| Goddessss a întrebat:

Am o problema.
De 2 săptămâni ma durea măseaua când mâncam dulce sau beam apa rece, așadar azi am descoperit ca am avut practic o carie.
Dentistul mi-a astupat-o, dar problema e alta.
Când mănânc sau beau apa, iarăși ma doare.
Ce as putea face?
Efectiv nici nu știu cum sa-i zic, ținând cont ca chiar a lucrat la ea si nu înțeleg de ce se mai întâmplă asta.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
25 răspunsuri:
| Drimmero a răspuns:

Daca ti-a facut obturatie de canal e normal sa te doara o perioada, nu trece instant durerea, te va sacai cateva zile, asta in conditiile in care ti-a facut corect obturarea, adica n-ai de ce sa-ti faci griji. Ar mai fi o cauza faptul ca nu ti-a curatat bine dar nu prea cred ca fac dentistii gafe de genul. Ii dai mesaj si ii spui ca te doare maseaua la care ti-a lucrat, o sa iti spuna ce sa faci, aici nimeni nu stie ce sa-ti spuna.

Legat de spalatul de 4-5 ori pe zi, nu e ok sa faci asta, iti distrugi smaltul si nu te scapa de bacterii, daca nu te speli corect degeaba o faci, de 2 ori e indicat, tehnica de spalare reprezinta rezultatul, pasta e doar pentru revigorare, adica poti curata dintii si cu periuta ''goala'', asta asa ca un exemplu )))

| NLS a răspuns:

Cat de adanca a fost caria?
Daca a ajuns cumva sa fie descoperit nervul, e clar de ce te doare.
Spune-i cat mai repede, nu e vorba neaparat ca a gresit; chiar daca a intrebat daca doare, erai sub anestezie banuiesc.
Daca durerea persista, cel mai probabil va trebui neutralizat nervul, in termeni populari "scos" sau "omorit".
Asta stabileste el, restul ce ne dam noi cu parerea pe aici sunt doar presupuneri.

| raMLesS a răspuns:

Pai daca ti-a astupat-o laughing fara sa-ti curete zona cariata, ai pierdut timpul degeaba... Intotdeauna se indeparteaza zona afectata si apoi se astupa pentru ca in caz contrar caria o sa progreseze.

| Goddessss explică (pentru raMLesS):

Bine, înțelegi tu ce am vrut. mereu căutați nod in papura. logic ca o curățat o

| raMLesS a răspuns (pentru Goddessss):

Data viitoare mai spala-te si tu pe dinti ca nu strica.
De 2 ori pe zi e suficient sa scapi de probleme.

| Goddessss explică (pentru raMLesS):

Bai deșteptule, nu știu cum să - ti zic dar eu ma spăl de 4 ori pe zi.
iti vine a crede? eu zic ca nu.
eu zic ca dacă ești atâta de frustrat sa ma lași pe mine in pace

| raMLesS a răspuns (pentru Goddessss):

"Bai deșteptule, nu știu cum să - ti zic dar eu ma spăl de 4 ori pe zi."
De 4 ori pe zi? laughing Degeaba daca nu o faci cum trebuie, si in primul rand asta este supraperiaj, mai ales daca o faci agresiv.
Daca te-ai spala cum trebuie pe dinti, cariile ar fi inexistente, astea apar din cauza placii bacteriene.
Periajul de mai mult de trei ori pe zi, și pentru o perioadă de timp mai îndelungată, poate distruge smalțul dinților (țesutul cel mai dur al dintelui care acoperă, în totalitate, coroana dentară) și poate deteriora gingiile. Odată distrus smalţul, dintele este predispus la carii.
De ce as fi frustrat? peste 50% din romani nu se spala pe dinti.

| Goddessss explică (pentru raMLesS):

1)Gata am avut si eu o carie in toată viața mea si vine unul și se ia aici de mine pe internet. cool.
pur si simplu era o carie care nu am știut aparent ca o am, nu simțeam nimic până acum o lună, si aceasta s-a extins si era logic sa ajungă la o situație mai '' gravă ''.
2)ce mi păsă mie ce fac alții? nu o fac pe sănătatea mea si cu părere de rău, sunt mult mai mulți decât ziceai tu acolo.
3)Nu consider absolut deloc ca este supraperiaj. Eu nu stau cu gura împuțită, de dimineață până seara ca să ma spăl a doua oară pe dinți.

| raMLesS a răspuns (pentru Goddessss):

"Nu consider absolut deloc ca este supraperiaj. Eu nu stau cu gura împuțită, de dimineață până seara ca să ma spăl a doua oară pe dinți."
Nu conteaza ce consideri tu, conteaza ce spune stiinta.
Asta e deja ocd.

| raMLesS a răspuns (pentru Goddessss):

"Gata am avut si eu o carie in toată viața mea si vine unul și se ia aici de mine pe internet. cool." pentru ca nu ai fost la dentist, de-aia. La dentist mergi de cateva ori pe an pentru detartraj, nu poti de una singura sa-ti cureti complet dintii.
Eu de ce nu am avut carii in viata mea?

