| AvalohAlyn a întrebat:

Credeți în reîncarnare? De ce nu ne amintim viețile anterioare daca am fost tot noi adică sufletul nostru conform reincarnarii?

Răspuns Câştigător
| Mtoni a răspuns:

Am găsit mai multe motive pentru care nu ne amintim alte vieți.
1. Pentru că suntem ființe perfecte și uitând acest lucru putem avea experiențe mult mai convingătoare aici pe pământ.
2. Amintirea iubirii perfecte ne-ar face să tânjim mereu după acea stare de perfecțiune pe care am avut-o, am fi mereu triști și nu ne-am putea bucura de nimic în această viață.
3. Alții spun că nu ne amintim pentru că suntem la prima viață și nu am învățat încă să accesăm toate amintirile pe care sufletul le-a experimentat, sau am ales să uităm unele experiențe negative, traumatizante.

16 răspunsuri:
| halogen001 a răspuns:

Nu cred. Sufletul nu exista. De aceea nu exista nici incarnare. Sufletul e o inventie primitiva care sa explice functionarea omului vazut ca o marioneta comandata de suflet. Daca ar exista suflet independent de creier, atunci acel suflet nu ar fi afectat de boli, de accidente, de substante cum e alcoolul, omul nu ar avea pierderi de memorie si comportament diferit. Deci un asemenea suflet daca ar exista se vede ca nu conduce omul, nu furnizeaza omului informatii, deci nu ar avea nici o legatura cu omul. Daca exista suflet si nu are nici o legatura cu omul, atunci nu are de cat sa se reincarneze cat pofteste, ca e doar fantezie. Din cauza ca nu exista suflet nu exista nici reincarnare si nici viata vesnica. Omul e condus de creier. Daca omul a murit atunci si creierul nu mai finctioneaza. Se pierd toate informatiile si modul de gandire pe care-l avea omul respectiv. Nu mai are ce sa se reincarneze.

| DonEduardo a răspuns:

In reincarnare cred cu tarie. Nu ne putem anminti deoarece amintirile sunt in creier. Sufletul este constiinta, ceea ce te face sa stii ca exista gandurile si sentimentele tale.

| halogen001 a răspuns (pentru DonEduardo):

Constiinta de care zici nu are informatiile din creier. Tot constiinta asta nu iti aduce amintirile si nu te comanda cand esti beat, drogat, bolnav, accidentat, deci n-are nici o legatura cu omul. E o fantezie primitiva care sa explice functionarea omului. Realitatea e ca doar creierul face tot. Din moment ce constiinta nu are informatiile din creier si nu conduce omul inseamna ca nu are nici o treaba cu omul. E buna pentru prostirea naivilor creduli si nestiutori care nu gandesc.

| DonEduardo a răspuns (pentru halogen001):

Da, constiinta nu comanda, dar tu stii ca exista acele ganduri.

| halogen001 a răspuns (pentru DonEduardo):

Nu prea stii "acele ganduri", pentru ca acea constiinta nu-ti furnizeaza nici un fel de informatii. Acea constiinta de care vorbesti nici nu furnizeaza informatii, nici nu comanda ce sa faci, deci e cel mult pe post de observator și nu are nici o legatura cu omul. Nu ii influențează comportamentul și nu ii aduce nici o informație. Deci e ceva inutil omului in caz ca ar exista. Singurul rol al "conștiinței extracorporale", sufletului sau duhului nelegat de materie e doar prostirea omului credul si nestiutor care nu gandeste corect.

| halogen001 a răspuns (pentru DonEduardo):

Vietuitoarea care are capacitate mai mare de procesare a informatiilor si o capacitate mai mare de modelare imaginara a mediului pentru a se putea adpapta la el e firesc sa isi faca o imagine si despre propria persoana. Totul se petrece in creier. Nu e nevoie de un spiridus invizibil sau de entitati la fel de invizibile si existente in alte "dimensiuni". Realitatea ne arata adevarul si cum sta treaba. Povestile primitive. puerile si absurde inventate de oameni mincinosi pentru prostirea naivilor nu au nici o relevanță.

| DonEduardo a răspuns (pentru halogen001):

Atunci zi-mi cum functioneaza constiinta in detaliu, daca "realitatea ne arata adevarul".

| halogen001 a răspuns (pentru DonEduardo):

