| RAY a întrebat:

1 credeti ca fara gramatica nu poti cunoaste o limba straina?
2 o limba oare se mosteneste genetic?
3 orice copil oare poate vorbi orice limba din lume atentie prima limba?
4 care este mecanismul prin care creierul invata o noua limba la intrebarea asta dau funda?

26 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

1. Fara gramatica nu poti intelege mai mult de 30% dintr-o limba straina, nu o poti citi, nu o poti scrie si nu o poti vorbi.
2. Nu, nu se mosteneste genetic.
3. Copilul va vorbi limba in care se vorbeste in jurul sau, indiferent de originea sa. Adica un copil nascut in America din parinti americani, albi, daca va fi dus din prima zi in China, intr-o familie chineza, va vorbi chineza ca limba materna.
3. E acelasi ca mecanismul invatarii a orice. Inveti o noua limba prin repetare, asa cum inveti orice. ca sa-ti fie mai usor sa intelegi, gandeste-te ca inveti un jargon profesional, pe care nu-l stiai in liceu, desi face parte din limba ta materna

| RAY explică (pentru Brigaela):

Deci acuma cateva sute sau mii de ani oamenii inteleageau doar 30 la suta din limba vb

| Brigaela a răspuns (pentru RAY):

Nu, fiindca gramatica limbii materne o inveti asa cum am zis, prin repetare. parintii isi corecteaza copiii care fac dezacorduri si greseli gramaticale pana ce acestia invata regulile de gratica. daca incerci sa-ti amintesti, ai invatat practic sa folosesti timpurile, sa faci acordurile, iar abia apoi ai formulat regulile. De asta gramatica limbii materne este foarte simpla pentru oameni inteligenti, fiidca trebuie doar sa abstractizeze ceea ce cunosc deja, sa extraga o regula di utilizarea de zi cu zi. e adevarat ca trebuie sa ai un coeficient mai marisor de inteligenta ca sa poti asta.
Nu inteleg care e logica ta cu ce se intampla in urma cu cateva sute sau mii de ani. Gramatica exista de cand exista si limba, nu iti imagina ca a fost inventata in secolul XX. de altfel exista carti scrise de gramatica care au deja mai mult de doua mii de ani.

| RAY explică (pentru Brigaela):

Brigela nu cred ca acuma mii de ani cineva conjuga verbe sau mai eu stiu eu ce, invata o limba prin invatare de cuvinte si atat, asta vreau sa spun ca o limba se invata prin invatare de noi cuvinte

| Inferno a răspuns (pentru Brigaela):

Gramatica exista de cand exista si limba asa cum si tehnologia exista de cand exist si omul, numai ca nu poti compara o piatra ascutita in varful unui bat cu un accelerator de particule.

| Brigaela a răspuns (pentru RAY):

Iti pot garanta ca acum cateva mii de ani existau carti de gramatica exact la fel de exacte ca cele din ziua de azi, de altfel o sa inveti despre ele in clasa a noua cred la civilizatia helenistica. pana atunci, uite un citat din wikipedia (The first systematic grammars originated in Iron Age India, with Yaska (6th century BC), Pāṇini (4th century BC) and his commentators Pingala (c. 200 BC), Katyayana, and Patanjali (2nd century BC). In the West, grammar emerged as a discipline in Hellenism from the 3rd century BC forward with authors like Rhyanus and Aristarchus of Samothrace, the oldest extant work being the Art of Grammar (Τέχνη Γρaμμaτική), attributed to Dionysius Thrax (c. 100 BC). Latin grammar developed by following Greek models from the 1st century BC, due to the work of authors such as Orbilius Pupillus, Remmius Palaemon, Marcus Valerius Probus, Verrius Flaccus, and Aemilius Asper.
Tolkāppiyam is the earliest Tamil grammar; it has been dated variously between 1st CE and 10th CE.) Dupa cum vezi sunt pastrate carti care au 2100 de ani, despre altele doar se stie.
I limba nu se invata prin invatare de noi cuvinte, asta este o idee gresita a unor persoane care nu reusesc sa invete limbi straine. o limba se invata prin gramatica plus cuvinte (asta daca vrei sa stii limba, nu sa insiri cuvinte fara sens).
Uite: eu invatare proces inteligenta pentru om greu fi crede.
Ai inteles ceva? Cuvintele sunt toate acolo, luate din dictionar, dar nu are nici o logica.
Sigur ca daca tu consideri limba invatata sa te duci in magazi si sa zici: eu foame, vreau si apoi sa arati cu degetul produsul, atunci e suficient sa inveti cuvinte. Dar asta poate si un papagal. De altfel, tocmai asta este diferenta dintre invatarea omului si a papagalului. Papagalul invata cuvinte pe care le debiteaza la rand, fara sens (ca si schizofrenicii, in simptomul numit schizofazie) pe cand omul invata gramatica (incet ca un copil prin repetare si corectare de catre ceilalti sau repede, ca un adult, din carti in care altii mai destepti au explicat clar regulile).

