| Aurelian12345 a întrebat:

Saptamana trecuta am facut analize pentru testsoteron si mi-a iesit 17, 5 nmol/L. Tinanad cont ca fac si culturism nu este putin mai ales la 22 ani? Am un amic de 24 ani care si-a facut si el analizele si a avut 28, 17nmol/L si nu a mai mers la sala de cateva luni bune.De asta sunt ingrijorat, ar trebui sa merg la medic cu analiza?

Răspuns Apreciat de Editori
andreia67
| andreia67 a răspuns:

Dupa siteul Synevo valorile de referinta pentru un adult sunt intre 9.9-27.8 nmol/L deci valoarea ta e perfect normala. Transformand in ng/dL cu care sunt mai obisnuita vine 504 ng/dL respectiv 811, 3 ng/dL.
Ai dreptate, nu e foarte mare dar este normala si daca nu ai nicio problema de sanatate sfatul meu e sa lasi lucrurile asa. Iti spun din proprie experienta ca nivelurile hormonale pot fluctua mult chiar fara niciun tratament.

1 răspuns:
| BuLaNNNeL a răspuns:

Consumi grasimi? Cate? Picioare bagi calumea sau asa "in scârbă"? Îndreptări, faci? Genuflexiunile si îndreptările sunt dovedite pentru marirea nivelului de testosteron, deci nu neglija picioarele. Plus ca suntem diferiți, iar asta spune destule. Cum spune si andreia67, esti in standarde. Antreneaza-te bine, mănâncă corect, dormi (foarte important) si mai repeta-le după 1 an. Dar totusi, daca te simti bine si mai ales "gigel" e blană când e chemat la datorie nu trebuie sa te îngrijorezi.

| cosmin986522 a răspuns (pentru BuLaNNNeL):

Nu cred ca trebuie sa se ingrijoreze dar tinand cont ca are 22 ani e o valoare mica totusi, pai daca acum are 17, 5nmol la 35-40 ani cat o sa mai aiba? di nce am auzit testosteronul e si genetic, daca e adevarat sau nu... nu stiu sigur, trebuie intrebat un doctor

| andreia67 a răspuns (pentru cosmin986522):

Sunt foarte multe discutii pe net asupra nivelurilor optime, normale, etc. Americanii sustin ca exista barbati cu nivel natural de testosteron ce poate ajunge pana la 1100 ng/dL in timp ce majoritatea laboratoarelor de la noi dau ca limita superioara intre 720 si 800 ng/dL. Unele surse spun ca barbatii tineri (sub 40 de ani) pot avea simptome de testosteron scazut chiar incepand de la 500 ng/dL in jos si aproape sigur de la 400 ng/dL in jos. Un studiu spunea ca barbatii familisti, "de casa" au niveluri de 400-600, in timp ce intervalul urmarit in terapia de substitutie hormonala pentru barbatii trans este de 400-700. Deci 500 este un nivel bun indiferent de varsta daca nu exista nicio problema medicala, niciun simptom de testosteron scazut. Sursele spun ca intre 18-30 de ani valoarea e aproximativ constanta pe un maxim dupa care scade cu 1% anual. E mai putin important ce nivel va avea peste 15-20 de ani important e ca acum nivelul e normal si ca se simte bine asa. Oricum s-a constatat ca barbatii de azi au niveluri de testosteron mult mai mici, in medie, decat cei de acum 50-70 de ani.

| cosmin986522 a răspuns (pentru andreia67):

Acele simptome de nivel scazut pot fi si din alte cauze ca depresia, anemia etc iar legat ca barbatii de acum au mai putin testosteron decat cei de acum 50 ani nu am auzit si nici pe internet nu am gasit articol ceva.

| andreia67 a răspuns (pentru cosmin986522):

Uite cateva linkuri:
https://www.healio.com/......s-observed
http://fewl.io/testosterone-levels-in-men/
http://www.thebodywellusa.com/......worldwide/
http://www.thebodywellusa.com/......worldwide/
https://www.artofmanliness.com/2013/01/13/testosterone-week-intro/
Iar cat despre legatura cu depresia e un pic invers; nivelul scazut de testosteron determina depresia nu invers. Iar la femeile trans functioneaza exact pe dos: cum am inceput tratamentul hormonal cum mi-a disparut orice urma de depresie.

| cosmin986522 a răspuns (pentru andreia67):

Exact cum credeam, fumatul si obezitatea, de aici se trag astea. E si normal cand in ziua de azi vezi copiii de 12 ani cu tigarea in gura si stand toata ziua pe tableta, laptop si miscare deloc.