| Goddessss explică (pentru raMLesS):

Bine, am greșit.
normal ca trebuia sa merg mai des, normal se merge din 6 in 6 luni la dentist pentru un control.
dar motivul pentru care nu m-am dus era acela ca din moment ce n aveam nimic, am zis ca nu trebuie. uite ca ma inșelasem.

| Goddessss explică (pentru raMLesS):

Nu știu dacă e ocd, dar uneori ma spălam si de 5 ori pe zi.
pur si simplu nu suportam sa nu fac asta.
acum o fac de 3 sau de 4, dar de 3 ori cel mai des.

| raMLesS a răspuns (pentru Goddessss):

Conteaza modul in care te speli, daca o faci gresit si mai ales agresiv, dauneaza dintelui, in special gingiei. Uita-te sa vezi cum te speli corect pe dinti.
Pentru faptul ca te-am facut sa intelegi cum sa-ti pastrezi dintii in gura in viitor, consider ca merit o funda!

| Goddessss explică (pentru raMLesS):

Rar dau funde

| raMLesS a răspuns (pentru Goddessss):

Stiu asta, dar simt ca s-a creat o legatura intre noi, ceea ma face sa cred ca sunt unul dintre acei useri norocoşi caruia ii dai funda.

| Drimmero a răspuns (pentru raMLesS):

Fals, cariile apar indiferent de ce ai face, oricat te-ai spala si oricat de bine o faci, unele persoane sunt predispuse la carii, alimentatia e de vina pentru carii, daca mananci multe dulciuri, cartofi, sucurile acidulate, dar zaharul in special favorizeaza aparitia lor, un om nu elimina 100% bacteriile patogene niciodata din gura cand se spala, placa bacteriana se formeaza continuu pe dinti, asta ti-o spune orice dentist, ai fi dat o informatie corecta daca ai fi spus ca tartrul apare cand nu te speli pe dinti, nicidecum cariile care sunt 2 lucruri total diferite, formate de bacterii diferite.

| raMLesS a răspuns (pentru Drimmero):

"alimentatia e de vina pentru carii, daca mananci multe dulciuri, cartofi, sucurile acidulate, dar zaharul in special favorizeaza aparitia lor, un om nu elimina 100% bacteriile patogene niciodata din gura cand se spala, placa bacteriana se formeaza continuu pe dinti" nu le elimina in veci complet, pentru ca apar in fiecare secunda, dar le indeparteaza, facand asta zilnic, de 2-3 ori pe zi, o sa incetineasca procesul de formare al cariilor cu mult... poti sa treci de 25 de ani si sa n-ai nici o carie, mai ales daca mergi si la dentist.

| Drimmero a răspuns (pentru raMLesS):

Incetinesc dar tot nu ai cum sa previi 100% cariile, deci tot vor aparea daca ai ghinion. Ca sa nu apara cariile ar trebui sa te speli non-stop pe dinti, pe o parte te scapa de carii, pe alta parte iti distrugi dintii, deci oricum ai da-o tot de probleme dai. O buna igiena orala si mers regulat la dentist te scapa de probleme, asta in teorie ca in practica nu sunt multi care fac asta, din pacate. Ar trebui acordata o atentie mult mai mare dintilor care sunt cei mai importanti, de ei depinzi pentru a manca iar de acolo au loc multe procese ale organismului si asa mai departe.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Caria nu se astupa ci se curata si daca te doare inseamna ca a ajuns caria deja la pulpa (adica nerv) si va continua sa sape si mai mult pana devine foarte dureros si insuportabil.
Pentru asta se face tratament de canal (adica extras nerv) si plombare.
Iti recomand mai intai sa faci o radiografie dentara pentru a vedea exact cat a avansat caria.
Apoi mergi la un dentist priceput.
Am avut o situatie identica cu a ta cu un molar, durere la rece/dulce sau cand intra mancare.

| Goddessss explică (pentru anonim_4396):

Da nu am formulat eu bine m
mersi de sfat

| gigite a răspuns:

O (un inceput) carie, se trateaza in 2-3 sedinte, nu in 25 min. "astuparea" acesteia.

| Goddessss explică (pentru gigite):

Serios?

| gigite a răspuns (pentru Goddessss):

Da, iti poate confirma si altii ce au trecut prin aceasta sedinta, sau care au efectuat alte asemenea lucrari dentare. Iti doresc sa-ti treaca durerile ca sa fie bine!

| Irinelp a răspuns:

Nu este nimic de făcut, și eu am făcut la fel o reparație la o măsea cariată și după câteva luni mă doare din când în când, am mers din nou la dentist și mi-a făcut o radiografie bucală și aparatul arată că totul este în regulă așa că dentistul mi-a spus că deocamdată nu poate face nimic. Eu locuiesc în Franța și tot aici am fost la dentist deci nu contează că ești în România sau nu dentistul spune același lucru.

| AndreiHcK a răspuns:

Trebuie sa anunti din nou medicul dentist. Ceva nu a facut bine. Toata lumea greseste, asa ca transmite-i pur si simplu ca simptomele persista/ au reaparut