| Inferno a răspuns (pentru Brigaela):

"Iti pot garanta ca acum cateva mii de ani existau carti de gramatica exact la fel de exacte ca cele din ziua de azi..."
Imi pare rau, pe asta nu o pot crede. Eu stiam ca atat gramatica cat si limba au suferit procese de modernizare, dar ca gramatica limbii era tot atat de exacta ca acum, mai greu sa dai crezare la asa ceva.

| RAY explică (pentru Brigaela):

Imi poti spune te rog acuma o mie de ani cati oamenii mergeau la scoala? in europa sa spunem

| Brigaela a răspuns (pentru RAY):

Acei care invatau limbi straine sigur mergeau la scoala. Ceilalti invatau gramatica simpla, de baza, asa cium ti-am zis, in 5-6 ani in copilarie. Asta nu face decat sa sustina ceea ce spun eu: ca pentru a invata o limba straina trebuie sa mergi la scoala ca sa inveti gramatica, pentru a invata doar sa vorbesti si sa intelegi limba ta natala vorbita este suficient sa copilaresti in locul unde se vorbeste si o vei invata foarte lent prin exemplul personal al altor vorbitori.

| Brigaela a răspuns (pentru Inferno):

Era chiar mai larga si mai exacta, fiindca era una din stiintele cele mai dezvoltate. Poti consulta la BCU niste gramatici din primele secole ale mileniului 1, vei fi socat sa vezi ca au mii de pagini si sunt extrem de explicite. Gramatica limbii latine vechi sau limbii eline nu au mai evoluat de mai bine de o mie de ani si totusi sunt la fel de exacte si moderne precum gramatica limbii romane sau engleze. E adevarat ca limba s-a schimbat si gramaticile au inregistrat aceasta schimbare, dar ele sunt imaginea gramaticii de atunci, la fel de fidela ca gramaticile actuale.
Tu ai consultat o astfel de gramatica, sau pe ce iti bazezi credinta? Doar pe faptul ca nu te-ai informat in domeniu?

| RAY explică (pentru Brigaela):

Clar cei care invatau o noua limba straina chiar daca erau saraci mergeau la scoala aberezi rau fara suparare, ca exemplu svabi din banat sau sasi la ce scoala au fost toti?
sau toti unguri

| RAY explică (pentru Brigaela):

Eu cred ca poti invata o limba prin invatare de cuvinte exact ca un copil mic, cred ca asta e mecanismul creierului uman, nu poti scrie fara a invata cuvinte

| Brigaela a răspuns (pentru RAY):

