| Hyperboreas a întrebat:

Se pot folosi caloriferele vechi de fontă dacă vrei să iți pui centrală? Mie instalatorii mi-au zis ca nu sînt bune pentru centrală. Nu prea am înțeles de ce, dar eu mai nostalgic fiind aș vrea sa le păstrez. E posibil?

21 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Depinde de centrala. La o centrala pe lemne fara prea multe automatizări sunt ok, daca vorbim insa de o centrala pe peleți, pe gaz sau pe curent, ar fi indicat sa le inlocuiesti.
Diferenta majora intre caloriferele de fonta si cele din otel sau aluminiu o constituie inertia termica. Cele de fonta se incalzesc mai lent si cedeaza caldura treptat, prin radiatie, in timp ce caloriferele de otel si aluminiu se incalzesc repede, cedeaza caldura mai repede, prin convecție, fiind mult mai adecvate utilizarii impreuna cu elementele de automatizare (termostat centrala, termostat de ambient, termometru exterior etc).
Ca sa luam un singur exemplu, sa presupunem ca fixezi termostatul de ambient pe 22 de grade. In camera ai 22, centrala e oprita, temperatura scade. La 21.8 termostatul porneste centrala, daca
ai calorifere de otel sau aluminiu, temperatura nu ajunge la 21.7 si deja incepe sa creasca. In cazul caloriferelor de fonta, dureaza minute bune pana caloriferul se incalzeste si multe alte minute pana aerul din incapere sa preia aceasta caldura. Intre timp temperatura scade la 21 sau poate chiar sub. Centrala merge in continuare, in momentul in care temperatura in camera a ajuns la 22.2, termostatul comanda oprirea centralei. La caloriferele de otel sau aluminiu, asta inseamna si oprirea incalzirii, in timp ce caloriferele de fonta continua sa cedeze caldura, temperatura ajungand la 23 sau chiar peste. Astfel, daca la otel sau aluminiu temperatura in camere oscileaza cu 0.5 grade, la cele din fonta diferentele vor fi de peste 2 grade.
O alta diferență ar fi principiul de funcționare, in cazul fontei caldura fiind transferata prin radiație, ele sunt mai eficiente la temperaturi mari ale agentului termic, ceea ce inseamna consum mare (in special la centralele in condensare), dar si o deterioare mai rapida a întregii instalatii, in special datorita depunerilor de calcar, care cresc exponential odata cu trmperatura, dar si a ciclurilor de dilatare/contractare mult mai pronuntate.

| Hyperboreas explică (pentru regis):

Deci pentru o centrală pe gaz nu prea ar fi deloc indicate cele de fonta, ar crea probleme centralei.

| regis a răspuns (pentru Hyperboreas):

Da, caloriferele de fonta nu prea sunt potrivite unei centrale pe gaz, nici din punct de vedere tehnic, nici financiar, nici al confortului. Cele mai potrivite sunt cele de aluminiu - material usor, cu durata de viata foarte mare si un coeficient de transfer termic ridicat, dar destul de scump, motiv pentru care lumea opteaza pentru otel.
Un sfat suplimentar, cand alegi marca e greu sa faci comparatii, pentru ca producatorii utilizeaza unitati de masura diferite, in conditii de temperatura diferite. Cea mai simpla comparatie o faci dupa greutatea caloriferului, cu cat e mai greu, cu atata s-a folosit mai multa tabla, deci mai multa suprafat radianta, implicit mai multi kWwinking.

| Hyperboreas explică (pentru regis):

Mulțumesc pentru răspunsuri, chiar aveam nevoie de aceste sfaturi ca să nu iau o decizie greșită.

| darrio2007 a răspuns:

Intra o cantitate mai mare de apa. In plus, sunt foarte mizerabile pe interior si pot dăuna centralei.

| Hyperboreas explică (pentru darrio2007):

Am inteles. Mulțumesc.

| relian a răspuns:

Instalatorii si normal ca spun sa le schimbi,dar nu pentru ca nu ar fi bune ci pentru ca sa aiba ei job laughing tu daca lasi pe cele vechi ei nu mai au ce instala logic.
Daca mergi la un magazin si le ceri sfatul,exact la fel vor spune,trebuie sa le inlocuiesti,sa isi vanda ei caloriferele lor laughing

Vrei sa stii sigur? Intreaba un specialist care nu vinde nimic,nici calorifere nici nu executa lucrari.
Caloriferul este calorifer,circula apa prin el,nu vad ce rau ar face centralei,atat timp cat nu opune rezistenta la circulatia apei.

