- nu au calculat, s-au luat dupa varsta celor mai batrane stele, insa nu sunt siguri ca asa este.

"Universul este infinit în spațiu și se presupune că are un final în timp." - gresit si din punct de vedere stiintific- Universul se extinde.

"Astronomii cred că în prima fracțiune de secundă de după explozie, universul s-a extins în proporții de milioane de ori mai mari decât starea inițială, iar în următoarea fracțiune de secundă extinderea a devenit mai înceată, acesta răcindu-se și lăsând loc particulelor de materie să se formeze. Când universul a ajuns la prima sa secundă de existență, se presupune că atunci s-au format protonii, iar in următoarele 1.000 de secunde a urmat era nucleosintezei, era în care s-au format nucleii de deuteriu și care este prezent in universul de acum. Tot in aceste 1.000 de secunde s-au format si unii nuclei de litiu, beriliu si heliu.
explozii de proporții numită Big Bang." - ce a explodat daca toate particulele subatomice s-au format dupa big-bang?

"In cativa ani o sa se demonstreze total ca Dumnezeu nu exista." - o religie de cateva mii de ani nu va niciodata desfiintata - crestinismul. Stiinta vine cu teorii in privinta formarii Universului, nimic nu s-a dovedit si nici nu se va dovedi vreodata.

| mihaitaLGP a răspuns (pentru BogdanelululTheGodfather):

Ba ma spargi de ras laughing.

Arata si mie unde Ivan Pavlov asta sustine ca animalele nu sunt forme de viata inteligente.
Oamenii s-au dovedit a fi cea mai dominanta specie de pe planeta, datorita comunicarii foarte bine dezvoltate si a gandirii critice. Asta nu inseamna insa ca animalele nu sunt forme de viata inteligente.


Delfinii: delfinii pot iubi oamenii la fel de mult cum oamenii pot iubi delfinii. Acest mamifer este incredibil de inteligent si comunicativ si se spune ca este al doilea cel mai inteligent mamifer de pe pamant, dupa om. Creierul unui delfin este de 4-5 ori mai mare decat cel al altor animale de aceeasi marime. Pe langa asta, delfinii au un neocortex foarte bine dezvoltat care ii ajuta sa proceseze emotiile, sa se recunoasca in oglinda si sa inteleaga concepte abstracte.


Ciorile: ciorile sunt atat de inteligente ca pana si oamenii pot sa invete una alta de la ele. Aceste pasari sunt descurcarete si pot transforma tot felul de obiecte in unelte folositoare pentru colectarea hranei din locuri dificile. Uimitor mai este si faptul ca au un respect mare pentru "seniorii" lor si sunt atente la acestia cand vor sa invete lucruri noi.

Sobolanii: Cu toate ca se numara printre cele mai detestate animale din lume, sobolanii sunt destul de inteligenti si descurcareti. Pe langa faptul ca sunt extrem de adaptabili, acestia pot aproape intodeauna sa gaseasca o cale de scapare, cand sunt prinsi undeva.
Descifreaza orice labirint, tot timpul gasesc varianta potrivita.


Albinele: Albinele le-au aratat oamenilor de stiinta ca stiu foarte bine natura si nu se pricep numai la a poleniza flori. Folosesc soarele pentru a se orienta, sunt punctuale, au abilitatea de a recunoaste culorile, sunetele si chiar si locuri exacte.


Cainii: Oamenii de stiinta descopera pe zi ce trece din ce in ce mai multe dovezi care sa ateste cat de inteligenti sunt cainii. Pana acum s-au dovedit a fi loiali, foarte buni comunicatori si au o memorie destul de buna, insa acum cercetatorii cred ca aceste animalute au capacitatea de a intelege punctul de vedere al altcuiva. In urma unor teste, cainii au mai demonstrat ca pot intelege concepte si pot forma perceptii reale aspura lucrurilor.


Elefantii: Elefantii sunt considerati ca fiind animale inteligente si eficiente, care pot folosi unelte, se ingrijesc singure si au fost sursa de inspiratie in robotica. Un nou brat robotic a fost modelat dupa trompa unui elefant – cu care acesta poate ridica obiecte. Elefantii isi mai folosesc trompa pentru a ridica obiecte cu care sa intimideze atacatorii, in situatia in care se simt amenintati. Creierul unui elefant cantareste aproximativ 5 kilograme.
Detin o memorie formidabila.


Bai baiatule, abtine-te pe viitor cand sustii ca animalele nu gandesc.
Deci bai iritatule, arata si mei unde Ivan Pavlov asta sustine ca animalele nu gandesc?



"Universul este infinit în spațiu și se presupune că are un final în timp." - gresit si din punct de vedere stiintific- Universul se extinde.

Bai iritatule, tu poti intelege sensul unei fraze?

Daca sustin ca este infinit in spatiu, normal ca se afla intr-o continua expansiune.
Universul se afla intr-o continua miscare, dar are un final in timp.
Indiferent cat de incet este acest proces, in concluzie este infinit doar in spatiu, nu si in timp.

Vorbesti despre evolutie, vrei sa vezi evolutie?



Vrei fosile care explică evoluția ta? Ia de-aici!


c. Fosilele de tranziție aparțin unor organisme care întrunesc caractere intermediare a două sau mai multe grupe sistematice și ocupă nodurile de evoluție din cadrul sistemelor naturale de clasificare. Ele dovedesc originea comună a grupelor respective.