Nu invatau limbi straine, invatau limbi vorbite la ei in zona, pe principiul celei materne. Si o invatau cu greseli, inerente in invatarea de tip limba natala. Si o invatau lent, in multi ani de zile, exact ca un copil (demonstratie ca limba nu se invata genetic). dar exemplul tau sustine perfect ceea ce spuneam eu, cred ca nu ai citit cu atentie, de n-ai reusit sa intelegi mecanismele de invatare ale limbii din ceea ce am explicat mai sus. Sunt sigura ca daca citesti inca de 5-6 ori, vei intelege si iti vei lamuri problema.
A, si mare atentie, svabii, sasii, ungurii, se scrie cu doi 'i", asta cred ca ai invatat deja la scoala.

| Brigaela a răspuns (pentru RAY):

O poti invata astfel, doar la nivel conversationala, asa cum am zis (maxim 30%) si in foarte foarte mult timp. In plus, o vei invata prost si cu multe greseli, adica nu poti zice ca stii o limba straian, ci doar ca te descurci prost in ea. Ca sa stii o limba straina, ai nevoie obligatoriu de gramatica, fiindca e un proces superior invatarii papagalicesti.

| Inferno a răspuns (pentru Brigaela):

Limba roman se modifica de la an la an si dumneavoastra spuneti,si citez, ca "acum cateva mii de ani existau carti de gramatica exact la fel de exacte ca cele din ziua de azi." Pai nici cele de acum zece ani nu mai coincid cu gramatica din prezent,cum sa coincida cele de acum cateva "mii" de ani,cand nici macar termenii nu coincid (cane-caine,panre-paine, manre-mana, etc). Daca-ar fi asa atunci copiii ar invata dupa una din acele carti, careia timpul i-a ingaduit sa supravietuiasca, iar nu dupa manualele dupa care invata.

| RAY explică (pentru Brigaela):

Eu de pilda am nevoie de gramatica pentru engleza ca sa o invat,cunosc cuvinte multe,inteleg filme,documentare, dar da gramatica e foarte buna recunosc asta, eu m-am referit ca ca incepator e grea gramatica intro limba straina, de romana vreau sa scap,, daca s-ar putea as stergea de tot din cap

| Brigaela a răspuns (pentru Inferno):

Nu intelegi ce este gramatica, de asta nu reusesti sa ma urmaresti. Gramatica este imaginea limbii in momentul respectiv. Limba de acum nu este mai moderna sau mai buna decat acum 100 de ani, este doar diferita, asa cum nici bunica nu este mai moderna sau mai buna ca la 30 de ani. Ce spui tu este ca o poza facuta anul trecut e mai proasta tehnic decat una facuta ieri, fiindca eu m-am schimbat in acest an. Nu e adevarat, poza poate fi la fel de buna tehnic, ea ma arata asa cum eram anul trecut.
Exact asa, gramaticile de atunci erau o poza a limbii de atunci, la fel de exacta, fidela si amanuntita ca in prezent. Intelegi? Era gramatica unei limbi diferite, dar ea in sine era la fel de detaliata, de exacta, de studiata ca si in prezent. Incearca sa citesti un pic definitia gramaticii si sa intelegi la ce se refera ea. O sa te lamuresti, sunt sigura, nu e foarte greu, doar ai intrat tu pe o panta gresita in care confunzi limba cu gramatica.

| Brigaela a răspuns (pentru RAY):

Crede-ma, din momentul in care stii filme si documentare, mai ai de invatat cam 70% din limba, pentru a fi vorbitor incepator.
Vad ca romana cunosti foarte putina, practic reusesti sa scrii cu dificultate si ai mari probleme de intelegere a textului scris. Care e limba ta materna, cea in care ai studiat la scoala?

| RAY explică (pentru Brigaela):

Crede-ma, din momentul in care stii filme si documentare, mai ai de invatat cam 70% din limba, pentru a fi vorbitor incepator

incredibil,nici englezi nu au trecut de pragul asta banuiesc

Vad ca romana cunosti foarte putina, practic reusesti sa scrii cu dificultate si ai mari probleme de intelegere a textului scris.