-De mizerie ce spune cineva,aia le poti curata,apoi daca pui si antigel in apa,atunci n-o sa mai rugineasca la interior.
-Intra cantitate de apa mai multa zice Dorel laughing

Alt inginer laughing numa balarii,auzi la el prin convectie se transmite energia mai rapid laughing cand de fapt este invers,prin radiatie mai rapid.
Asa este cand te dai inginer pe net laughing si vine unia care habar n-au cei aia radiatie,convectie etc.

Deci prin radiatie se transfera energia cel mai rapid,asta in mod natural, ma refer fara sa folosesti ventilatoare etc, pentru ca radiatia transfera caldura electromagnetic, adica cu viteza luminii laughing pe cand convectia tine de viteza aerului in cazul de fata.

Deci cand spui, sau intrebi ceva trebuie sa stii si ce intrebi.

Avem viteza de transfer si avem cantitate de transfer, care is 2 chestii diferite.
Ca viteza de trransfer radiatia este cea mai rapida,dar nu si ca si cantitate.

Sa iti dau un exemplu.Tu elimini energie din corp prin radiatie. Daca te pui in fata unui ventilator vei elibera mai multa energie decat prin radiatie,pentru ca pe linga radiatie mai ai inca ceva in plus,circulatia aerului mai rapida,care ia cu el o cantitate mai mare din energia corpului.

Dar natural,fara ca sa pui ventilatoare sau alte metode conventia nu este mai rapida si nici mai mare,adica nu este ceva sa zici wow.
Sa spui ca ar fi mai bun convectia,decat radiatia nu vad daca ai cum,asta avand in vedere ca toate corpurile emit radiatie nu convectie,deci convectia,este de fapt ceva adaugat la radiatie,ceva in plus.

La tine caloriferul ala nu are ventilator,ca urmare aerul circula natural printre elementi,deci nu vad la ce anume se refera cand spune mai rapid prin conventie,povesti.

Deci problema la calorfere nu se pune cai prin conventie,sau altceva, depinde de grosimea materialului din care este facut acel calorifer.
Deci cu cat este mai subtire cu atat energia din apa este eliberata mai rapid si ai avea un control mai bun sa zic al centralei.
Dar,ca mereu este si un dar,caloriferele subtiri cedeaza mai rapid si se racesc rapid,pentru ca cedeaza si nu mai inmagazineaza energie,cedeaza marea parte din energia din apa si daca opresti cenytrala in cateva minute caloriferu s-a racit laughing,dar ai caldura in aer.
Alea din material mai gros o iau mai greu,dar apoi radiaza caldura un timp mai lung si mai lent.

Care is mai bune? Ar trebuie intrebat un inginer care se ocupa cu chestii de genul asta,dar cele din fonta is f scumpe,nu se folosesc astea de tabla sau aluminiu car fi mai bune,se folosesc cai f ieftine laughing iar lumea in ziua de azi asta cauta ieftin.

Cind auzi de calorifere de alea electrice prin convenctie,aia se refera ca au ventilator, pentru ca enegia tot prin radiatie este emisa, dar sa emiti sau sa transferi din elementul electric sau calorifer termic o cantitate mai mare, trebuie sa faci ceva, sa maresti viteza de circulatie a aerului, pentru ca aerul preia caldura ok?

| regis a răspuns (pentru relian):

Da-o naibii de treaba, ai bătut recordul de aberații per postare, am retinut doar una: "radiatia transfera caldura electromagnetic, adica cu viteza luminii".
N-am mai râs atâta de cand s-a destrămat Divertisul...

| relian a răspuns (pentru regis):

Ba bula pe linga ca esti total pe linga subiect, numai tampenii ai spus omului, mai vii sa ce?
Radiatia de la soare cu ce viteza se deplaseaza "desteptule"? Radiatia ce este? O emisie de ce? Ce energie, caldura zii cum vrei, deci este o emisie de energie ca unde electromagnetice.

