| sopranaCadaverica a întrebat:

Un vegetarian poate creste in masa musculara? Intreb pentru un amic de 36 de ani, ectomorf.

28 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Si vaca este vegetariană si ai vazut ce muschi are.

| aXy99 a răspuns (pentru darrio2007):

Asta pentru stomacul ei ca transforma celuloza in proteine.
Dar asta n-are de-a face cu faptul ca nu poti sa cresti in masa musculara daca esti vegetarian. Este foarte posibil.

| anonim_4396 a răspuns (pentru aXy99):

Pai și ficatul omului își poate produ ce singur proteinele, carnivorele au cei mai putini mușchi și energie, plus sunt cele mai puțin masive, lenevesc cel mai mult pentru că digerarea proteinelor costa energie spre deosebire de ierbivore.

| RAY a răspuns:

Ba da poate, proteinele vegetale cresc masa musculara daca faci culturism

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Iată câteva dintre sursele de top bogate în proteine :

Fasole marine (20 de grame pe cană)
Năut (7, 25 grame la 1/2 cană)
Lentile (13 grame pe cana)
Unt de arahide (8 grame pe lingura)
Migdale (16, 5 grame la 1/2 cană)
Quinoa (8 grame la 1 cană)
Edamame (8 grame pe jumătate de cană)
Noodles de soba (12 grame pe o porție de 3 uncii)
Spirulina (8 grame la 2 linguri)
Semințe de chia (2 grame pe lingură)
Semințe de cânepă (5 grame pe lingură)
Cartofi (8 grame pe porție)
Tofu (10 grame la 1/2 cană pentru tofu ferm)
Tempeh (15 grame la 1/2 cană)
Seitan (21 grame la 1/3 cana)

| doctorandus a răspuns:

Da, exista atleti olimpici vegani. E adevarat ca le trebuie nutritionist sa-i consilieze.

| Mosotti a răspuns:

Are nevoie de proteine complete, astea se gasesc in lactate, produse din lapte, cascaval, carne, auzisem ca si in soia dar nu-s sigur. Deci nu va creste.

Trebuie alimentatie echilibrata, iar la proteina completa 2-3 g/Kg corp ca sa creasca, asta neaparat, ca la un sedentar trebuie 1 g/Kg, el nici asa n-are.
Sa isi schimbe alimentatia aia dezechilibrata daca vrea sa creasca in masa. Plus ca va trebui sa mai ia in greutate, deci sa manance cu un 500 Kcal/zi mai mult decat arde, altfel de unde sa se dezvolte muschii aia? Nu e asa gata, vreau muschi si in rest nu. Odihna, antrement si alimentatia, astea conteaza f mult.

Antrenamentul de 3 ori pe saptamana cate o ora si doua grupe de muschi cum trebuie, este arhisuficient pentru urcarea masei musculare optim, se fac patru zile doar inainte de concurs daca e cazul. Deci nu este rau.

Ectomorfii pun greu masa ca nu mananca cat trebuie! Asta si daca mananca ce trebuie, nu mananca mai multe Kcal decat ard. Se satura cu mai putin si are impresia ca "mananca orice si oricat si nu pun". Ca se spune des ca ei pun greu masa, dar nu se explica ca lumea de ce. Se mananca ce trebuie si sanatos, si se mai mananca in plus cele 5-600 Kcal/zi, bagi acolo o ciocolata impartita in 3-4 doze peste zi ca nu se moare din asta, si daca nu iti vine, bagi. Ca nu se intampla nimic, face sa creasca in greutate lento adica in masa de fapt, am zis ciocolata ca e volum mic si ofera cele 500-550. Face sa creasca in masa de fapt ce mananca celelalte in special proteinele ca alea-s caramida de constructie a muschilor, dar trebuie energie in plus sa cresti ceva de pe corp!

Legumele si fructele nu au proteine complete, plus ca si asa au foarte putine.
Sa se duca la sala si sa intrebe pe aia de acolo ce sa faca, si ii zic ei, inclusiv aia cu kcal in plus ce si cum, eu am zis asa in mare.

| RoCkKiD a răspuns:

Evident ca poate doar ca e mai greu, nu din cauza ca proteeinele vegetale ar fi mai proaste ci din cauza ca ele nu-s prezente in fiecare leguma la fel ca in carne asa ca trebuie efort constient pentru a gati si manca anumite plante bogate in proteine.