Exemple de plante de tranziție:



Rhynia

Rhynia (silurian) - psilofite având tulpini aeriene cu sporangi; fac legătura între algele verzi marine și primele criptogame vasculare;
Pteridosperme (carbonifer și permian) - ferigi cu semințe, frunze mici asemănătoare coniferelor; fac legătura între ferigi și gimnosperme;
Cycadale și Beneditale (mezozoic) - ferigi heterospore; fac legătura între gimnosperme și angiosperme;




Exemple de animale de tranziție:


Archaeopteryx

Ichtyostega (devonian) - amfibian cu craniu de pește și membre dispuse lateral cu 5 degete (ca la amfibieni); face legătura între crossopterigieni și amfibieni;
Seymuria (carbonifer) - amfibian cu craniu de stegocefal și coloană vertebrală asemănătoare reptilelor primitive; face legătura între amfibieni și reptile primitive;
Reptile teromorfe (permian) - dinții diferențiați în incisivi și molari; face legătura între reptile și mamifere;
Archaeopteryx (jurasic) - din cauza trăsăturilor atât aviare cât și reptiliene, se consideră că face legătura dintre reptile și păsări


Mai vrei fosile de tranziție? Ia de-aici!


d. Fosilele vii sunt specii care trăiesc și astăzi. Ele au rămas aproape neschimbate pe parcursul unor lungi perioade geologice. Cel mai adesea sunt reprezentanți ai unor grupe dispărute (ex. Ginkgo biloba, Sequoia, Nautilus etc). Multe sunt considerate forme de tranziție (Latimeria, ornitorincul etc).











Latimeria chalumnae - pește crossopterigian, descoperit în 1938, în apropierea coastei de sud-este a Africii, pe fundul mării. Maxilarul are dentiție de pește răpitor; înotătoarele perechi cu care se deplasează pe fundul apelor au oase mici unite prin articulații; ele amintesc de membrele tetrapodelor, fiind considerați strămoșii acestora.

Ornitorincul este un mamifer, reprezentant al familiei Ornithorhynchidae a ordinului Monotremata, în a cărui alcătuire anatomică găsim o neobișnuită îmbinare de caractere, moștenite de la strămoșii reptilieni, altele amintind de păsări.

Monotremele sunt cele mai vechi și mai primitive mamifere actuale și fac legătura, din punct de vedere evolutiv, între reptile, păsări, și alte mamifere. Acest lucru e dovedit de următoarele caracteristici:

nu nasc pui vii, ci depun ouă, dar puii ieșiți din ouă sunt hrăniți cu laptele produs de glande mamare individuale ce se deschid separat pe o anumită parte a abdomenului. Astfel, ele se reproduc la fel ca reptilele, dar își hrănesc puii cu lapte, la fel ca mamiferele.
centura scapulară amintește de cea a reptilelor (osul coracoid este independent), iar cea pelviană, care leagă membrele posterioare de corp are, pe lângă cele trei oase obișnuite, și două oase marsupiale, articulate pe pubis.
deși sunt animale cu sânge cald, temperatura corpului lor variază în funcție de cea a mediului extern.
creierul lor diferă mult de cel reptilian, însă e mai primitiv ca al Plancetarelor, lipsind legăturile nervoase dintre cele două emisfere cerebrale.
Mai vrei fosile vii? Ia de-aici!


Despre fosile

Multe tranziții evolutive sunt documentate elegant prin serii de modificări graduale, mai mult sau mai puțin continue, de fosile intermediare. Unele, însă nu sunt, și acestea reprezintă vestitele "intervale". Michael Shermer a scos cu pertinență în evidență faptul că, chiar dacă descoperirea unei fosile noi umple un "interval", creaționiștii vor afirma că, acum, există de două ori mai multe intervale! Dar este complet ilogic să pretinzi o documentare completă a fiecărui pas al narațiunii, fie în evoluție, fie oriunde în domeniul științei. La fel de bine s-ar putea pretinde, înainte de a condamna pe cineva pentru o crimă, o redare cinematică completă a fiecărui pas al criminalului până la crima propriu-zisă, fără nici un cadru lipsă.

Numai o mică parte a corpurilor fosilizează, și suntem norocoși a avea și atâtea fosile intermediare câte avem. Deși am fi putut cu ușurință, să nu avem nici un fel de fosile, cu toate acestea, dovezile evoluției provenind din alte surse, precum genetica moleculară și distribuția geografică, ar fi fost deosebit de puternice.

Pe de altă parte, evoluția previzionează că, dacă o singură fosilă a apărut într-un strat geologic greșit, întreaga teorie va fi spulberată. Fiind întrebat cum ar putea fi dată peste cap evoluția, J. B. S. Haldane a mormăit un răspuns faimos: "Fosile de iepure în precambrian". Dar până în zilele noastre astfel de fosile anacronice nu au fost niciodată descoperite. Și am impresia că nici nu vor fi vreodată.
Dovezile anatomiei comparate

Anatomia comparată oferă numeroase exemple privind evoluţia vieţuitoarelor datorită: planului general de organizare a vieţuitoarelor, prezenţei organelor rudimentare, formelor actuale de tranziţie şi evoluţiei diferitelor sisteme de organe în seria vieţuitoarelor.

a. Planul unic de structură al unor vieţuitoare dovedeşte originea lor comună, dar şi evoluţia lor. De exemplu, toate angiospermele au rădăcină, tulpină, frunze, flori şi seminţe închise în fruct, iar organele sunt alcătuite, în general, din aceleaşi părţi ( floarea din caliciu, corolă, gineceu şi androceu, tulpina din epidermă, scoarță, cilindru central şi măduvă etc). Şi la vertebrate, diferitele sisteme de organe sunt alcătuite din aceleaşi părţi (sistemul nervos este format din encefal, măduva spinării şi nervi, iar la rândul lui encefalul este format din aceleaşi părţi principale etc)


. Evoluția encefalului la vertebrate (emisfere cerebrale, creier intermediar, creier mijlociu, creier mic, bulb rahidian)

Unitatea de structură poate fi observată şi când acelaşi organ de la diferite grupe de vieţuitoare îndeplineşte funcţii diferite. Exemplu, membrele anterioare ale vertebratelor, deşi au aceeaşi structură şi poziţie a oaselor în organism, pot îndeplini funcţii diferite. Astfel de organe se numesc organe omoloage ). Ele reprezintă un indiciu al înrudirii dintre diferite vieţuitoare (exemplu între mamifere, păsări şi reptile). Cu cât sunt mai asemănătoare organele omoloage, cu atât este mai mare gradul de rudenie dintre organismele respective. Deosebirile care apar sunt rezultatul adaptării la diferite medii de viaţă.