Asa si alea ce viteza au? Asa am zis si eu.Deci eu am spus chestii si generale si referitoare la ce intreba omu.

Tu spui numa balarii,probabil ai copiat de pe undeva si hai sa dai un raspuns,dar habar nu ai cei aia radiatie,nu stii cei aia convectie,ca de stiai nu mai scriai balaria aia.

Tu iti zic eu, ai auzit pe unu altul, pe la magazine calorifere cu convectie si gata deacu esti mare inginer, dar habar nu ai cei aia.

Eu cel putin incerc sa explic omului sa priceapa, sa folosec cuvinte pe care el le stie ce inseamna etc.

Deci radiatia cu viteza lumii se deplaseaza in vid, Sau voiai sa iti desenez.
Deci radiatia de la soare ajunge la noi pe pamant in 8 minute, adica se deplaseaza cu viteza luminii, ajuns aici este oprita de materie, de corpuri de aer.
Daca e nevoie sa iti desenez, pot sa incerc.

| regis a răspuns (pentru relian):

Ma faci sa ma repet: "radiatia transfera caldura electromagnetic, adica cu viteza luminii".
Sorry, dar inca ma prapadesc de ras. laughing

| relian a răspuns (pentru regis):

Exact mucea laughing caldura de la soare este transfera pe pamant cu viteza luminii. Razi de tolmac ce esti laughing continua sa razi ca razi a prostie laughing Arata ca nu este asa, cand razi de ceva sau cineva ar fi bun sa si arati ca ala a gresit.
Pana una alta se pare esti praf stelar laughing

| regis a răspuns (pentru relian):

Oh, nu as putea arata ca nu este asa, dimpotrivă, eu sunt absolut convins că radiația transferă caldura electromagnetic, adica cu viteza luminii. Dar imi place la nebunie felul in care explici toate astea, asa, pe intelesul tuturor, ca un mic Cristian Presura. Dar sa stii ca de la magazinul de contoare mi-au zis ca electromagnetismul este foarte periculos, unii au facut puscarie dupa ca i-a prins cu magnetul pe contorul de curent.
Analizand am constatat ca totusi ai dreptate, radiația transfera caldura electromagnetic, deci cu viteza luminii, altfel nu s-ar aprinde lumina in cuptorul cu microunde atunci cand incalzesti mancarea. Si evident si un cuptor de asta electromagnetic incalzeste mancarea mai repede decat unul convencțional, deci radiația e pe viteza.

| relian a răspuns:

Uite alta idee,dar care in alte tarii se foloseste si acolo putem vorbi despre convectie pe bune.
Sint sisteme de incalzire sau racire,pentru ca tot dracu ala e,transferi temperatura, la aia se refera, cum este?

Ai un calorifer, sau radiator, ori zii cum vrei pus intr-o cutie, inchisa sau etansata pe margini.In fata acelui calorifer sau in spate,nu conteaza se monteaza un ventilator. Apoi la capatul cutiei unde ventilatorul arunca aerul se monteaza un burlan,sau furtun f gros izolat flexibil si se ramica si ajung in fiecare camera.

In partea unde ventilatorul trage are la fel un burlan care da undeva in hol,sau cumva mai spre mijlocul casei sa zicem asa.

In cazul asta da putem sa spunem ca caloriferul trebuie sa fie cat mai subtire sa cedeze caldura mai rapid,caldura luata de ventilator prin circulatia aerului si in cazul asta se ia atata cantitate cat si viteza mare.