In general vegetarienii trebuie sa fie mai atenti la dieta sa se asigure ca le intra in ea toti macronutrientii dar cu ceva cunostinte si putin efort poti face orice din dieta vegetariana.

| Mosotti a răspuns (pentru RoCkKiD):

Proteinele vegetale nu-s complete, deci nu sunt bune pentru urcat in masa. Uite-te si tu ce mananca culturistii pentru masa, albus ou, lactate si produse din lactate, carne slaba fripta sau fiarta, proteine praf de calitate din zer. Ca mananca si legume alea le mananca pentru sanatate ca au vitamine, fibre, dar aia este altceva.

| RoCkKiD a răspuns (pentru Mosotti):

Nu stiu ce intelegi tu prin faptul ca nu-s complete dar de fapt doar nu exista multe legume care sa contina toti aminoacizii pe care organismul tau nu-i poate sintetiza.

Cum am zis si mai sus, e mai dificil pentru ca trebuie sa fii atent la ce manaci dar poti obtine aceiasi aminoacizi si din plante, doar ca nu vor fi la indemana ca in cazul dietei normale care include carne ci va trebui sa te asiguri ca incluzi ce trebuie in dieta...si vegetarienii cam fac asta.

In plus, omul a zis ca prietenul respectiv vrea doar sa puna niste masa musculara nu sa ajunga culturist, stiu ca fiecare gigel care merge la sala se vede culturist dar e o diferenta uriasa intre un atelt profestionist si gigiel care merge la sala si dupa se opreste la KFC.

Se poate sa faci culturism si cu dieta vegetariana insa nu e foarte fezabil din simplul motiv ca nutritia ti-ar ocupa mult mai mult timp.

| Mosotti a răspuns (pentru RoCkKiD):

Pai cand am zis culturist am zis sa puna masa, nu am zis sa fie de performanta, am zis ca pentru a pune masa trebuie sa faca cum fac si aia in principiu, alimentatia e cam aceiasi. Nu invata omul aiureli ca eu am facut 6 ani sala si stiu cum este. Nu are 2-3 g de proteina/kg corp pe zi, nu face masa cum trebuie si in timp util. Sa lase dracu veganismul daca vrea muschi, adica sa lase o dieta dezechilibrata deoparte.

Eu zic sa te interesezi ce diferenta este intre proteinele din carne, lapte, branzeturi, albus ou, fata de cele din legume si fructe. Auzisem dar nu sunt sigur insa, ca soia ar avea proteine complete, deci s-ar putea inlocui carnea.

| ancaval a răspuns:

Nu poate. Nu e așa ușor să faci masă musculară. Mai ales după o vârstă...

| Simpatic a răspuns (pentru ancaval):

Explica si de ce! primul raspuns este pentru ca dupa 35-40 de ani productia de testosteron incepe sa se diminueze, este?

| ancaval a răspuns (pentru Simpatic):

"Explică și de ce!"

1. Nu vreau!
2. Cine ești tu să-mi ceri să explic? Cine ești? Lasă, nu-mi zi!

| Simpatic a răspuns (pentru ancaval):

Daca nu cunosti un raspuns numai aburi lumea aiurea. nu conteaza cine sunt eu, stiu ce nu esti tu! si tu nu esti culturistwinking

| ancaval a răspuns (pentru Simpatic):

Doamne ferește!

Mulți sunteți?

| Simpatic a răspuns (pentru ancaval):

Ce ai mai spartule, ai dat-o cu mucii in fasole si te arunci, cine te recomanda pe tine sa dai sfaturi in nutritie? ai fi si tu cristi margarint sau alt pseudocunoscator, sterge-ti mucii de la nas mai asta ca altii avem mai multi ani de sport decat ai tu de viata.
daca erai destept stiai ce sa spui, o dai ca suntem "multi", eu sunt "putin" ca-s unul, tu esti dintre cei multi si degeaba, dintr-o multime, dar in final esti zero barat. aici este un forum in care daca iti exprimi parerea referitor la un lucru si o exprimi dai si argumente, nu ca-s eu stapanul acestui site/forum ci pentru ca asa este corect, aici nu o dai si fugi, nici nu ne iei la intrebari ca militienii, ca cine sunt eu ca sa-mi raspunzi mie, mai aere de vedeta frustrata si incorecta.
daca nu-ti convine cere-te la camera obscura, nu veni aici cu abureli ca te fac pe ce domeniu vrei. ne-am saturat de tartani care si-au luat si ei un telefon si care scriu din bodegi cu rachiul in nas, dar aici se dau mari cunoscatori.
dupa o anumita varsta scade testosteronul produs in mod natural de organism asta trebuia sa confirmi sau sa infirmi nu sa o dai nasol, dar daca n-ai ce face nu te mai baga sa raspunzi la lume pe nas si obraznic ca nu toti suntem la felwinking

| ancaval a răspuns:

No, facă și amicul tău așa, ca ăia de 70 de ani.
Și dacă mai sunt articole pe net, de ce mai întrebi?

