| Matematicafmm a întrebat:

Salut.Am o intrebare legata de sport.Am 15 ani si vreau sa ma apuc de sala.Dar am cateva nelamuriri.Prima ar fi ca eu am 1. 84cm si 81 kg, sunt putin grasut la picioare, si as vrea sa stiu daca ma apuc de sala voi putea sa slabesc si sa fac si muschi in acelasi timp? Doar la picioare am mai multa grasime.Si al doilea lucru ar fi, cu proteinele, am inteles ca ar trebui sa mananc undeva la 2-3 grame de protenina per kg,ca sa imi pastrez masa musculara si pentru o ardere mai eficienta a caloriilor.Dar nu prea stiu cum sa imi iau atata proteina din alimentatie, si nu prea as vrea sa iau suplimente, imi puteti spune niste exemple de mese pe care as putea sa le mananc pe parcursul unei saptamani? Multumesc anticipat.

Răspuns Apreciat de Editori
| AnastasiaK a răspuns:

Da, o sa pui putina masa musculara chiar daca vei fi in deficit caloric datorita faptului ca esti la inceput. Asta nu va functiona mereu, insa. In general alegi, ori pui masa musculara ori faci definire si le ciclezi, dar nu amandoua in acelasi timp.

2g de proteine pe kg sunt suficiente, nu e necesar sa tintesti spre 3g. Proteinele le iei in general din carne, oua, lactate. Astea mi se par cele mai simple surse, dar sunt multe alimente cu continut bogat de proteine (cauta pe google), deci te descurci si daca esti vegan (presupun ca nu e cazul daca nu ai precizat).

2 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"sunt putin grasut la picioare, si as vrea sa stiu daca..."

cheia se numește jogging

| AnastasiaK a răspuns (pentru sierra1):

Cheia este sala de forta si antrenamentele HIIT. Daca te intereseaza strict aspectul, joggingul e aproape inutil.

| sierra1 a răspuns (pentru AnastasiaK):

"joggingul e aproape inutil"

ce vorbești colega? la cinșpe ani pune in balanță pe de o parte
- jogging, mișcare in aer liber, alimentație sănătoasă naturală
pe de alta
- sală, protenine per kg, suplimente, program HIIT (?!)

și vezi ce iese după vreo câțiva ani.

Sănătate, că avem nevoie!

| AnastasiaK a răspuns (pentru sierra1):

Ce vorbesc? Cam ceea ce am invatat in vreo 15 ani de sport si peste 5 de documentare in domeniu. Pentru aspect jogging-ul e aproape inutil, imi mentin afirmatia. E exercitiu cardio de intensitate scazuta, deci daca scopul este arderea grasimii, joggingul pierde clar in fata unui antrenament HIIT (cauta daca nu stii ce e). De asemenea, fiind cardio, nu-ti dezvolta masa musculara. Deci, pentru masa musculara nu e bun, pentru definire exista alternative mai bune. Concluzia: pentru aspect e aproape inutil.

Acum, de ce sa compar alimentatia sanatoasa cu proteinele per kg si cu suplimentele? laughing Ti se pare ca se exclud sau ce? Chiar si fara sa faci sport ai nevoie de o anumita cantitate de proteine per kg. Ca tu nu stii asta sau nu o calculezi, e altceva.

| sierra1 a răspuns (pentru AnastasiaK):

La cinșpe ani: definire, cardio, masă musculară și alte alea-alea?!

ok, mai vorbim peste câțiva ani (asta dacă nu cumva o să-ți fie jenă să ieși in lume)

| AnastasiaK a răspuns (pentru sierra1):

Cam pe la 15 ani si-au inceput multi bodybuilderi faimosi activitatea. Ti se pare ca lui Arnold Schwarzenegger (carea arata mai bine la varsta lui decat MULTI tineri) ii e rusine sa iasa in lume? Se vede ca esti pe langa subiect, mai bine spune-mi ca vorbim peste cativa ani cand te mai documentezi si tu laughing

| sierra1 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Am inteles - argumentul tău forte e Arnold. Subțire și clasic de prost ales. În acest caz:
- imi dau seama ce feminină arăți
- dacă nu ai apărut in vreun film până acum, nu mai apari in VECI
- poftă mare la steroizi si suplimente

| AnastasiaK a răspuns (pentru sierra1):

Nu, argumentele mele au fost prezentate in raspunsurile anterioare (prezentate, nu explicate pentru toti nestiutorii, imi pare rau). Arnold si TOTI bodybuilderii sunt doar exemple. Ai venit cu un alt raspuns de toata jena, felicitari!

| Cosmin86 a răspuns (pentru sierra1):

Daca nu stii NIMIC, nu-ti mai da cu parerea. Si poti sa vezi in poza cum arata, ca fapt divers, daca te duce capul sa dai click pe poza de profil.

| sierra1 a răspuns (pentru Cosmin86):

"poti sa vezi in poza... daca te duce capul sa dai click pe poza de profil."

deci dacă tu ai pe poza de profil un leu modificat genetic, trebuie să înțeleg că asta ești tu?

și cine zici că ești tu Cosminele să afirmi că cineva știe sau nu stie ceva? Vreun guru neîțeles, vreun geniu de seară care le știe pe toate? Mă lași?

| Cosmin86 a răspuns (pentru sierra1):

Nu chiar, un guru sau un "geniu" imi cere sfatul. Mai documenteaza-te despre mine inainte sa comentezi.

| Kerre a răspuns:

Sa incepem cu inceputul:
1. Nu, este imposibil sa pui muschi si sa slabesti in acelasi timp, slabesti cand esti intr-un deficit caloric, si pui muschi cand esti intr-un surplus caloric, deci: daca esti intr-un surplus caloric te ingrasi, daca esti intr-un deficit caloric slabesti.
2. Sa iei o cantitate de proteina mare doar din alimentatie este aproape imposibil (daca ai o cantitate mare), de asta sau creat SUPLIMENTELE, ca sa iti completezi necesarul proteic in caz ca nu il iei din alimentatie. Suplimentele sunt doar proteine extrase din mancare, deci ele sunt mancare nu sunt "steroizi" cum ziceau unii sau ceva "prafuri" care te umfla etc, le poti consuma fara frica ca nu aduc nici o problema.