| Manuel86 a întrebat:

Buna seara.
Am avut o problema cu centrala, noaptea mergea incontinuu si cateva ore dar numai uneri. Am sunat la service si a venit azi cineva.
Vad ca acum porneste cand temperatura scade cu 0, 5 grade sub temperatura setata la termostat si se opreste cand sunt plus 0, 5 grade, fata de temperatura setata.
Chestia este ca in acest timp merge incontinuu, cateva ore ca de obicei tin usile deschise la camere. Inainte mergea cateva minute, se oprea putin, iar pornea, iar se oprea putin. Pana ajungea la temperatura setata la termostat.
Stie cineva cat de ok este asa mearga asa incontinuu, cateva ore?
Multumesc mult!
P.S. Am mai pus o data intrebarea insa in loc de 0, 5 grade am scris 5 grade si am sters-o.

24 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Vorbiți prostii. Temperatura agentului termic trebuie sa fie setata la minimul care poate asigura confortul termic in locuinta, chiar sub 40 de grade.
La mai mult de 70 de grade, condensarea nu se mai produce DELOC.
Cititi manualul centralei, lasati parerile specialistilor de toate felurile.

| darrio2007 a răspuns:

Nu inteleg de ce tii usile deschise la camere?
Nu ai calorifere si acolo? De obicei termostatul se monteaza in cea mai mare camera, pentru ca este mai rece, daca este cu fir direct din centrala. Cu cel wireless este alta treabă.
Si acel cineva ce ti-a zis?

| Manuel86 explică (pentru darrio2007):

In hol nu am calorifer.
Acel vecin mi-a zis ca sa dau temperatura apei la 55 de grade, ca sa-si faca cum trebuie condensarea.
Asta este termostatul, cu wireless: https://www.emag.ro/......D21D4YMBM/

| mi25 a răspuns:

Ce temperatura ai la apa la incalzire?

| Manuel86 explică (pentru mi25):

55 de grade, atat mi-a zis cineva ca trebuie sa fie ca sa-si condensarea cum trebuie, sau ceva de genul asta.

| mi25 a răspuns:

La inceput, cand mi-am pus centrala, aveam si eu asemenea termostat: cu ecartamentul de 1 grad. Specialistul care mi-a montat termostatul mi-a spus ca temperatura economica este 55 de grade la apa de incalzire. Si tot asa imi functiona centrala ore intregi. Eu, stiind putina fizica mai mult decat un instalator, mi-am dat seama de ce: caloriferele nu se incalzeau puternic si nu transmiteau in camere temperatura necesara pentru a atinge temperatura fixata. Am ridicat temperatura apei la 70 de grade si atunci centrala se oprea cand in camera temperatura era cu 0, 5 grade mai mare si pornea cand era cu 0, 5 grade mai mica decat temperatura fixata. Cand mi-a verificat centrala cei care mi-au montat-o mi-a spus ca ar fi bine sa pun temperatura de 65 de grade la apa. Si de atunci asta este temperatura pe care o am.
Seara comutam termostatul la temperatura de 19 grade, iar dimineata o comutam inapoi ca sa porneasca centrala. Cand plecam la munca o comutam la 18 grade.
Ca sa nu mai am treaba cu comutarea mi-am cumparat un termostat cu programare. Are 4 programe.
1. Fixez temperatura pentru dimineata sa fie cald cand ma scol.
2. Temperatura pentru cand plec la munca.
3. Temperatura pentru cand vin de la munca.
4. Temperatura pentu noapte.
Mi-a spus cel ce mi-a verificat centrala ca nu e bine sa porneasca si sa se opreasca centrala des, deoarece se defecteaza pompa sau placa de baza.

| Manuel86 explică (pentru mi25):

Am inteles!
Fiind temperatura mai mare, la incalzire se incalzesc mai tare caloriferele, se ajunge mai repede la temperatura dorita si se opreste. Mai repede, normal.
Am dat si eu temperatura la 65 de grade!
Multumesc!

| darrio2007 a răspuns (pentru mi25):

Uite ca sa stii ce este ăla un ecartament.
https://dexonline.ro/definitie/ecartament

| mi25 a răspuns (pentru darrio2007):

laughing Te legi ca boala de omul sanatos. Sa stii ca termenul se foloseste si in alte domenii, decat cel automobilistic.
De ecartament, ampatament si clirenț (ultima nu o gasesti in dictionar, se numeste altfel), am invatat cand eram la gradinita. De celelalte elemente de trecere a unui autovehicul am invatat mai tarziu.

| mi25 a răspuns:

Apropos, stii cat trebuie sa fie parametrii apei la incalzirea centralizata? 90 de grade la plecarea de la centrala si 70 la cea din calorifere.

| darrio2007 a răspuns (pentru mi25):

Ia seteaza tu la centrala ta, temperatura la 90 de grade.

| mi25 a răspuns (pentru darrio2007):

Ai inteles gresit. Era vorba de temperatura care pleaca de la o centrala termica de cartier.
Si sa stii ca eu cand am zis cele doua tmperaturi le-am zis ca asa prevede contractul de furnizare a agentului termic de incalzire de catre o centrala termica la incalzirea centralizata.
Eu am infiintat Asociatia de proprietari si am incheiat contractul cu furnizorul. Am fost 3 ani de zile presedintele asociatiei de proprietari. S-o fi schimbat de cand nu mai sunt presedinte si mi-am instalat centrala de apartament?

| darrio2007 a răspuns (pentru mi25):