Doamne ajută-i.să se facă cât de mare își dorește el, dar ușor nici vorbă. Mai ține și de genetică, n-ai ce face.

| ancaval a răspuns:

Vezi că eu nu te-am înjurat. Și nici nu o să o fac. Nu mă cobor la nivelul tău. Sunt cu mult peste tine. Crede-mă!

Tu ar trebui să-ți pierzi contul pentru înjurături, urgent!

| Nume6 a răspuns:

Evident că da, trebuie să aleagă alimente care au proteine, se poate trăi foarte bine și cu alimente vegetariene și poţi face masă musculară. Nu sunt vegetarian dar îţi zic sincer că atunci când mănânc ceva de genul mă simt de 10 ori mai bine decât atunci când mănânc carne. Nici nu mai mă balonez. Caută pe net alimente cu proteine.

| iamprettybored a răspuns:

Numai dacă bagă suplimente proteice ca lumea, glucide își poate procura și din mâncarea pe care o mănâncă, și exerciții de forță, cu greutăți, dar trebuie crescut efortul treptat. Cardio nu ar trebui să facă, să lucreze doar pe partea de creștere a masei musculare (weight training) și îi trebuie un surplus caloric.

| SoareDaniel a răspuns:

Inainte de a pune intrebarea asta, cauta sa vezi ce inseamna sa fi ectomorf sau mai bine zis blestemat pe viata si apoi sa isi raspunda singur daca merita, mai ales la o asemenea varsta

| sopranaCadaverica explică (pentru SoareDaniel):

Nu e adevarat. Cunosc un barbat ectomorf care avea 1.82 si 51 de kilograme si a ajuns sa aiba 81 de kg... Arata bestial, nici musculos, nici slabanog, e atletic, alura de 'beachboy'. Dar e mult de munca. Spre deosebire de amicul meu, el consuma carne.
Deci nu poti zice ca e un blestem. Iti trebuie multa motivatie si forta psihica.

| laurentiutirei a răspuns:

Salut.
Daca mai este si vegetarian si ectomorf nu va putea creste in masa musculara.
1. Pentru ca are geneticul ectomorf si nu va putea pune masa musculara usor va pune foarte greu dar va trebui sa manance mai multe calori si chiar si atunci cand va manca multe calori tot nu sunt sanse sa ajunga cat o persoana cu tipul stomatic mesomorph... bine inteles si un ectomorph poate deveni un mesomorph :)
Prima oara sa creasca in greutate si pentru asta trebuie sa manance.
Aici ai video https://www.youtube.com/watch?v=fLSPb4IQjnk

| Mosotti a răspuns (pentru laurentiutirei):

Ajunge cu masa, chestia cu pune greu masa, e ca mananca putin, se satura cu putin si deci natural nu poate sa manance mai mult ca sa puna pe el, dar daca mananca, nu conteaza, pune si grasime si tot de nu se poate, pe testate. Deci pune si masa, daca are alimentatie buna cu proteine complete, odihna, antrenament bun dar si Kcal in plus neaparat, am zis cum, nu e problema, daca vrei 5-600/zi in plus merge. 1 Kg de fat are 7000 Kcal la oricine, nu doar la mezo sau endo, si la fibra e cam la fel, se pune la fel la un om de aceiasi inaltime, varsta, greutate si sex in aceleasi conditii de antrenament si alimentatie.

Ei iau greu in greutate de la alimentatia normocalorica adica mananca cat arde si se mentin, de aia sunt subtirei, astia n-au carne pe ei practic, deci nici prea multa proteina, normal ca pun f greu masa in aceste conditii. Nu e chiar asa cum se zice. Daca pica pe mana mea o sa ia masa cum trebuie.

Proteina e caramida de constructie si carbohidratii sunt muncitorii care duc caramizile unde trebuie ca sa se faca zidul. Ca daca n-ai carbo cat trebuie, iar nu e bine chiar daca ai proteine catre trebuie, vegetarienii nu stiu daca au un 300 g/carbo pe zi sa zicem, de aia se recomanda o dieta personalizata si echilibrata in nutrienti.

| YuliaNNN a răspuns:

Un ectomorf pune greu oricum. Daca nu baga carne nu o sa pune vreodata cv

| Pica1990 a răspuns:

Da normal si ai sa vezi diferența peste 3 ani consecutiv ca masa musculara si te mai uiti si la ati ca au 30 de ani și arată ă 60 si te uiti la tine ca ai 25 si arăți ă 15

| dragosh6 a răspuns:

The Game Changers este un documentar despre alimentație care o să vă schimbe percepția despre faptul că nu poți crește în masă musculară dacă ești vegetarian.