La acel calorifer pus in cutia ce am zis ajung tevi care aduc si prea apa.
Apa poate fi racita,sau incalzita dupa caz,vei avea ori cald ori rece vara in casa.
Ce au romanii aia este mai mult caldura obtinuta majoritar prin radiatie si cat este prin circulatia aerului natural.

Stii ca aerul circula cand ai diferenta de temp intre calorifer si aer,sau intre mase de aer cu temp diferite,atunci el circula,dar ai o circulatie naturala.

Aia pe vremuri faceau calorifere de fonta,nu erau facute de Dorel laughing astazi cum am spus trebuie sa fie ieftin,iar fonta este scumpa coparativ cu aluminiu sau tabla moarta.
Du-te si intreaba sa vezi ca sunt si acu din astea din fonta,sunt si cazi de baie si de dus,dar sa vezi ce pret au deti cad plombele laughing.

Daca ai gaz cel mai bun este sa nu mai folosesti calorifere deloc,nu mai dai banii aiurea si apa si incep sa curga etc.
Daca ai gaz mergi la o companie de aer conditionat si spui ca vrei un heater,vrei sa faci doara caldura si aia stiu ce sa iti dea.

Bine acu nu stiu ce preturi au aia,aia tu trebuie sa intrebi.Dar sistemul asta este dupa parerea mea cel mai bun si fara prea multe probleme,nu mai trebuie apa,nu mai trebuie antigel ca ingheata,nu-ti mai trebuie calorifere etc.

Dar avand in vedere ca tu deja ai centrala,ai si calorifere,doara lasa pe alea, de ce sa mai cheltui bani aiurea.
Treb caloriferele alea calculate cate trebuie la centrala ta, ori mergi acolo unde ai cumparat centrala si le spui alora ca tu ai calorifere din fonta le masori pe toate, sau elementii de acasa la fiecare cati au si aia [robabil or avea ceva ingineri sa iti zica cati elementi de fonta trebuie pentru fiecare camera.
Bafta si poti sa te informezi cei aia conventie, cei aia radiatie pe google, gasesti explicatii bune in engleza si explicate bine.

| Hyperboreas explică (pentru relian):

Nu am inca decît caloriferele vechi dar am dat un aconto deja pentru a instala gaze si a pune centrala. Am hotarit asta fiindca intretinerea e destul de mare, desi e un apatament unde nu locuiesc permanent. Legat de caloriferele de fonta, stiu ca e mai buna si mai scumpa fonta, dar am vazut odata ce se scurge din ea, si e plina de mizerii si rugina. As vrea sa le pastrez pentru a nu schimba aspectul retro al apartamenrului dar mi-e teama ca n-ar fi o idee buna dacă pun centrala pe gaze. Cît despre aeroterma sau aer conditionat, am vazut cum se învîrte contorul cînd sînt pornite.

| relian a răspuns (pentru Hyperboreas):

Caloriferele aleq de fonta se pot curata,apoi de folosesti antigel in apa n-o sa mai rugineasca,deci n-are a face.
Te pomeni ca in astea de tabla apa este ca si de baut laughing,dar de pui antigel ala nu mai lasa metalu sa rugineasca.

Am spus sa intrebi la o companie de aer conditionat sa iti dea ceva pentru caldura,nu sa cumperi aparat de aer conditionat.

Deci companiile de aer conditionat se ocupa si cu caldura,caldura electrica sau pe gaz,deci nu faci aer rece faci caldura,folosind gaz.

Tiam scris cum este.
Ai un arzator pus intr-o cutie inchisa de tabla,izolata,ai un ventilator care circula aerul din casa prin arzatorul ala sil baga iar in casa incalzit.
Ai o valva electrica de gaz,sigura cand se opreste curentu valva se inchide automat,cand nu ai gaz la fel.

Ai un termostat in camera in casa,in aptm,,tu nu mai faci absolut nimic,doara setezi cate grade vrei sa fie si aia e tot.

Deci arde gazul metan nu este electric. Electric e doara ventilatorul care circula aerul,dar si tu la centrala ai o pompa electrica care circula apa,deci nu e nici o diferenta la curent.

