anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salutare, am 3 placi de baza Gigabyte ga 8i945gmf rh și Gigabyte GA 8i945gzme rh și Gigabyte ga-8i945p-g-rh, dar am o întrebare, când intru pe site sa vad specificațiile plăcilor, îmi apare limita de drivere până la Windows 7 dar ele pot cu ușurință rula Windows 10, de ce nu sunt drivere și pentru Windows 10?!

Răspuns Câştigător
| flixbuster a răspuns:

Pentru ca sa faci drivere ai nevoie de oameni care au nevoie de timp care costa bani. Pentru o placa de baza de acum 15 ani nici un vendor nu mai asigura suport la zi pentru ca nu este economic eficient. Prefera sa iti vanda o alta placa de baza.

Ar fi o idee interesanta sa se introduca hardware cu abonament pentru suport. 10 ani de suport, 5 euro pe an. Vinzi un milion de placi de baza, faci 5 milioane de euro pe suport intr-un an - acum iti permiti sa platesti oameni sa scrie drivere pentru ce OS vrei (atata vreme cat nivelul de performanta pe un OS actual este bun). La fel si la telefoane. As vrea sa pot plati abonament software si sa tin telefonul 5 ani in loc de 3 (de exemplu Nokia dau 3 ani de suport, mai nou Samsung si Google dau 5 ani - sper sa ii "copieze" si Nokia dar nu stiu daca ii tine punga si de aici ideea de abonament). Am mai reduce si din deseurile electronice. Multe firme mari s-au prins ca din software se fac bani mai sexy ca din hardware (IBM a renuntat complet la productie de PC/laptop/server x86 Intel, le-au dat la Lenovo). Daca ar fi destepti astia cu hardware ar gasi un model de subscriptie pentru suport drivere extins - ar avea nevoie de mai putine resurse din pamant, produsele ar fi folosite mai mult, ar plusa la ecologie, oamenii ar fi mai bucurosi sa nu-si schimbe asa des pc/telefon.

1 răspuns:
| RxTx a răspuns:

Am o idee super pune Ubuntu Desktop pe ele că merge perfect din prima fara sa ai nevoie de drivere
Eu din 2009 nu prea mai m-am atins de Windows și nici nu i-am simțit lipsa.
Pt jocuri și alte lucruri ce merg neapărat pe Windows ai un emițător wine care îți permite rularea executabilelor.

Dar pentru majoritatea lucrurilor cum ar fi Microsoft office
La Ubuntu ai un echivalent care este gratis poate sa vina orice control la licențe că tu folosești totul gratis de exemplu open office

In loc de Photoshop ai GIMP. Care este gratis

Ai echivalente și pentru Autocad

Sunt multe programe gratis ce pot fi folosite chiar și în scopuri comerciale


Așa că Ubuntu este înlocuitor de Windows și merge impecabil

De exemplu pui o placa noua de sunet sau o placa video sau o imprimanta sau un scanner

Ubuntu niciodată nu o să îți ceară drivere pentru nimic

Ci în cel mai rău caz în cazul în care și introdus ceva ciudat rău de tot cum ar fi un programator de bios-uri pe mufa de LPT paralel Port paralela.
Că să dau un exemplu foarte ciudat doar in cazuri excepționale Ubuntu își ia și fie de pe server-ul lor drivere pentru ciudățenia care ai infipt-o în el.

De exemplu am introdus un adaptor de rețea rs485 la usb

Și în cazul acela și-a luat și fir drivere
Sau pentru o placa de captura video GV600
Geovision

Dar în 10 ani de expluatare zilnica pe diverse laptop-uri calculatoare computere servere și mai vechi și mai noi făcute de firme diferite nu am văzut să aibă nevoie de drivere mai mult de o dată la 3 ani
In rest sa descurcat singur