anonim_4396
Întrebare recomandată | Anonim întreabă:

Cum pot sa imi dau seama ca un videoclip, sau o melodie se afla sub protectia drepturilor de autor?

Am facut un videoclip mai lung cu diferite parti din diferite animeuri, si cand am vrut sa il postez pe Youtube, mi-a fost blocat in toata lumea, din cauza ca in acel videoclip, continutul video sau audio era protejat prin drepturi de autor.

As vrea sa fac si alte videoclipuri, si nu stiu cum sa imi dau seama cand un videoclip, sau o melodie este protejata prin drepturi de autor, si cand nu este.

Ma puteti ajuta va rog?
Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| RainmakerX a răspuns:

Am facut amv-uri mai demult...

Intr-un videoclip cu anime-uri ai 2 parti *de obicei*. Partea de anime si partea de cantec.

Pana aici toate bune si frumoase...
Ca sa nu iei "copyright strike" pentru folosirea anime-ului atunci trebuie :
a. sa modifici imaginea in asa fel incat sa nu mai fie originalul. Efectele nu se pun. Trebuie ori sa micsorezi imaginea si sa pui logo-uri pe ecran, ori sa tai anumite parti din ecran pe care sa le umpli cu o imagine reprezentativa.
Ex: ceva de genul
https://www.youtube.com/watch?v=pLiJ8Fy-uYY

b. sa faci taieturi de maxim 30-35 de secunde. Aceasta se numeste "regula amv-urilor". Toate taieturile de peste 30 de secunde *si care nu au fost editate in vreun fel* risca sa primeasca un "copyright strike".

Ca sa eviti asta atunci faci taieturile mai mici de 30 de secunde sau faci ca la punctul a.

Partea a 2-a ar fi cea de muzica.
Aici este putin mai complicat caci mai toate melodiile au copyright. Totusi unii te lasa sa le folosesti melodiile dar nu o sa faci bani din Youtube in acest fel... Ca sa le folosesti melodiile specifici in descrierea videoclipului : melodia artistului x si acest videoclip este fanmade sau mentionezi faptul ca tu nu faci bani de pe urma acelui videoclip.

Totusi o sa se gaseasca si asa unii care o sa te blocheze. In cazuri de genul intri pe telefon si cauti amv-uri cu melodii de pe telefon. Toate amv-urile pe care le poti vedea pe telefon nu sunt blocate deci inseamna ca poti folosi si tu acele melodii.

De asemenea exista si melodii non-copyright dar acestea sunt destul de naspa.
Poti cauta "non-copyright sounds" pe Youtube.

Succes! In principiu tine minte :
Intra pe telefon si uita-te daca mai exista deja fanmade-uri cu acele melodii. Daca exista inseamna ca nici tu nu o sa fii blocat.

*Taieturi mai mici de 30 de secunde sau imagine ca in videoclipul de mai sus*

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Ce ai facut tu, inseamna PLAGIAT!
Ai noroc daca nu vei fi si dat in judecata dupa o asemenea isprava, fiindca pretentiile autorului pot fi uriase, pe care le vei plati toata viata.

| RainmakerX a răspuns (pentru Bula):

Nu este plagiat, este fan-made. Tipul face amv-uri deci toti banii din reclamele sale merg la proprietarii de drept.

Mai demult am primit un mail de multumire de la o trupa de genul... nici nu vine vorba de judecata.

De exemplu am facut mai demult un videoclip in care am folosit melodia It's over de la falling in reverse. Toate veniturile din reclame au mers la ei. Asa este mereu in ceea ce priveste amv-urile *respectiv videoclipurile facute de anime lover*

In principiu aveti dreptate, se poate sa fii dat in judecata dar nu in cazul de fata.

In alta ordine de idei Youtube nu o sa te dea in judecata decat daca este ceva foarte grav. Pentru ce a facut el se da maxim o avertizare sau inchiderea totala a contului de Youtube.

Nu are rost sa speriati oamenii.

| KodrutZ a răspuns:

Cam ORICE e protejat de drepturi de autor. Alea care sunt public domain le gasesti disponibile free pe torenti specializati pe felia asta sau pe site-uri gen http://freemusicarchive.org/

| Juviia a răspuns:

Poate altcineva a facut un video similar, cu aceeasi muzica.Ala inseamna copy-right.

| HandaSei a răspuns:

Toate piesele din anime opening/ending sunt protejate prin drepturi de autori, chiar și alea de prin 1980... în schimb anime-urile în sine dacă nu le pui cu melodiile din ele, nu au nici o problemă, baftă! ^.^

| WisdomInTheDark a răspuns (pentru HandaSei):

Am facut un videoclip cu top 10 saddest anime deaths, si nu stiu de ce mi l-a blocat in toata lumea.
Iar celalalt videoclip, era facut de mine, cu parti din primul episod din Mirai Nikki, si am pus o melodie peste, si l-am sincronizat, ca sa iasa bine, si chiar am fost foarte multumit de rezultat, dar si ala mi-a fost blocat imediat dupa ce a fost postat.