Organe omoloage (membre anterioare) la vertebrate: crocodil, porumbel, liliac, cârtiță, balenă, cal, om)

Evoluţia este susţinută şi de existenţa organelor analoage, care au formă asemămătoare şi îndeplinesc aceeaşi funcţie, dar au structură şi origine diferite. Ele aparţin unor vieţuitoare din clase diferite, dar care trăiesc în acelaşi mediu şi dovedesc asemănări de adaptare. Exemplele sunt numeroase: branhiile racului şi ale crapului, aripa unei insecte şi aripa unei păsări, înotătoarele peştilor şi paletele balenelor, ţepii de la porumbar (ramuri modificate) şi cei de la salcâm (frunze modificate) etc.



b. organele rudimentare sunt analoage cu organele unor animale înrudite însă au devenit inutile, fiind nefuncţionale. Aceste organe s-au consemnat ca "un document" ce atestă originea îndepărtată a speciei respective. Exemple:

ochiul pineal de la hatteria (Sphaenodon punctata) – şopârlă primitivă din Noua Zeelandă, care este funcţional; el există la reptilele mezozoice, stegocefali şi peştii placodermi; la păsările şi mamiferele actuale s-a transformat în glandă pineală;
păsările cu aripi reduse (struţ, pinguin, pasărea Kiwi);

şarpele de sticlă care este o şopârlă apodă;
pitonul şi balena care au rudimente de centură pelviană şi femur;
mamiferele rumegătoare care au patru degete, din care două reduse, călcând numai pe celelalte două;

c. formele intermediare care au fost deja amintite în prima parte a acestui articol. Ele se întâlnesc atât la plante (exemplu, Cycas, care are caractere între pteridofite şi gimnosperme), cât şi la animale (exemplu, monotremele cu caractere între reptile şi mamifere). Formele intermediare indică etape succesive din evoluţia vieţuitoarelor.


d. evoluţia diferitelor sisteme de organe de la forme simple la forme mai complexe se poate constata din numeroase exemple cum sunt:
la peşti inima este bicamerală şi circulaţia este simplă; la amfibieni este tricamerală şi circulaţia este incompletă; la reptile se schiţează despărţirea ventriculului; la păsări şi mamifere inima este tetracamerală, iar circulaţia este dublă şi completă;
la muşchi, tulpiniţa nu are vase conducătoare; la pteridofite în tulpină apar vasele lemnoase (traheide) şi liberiene; la plantele cu flori structura tulpinei este mult mai perfecţionată (apar traheele).



Dovezi embriologice

Din studiul stadiilor embrionare de dezvoltare a unei specii apar unele asemănări cu formele adulte ale altei specii cu organizare mai simplă. De aici s-a tras concluzia că stadiile de dezvoltare a unui individ reprezintă stadiile prin care a trecut specia căreia îi aparţine, în cursul dezvoltării sale istorice.

Pornind de la această concluzie, zoologul Ernst Haeckel (1834 1919) a formulat legea biogenetică fundamentală prin care se arată că ontogeneza (dezvoltarea individuală) este o recapitulare rapidă şi prescurtată a filogenezei (dezvoltarea istorică a speciei). Iată câteva exemple:

Embrionii vertebratelor superioare, în primele stadii de dezvoltare, au fante branhiale şi notocord ca peştii;
Embrionul uman seamănă în primele stadii cu orice embrion de vertebrat, iar mai târziu, cu embrionii altor mamifere (liliac, câine, iepure);
Larvele insectelor seamănă cu viermii inelaţi;
Mormolocul de broască, în primul stadiu de dezvoltare seamănă cu un peşte, având coadă, inimă bicamerală, şi fante branhiale; în al doilea stadiu seamănă cu urodelele primitive, având branhii externe etc.

Inima la embrionul uman are comunicare între atrii ca la reptile.
La animale, dovada de necontestat a legăturii lor filogenetice şi a evoluţiei este că în dezvoltarea lor trec prin stadiile de: morulă, blastulă şi gastrulă, iar diferitele organe iau naştere din foiţele embrionare în mod asemănător. La plante un exemplu este protonema, de la muşchiul de pământ care seamănă cu un firişor de algă verde, dovedind că muşchii îşi au originea în algele verzi.

Embriologia a lămurit şi originea unor paraziţi a căror structură şi morfologie au fost degenerate din cauza parazitismului (exemplu, Saculina, un crustaceu parazit pe crab, care se prezintă ca o masă albicioasă; cercetând larvele s-a constatat că ele sunt asemănătoare cu larva crustaceilor şi parcurg mai multe stadii, după care se fixează pe abdomenul crabului).



Dovezi biochimice

unitatea lumii vii se confirmă şi prin faptul că toate celulele au aceiaşi compoziţie chimică de bază. Cei 20 de aminoacizi din proteinele naturale sunt comuni pentru toate organele.
Există acelaşi mecanism de transfer al energiei în fiecare celulă în care intervine ATP-ul.
Funcţionează acelaşi mecanism de transfer al informaţiei genetice (ADN – ARN – proteine)
Sinteza proteinelor se face după acelaşi cod genetic. Prin studiul codonilor ce codifică anumiţi aminoacizi care vor forma proteine se pot stabili gradele de rudenie dintre diferitele organisme şi se pot construi arbori filogenetici.
Chiar şi proteinele caracteristice diferitelor specii se aseamănă între ele. Gradul de asemănare poate fi dovedit prin intermediul testului următor: dacă unui iepure îi este injectat sânge uman, în organismul lor se formează anticorpi. Recoltându-i sânge după un timp şi izolând serul care conţine acum anticorpi, dacă în ser se adaugă din nou sânge uman, proteinele umane străine sunt coagulate şi serul devine tulbure. Aceasta este denumită reacţie de precipitat. Dacă în serul sângelui de iepure este introdus sângele altor specii, gradul de tulburare scade cu atât mai mult cu cât speciile sunt mai puţin înrudite cu omul.
În prezent cercetarea "înrudirilor biochimice" prin prezenţa anumitor substanţe chimice în organism este de mare ajutor în clasificarea multor specii şi încadrarea lor taxonomică.