Singura diferenta este ca tu incalzesti direct aerul,pe cand la astea cu calorifere,trebuie apa,calorifere bla bla, problema.

Chestiile astea cu calorifere is complicate, cu cat is mai complicate cu atat si problemele is mai dese.

Deci companiile de aer conditionat fac, se ocupa si cu caldura, pe gaz, electric de care doresti.

| Hyperboreas explică (pentru relian):

Da, poate trebuia sa pun întrebarea aici inainte sa discut cu instalatorii de gaze, și poate trebuia să ma interesez si la o firma de aer condiționat, mai ales ca am nevoie și vara de aer rece acolo. Dar totuși, cum aș fi făcut cald în toate camerele, îmi puneau sisteme de aer condiționat peste tot?

| relian a răspuns (pentru Hyperboreas):

Depinde unde locuiesti, casa sau aptm.Pt apartamente deja existente,e ceva mai dificil,dar nu imposibil.
De exemplu in America,sau in Europa la magazine,supermarketuri acelasi aparat face si cald si rece,deci companiile de aer conditionat se ocupa de caldura si aer rece.
Aparatul asta este la fel cum este cel de aer rece,adica unu inauntru sau intr-o debara si altul afara atarnat pe zid cum e Europa ca la tigani laughing sau il poti pune pe balcon asa cum fac acum italienii.

Ca sa intelegi,gandeste-te ca in loc de ala atranat sub fereastra in camera,ai ceva mai mare dar pus undeva intr-o debara sau in balcon si face doara caldura, daca vrei doara caldura, sau le face pe ambele, depinde ce vrei tu.

Pt caldura cum am spus este un arzator asezat intr-o cutie, arazatorul este o teava tot cam la fel ca un radiator dar teava gorasa si din ce in ce mai mica, asta pentru arzatoarele cu randament de 95%.
Capetele tevei groase,ies in afara cutiei,acolo in gura lor se afla duzele alea prin care iese gazul.
Mai inapoi este o vava de gaz,electrica,deci inchide si deschide electric gazul,si tot la gura tevilor,in fata duzelor sau a unei duze doara se afla chestia aia care da scanteie.

Asta este in mare caldura pe gaz facuta de cmpaniile de aer conditionat.
In cutie ai ventialatorul care circula aerul peste tevile alea,gazul arde in tevi,apoi la capatul alantul este un ventilator f micut care trage,de aia niciodata nu sunt probleme, pentru ca toata ardere are loc in tevile alea, arzator cum zic oamenii si sunt impinse apoi afara pe un burlan.

Daca ar fi poti doara sa intrebi ca idee cam cat ar costa un aparat de asta fara aer rece, deci este doara o singura cutie care poarta numele de FURNANCE, deci daca intrebi la companiile de aer conditionat asa intreabai, aia stiu despre ce este vorba.
Sint Furnance cu 80% randament, astea se folosesc atata la case cat si pentru supermarcheturi la pachete, acolo este 2 in 1 cum zic romanii, aparatul nu mai este separat totu este intr-un pachet face si rece si cald.

Si sunt fURNANCE CU 95% randament cand pui mana la teava aia care evacuiaza gasele arse aerul este rece, sau la temp de afara, 95% din caldura este retinuta si trimisa in casa.

Romanii si in general europenii nu-s familiarizati cu asa ceva,au ramas tot pe sistemul ala vechi cu calorifere de cand lumea.
Am o sora in Italia,si-a facut un aptm acu nou,aia iau pus exact ce zic eu aici,caldura pe gaze,dar are si aer rece,deci companie de aer conditionat.
In RO se pare f greu oamenii se lasa ori accepta asa ceva,ei merg tot pe ce fac majoritatea.

Pt aptm ai nevoie de un loc,o debara,dar care sa aiba acdes afara,adica sa poti scoate afara un burlan pe care sa iasa gazele arse. Apoi trebuiesc facute,nu stiu cum sa le zic in romana, hai sa le zicem burlane, sa duci burlane sau flexibile din camera in camerap pe sus pe la colturi in generalintre tavan si perete, apoi aceste burlane sau flelxibil se acopera cu rigips, ceva gen perete in jurul lor din rigips.