E simplu. Creierul deține informații, le procesează și trage concluzii, execută acțiuni. Acum se lucrează la inteligență artificială și se va ajunge și la conștiință. Nu e de preferat să se introducă, pentru că atunci roboțelul e mai greu de controlat, deci e normal să faci roboțelul să nu poată lua decizii la întâmplare. Chiar și selecția naturală a făcut să existe comenzi în viețuitoare care le împiedică să facă ce vor. Dacă vrei să iți ții respirația o oră nu poți și așa mai departe.
Realitatea ne arată ca acea "conștiință" nu exista în afara creierului.
Un om beat, drogat sau bolnav nu mai reacționează normal, deci nu e nici o conștiință în afara omului, că dacă exista atunci nu se îmbăta cu alcool, nu se accidenta în accident, nu se îmbolnăvea de boala, nu reacționa la medicamente și așa mai departe.

| DonEduardo a răspuns (pentru halogen001):

Pai, logic ca organul numit creier reactioneaza la tratamente, insa ce te face sa fii consient de ganduri? DE ce anumiti hormoni iti dau o stare negativa si altii poztiva?

| AvalohAlyn explică (pentru halogen001):

Constiinta omului nu a fost studiată destul, unii cercetători că dr.Sam Parnia cred că aceasta supraviețuiește morții fizice.Nu se știe nici măcar de ce avem conștiința si de unde a apărut, conștiința e mai complexă decat se credea. Cevcrezi despre hipnoza regresivă? Cum vad ei în conștiința lor făcând hipnoza regresivă evenimentele din viețile anterioare? Și cred că mulți psihologi fac hipnoza deci e științific.

| halogen001 a răspuns (pentru DonEduardo):

Exact ăsta e răspunsul la toate. Creierul face calculele la nivel chimic și ca urmare a trecerii curentului electric prin axonii nevilor, de aceea e influențat chimic, iar alterarea creierului sau a unor părți din creier face sa dispară sau să se modifice anumite comportamente, ceea ce arată că sursa informațiilor și a comenzilor e creierul, nu e în afara lui. Inventarea unei conștiințe în afara creierului și care nu face nimic, nu are nici o logică. Hormonii sunt substanțe chimice care comanda grupările de celule din corp să execute anumite sarcini necesare viețuitoarei. Roboțelul numit viețuitoare e rezultatul proprietăților materiei și evoluției în timp de milioane de ani prin selecție naturală, nu e creația unui zeu atotputernic, pentru că așa ceva e total lipsit de logică.
Un zeu atotputernic care poate face oricând orice și mai e și nemuritor în mod firesc nu are nevoie sa facă nimic, pentru ca nimic nu îl poate afecta el fiind atotputernic și nemuritor.
Apoi dacă tot face ceva, o face fără să aibă nevoie de acel ceva, pentru ca e atotputernic și nemuritor. Orice ar face și orice nu ar face nu îl poate afecta cu nimic.
Un zeu atotputernic și nemuritor nu are nimic de câștigat nici de la om, nici de la viruși, nici de la păduchi, deci nu ar face asemenea creaturi.
Atunci e clar că proprietățile materiei în anumite condiții pot duce la apariția vieții. Un zeu atotputernic, inteligent și nemuritor nu făcea viruși, purici și păduchi pentru că în mod firesc nu avea nevoie de așa ceva.
Un zeu care poate să creeze codul genetic nu poate fi atât de neștiutor să le spună oamenilor "aleși" că Pământul e plat și că Soarele se învârte în jurul Pământului. Deci cei care au inventat zeul au fost niște primitivi neștiutori care nu au vorbit cu nici un zeu, dar i-a dus mintea să inventeze povești cu care să-i prosteasca pe ceilalți. Așa sunt viețuitoarele. Orice viețuitoare face tot ce poate face pentru a trai, pentru a strânge resurse și pentru a se înmulți. Asta face și omul pentru că e doar o viețuitoare. Un leu mănâncă o căprioară. E ok? De ce nu. Orice viețuitoare face ce poate. Leul poate mânca căprioara și o mănâncă. Așa face și omul. Poate mânca o găină? Poate și o face. Dacă un om îl poate înșela pe altul și nu pățește nimic ce face? Evident că îl înșală și merge mai departe. Asta înseamnă să fii viețuitoare. Am avut războaie, inchiziție, sclavagism, religie. Ăsta e omul. O viețuitoare.
Zeul unde e? În cartea cu povești. Conștiința unde e? Tot acolo. De asta omul dacă se consideră inteligent, trebuie să gândească mai mult, mai bine, mai corect și să tină seama de realitate. Că inventează un șmecher o poveste e ok, dar dacă nu vine cu dovezi și cere credință, atunci clar avem de a face cu un mincinos. Cine vrea să îl creadă, e liber să o facă.