Recunoaste ca te depaseste subiectul. pe viitor abtine-te.

| mihaitaLGP a răspuns (pentru BogdanelululTheGodfather):

Ba ma spargi de ras laughing.

Arata si mie unde Ivan Pavlov asta sustine ca animalele nu sunt forme de viata inteligente.
Oamenii s-au dovedit a fi cea mai dominanta specie de pe planeta, datorita comunicarii foarte bine dezvoltate si a gandirii critice. Asta nu inseamna insa ca animalele nu sunt forme de viata inteligente.


Delfinii: delfinii pot iubi oamenii la fel de mult cum oamenii pot iubi delfinii. Acest mamifer este incredibil de inteligent si comunicativ si se spune ca este al doilea cel mai inteligent mamifer de pe pamant, dupa om. Creierul unui delfin este de 4-5 ori mai mare decat cel al altor animale de aceeasi marime. Pe langa asta, delfinii au un neocortex foarte bine dezvoltat care ii ajuta sa proceseze emotiile, sa se recunoasca in oglinda si sa inteleaga concepte abstracte.


Ciorile: ciorile sunt atat de inteligente ca pana si oamenii pot sa invete una alta de la ele. Aceste pasari sunt descurcarete si pot transforma tot felul de obiecte in unelte folositoare pentru colectarea hranei din locuri dificile. Uimitor mai este si faptul ca au un respect mare pentru "seniorii" lor si sunt atente la acestia cand vor sa invete lucruri noi.

Sobolanii: Cu toate ca se numara printre cele mai detestate animale din lume, sobolanii sunt destul de inteligenti si descurcareti. Pe langa faptul ca sunt extrem de adaptabili, acestia pot aproape intodeauna sa gaseasca o cale de scapare, cand sunt prinsi undeva.
Descifreaza orice labirint, tot timpul gasesc varianta potrivita.


Albinele: Albinele le-au aratat oamenilor de stiinta ca stiu foarte bine natura si nu se pricep numai la a poleniza flori. Folosesc soarele pentru a se orienta, sunt punctuale, au abilitatea de a recunoaste culorile, sunetele si chiar si locuri exacte.


Cainii: Oamenii de stiinta descopera pe zi ce trece din ce in ce mai multe dovezi care sa ateste cat de inteligenti sunt cainii. Pana acum s-au dovedit a fi loiali, foarte buni comunicatori si au o memorie destul de buna, insa acum cercetatorii cred ca aceste animalute au capacitatea de a intelege punctul de vedere al altcuiva. In urma unor teste, cainii au mai demonstrat ca pot intelege concepte si pot forma perceptii reale aspura lucrurilor.


Elefantii: Elefantii sunt considerati ca fiind animale inteligente si eficiente, care pot folosi unelte, se ingrijesc singure si au fost sursa de inspiratie in robotica. Un nou brat robotic a fost modelat dupa trompa unui elefant – cu care acesta poate ridica obiecte. Elefantii isi mai folosesc trompa pentru a ridica obiecte cu care sa intimideze atacatorii, in situatia in care se simt amenintati. Creierul unui elefant cantareste aproximativ 5 kilograme.
Detin o memorie formidabila.


Bai baiatule, abtine-te pe viitor cand sustii ca animalele nu gandesc.
Deci bai iritatule, arata si mei unde Ivan Pavlov asta sustine ca animalele nu gandesc?



"Universul este infinit în spațiu și se presupune că are un final în timp." - gresit si din punct de vedere stiintific- Universul se extinde.

Bai iritatule, tu poti intelege sensul unei fraze?

Daca sustin ca este infinit in spatiu, normal ca se afla intr-o continua expansiune.
Universul se afla intr-o continua miscare, dar are un final in timp.
Indiferent cat de incet este acest proces, in concluzie este infinit doar in spatiu, nu si in timp.

Vorbesti despre evolutie, vrei sa vezi evolutie?



Vrei fosile care explică evoluția ta? Ia de-aici!


c. Fosilele de tranziție aparțin unor organisme care întrunesc caractere intermediare a două sau mai multe grupe sistematice și ocupă nodurile de evoluție din cadrul sistemelor naturale de clasificare. Ele dovedesc originea comună a grupelor respective.

Exemple de plante de tranziție:



Rhynia

Rhynia (silurian) - psilofite având tulpini aeriene cu sporangi; fac legătura între algele verzi marine și primele criptogame vasculare;
Pteridosperme (carbonifer și permian) - ferigi cu semințe, frunze mici asemănătoare coniferelor; fac legătura între ferigi și gimnosperme;
Cycadale și Beneditale (mezozoic) - ferigi heterospore; fac legătura între gimnosperme și angiosperme;




Exemple de animale de tranziție:


Archaeopteryx

Ichtyostega (devonian) - amfibian cu craniu de pește și membre dispuse lateral cu 5 degete (ca la amfibieni); face legătura între crossopterigieni și amfibieni;
Seymuria (carbonifer) - amfibian cu craniu de stegocefal și coloană vertebrală asemănătoare reptilelor primitive; face legătura între amfibieni și reptile primitive;
Reptile teromorfe (permian) - dinții diferențiați în incisivi și molari; face legătura între reptile și mamifere;
Archaeopteryx (jurasic) - din cauza trăsăturilor atât aviare cât și reptiliene, se consideră că face legătura dintre reptile și păsări


Mai vrei fosile de tranziție? Ia de-aici!


d. Fosilele vii sunt specii care trăiesc și astăzi. Ele au rămas aproape neschimbate pe parcursul unor lungi perioade geologice. Cel mai adesea sunt reprezentanți ai unor grupe dispărute (ex. Ginkgo biloba, Sequoia, Nautilus etc). Multe sunt considerate forme de tranziție (Latimeria, ornitorincul etc).