Se pare ca nu ai inteles tu subiectul postarii. El se refera la centrala de apartament, nu centrala de cartier. La fel ca si cu ecartamentul. Se foloseste acest termen si in alte domenii(era bine sa dai niste exemple ca sa ma convingi) dar nu in situatia descrisa in intrebarea lui Manuel. Si ma indoiesc sa fi invatat tu la gradinita asa ceva.

| mi25 a răspuns (pentru darrio2007):

Am inteles subiectul, dar am deviat voit de la el.
Sa stii ca am gasit termenul de ecartament inclusiv intr-un articol despre centrala termica. Si am mai gasit si in alte locuri. Nu vreau sa fiu pionier in folosirea unor cuvinte.
Cat priveste gradinita nu te-ai prins de gluma? laughing

| darrio2007 a răspuns (pentru mi25):

M-am prins, cum sa nu. Eu stiam de la creșă.

| mi25 a răspuns:

@IceRope: Ai vazut ca nu reusesti sa explici - deoarece nu cunosti, m-ai blocat.
Nu am nevoie de explicatiile unor mesteri ca tine. Sunt satul de asemenea mesteri care se lauda ca stiu tot, dar nu stiu nimic.
Am o ruda car se ocupa cu comercializarea, instalarea, verificarea centralelor termice si i-am zis ce ai spus. Mi-a zis ca sa-ti dau pace, ca si el este satul de asemenea atotstiutori.

| IceRope a răspuns:

Nu poate să meargă încontinuu câteva ore. Asta ar însemna să-ți fiarbă apa în instalație și să crape centrala. Se oprește periodic, dar rămâne funcțională pompa de recirculare. Sunetul pompei și circulația apei în calorifere este ceea ce auzi încontinuu. Probabil că centrala nu mai ține cont de termostat și ia în considerare doar temperatura cu care se întoarce apa din calorifere. Oricum, trebuie să chemi o firmă serioasă. Succes.

| Manuel86 explică (pentru IceRope):

Daca ii chem pe altii se pierde garantia.
Inainte cand avea aceste opriri periodice se opra la propriu, nu se mai auzea mergand, disparea acel triunghi de la termostat care arata ca merge si se inchidea ledul de este la partea de termostat de este "legata" la centrala.
Am tinut termostatul in fata tv-ului ca sa-l vad tot timpul si acel triunghi a fost incontinuu, cateva ore. Pana a ajuns de la 21, 5 grade la 22, 5 grade. Plus ca m-am miscat pe aici, prin casa, prin bucatarie si se auzea mergand, acel led incontinuu aprins.

| mi25 a răspuns (pentru Manuel86):

Pentru centralele cu condesatie temperatura apei nu trebuie sa fie mai mare de 70 de grade pentru a se produce condesatia. Se recomanda temperatura 55-60 de grade.
Si inca ceva: ziua, nu functioneaza continuu centrala, deoarece este mai cald si temperatura in casa scade mai incet.
IceRope greseste. Functionarea centralei nu inseamna ca arzatorul are flacara tot timpul. Functionarea are 2 cicluri" incalzirea apei si impingerea apei in instalatie.

| IceRope a răspuns (pentru mi25):

Nici nu am susținut așa ceva. Mai citește o dată postarea mea. Și, vezi că apa nu este "împinsă" în instalație, iar funcționarea nu are "două cicluri". Învață să te exprimi corect dpdv tehnic, dacă tot faci observații. Am peste 22 ani de service în HVAC, printre altele ocupându-mă și de cazane murale + cazane de pardoseală. Deci, mai ușor cu pianul prin beci.

| Manuel86 explică (pentru IceRope):

Din ce-am inteles de la tine si sper ca nu ma insel ca nu are cum sa nu-si faca acele opriri regulate, pana ajunge la temperatura dorita.
Se intampla asta, se opreste chiar si daca acel triunghi ese activ incontinuu, pana se ajunge la temperatura dorita si se opreste? Ma refer la acel triunghi care arata la termostat ca mege centrala.

| IceRope a răspuns (pentru Manuel86):

Este greu de făcut service prin mesaje, ca acum. Deci, după primirea comenzii de la termostat, arzătorul centralei va funcționa până la atingerea temperaturii de retur a apei din calorifere. Să zicem 60°C. Bun. Apoi, după atingerea acestui prag, arzătorul se va opri, dar pompa de recirculare a apei prin calorifere va funcționa în continuare. Acest ciclu se va repeta până la atingerea temperaturii ambientale setate. Să zicem 21°C. Odată atinsă temperatura ambientală setată, atât arzătorul cât și pompa de recirculare se vor opri, pe rând. Ciclul se va relua, normal, atunci când există comandă dată de termostat. Chiar dacă termostatul este conectat direct, sau este wifi, se mai întâmplă ca un contact să rămână blocat, în felul ăsta comanda dându-se încontinuu iar centrala funcționând nonstop. Totuși, arzătorul trebuie să se oprească atunci când temperatura din calorifere a ajuns la pragul setat în centrală, din meniul ei. Dacă prin absurd (eu nu am întâlnit asemenea defect) centrala nu recunoaște acea setare, există o protecție la supratemperatură.

| mi25 a răspuns (pentru IceRope):

Daca esti asa mare specialist, explica-mi cum se face circuitul apei calde in instalatia de incalzire? Si a doua: Pe timpul cat se face circuitul apei in instalatia de inclzire arzatorul functioneaza?
Eu nu ma exprim aici pentru specialisti in centrale, ci pentru muritorul de rand.

| IceRope a răspuns (pentru mi25):

Să-ți explice profesorii de la cursuri. Nu fac aici instruirea analfabeților funcțional. Nu ești în stare să înțelegi un text scris simplu, iar asta înseamnă că ești analfabet funcțional.