| geeorgiana a întrebat:

Hei! Am si eu o intrebare cum sa demonstram ca un text la prima vedere apartine genului epic. Funda +Vot

8 răspunsuri:
| ZeHelp a răspuns:

Mai intai incepi asa: Textul dat apartine unei opere epice deoarece autorul isi exprima in mod indirect gandurile, ideile, sentimentele prin intermediul/cu ajutorul personajelor(precizezi personajele) si al actiunii(precizezi actiunea si locul actiunii, daca este prezentat)
Apoi, vei preciza principalul mod de expunere, care, de obicei, este naratiunea la persoana a III-a(dai exemplu de naratiune). Daca ai si dialog, atunci vei preciza faptul ca naratiunea se impleteste armonios cu dialogul(dai exemplu de dialog) ce imprima scrierii un caracter dinamic.
Ca in orice opera epica, actiunea poate fi structurata pe momentele subiectului. Daca nu-ti dai seama ce moment sau ce momente al/ale subiectului este/sunt, faci un scurt rezumat, dar sa nu-l faci prea, prea lung.
Apoi, ai putea sa caracterizezi personajul principal din text(Sfat: Daca nu-ti ajung randurile pentru caracterizare indirecta si directa, vei face pe cea indirecta, se puncteaza mai mult).
Apoi vei forma in felul urmator concluzia: Consider ca, datorita celor prezentate, textul dat apartine genului epic.
Mult succes.

| Azurry a răspuns:

Genul epic cuprinde acele opere literare în care ideile și sentimentele autorului sunt transmise indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor. Genului epic îi corespunde, ca mod de expunere, narațiunea.
Adică are personaje, diegeză și narator.

| cRaZyYkiD a răspuns:

Genul epic cuprinde acele opere literare în care ideile și sentimentele autorului sunt transmise indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor. Genului epic îi corespunde, ca mod de expunere, narațiunea.
Intamplarea este relatata la pers 3-a din perspectiva unui narator obiectiv, omniscient si omniprezent sau la pers 1 din perspectiva unui narator subiectiv implicat afectiv.
Rezumatul intamplarii(max 3-5 randuri).
Autorul creeaza un univers fictional in care isi plaseaza personajele,elemente semnificative ale creatiei epice,principalele purtatoare ale mesajului operei.(principale, secundare, episodice).
Prezenta reperelor spatiale (exemplu:acolo) si temporare(ex:atunci).
Modul de expunere predominant este naratiunea care se impleteste cu dialogul, descrierea, monologul interior.
(ai aici intre 10 si 15 randuri)
In concluzie/In opinia mea textul x apartine genului epic.

| cRaZyYkiD a răspuns:

*temporale,scuze

| Mingo a răspuns:

Textul... de... este un text epic, avand caracteristicile acestui tip de text.
Naratorul apare sub ipostaza de narator martor/personaj, astfel intamplarile sunt povestite la persoana I/II/III. Actiunea este plasata pe cele cinci momente ale subiectului. Intamplarile sunt povestite intr-un context spatio temporal avand indicii de spatiu si de timp.
Personajele pot fi : principale, secundare, episodice. Modurile de expunere prezente in text sunt Naratiunea / Dialogul care se impleteste cu Descrierea.
In concluzie avand caracteristicile enuntate mai sus putem afirma ca textul... de... este un text epic.


Baftawinking

| CTLN a răspuns:

Intai incepi cu definitia,iar apoi faci povestirea pe momentele subiectului, iar daca este doar un fragment citesti si descoperi ce momente ale subiectului exista in acel fragment! MOmentele subiectului sunt: expozitiune, intriga, desfasurarea actiunii, punctul culminant si deznodamantul! Funda*?

| weedzy a răspuns:

Ca sa demonstrezi ca un text la prima vedere apartine genului epic trebuie sa scrii cateva argumente si zici: In primul rand, naratiunea este modul predominant de expunere al genului epic, fapt pe care'l deducem din prezenta verbelor si pronumelor la persoana a III-a (si dai tu exemple) gen: "el facea", "mergea", "si'a dorit". In al doilea rand, intr'un text ce apartine genului epic sunt prezenti indici de timp si spatiu si trebuie neaparat sa dai si aici exemplu, acela fiind, pentru indicii de spatiu: "acolo", "aici", "la mare", "acasa" si pentru indicii de timp: "ieri", "la anul'", "joi", intelegi tu. iar in al treilea rand actiunea este realizata de catre personaje, si te uiti bine pe text si dai exemplu, "In textul meu fiind vorba de personajul X care s-a batut cu Y si a fugit cu Z" intelegi la ce ma refer laughing sper ca ti'am fost de ajutor! :*

| ancsrxll a răspuns:

Prima data, intr-o demonstratie de genul aceta incepi cu definitia : X de Y ( de exemplu : O scrisoare prierduta de I.L Caragiale) este un autentic discurs epic, naratorul transminatu-si direct viziunea asupra temei si indidirect prin fapte, vorbe, gesturi atitudini saddai exemple din text de trasaturi ale personajelor).
In primul rand actiunea este plasata pe un singur fir narativ, textul fiind organizat pe instante narative ce sustin momentele subiectului. ( vezi din ce parte este textul - intriga, climax...)
In al doilea rand naratorul este subiectiv povesteste la persoana I-a si a II-a sau obiectiv-povesteste la persoana a III a ( vezi si tu ).
Povestesti putin textul si la final spui : Insumand toate aceste trasaturi x de y se subscrie intru-totul genului epic.

Întrebări similare