Latimeria chalumnae - pește crossopterigian, descoperit în 1938, în apropierea coastei de sud-este a Africii, pe fundul mării. Maxilarul are dentiție de pește răpitor; înotătoarele perechi cu care se deplasează pe fundul apelor au oase mici unite prin articulații; ele amintesc de membrele tetrapodelor, fiind considerați strămoșii acestora.

Ornitorincul este un mamifer, reprezentant al familiei Ornithorhynchidae a ordinului Monotremata, în a cărui alcătuire anatomică găsim o neobișnuită îmbinare de caractere, moștenite de la strămoșii reptilieni, altele amintind de păsări.

Monotremele sunt cele mai vechi și mai primitive mamifere actuale și fac legătura, din punct de vedere evolutiv, între reptile, păsări, și alte mamifere. Acest lucru e dovedit de următoarele caracteristici:

nu nasc pui vii, ci depun ouă, dar puii ieșiți din ouă sunt hrăniți cu laptele produs de glande mamare individuale ce se deschid separat pe o anumită parte a abdomenului. Astfel, ele se reproduc la fel ca reptilele, dar își hrănesc puii cu lapte, la fel ca mamiferele.
centura scapulară amintește de cea a reptilelor (osul coracoid este independent), iar cea pelviană, care leagă membrele posterioare de corp are, pe lângă cele trei oase obișnuite, și două oase marsupiale, articulate pe pubis.
deși sunt animale cu sânge cald, temperatura corpului lor variază în funcție de cea a mediului extern.
creierul lor diferă mult de cel reptilian, însă e mai primitiv ca al Plancetarelor, lipsind legăturile nervoase dintre cele două emisfere cerebrale.
Mai vrei fosile vii? Ia de-aici!


Despre fosile

Multe tranziții evolutive sunt documentate elegant prin serii de modificări graduale, mai mult sau mai puțin continue, de fosile intermediare. Unele, însă nu sunt, și acestea reprezintă vestitele "intervale". Michael Shermer a scos cu pertinență în evidență faptul că, chiar dacă descoperirea unei fosile noi umple un "interval", creaționiștii vor afirma că, acum, există de două ori mai multe intervale! Dar este complet ilogic să pretinzi o documentare completă a fiecărui pas al narațiunii, fie în evoluție, fie oriunde în domeniul științei. La fel de bine s-ar putea pretinde, înainte de a condamna pe cineva pentru o crimă, o redare cinematică completă a fiecărui pas al criminalului până la crima propriu-zisă, fără nici un cadru lipsă.

Numai o mică parte a corpurilor fosilizează, și suntem norocoși a avea și atâtea fosile intermediare câte avem. Deși am fi putut cu ușurință, să nu avem nici un fel de fosile, cu toate acestea, dovezile evoluției provenind din alte surse, precum genetica moleculară și distribuția geografică, ar fi fost deosebit de puternice.

Pe de altă parte, evoluția previzionează că, dacă o singură fosilă a apărut într-un strat geologic greșit, întreaga teorie va fi spulberată. Fiind întrebat cum ar putea fi dată peste cap evoluția, J. B. S. Haldane a mormăit un răspuns faimos: "Fosile de iepure în precambrian". Dar până în zilele noastre astfel de fosile anacronice nu au fost niciodată descoperite. Și am impresia că nici nu vor fi vreodată.
Dovezile anatomiei comparate

Anatomia comparată oferă numeroase exemple privind evoluţia vieţuitoarelor datorită: planului general de organizare a vieţuitoarelor, prezenţei organelor rudimentare, formelor actuale de tranziţie şi evoluţiei diferitelor sisteme de organe în seria vieţuitoarelor.

a. Planul unic de structură al unor vieţuitoare dovedeşte originea lor comună, dar şi evoluţia lor. De exemplu, toate angiospermele au rădăcină, tulpină, frunze, flori şi seminţe închise în fruct, iar organele sunt alcătuite, în general, din aceleaşi părţi ( floarea din caliciu, corolă, gineceu şi androceu, tulpina din epidermă, scoarță, cilindru central şi măduvă etc). Şi la vertebrate, diferitele sisteme de organe sunt alcătuite din aceleaşi părţi (sistemul nervos este format din encefal, măduva spinării şi nervi, iar la rândul lui encefalul este format din aceleaşi părţi principale etc)


. Evoluția encefalului la vertebrate (emisfere cerebrale, creier intermediar, creier mijlociu, creier mic, bulb rahidian)

Unitatea de structură poate fi observată şi când acelaşi organ de la diferite grupe de vieţuitoare îndeplineşte funcţii diferite. Exemplu, membrele anterioare ale vertebratelor, deşi au aceeaşi structură şi poziţie a oaselor în organism, pot îndeplini funcţii diferite. Astfel de organe se numesc organe omoloage ). Ele reprezintă un indiciu al înrudirii dintre diferite vieţuitoare (exemplu între mamifere, păsări şi reptile). Cu cât sunt mai asemănătoare organele omoloage, cu atât este mai mare gradul de rudenie dintre organismele respective. Deosebirile care apar sunt rezultatul adaptării la diferite medii de viaţă.