da sigur o cunosc foarte putin,o cunosc foarte bine, de cand ma stiu o cunosc, o vorbesc, cum sa nu stiu sa citesc, ce tot aberezi

| Brigaela a răspuns (pentru RAY):

Subestimezi cunoasterea altora prin prisma propriei tale necunoasteri. banuiesti gresit, au trecut de mult de pragul asta, vei vedea pe masura ce inveti si tu.

cat despre romana, am avut clara impresie ca nu esti vorbitor nativ, scuza-ma. Ai avut mari dificultati in a-mi intelege explicatiile (cred ca pe multe nici acum nu le-ai inteles deplin) si scrii cu foarte multe greseli, la limita inteligibilului. Am un coleg grec care traieste de vreo 10 ani in Romania si scrie cam ca tine, cam cu aceleasi greseli, cu aceleasi probleme. Si m-am gandit ca nici tu nu esti vorbitor nativ (el a facut toata scoala, inclusiv facultatea in Grecia si lucreaza in limba engleza, deci foloseste doar conversational romana si de aceea are dificultati de folosire a limbii). Imi cer inca o data scuze, am crezut ca esti in aceeasi situatie. imi pare rau de confuzie.

| мιнαɛℓα36 a răspuns:

1.Poti cunoaste o limba straina, bineinteles! O vei intelege cat de cat, dar niciodata nu o vei putea scrie si vorbi corect si fluent, daca nu ii cunosti gramatica. Si-asa avem accent si poate dificultati de pronuntie ale anumitor cuvinte, in diverse limbi... daca facem si dezacorduri grave, la revedere-pa! Fiecare popor are accentul sau, l-ai auzit pe englez sau chinez cat de greu se descurca in limba noastra! Nu ca nu ar cunoste-o, poate chiar au studiat-o, dar...accentul! happy
Consider ca gramatica e necesara si importanta, chiar baza pentru orice limba! Nu este de ajuns sa cunosti doar cateva cuvinte si sa le legi dupa bunul tau plac.
2.Nu
3.Da
4.Repetitie si memorie.

P.S. Imi pare rau ca urasti limba romana! De ce? Te-a ajutat atat de mult...te-ai folosit de ea, ti-a fost vitala!

| Inferno a răspuns:

1.
Nu. Repetitio mater studiorum est.
Suficient "repetitio" te poate face sa inveti orice limba corect, fara a cunoaste regulile din spatele acestei corectitudini.
2. Nu.
3. Dacanu are un handicap grav, da.
4. Nu este cine stie ce mecanism, doar memorare, iar cu timpul asocierea involuntara a termenilor cu lucrurile sau faptele respective.

| RAY explică (pentru Inferno):

De acord, repetitia mama invataturi asa e

| Kalla a răspuns:

Eu and am plecat in Italia am invatat sa o vorbesc destul de binisor vorbind-o cu prietenii sau cu mama mai vorbeam.Sau chiar si la scoala, eu am invatat mai multa engleza pe internet decat la orele de la scoala.Deci e bine cum a zis inferno.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

1. Cel mai important aspect al unei limbi este gramatica.
2. Nu cred ca o limba se mostenste genetic.
3. Orice copil poate vorbi orice limba atata vreme cat este invatat de carte parinti si aude in casa acea limba.
4. Mecanismul prin care creierul invata o noua limba este acelasi ca si la orice alt lucru care se invata de-a lungul vietii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

1. Poti cunoaste cuvintele si poti traduce foarte usor, dar nu poti formula singur o propozitie.
2. Nu se mosteneste, dar poti mosteni o inclinatie spre o limba - cum mi-a spus mie profesoara de engleza ca am o inclinatie, caci se vede ca nu invat si ma folosesc doar de intuitie si cu toate astea sunt prima din clasa, dar daca ma intrebi de gramatica... sunt varza.
3. Cred ca inveti normal, cum ai invata orice altceva.
Cineva spunea ca daca vrei sa inveti o limba trebuie sa incepi sa gandesti tot ce faci in acea limba.