supadeceapa
| supadeceapa a întrebat:

Cum v-a afectat viața pandemia? V-ați pierdut jobul? V-ați amânat planuri?

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
29 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Lucram de mult de acasa, nu mi am pierdut jobul si nu aveam niciun plan de vacanta anul astam deci sunt ok

| mgtow a răspuns:

Trebuia sa vin in tara in iunie, la servici s-au facut restructurari dar nu am fost afectat. E foarte probabil sa imi gasesc o oferta de munca mai buna la sfarsitul lunii iunie in acelasi sector in care lucrez acum.

| Adry05 a răspuns:

Am anulat o vacanță la Milano, ni s-a amânat ceremonia de absolvire, nu știm când și cum dăm licența, se amână și banchetul da la ăla oricum nu mergeam, cam astea

| Drimmero a răspuns:

Stau fara sa muncesc, fara sa mai socializez f2f cu diferite persoane,, cel mai mare rau mi l-a facut pandemia facand posibila suspendarea fotbalului, practic de 1 luna de cand a inceput nu am mai vazut un meci, ceea ce e grav, e cea mai lunga pauza.

Planuri nu mi-am facut, era doar martie, in caz ca intrebai de vacanta. Nu mi-am pierdut job-ul dar au fost extrem de afectati, nu stiu daca isi vor reveni asa bine dupa perioada asta, au avut pierderi mari.

Inca ceva care mi-a afectat 'viata' pandemia, nu mai pot sa ma tund, iar daca o fac acasa va trebui sa ma tund 0 tot capul ceea ce as vrea sa evit cat de mult pot.

| SilentRain a răspuns:

Mi-a cam dat planurile peste cap, am renunțat la job și am amânat cam tot din ce mi-am propus

| Frank51 a răspuns:

Hm, sincer sa fiu m-a afectat doar monetar, aveam planuri sa plec in afara 2 luni si cu banii munciti sa ma intretin o perioada mai lunga, dar probabil va trebui sa fac practica in vara si nu voi putea munci, voi avea doar bani de cheltuiala, probabil va trebui sa ma angajez part time in paralel cu practica.

| NLS a răspuns:

La mine cea mai nasoala parte e ca n-o sa pot veni in Romania anul asta (decat putin spre sfarsitul anului eventual, prin octombrie, si asta doar daca nu reapar problemele in toamna), pentru ca nu ma lasa seful, ii e teama ca o sa fiu oprit in tara.
(aveam chestii destul de urgente de rezolvat in tara pentru servici, refacere de buletin cu ceva complicatii).

Saptamanile trecute n-am prea avut mult de munca, lucram de 4 saptamani de acasa, si in scurt timp o sa avem iar de munca, chiar foarte mult, asa ca nu ne permit sa ne luam toti concediile spre finalul anului.
Aveam 3 saptamani programate incepand cu 1 mai, pe care trebuie sa le iau, (macar 2), asa ca in tara nu are rost sa vin, ca trebuie sa stau in carantina, si nu as putea rezolva nimic.

| MihaelaDart a răspuns:

Nu numai jobul, ci și locuința unde stăteam cu chirie am pierdut-o sad. De la jumătatea lui martie ne-am mutat de ici pe colo de 3 ori, acum iar stam provizoriu la cineva care ne-a luat în gazdă.

| supadeceapa explică (pentru MihaelaDart):

sad o să fie bine

| MihaelaDart a răspuns (pentru supadeceapa):

Asta clar va veni ziua buna și pentru noi, mi-a rămas o fărâmă de speranță și optimism. Chiar daca sufletul nostru este plin de stres, celor din exterior nu le arat supărarea mea. Lumea-i rea de când cu pandemia am experimentat și prefer sa le spun că sunt super ok decât foarte rău!

| cfrtobias a răspuns (pentru MihaelaDart):

Pai cum sa te dea afara de la lucru? dai in judecata trebuia somaj tehnic

| MihaelaDart a răspuns (pentru cfrtobias):

Am preferat sa nu facem reclamație nici la politie și nici contactul unui avocat care costă bani grei, de menționat nu locuiesc în România. Poate că așa ar fi trebuit, am preferat sa avem liniște și fără bătăi de cap, mai ales că este un om foarte influențat în zonă și cu spatele acoperit de poliția locală. Ne-ar fi tachinat și după judecata și liniște niciodată nu am fi avut. E persoana rea si răzbunătoare. Șomajul întârzie momentan din cauză că nu avem contul bancar și ne lipsește un document (contract de casă ori contract de lumina) după care putem sa facem actele pentru șomaj și alte ajutoare oferite de Statul Elen pentru pandemia de Covid-19.

| Holiday a răspuns (pentru cfrtobias):

"Pai cum sa te dea afara de la lucru?"