Organe omoloage (membre anterioare) la vertebrate: crocodil, porumbel, liliac, cârtiță, balenă, cal, om)

Evoluţia este susţinută şi de existenţa organelor analoage, care au formă asemămătoare şi îndeplinesc aceeaşi funcţie, dar au structură şi origine diferite. Ele aparţin unor vieţuitoare din clase diferite, dar care trăiesc în acelaşi mediu şi dovedesc asemănări de adaptare. Exemplele sunt numeroase: branhiile racului şi ale crapului, aripa unei insecte şi aripa unei păsări, înotătoarele peştilor şi paletele balenelor, ţepii de la porumbar (ramuri modificate) şi cei de la salcâm (frunze modificate) etc.



b. organele rudimentare sunt analoage cu organele unor animale înrudite însă au devenit inutile, fiind nefuncţionale. Aceste organe s-au consemnat ca "un document" ce atestă originea îndepărtată a speciei respective. Exemple:

ochiul pineal de la hatteria (Sphaenodon punctata) – şopârlă primitivă din Noua Zeelandă, care este funcţional; el există la reptilele mezozoice, stegocefali şi peştii placodermi; la păsările şi mamiferele actuale s-a transformat în glandă pineală;
păsările cu aripi reduse (struţ, pinguin, pasărea Kiwi);

şarpele de sticlă care este o şopârlă apodă;
pitonul şi balena care au rudimente de centură pelviană şi femur;
mamiferele rumegătoare care au patru degete, din care două reduse, călcând numai pe celelalte două;

c. formele intermediare care au fost deja amintite în prima parte a acestui articol. Ele se întâlnesc atât la plante (exemplu, Cycas, care are caractere între pteridofite şi gimnosperme), cât şi la animale (exemplu, monotremele cu caractere între reptile şi mamifere). Formele intermediare indică etape succesive din evoluţia vieţuitoarelor.


d. evoluţia diferitelor sisteme de organe de la forme simple la forme mai complexe se poate constata din numeroase exemple cum sunt:
la peşti inima este bicamerală şi circulaţia este simplă; la amfibieni este tricamerală şi circulaţia este incompletă; la reptile se schiţează despărţirea ventriculului; la păsări şi mamifere inima este tetracamerală, iar circulaţia este dublă şi completă;
la muşchi, tulpiniţa nu are vase conducătoare; la pteridofite în tulpină apar vasele lemnoase (traheide) şi liberiene; la plantele cu flori structura tulpinei este mult mai perfecţionată (apar traheele).



Dovezi embriologice

Din studiul stadiilor embrionare de dezvoltare a unei specii apar unele asemănări cu formele adulte ale altei specii cu organizare mai simplă. De aici s-a tras concluzia că stadiile de dezvoltare a unui individ reprezintă stadiile prin care a trecut specia căreia îi aparţine, în cursul dezvoltării sale istorice.

Pornind de la această concluzie, zoologul Ernst Haeckel (1834 1919) a formulat legea biogenetică fundamentală prin care se arată că ontogeneza (dezvoltarea individuală) este o recapitulare rapidă şi prescurtată a filogenezei (dezvoltarea istorică a speciei). Iată câteva exemple:

Embrionii vertebratelor superioare, în primele stadii de dezvoltare, au fante branhiale şi notocord ca peştii;
Embrionul uman seamănă în primele stadii cu orice embrion de vertebrat, iar mai târziu, cu embrionii altor mamifere (liliac, câine, iepure);
Larvele insectelor seamănă cu viermii inelaţi;
Mormolocul de broască, în primul stadiu de dezvoltare seamănă cu un peşte, având coadă, inimă bicamerală, şi fante branhiale; în al doilea stadiu seamănă cu urodelele primitive, având branhii externe etc.

Inima la embrionul uman are comunicare între atrii ca la reptile.
La animale, dovada de necontestat a legăturii lor filogenetice şi a evoluţiei este că în dezvoltarea lor trec prin stadiile de: morulă, blastulă şi gastrulă, iar diferitele organe iau naştere din foiţele embrionare în mod asemănător. La plante un exemplu este protonema, de la muşchiul de pământ care seamănă cu un firişor de algă verde, dovedind că muşchii îşi au originea în algele verzi.

Embriologia a lămurit şi originea unor paraziţi a căror structură şi morfologie au fost degenerate din cauza parazitismului (exemplu, Saculina, un crustaceu parazit pe crab, care se prezintă ca o masă albicioasă; cercetând larvele s-a constatat că ele sunt asemănătoare cu larva crustaceilor şi parcurg mai multe stadii, după care se fixează pe abdomenul crabului).



Dovezi biochimice

unitatea lumii vii se confirmă şi prin faptul că toate celulele au aceiaşi compoziţie chimică de bază. Cei 20 de aminoacizi din proteinele naturale sunt comuni pentru toate organele.
Există acelaşi mecanism de transfer al energiei în fiecare celulă în care intervine ATP-ul.
Funcţionează acelaşi mecanism de transfer al informaţiei genetice (ADN – ARN – proteine)
Sinteza proteinelor se face după acelaşi cod genetic. Prin studiul codonilor ce codifică anumiţi aminoacizi care vor forma proteine se pot stabili gradele de rudenie dintre diferitele organisme şi se pot construi arbori filogenetici.
Chiar şi proteinele caracteristice diferitelor specii se aseamănă între ele. Gradul de asemănare poate fi dovedit prin intermediul testului următor: dacă unui iepure îi este injectat sânge uman, în organismul lor se formează anticorpi. Recoltându-i sânge după un timp şi izolând serul care conţine acum anticorpi, dacă în ser se adaugă din nou sânge uman, proteinele umane străine sunt coagulate şi serul devine tulbure. Aceasta este denumită reacţie de precipitat. Dacă în serul sângelui de iepure este introdus sângele altor specii, gradul de tulburare scade cu atât mai mult cu cât speciile sunt mai puţin înrudite cu omul.
În prezent cercetarea "înrudirilor biochimice" prin prezenţa anumitor substanţe chimice în organism este de mare ajutor în clasificarea multor specii şi încadrarea lor taxonomică.


Recunoaste ca te depaseste subiectul. pe viitor abtine-te.

| BogdanelululTheGodfather a răspuns (pentru mihaitaLGP):

Universul chiar esteinfinit? http://www.descopera.org/einstein-si-curbura-universului/
Ai spus ca albinele sunt inteligente, desi sunt doar insecte. Sigur inteligenta le caracterizeaza?
Legat de evolutie, ce se intampla cu gandacul bombardier?

| mihaitaLGP a răspuns (pentru BogdanelululTheGodfather):

Stai putin, o data sustii ca universul este infinit si se extinde, acum sustii ca este finit?


