| IvanMihai a întrebat:

Karma în Buddhism

Karma (Kamma în Pali) = acţiune
Karma înseamnă cauză şi efect. Karma este o lege naturală.
Prin karma este înțeles un concept filosofic-religios, prin care fiecare acțiune - fizică sau spirituală - are în mod inevitabil o urmare.
Conform legii karma (o lege impersonală şi inflexibilă a Universului), în fiecare viaţă primim ceea ce merităm. Faptele noastre bune atrag după ele rezultate bune, iar faptele noastre rele atrag după ele rezultate rele, chiar de la o viaţă la alta.
Karma -legea care guvernează Universul se bazează pe stricta lege a condiționismului (Pratitya-samutpada) conform căreia din orice fenomen trebuie să rezulte un altul. Nu poţi avea un efect fără cauză (vechi principiu de fizică), dacă există o acţiune, există o reacţie.
Cauza trebuie să îşi aibă efectul, nimic nu poate împiedica sau restrânge acest lucru. Budiştii susţin că nu există excepţii la legea cauză-efect; fiinţele vin conform legii cauză-efect şi resping că există orice aspect arbitrar sau aleator.
Hinduismul susţine că noi suntem determinaţi de către kamma noastră, în timp ce buddhismul spune că suntem doar condiţionaţi de ea.
Toate lucrurile apar şi dispar datorită întâmplării simultane a cauzelor şi condiţiilor.
Conform buddhismului orice eveniment are o cauză: există un lanţ infinit de cauze!

Datorită faptului că orice eveniment are o cauză, Universul este văzut interdependent şi interconectat, şi toate lucrurile care sosesc sunt legate de alte lucruri, un concept cunoscut ca origine dependentă. Nimic în lume nu există separat, de sine stătător, totul este in legătură cu altceva.

Ce părere aveţi despre asta?

9 răspunsuri:
| Gizăz a răspuns:

O filosofie ca oricare alta. Chiar sănătoasă dacă e interpretată cum trebuie şi nu înţelegi din ea ce vrei. Mult peste gunoaiele promovate p-aici.

| Mădă0611 a răspuns:

Basme. laughing
Sa inteleg ca e asa: ma arunca cineva in lumea asta, n-am experienta, gresesc, apoi trebuie sa platesc pentru ca nu mi-a explicat nu stiu cine nu stiu ce? Noroc ca natura e "sanatoasa la cap" si astfel nu exista suflet, ar fi cam naspa sa stiu ca m-au creat cine stie ce chestii cu un retard mintal peste limita.

| IvanMihai explică (pentru Mădă0611):

Ignoranţa este principala problemă conform Buddhismului
( neştiind natura realităţii şi luând-o greşit).
Cunoașterea sau înțelepciunea (prajñā) este singura care poate realiza desăvârșirea omului.

Faptele au inevitabil consecinţe, dar intenţia este cea care face diferența dintre "bine" și "rău".

| IvanMihai explică (pentru Mădă0611):

„Îndoieşte-te de toate. Găseşte-ţi propria lumină." — Buddha

@NoMickeyMouse:
"O lege universala ramane lege indiferent de pareri."
Totul este o chestiune de opinie personală!
Adevărul este relativ!

| Mădă0611 a răspuns (pentru IvanMihai):

"neştiind natura realităţii şi luând-o greşit" Pai cum iti dai seama ca vezi adevarul obiectiv si nu unul subiectiv?

"„Îndoieşte-te de toate. Găseşte-ţi propria lumină." — Buddha" crezand in nu stiu ce religii si filosofii, numai asta nu faci.

| IvanMihai explică (pentru Mădă0611):

"Pai cum iti dai seama ca vezi adevarul obiectiv si nu unul subiectiv? " Buddha spunea să cauţi adevărul înăuntrul tău. Ceea ce percepi şi experimentezi este tot ce ştii! -
Nu există nici o autoritate care poate releva adevărul.

"crezand in nu stiu ce religii si filosofii, numai asta nu faci."
Cred că toate religiile conţin un sâmbure de adevăr.

| Mădă0611 a răspuns (pentru IvanMihai):

Inauntru, acel ceva care ma raporteaza la alte persoane si ma face sa ma inteleg, sa ma cunosc, e empatia, dar si ea e subiectiva, de exemplu ma contraziceam cu cineva pe eutanasierea cainilor fara stapan, eu fiind pro. Pai ei nu isi pot "castiga painea", daca vaneaza fac pagube, deci nu-i bine, asa ca sufera, de foame, de frig, de sete, de cald, mai iau si bataie, mi se pare un lucru de bun simt sa moara fara durere decat sa sufere si poate sa moara in chinuri. Poate e bine ca ii scutesc, dar daca au de invatat vreo lectie in viata asta, trebuie s-o ia de la capat ca au pierdut sansa din cauza bunatatii mele.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O lege universala ramane lege indiferent de pareri.

| AdrianDihoricescu a răspuns:

Bun, si care-i prima cauza?