De ce nu? De unde pana unde ideea asta ca nu ai voie sa concediezi personal?

| cfrtobias a răspuns (pentru Holiday):

Eu asa am vazut ca nu e voie sau ziceau la stiri, te baga in somaj tehnic de e, nu te da afara fara motiv, https://www.faire-mobilitaet.de/......540088cada 5. Ce se întâmplă dacă firma suferă de pe urma epidemiei și nu vă mai poate da de muncă?
Angajatorul poate depune o cerere de indemnizație pentru şomaj tehnic (Kurzarbeitergeld). Angajatorul primește un sprijin financiar de la Agenția naţională pentru ocuparea forței de muncă (Arbeitsagentur) pentru salariile angajaților. Această indemnizație reprezintă 60% din salariul net, iar dacă aveți cel puțin un copil, indemnizația ajunge la 67% din salariul net.

Dacă angajatorul vă trimite acasă, trebuie să țineți minte că este obligat să vă plătească mai departe salariul. Vă recomandăm să cereți angajatorului să vă confirme în scris că vă trimite acasă sau dacă acesta refuză să vă ofere un document scris, încercați să nu vorbiți cu el despre aceasta fără a vă asigura că aveți pe cineva ca martor la discuție.

Angajatorul nu are voie să vă oblige să luați zile libere ca să epuizați orele suplimentare. Fără acordul dvs. nu poate face aceasta.

Dacă angajatorul decide să închidă firma preventiv, acesta este obligat să plătească mai departe salariul dvs. pentru această perioadă.

Atenție! Nu semnați niciun document pe care-l primiți de la angajator din cauza epidemiei de coronavirus. Este posibil ca dvs. să semnați în neștiință de cauză modificarea, rezilierea contractului sau chiar concedierea. Semnătura dvs. poate avea consecințe foarte grave și ireversibile.

| cfrtobias a răspuns (pentru Holiday):

Daca te uiti la reply la MihaelaDart, vezi ca ea ar sti de asa ceva

| sveetlana a răspuns:

Pina acum doar pozitiv, in primul rind lucrez cu 2 ore mai putin pentru acelasi salar in al doilea rind o colega poate veni de la sat doar dimineata la servici si din acest motiv lucrez doar dupa masa prilej de bucurie pentru mine caci daca ceva nu imi place in viata asta apoi este trezitul la ora 6 dimineata, in al doilea rind aveam vreo 2-3 obligatii de a participa la evenimente de familie dar bani nu aveam de unde sa scot, deci mie statul acasa chiar ca mi-a prins bine din acest motiv.Prezentul mi-e deci foarte ok totusi mi-ar parea bine ca macar cel tirziu peste 2 luni sa trecem peste caci macar de 2 ori pe luna mi-ar placea o plimbare in oras.Atit.In rest e ok.

| ania a răspuns:

M-a afectat în mod pozitiv, chiar dacă avem mai puțin de lucru la firmă, măcar am avut mai mult timp să citesc din Biblie și să mă rog.

| Apokales a răspuns:

Cu exceptia faptului ca-mi trebuie buletinul si o declaratie ca sa ies din curte, in nici un fel nu mi-a afectat viata. Viata sau ce traiesc eu pe aici.

| JicaContra a răspuns:

Eu sunt pe invers: imi place sa stau in casa, asa ca... pandemie, YEEEE big grin

| aumih16 a răspuns:

Pe mine nu! bine am gasit si ce sa fac! sa nu ma plictisesc!

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Pe mine nu m-a afectat deloc doar puțin estetic ca nu prea am o freza reușită și toate frizeriile sunt închise... Eu oricum eram în carantină de când am rămas fără "prieteni"

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Trebuia sa fiu chemat la un interviu de angajare dar a venit virusul si gata! Sa vedem daca ma mai suna dupa ce trece starea de urgenta. Tineretul este in plop. Cu scoala si nu te poti angaja pentru ca nu mai sta nimeni cu tine fata in fata la interviu.

| brokxy a răspuns:

Am vrut sa ma angajez la un restaurant si mi-au zis sa nu merg acum, ma suna ei dupa starea de urgenta, lol cam atat
Daca o sa ma mai sune

| SoareDaniel a răspuns (pentru brokxy):

Si eu tot ceva de genul, ca ospatar, urma acum deja sa fiu pus in ''paine'', mare mirare daca o sa ma mai sune dupa toata nebunia asta.

| Mogiojojo a răspuns:

Nu m-a afectat in niciun fel. Ma bucur sa vad oameni inchisi in casa. Sunt un mic Grinch.

| SoareDaniel a răspuns:

Da, partea nasoala e ca majoritatea vom fi nevoiti sa muncim doar cat sa supravietuim. Asta da viata!

| lorix a răspuns:

Nimic grav, chiar din contra. Pt. mine este un fel de vacanta mai prelungita.
Personal nu m-a afectat, decat c-a trebuit sa-mi aman programarea la stomatolog iar al meu la frizer big grin.

| Trex157et777 a răspuns:

Mi-a afectat viata in proportie de 80%
Is depresiv, anxios tot ce tine de suparare
Dar nici nu ma mir! Stau in casa de 7 saptamani

| DerOberhammer a răspuns:

Eu muncesc zilnic, ies pe afara cu prietenii, poliția nu are treaba. Aici in zona e mai "safe"

Întrebări similare