Afirmatia ta : "Gresit si din punct de vedere stiintific- Universul se extinde"

Pana la urma unde vrei sa ajungi ca nu inteleg?
Este alba sau este neagra?

Ce trebuie tu sa intelegi ca sunt multe teorii despre univers.
Universul este infinit doar in spatiu, materia se afla intr-o continua evolutie.
Dar aceasta evolutie va avea un final in timp, indiferent cat de lent este acest proces.
Deși la nivelul microuniversului s-ar putea ca timpul să curgă în ambele direcții.
Nu ai inteles din prima, nu stiu daca ve intelege acum.

Cum ziceam, omul este ceea mai inteligenta forma de viata dar asta nu inseamna ca este unica.

Animalele sunt forme de viata inteligente intr-o mai mare sau mai mica masura.
Daca sustii ca animalele nu gandesc, nu ai capacitatea sa aproximezi tot ce coexista simultan.

| BogdanelululTheGodfather a răspuns (pentru mihaitaLGP):

Extinderea universului este, de fapt, viteza cu care se departeaza galaxiile una de alta. Asta nu inseamna cu Universul este infinit.
http://cronicanecunoasterii.blogspot.ro/......ranta.html
Eu spun ca ce ne diferentiaza pe noi de animale este intrebarea "De ce?". Ele nu si-o pot pune, nu au ratiune. Si in Biblie se vorbeste despre animale curate si necurate, deci nu se spune nicaieri ca toate animalele sunt la fel. Ai spus ca albinele sunt inteligente, desi ele sunt nevertebrate, sunt cu mult inferioare mamiferelor, si totusi, spui ca sunt foarte inteligente. Nu te-ai gandit ca un anumit factor le dau aparenta inteligenta? De exemplu, daca iei un porumbel si il duci pe cealalta parte a lumii, el stie sa se intoarca acasa, desi nu a vazut drumul. Asta inseamna ca este inteligent?

| mihaitaLGP a răspuns (pentru BogdanelululTheGodfather):

Eu ce mama dracului incerc sa iti explic ca are un final in timp? Este infinit doar in spatiu, nu si in timp.
In concluzie este finit de timp.


Bai, tu compari isamana cu sarmaua, normal ca nu sunt la fel de inteligente ca noi, dar sunt forme de viata inteligente.

Adica daca eu te duc pe o alta parte a lumii tu stii sa te intorci inapoi?
Creca daca te las intr-o padure nu te mai intorci acasa, dar intr-un colt uitat de lume.
Deci nu esti forma de viata inteligenta?

Mama ce tampenii debitezi.


Cat despre treaba cu biblia, ma sparg de ras.

Da, zeul tau este functionar :)).

http://www.youtube.com/watch?v=Z1lzBE_1mHc&feature=related

| BogdanelululTheGodfather a răspuns (pentru mihaitaLGP):

Credeam ca gandesti logic. M-am inselat. Mai, Einstein! Exact! Esti o forma de viata inteligenta si nu stii sa te intorci acasa din parc, insa un porumbel poate. Asta inseamna ca el este superior din punct de vedere al inteligentei. Daca deschideai linkul, vedeai ca Universul este limitat si in timp, si in spatiu, Newton sustinea contrariul.
Spune-mi, daca vrei, ce muzica asculti?

| mihaitaLGP a răspuns (pentru BogdanelululTheGodfather):

Ia vezi, iti place laughing.

| mihaitaLGP a răspuns (pentru BogdanelululTheGodfather):

Eram doar ironic in legatura cu melodia.

Clipul in acest moment nu am timp sa ma uit si nici chef.

| mihaitaLGP a răspuns (pentru BogdanelululTheGodfather):

Stiu clipul respectiv.

Din punctul meu de vedere nimic nu este gresit atata timp cat nu atentezi la viata altora.
Crezi in ce vrei acolo linistit dar sa nu ma afecteze pe mine.

Dar nu ma pune sa sufar eu pentru tot felul de tampenii religioase intre religii.
Evreii conduc lumea, mai mult sau mai putin.


Cat despre muzica, repet inca o data ca eram ironic.
Daca vroiai sa vezi ce muzica ascult imi accesai profilul.

| BogdanelululTheGodfather a răspuns (pentru mihaitaLGP):

Esti ironic? Zau?
Kogalniceanu: "In Romania, cestiunea jidovilor nu este religioasa; ea este o cesetiune nationala si economica."

| mihaitaLGP a răspuns:

Religile sunt creatile unor minti bonlave pentru indoctrinarea si manipularea maselor.
Biserica ajuta substatial la conducerea lumii.

Nu exista doi autori, raul si binele, exista un singur autor. Acesta merge pe mai multe drumuri, aparent drumurile nu au legaturi intre ele dar totusi duc tot acolo.

Binele fara rau nu ar putea sa existe.
Daca ar exista numai bine, de ce te-ai mai teme?
Nu ar putea sa controleze, indoctrineze.
Totul a devenit un mediu de viata.

Daca mediu de viata este corespunzator, idei plantate in subconstient la varste fragede cand nu exista discernamant sau capacitate de intelegere zeul tau ajunge sa existe, intr-o masura mai mare sau mai mica.
Depinde cat de prielnic este mediul de viata.
Repet, totul a devenit un mediu de viata.

In acelasi timp, daca constientizezi ca in anumite puncte limita reactionezi mecanic, senzatia/sentimentul interpretat de subconstient in functie de propriile prejudecati, Dumnezeu ajunge sa existe doar ca mesaj.
Mesaj care trebuie inteles in toata amploarea lui.

Nu te gandii ca eu cred ca cineva la "ingropat" pe Dumnezeu in biserica si se foloseste de el.
Preotii sunt oameni simpli care prin urmarea unei scoli desavarsesc o "meserie".
Nu conteaza ca sunt devotati sau hoti, ei sunt persoanele cele mai rupte de realitate.
Constientizezi ca nu exista persoana mai potrivita in transmiterea unei stari emotionale decat persoana deja indoctrinata? Persoana care crede cu desavarsire?