"Toţi oamenii care gândesc sunt atei." - Ernest Hemingway
"Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost." – Voltaire
"Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor mulţi şi pe isteţimea câtorva." - Stendhal
"Una din marile tragedii ale omenirii este că moralitatea a fost răpită de către religie." - Arthur C. Clarke
"Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească." - Arthur Schopenhauer
"Modul de a vedea, prin credinţă, este de a închide ochiul raţiunii." - Benjamin Franklin
"Puneţi la îndoială cu îndrăzneală până şi existenţa lui Dumnezeu pentru că, dacă ar fi unul, trebuie cu atât mai mult să fie de acord cu omagiul raţiunii decât al fricii oarbe." - Thomas Jefferson
"Proştii resping ceea ce văd dar nu ceea ce cred; înţelepţii resping ceea ce cred şi nu ceea ce văd." - Huangbo Xiyun
"E nevoie de religie pentru ca oameni buni să facă lucruri rele." - Steven Weinberg
"Cele mai groaznice şi cele mai crude crime pe care istoria le-a înregistrat au fost comise sub adăpostul religiei sau al altor motive la fel de nobile." - Mahatma Gandhi
"Ceea ce se afirmă fără dovezi poate fi respins fără dovezi" - Christopher Hitchens
"Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă" - Seneca cel Tânăr
"Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase" - Blaise Pascal
"Toate religiile sunt inventate de catre oameni." - Napoleon Bonaparte
"Religia este unul din motivele pentru care cei saraci nu ii omoara pe cei bogati" - Napoleon Bonaparte
"Religia este excelenta pentru a controla oamenii obisnuiti." - Napoleon Bonaparte
"Cel care nu vrea să gândească e bigot, cel care nu poate să gândească e prost, cel care nu îndrăzneşte să gândească e sclav." - William Drummond

| DonEduardo a răspuns (pentru halogen001):

Tu te-auzi vorbind? Dacă omul este doar un robot programat sa supraviețuiască, atunci cum explici faptul ca prieteni si-au dat viata unul pentru celalalt? Daca omul e programat doar sa supraviețuiască și sa se reproducă, atunci cum explici homosexualitatea?

| halogen001 a răspuns (pentru DonEduardo):

E normal ca omul să-și dea viata pentru un prieten. Oamenii se ajută și acționează nu numai pe baza instinctelor primare. Apare învățarea, acumularea de cunoștințe. Omul are creier în care sunt stocate informații și unde au loc raționamente. În urma raționamentului omul poate avea un comportament diferit de cel primar datorat instinctelor de conservare. Și animalele se apară unele pe altele. O haita de câini atacă dușmanul, chiar cu riscul dispariției unor exemplare. Asocierea indivizilor e și ea prezentă în codul genetic pentru că favorizează menținerea speciei.

Codul genetic suferă în timp modificări, mutații și de aceea întâlnim și homosexuali. Numărul homosexualilor e mai mic decât cel al heterosexualilor pentru că acționează selecția naturală. Indivizii care nu se pot înmulți, dispar cu tot cu codul genetic care nu respectă definiția vieții.

| DonEduardo a răspuns (pentru halogen001):

Ceea ce zici tu se contrazice cu ceea ce ai zis mai devreme. Ceea ce ai zis tu acum confirma ca omul poate mai mult decât supraviețuirea.

| halogen001 a răspuns (pentru DonEduardo):

Nu se contrazice. O viețuitoare poate fi mai complexă, codul genetic poate să conțină trăsături de comportament mai sofisticate. Chiar dacă moare el și supraviețuiește celălalt asta nu înseamnă existenta unei conștiințe în afara creierului. Creierul face totul în baza codului genetic și a procesului de învățare. Învățarea și rațiunea e un mod mai superior de adaptare la mediu a viețuitoarei. Nu avem ceva cu mult peste o viețuitoare obișnuită. Și alte animale au comportament asemănător care e generat tot de creier și de structura creierului care tine de codul genetic al viețuitoarei respective.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu cred deloc!
Sunt de părere că omul trăiește doar o dată și are un singur trup și suflet.