La prima vedere pare complicat dar nu-i deloc, rigips oricine stie sa puna.
Burlanul ala se conecteaza apoi la Furnance ala ce am zis si aia e tot.

Chestia e ca trebuie sa stii sa instalezi.Eu cu asta ma ocup pe aici pe unde sunt, iar daca m-as muta in RO asa as face.
Deci la bloc e ceva mai mult de bibilit sa faci chestia asta, aparatul in sine este f usor si rapid de instalat.

La case este floare la ureche toata chestia se instaleaza in pot, nici nu-ti ocupa spatiu in casa deloc.
Daca ai fost la Dedeman nu stiu daca ai vazut ceva furtune groase cu folie de aluminiu la exterior, izolatie din fibra de sticla inauntru si burlan de folie, deci astea sunt burlane flexibile izolate ce se folosesc pentru caldura sau aer rece la aparatele facute de companiile de aer conditionat.

In cazul tau trebuie studiat aptm si facut un plan.Eu pot face,dar problema este cine executa?
Cred ca o sa ramaii tot la sistemul ala pentru ca ai caloriferele,doara pui o centrala din aia si aia e tot.

Eu ce zic pe aici este pentru a arata romanilor ca exista sisteme mult mai usoare si mai simple,mai ales pentru cei care stau la case sau pentru cei care isi fac case,aptm noi.
Tiam zis pur si simplu uiti ca trebuie sa afci tu ceva laughing pui termostatu la cate grade vrei si aia e tot,nu mai atingi tu nimic,ala porneste,se opreste singur,nu are nevoie de absolut nimic.

Daca esti in America orice bomba de chiosc,orice magazin,orice colt de strada,are masina de facut geataa.
In europa am fost acasa acu un an,am oprit in Olanda,tot aeroportu nu gaseai un aparat de frigider laughing in tot aeroportul ala am gasit un singur magazin care avea un frigider si ceva sticulte de suc si redbul laughing
In America cum zic orice om are acasa frigider care face gheata,adica fara sa pui tu apa in tavi rahat prajit.
La fel si aparate de caldura sau aer rece.
Nu exizts casa,aptm sa nu aibe aer condionat,aer rece si cald.
Nu exista masina fara aer conditionat,eu nu am vazut,asa vin toate direct din fabrica, este o chestie obligatorie, nu este optiune, asa cum este in restul lumii.

Eu va zic astea sa fie mai usor pentru cei care vor sa faca ceva, pentru cei care fac case, cazemate laughing betoane boltari bca pentru ce doara ei stiu.

| Hyperboreas explică (pentru relian):

Da, am inteles cum se face distribuția în camere, nu știam de aceste lucruri, multumesc pentru informații. Totusi ma gindesc ca acele burlane daca sînt groase trebuie date gauri mari in pereți, iar daca sînt mici nu încălzesc sau racesc suficient camerele. Deci da, e cam complicat. Pe de altă parte ziua e ok aerul conditionat cald iarna, dar noaptea cînd dorm aș prefera totuși niste calorifere decît un aer cald vînturat prin cameră.

| relian a răspuns (pentru Hyperboreas):

Aerul vanturat nu il simti, nu te gandii ca te bate vantu sa te fluture laughing daca ar fi fost asa nu, mai punea nimeni asa.
Deci aerul ala este distribuit in toata casa, sa il simti trebuie sa te duci acolo linga tavan unde iese, Nu te gandii ca o sa sufle asa cum sufla un ventilator cel pui pe masa sau mai stiu eu unde.

Da burlanele alea au diametre destul de mari.La casa nu-i problema pentru ca totul se pune in pot, si burlane si aparat totul, in casa nimic.
La aptm merge dar trebuie sa faca cineva care se pricepe la asa ceva.

| Lioana a răspuns:

Se poate sa pastrezi caloriferele de fonta. Eu le-am pastrat cand am montat centrala.

Răspuns utilizator avertizat