Consider ca dovezile si argumentele in sprijinul ideii ca Dumnezeu exista sunt insuficiente si neconvingatoare.

Exista Dumnezeu doar la nivel de subconstient.
Cred ca ai cunostinte despre subconstient.
Subconstientul poate materializa orice gand.

Dumnezeu, nu il vad nici macar sinonim pentru existenta.
Indoctrinare si manipulare.

Asta ar insemna ca noi suntem forme de viata supreme, la scara universala contam cu adevarat si totul se termina cu noi.
Universul este infinit in spatiu si se afla intr-o continua miscare.
De ce ar construi cineva atat de mult pentru atata de putin?

Planete care se nasc si mor in timp ce noi socializam.
De ce Terra este mai deosebita?
Daca Terra explodeaza nu va avea loc nici un sfarsit, doar sfarsitul vietii pe care aceasta planeta o intretine.
Timpul tot asa va curge in infinitul univers si cu o planeta in minus, sau in plus.
Contam doar pentru noi ca rasa si neam.
La scara universala nu suntem mai deosebiti de o piatra.

Sa afirmam ca tot acest univers a fost creat pentru noi cred ca este gresit. Noi am fost creati in univers, din univers, noi suntem universul deoarece reprezentam o particica din intreg. Avem impresia de unicitate ca fiinte cu inteligenta superioara, tocmai deoarece nu am ajuns inca la nivelul la care sa putem intelege toate nivelurile de existenta care coexista simultan.

Nu exista pacat, nu exista rau, nu exista bine. Sunt doar "iluzii", vibratiile vietii, create pentru ca tu sa traiesti intre doua extreme, pentru manipulare.

Fiecare este liber sa urmeze un sistem de crezuri si adevaruri, sau sa nu urmeze nici unul. E liber sa fumeze sau sa faca sport. E liber sa vada viata in mod optimist sau pesimist si sa si-o schimbe in functie de adevarul pe care alege sa-l traiasca prin experienta a tot ceea ce exista acum.

"Dumnezeu" e de asemenea in fiecare din noi, si fiecare din noi. Toti creeam propriile realitati clipa de clipa prin alegerile facute si prin gandurile si actiunile noastre.

Tot si Toti suntem viata si "Dumnezeu" in cea mai perfecta stare a sa, exact asa cum e acum.

Constient sau inconstient la nivel de subconstient.

| GhuRtty1989 explică (pentru mihaitaLGP):

Nu exista rau, ci doar absenta binelui,... continua tu

| mihaitaLGP a răspuns (pentru GhuRtty1989):

Este o filosofie tampita si in acelasi timp o interpretare a subconstientului bazata pe o teorie religioasa.

Raul fara bine nu poate sa existe.
Daca ar exista numai bine, nu ar putea sa te controleze repet.

Este demonstrat ca animalele sunt contruite cam ca noi.
Deci detin partea spiritula.
Merg si ele in rai sau iad? laughing
Argumenteaza daca poti laughing.

Nu exista rai sau iad si nici spirit.

| GhuRtty1989 explică (pentru mihaitaLGP):

Faptul ca animalele au particularitati asemanatoare celor umane, nu arata decat faptul ca au acelasi creator. ele nu au ratiune, care sa le faca constiente de ceea ce fac, daca nu au constiinta nu pot sa mearga in rai sau rai. ce se intampla cu animalele dupa ce mor nu se stie, dar omul merge acolo unde si-a pregatit

| mihaitaLGP a răspuns (pentru GhuRtty1989):

Tampenie mai mare ca asta nu am auzit.

Animalele sunt "creatorui" care reactioneaza mecanic.

Animalele nu pot lua decizii, nu pot "alege" intre doua stari emotionale (la un nivel mai primitiv)? Eu iti spun ca da.

Cum nu detin ratiune?
Oare un pradator reactioneaza din instinct sau reactioneaza prin experienta care o acumuleaza pe parcursul vietii.
Leul cand ataca foloseste o strategie. Contrazice-ma ca nu este asa.
Deci detin ratiune?
Cand tu lovesti un animal, animalul respectiv te tine minte?
Deci detin constinta?
Cum se face ca un caine o data ce ii pui nume si raspunde?
Detine memorie in concluzie constientizeaza rational laughing?

Ti-am dat exemple tampite la o intrebare tampita.

Animalele din puncrul de vedere al inteligentei, le clasificam imediat dupa om.


Iar noi SUNTEM animale, facem parte din regnul animal, specia Homo Sapiens.
Omul e produsul evolutiei si caracteristicile nu i-au aparut deodata din lut.

Daca nu existau biserici (si nici alte religii), ce sanse sunt sa mai fi crezut acum in zei (fie ei si abstracti)?







| GhuRtty1989 explică (pentru mihaitaLGP):

Animalele detin memorie dar nu constiinta restul e doar instinct. toate aceste lucruri sunt dovedite, ilud=stratiile oferite sunt de proasta calitate, daca numai atat poti sa aduci atunci e grav. daca tu crezi ca esti animal treaba ta, eu cred ca omul este mult mai mult, esti la acelasi nivel de inteligenta cu Bergson(tot animal se credea si el), vezi sa nu incepi sa latri din instinct, a tu evoluezi azi latri maine imiti o pisica si asa mai departe, cine stie poate ajungi la stadiul de "leu". Dumnezeu nu sta intr-o Biserica, nu ti-ai pus niciodata intrebarea de ce crestinismul si iudaismul exista da atat de mult timp? daca oamenii acestia spuneau niste minciuni, atunci ar fi disparut, lucrurile evolueaza nu involueaza conform teoriei voastre.

| GhuRtty1989 explică:

Toti ateistii spun despre crestini ca au un dicton crede si nu cerceta!, ceea ce e gresit. dar ei ce motto au? oare ei nu se refera la ei atunci cand vorbes c despre altii?

| GhuRtty1989 explică:

Stiu dar ei nu stiu asta

| Luisan_Lincan_1996 a răspuns:

Tu la ce te referi la ateisti sau cum s-a format planeta?